Recept voor citroencake (met lemon curd!)
Een tijdje geleden gingen Fien en ik weer aan het bakken. Dat is zeg maar ons ding en we proberen elke keer iets nieuws te maken. Die zaterdag maakten we een aardbeientaart met mascarponevulling waarin lemon curd verwerkt was. We besloten dan ook de lemon curd zelf te maken en hoewel er hier en daar een stukje eiwit in te zien was (mijn verantwoordelijkheid, hehe), vond ik dat we het toch een geslaagd experiment konden noemen want de smaak was super goed – toch het belangrijkste, niet?
Ik zat natuurlijk nog met de overschot van de lemon curd en zocht recepten op waarin ik het gele goedje kon verwerken. Ik besloot uiteindelijk gewoon een cake te maken met daar lemon curd in, haha. Origineel seg! 🤪
Maar goed, de cake vind ik mega lekker, het lief vindt de cake lekker (dat zegt wat want de man houdt van basic cake en zeker geen cake met citroen in – tot nu) en ik heb ‘m ondertussen al drie keer gemaakt en uitgedeeld dus ik deel het recept graag!
![](https://i0.wp.com/tussenmarsenjupiter.be/wp-content/uploads/2024/08/lemon-curd-cake.png?resize=849%2C566&ssl=1)
Ingrediënten
Hoe maak je de citroencake met lemon curd?
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Doe de suiker en de boter in een kom en mix tot het geheel een beetje romig is.
3. Voeg een voor een de eitjes toe aan het mengsel. Mix telkens tot het ei volledig is opgenomen in het deeg. Voeg daarna ook de Griekse yoghurt en het citroensap toe en meng kort.
4. Doe alle droge ingrediënten bij het deeg en meng op lage snelheid en niet te lang, maar wel lang genoeg tot alle bloem opgenomen is.
5. Leg een bakpapiertje in de cakevorm (of boter + bloem als je dat liever hebt) en verdeel ongeveer 1/3de van het deeg over de bodem.
6. Lepel daar een paar blobjes lemon curd op. Daarop doe je nog een laag deeg met opnieuw een paar blobjes lemon curd en als afsluiter nog een laagje deeg.
7. Maak met een mes of een satéprikker wat swirls in het deeg en strijk het daarna terug mooi aan.
8. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar. De cake is klaar als je satéprikker of mes er schoon uit komt.
![](https://i0.wp.com/tussenmarsenjupiter.be/wp-content/uploads/2024/08/20240701144744_IMG_0313.jpg?resize=1100%2C733&ssl=1)
Je kan eventueel de afgekoelde cake afwerken met een laagje citroenglazuur (poedersuiker + citroensap + melk/room/water mengen)
Wat ik zo lekker vind aan de cake is dat de cake op zichzelf al mega lekker is en dan heb je af en toe die smeuïge stukjes met extra citroensmaak. Jammie! Waarschijnlijk zal de cake ook keilekker zijn met wat citroenrasp in (voor extra citroenigheid), maar dat had ik zelf niet meer.
Smakelijk!
![](https://i0.wp.com/tussenmarsenjupiter.be/wp-content/uploads/2023/09/krulletje-en-prulletjes-gifje.gif?resize=1080%2C1080&ssl=1)
Heb je geen zin om een comment achter te laten, maar wil je wel je waardering tonen?
Klik op het hartje hieronder! ↓
DANKJE! ☻︎
Toch misschien eens maken.. Klinkt lekker en te doen voor mij 😉
Het grappige is: ik kan helemaal niet bakken (maar echt niet), maar dit klinkt alsof zelfs ik het kan maken. Ziet er heerlijk uit!
Volgens mij kan iedereen bakken! Maar dit is inderdaad echt niet moeilijk 🙂