Getest! De Pranamat ECO vs. een goedkoper alternatief

Je las er misschien regelmatig al iets over op mijn blog, maar sinds een paar maanden ga ik regelmatig op mijn spijkermatje / acupressuurmatje liggen. Omwille van financiële redenen kocht ik gewoon een goedkoop exemplaar bij mijn beste bolle online webshop. Maar, de spijkermatgoden waren me goed gezind want ik mocht namelijk ook een Pranamat ECO uittesten. Ideaal dus om mijn goedkope knock-off te vergelijken met the real deal.

Om te beginnen: waarom zou je op een spijkermat gaan liggen?

Ik besloot zelf een spijkermat te gaan proberen door de aanhoudende spierspanning in mijn nek, schouders en rug. Ik denk dat ik er eens reclame voor had gezien op Instagram (where else) en na een rondje Google was ik het erover eens dat dit dé oplossing voor mijn probleem zou zijn. Goedkoper dan mijn geweldige fasciatherapeut en gemakkelijk en snel want het kan gewoon thuis in een minuut of twintig.

Waarbij kan een spijkermat helpen?

✅ Gespannen spieren in je rug, nek
✅ Rusteloze benen
✅ Hoofdpijn
✅ Kwalitatievere slaap
✅ Strakkere huid

Nu, over die laatste twee kan ik zelf niet veel zeggen. Aan mijn huid zie ik niets (ik kan ook niet op mijn rug kijken en het is ook niet dat ik daar per se stevigere huid nodig heb ofzo) en aan mijn slaap mankeert niets en ik merk ook niet dat ik nu beter of dieper slaap.

Maar over de eerste drie klachten heb ik wel wat te zeggen!

Mijn ervaring met een acupressuurmat

Het feit dat ik nog altijd op regelmatige basis op mijn acupressuurmat ga liggen, zegt wel genoeg denk ik. Echt waar, ik wou dat ik dit eerder had ontdekt. De hoofdreden waarom ik een acupressuurmat ben beginnen gebruiken waren de spieren in mijn rug en nek. Het is bijna niet te geloven maar als ik 20 minuutjes op de mat lig, voel ik me ongelooflijk veel lichter en vooral ontspannen. Zo fijn!

Het lief en ik hebben beiden ook regelmatig last van rusteloze benen. Als we dan met onze benen op de mat gaan liggen, is het daarna ook beter. Door op de mat te gaan liggen, verbetert de bloedsomloop en dat zorgt ervoor dat dat rusteloze gevoel wegtrekt.

En daarnaast gebruik ik het kussen nu ook regelmatig als ik hoofdpijn heb en ook daar helpt het bij. Zowel bij mijn migraine als bij gewone (spannings)hoofdpijn. Het is niet zo dat mijn hoofdpijn dan ineens volledig weg is (afhankelijk ook van het soort hoofdpijn), maar de pijn is alleszins wel aanzienlijk minder en dan vind ik dit toch een fijner alternatief dan een pijnstiller.

Doet het pijn?

Ik weet niet of ik de juiste persoon ben om dit te beantwoorden. Ik vind van mezelf dat ik een redelijk lage pijngrens heb en tegelijk misschien ook niet. Bij een papiersnee bijvoorbeeld raak ik al over mijn toeren maar ik vind een tattoo laten zetten ook weer bijna deugd doen. Het is nu ook niet het meest aangename gevoel ooit. Ik zou het eerder wat oncomfortabel noemen in het begin.

Na een minuut of 5 is dat beetje oncomfortabele gevoel wel helemaal weg bij mij en voelt mijn huid heel warm aan en tintelt het een beetje.

De Pranamat ECO vs. een goedkoper alternatief

Zoals ik al zei kocht ik zelf eerst een goedkope acupressuurmat. Mijn mat kostte iets meer dan 30 euro en kwam opgerold in een opbergtas met een kussen erbij. Sinds een dikke maand heb ik de Pranamat ECO in mijn bezit. Met zijn 232 euro toch wel een pak duurder. Ik maakte een kleine vergelijkende studie om jullie te helpen een keuze te maken 😉

Pranamat ECO

Goedkoper alternatief

De Pranamat ECO lotusjes

Materiaal: Buitenste laag: natuurlijk linnen (in leuke kleurtjes!)
Vulling: kokosvezels met een hoes rond van katoen.
De lotussen: HIPS plastic (wordt ook gebruikt voor kinderspeelgoed en in de medische wereld)

De spijkers op het goedkoper alternatief

Materiaal: Buitenste laag: katoen
Vulling: foam met een densiteit van 21 (normaal 17)

Duurzaamheid: Gemaakt in de EU met afvalvrije materialen en geproduceerd met hernieuwbare energie.
OEKO-TEX keurmerk wat betekent dat er geen schadelijke stoffen gebruikt worden.

Duurzaamheid: Ik kon hier niets over terugvinden.

Opbergen: Plat (eventueel in de “Big bag” die je apart kan kopen)

Opbergen: Opgerold

Garantie: 30 dagen uitproberen en 5 jaar garantie!

Garantie: 30 dagen uitproberen

Aantal spikes: 221 op de mat en 95 op het kussen, 25 ‘blaadjes’ per lotusje

Aantal spikes: 230 op de mat en 49 op het kussen, 27 spikes per rondje

Prijs: 232 euro voor de basisset

Prijs: Ongeveer 30 euro

Waar zit voor mij het grootste verschil?

Ik dacht: een spijkermat is een spijkermat. Hoeveel verschil kan er opzitten? Mijn eigen goedkopere matje vind je qua uiterlijk bij heel veel merken terug en ze zien er allemaal helemaal hetzelfde uit. De Pranamat ECO is visueel wel aantrekkelijker door de “lotussen” vind ik. Ik had niet verwacht dat er veel verschil op zou zitten, maar qua gevoel en kwaliteit van de mat kan ik het nu wel tegenspreken.

Mijn goedkope matje voelde voor mij totaal niet ongemakkelijk. Ik voelde het bijna niet prikken en ik kon deze mat met gemak op een harde ondergrond leggen zonder er last van te hebben. De Pranamat ECO is veel intenser qua gevoel en die heb ik in het begin toch wel vaker op de zetel gelegd voor ik hem op de grond kon leggen.

Daarnaast vind ik persoonlijk de kwaliteit toch ook wel een groot verschilpunt. Ik voel het aan de stof én de vulling die bij de Pranamat veel steviger lijkt. Mijn goedkope matje ziet er na een paar maanden al vrij afgeleefd uit en ik draag er nochtans goed zorg voor. Dat zie ik met mijn Pranamat niet gebeuren. Ook omdat ik die plat bewaar en de goedkopere mat opgerold in zijn tasje gaat. Maar ook de spikes zien er kwalitatiever uit (misschien ben ik ook gewoon erge fan van de vormgeving 😍) en het is fijn te weten dat de mat met duurzame materialen gemaakt wordt. Je ziet dat ze aandacht besteden aan details en kwaliteit. Ze zijn zelf dan ook overtuigd van de kwaliteit van hun Pranamatten, vandaar dat je vijf jaar garantie krijgt. Persoonlijk vind ik dat zot voor iets als een acupressuurmat.

Wat ik persoonlijk ook erg fijn vind is dat je op de website van Pranamat zeer veel informatie terug vindt over de voordelen van het gebruik van de mat. Dankzij klinische studies is de effectiviteit van de Pranamat ook bewezen.

Nieuwsgierig geworden?

Je kan nu zelf een Pranamat ECO set kopen met mooie korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

8 reacties

  1. Ik heb de Shakti: gelijkaardig aan de Pranamat. 🙂 Doet mij er aan herinneren dat ik er nog eens moet opliggen. 😉

  2. Oeh ja, ik moet mijne ook weer eens uit de kast halen. Thanks voor de reminder! Ik heb geen echte Pranamat, maar ook niet de allergoedkoopste. Gewoon een fijne mat, met een kussen erbij. Heerlijk.

  3. Toch een gek idee dat zoiets werkt, maar ik ben nu wel erg benieuwd. Ik ga me er eens in verdiepen. 🙂

  4. Hier ook al jaren fan van spijkermatten! Ook ooit aangeschaft voor rug/schouder/nek pijntjes. In combinatie met een massage gun kan ik hier de meeste bezoekjes aan de fysio door uitstellen. Echt een uitkomst.
    De Pranamat ziet er mooi uit, mee eens.

  5. Mijn man heeft er een van Shakti en hij is er wel content van. Ik kan het er niet op uithouden zonder t-shirt. Nog wel even gedacht om de ‘light versie’ te kopen maar ja als het dan ook niet lukt…
    Maar ben sowieso niet goed in liggen en ontspannen zonder iets te doen. Dus misschien is het gewoon niets voor mij. Of misschien daarom net wel maarja 🙂

    1. Je kan je matje ook tegen de rugleuning van je stoel of zetel zetten en dan ondertussen tv kijken of lezen! 🙂 Dan ben je toch iets aan’t doen, haha. Ik lig wel vaak met mijn e-reader in mijn hand (eigenlijk ook niet super handig, al meermaals op mijn hoofd laten vallen :’)) maar ik luister ook vaak naar een luisterboek ondertussen.