Hoe maak je lemon curd?

Sinds ik een keer voor een fruittaart lemon curd maakte, ben ik helemaal fan! De eerste keer was mijn lemon curd niet zoals hij moest zijn- wel lekker, maar met stukjes eiwit in. Nu merk je daar niet superveel van als je de lemon curd in een baksel gebruikt, maar toch. Ik deed dus een paar weken terug een nieuwe poging en die ging supergoed.

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken en zo lekker! Lemon curd is een soort smeerseltje dat je kan gebruiken voor op je brood (met een beetje roomkaas bij, jammie) of scones, als taartvulling, topping op cake of koekjes, in mijn citroencake met lemon curd, in je yoghurt, als toevoeging bij je overnight oats of om gewoon zo van te snoepen (no judgement!).

Ik vind het superzot dat je met maar vier ingrediënten iets kan maken dat zo’n fijne textuur heeft en zo lekker zoet en zuur is.

Wat heb je nodig om lemon curd te maken?

  • 3 citroenen (gemiddelde grootte)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 125 gram boter in blokjes
  • 2 eitjes

Hoe maak je lemon curd?

1. Spoel de citroenen goed af, rasp de schil in een hittebestendig kommetje en pers de citroenen uit in een apart kommetje. Kluts de eitjes in nog een ander kommetje.

2. Doe de kristalsuiker, samen met de blokjes boter bij de geraspte citroenschil en zet dit in een grotere kom met water op het vuur (breng aan de kook) zodat je het mengsel au bain-marie kan laten smelten. Belangrijk is dat het kommetje met je ingrediënten het water niet raakt.

3. Als de boter gesmolten is, voeg je het citroensap toe en daarna de eieren onder constant roeren. Doe dit traag en blijf goed roeren! Als je de eitjes te snel giet of alles niet goed roert, kan het zijn dat het eiwit al gaat stollen en je brokjes eiwit in je lemon curd hebt.

Tipje: als je vuur te hard staat, kan je eventueel het kommetje even uit de grote pot halen, zo de eitjes erdoor roeren en dan terug in de grote pot zetten om opnieuw te verwarmen en te laten indikken.

4. Blijf roeren tot de lemon curd ingedikt is en een soort yoghurt-achtige dikte heeft. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

5. Giet de lemon curd in een glazen pot en laat afkoelen. Tijdens het afkoelen (je mag hem meteen in de koelkast zetten) wordt de lemon curd nog dikker.

Je kan de lemon curd in het potje een week of drie bewaren in de koelkast (gok ik, dat gaat hier niet zo lang mee), maar je kan het ook invriezen, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormpjes en dan heb je altijd een portie bij de hand. Ideaal om in je potje met overnight oats te leggen en dan ’s morgens door je papje te roeren.

Heb je geen zin om een comment achter te laten, maar wil je wel je waardering tonen?
Klik op het hartje hieronder! ↓
DANKJE! ☻︎

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Eén reactie

  1. Oooh, ik wist niet dat dit in de vriezer kon! Leuk om te weten. Nu ga ik mij er wel eens aan wagen om het zelf te proberen.