Zwangerschapsupdate

Zo. Ik zit vandaag op week 37, dag 3. Volgende week woensdag begint mijn bevallingsverlof en dat leek me nu wel een goed moment om nog eens een wat meer uitgebreide update te schrijven over hoe het nu met me gaat, als je daar op zit te wachten. Ik weet dat ik nu veel zwangerschapsgerelateerde dingen deel maar euh ja, ik ben dus bijna aan het einde en alez, de afgelopen maanden viel het toch nog mee hé?

Hoe gaat het met mijn lijf?

Ik begin maar met het deel waar ik het meest over te zagen heb, dan hebben we dat alvast gehad hé 😉

Zo lang ik in dezelfde houding blijf is alles oké. Van zodra ik ga bewegen heb ik zoveel last van mijn lies / bekken (denk ik?) dat stomme dingen zoals wandelen of me omdraaien in bed heel erg moeilijk worden. Daarnaast zijn mijn voeten – en vooral mijn enkels eigenlijk – ook nog altijd van het formaatje olifantenpoot. Het stoort me nog altijd maar ik zit me er al niet meer om de tien minuten over te verbazen hoe gigantisch ze zijn geworden. Ik houd mezelf ook voor dat het niet iets is waar mensen standaard hun aandacht op richten, maar toen ik bij m’n gynaecoloog was zei ze toch uit zichzelf dat het weg ging trekken als ik bevallen ben dus het valt misschien toch wel op. Al is het waarschijnlijk ook part of the job als je gynaecoloog bent ofzo. Geen idee. En de laatste dagen ben ik ook terug sneller duizelig. Daar had ik in het begin heel erg last van, toen trok het weg, maar nu is het er terug. Vooral als ik ga liggen of terug op sta nadat ik gelegen heb durf ik al eens draaien.

Heel stom ook: doordat mijn buik in de weg zit kan ik niet meer ver genoeg onder mijn bureau schuiven. Het gevolg is dat mijn houding niet top is en mijn verkrampte schouderspier terug opspeelt. Ik moet gelukkig nog maar 2 dagen werken dus ik wacht nog even af of het vanzelf weer weg trekt als ik niet meer aan het werk ben. En zo niet ga ik volgende week de portemonnee van mijn osteopaat nog eens spijzen 😉

Ergens voelt het heel erg stom om hierover te zagen want al die kleine pijntjes stellen waarschijnlijk niets voor in vergelijking met een effectieve bevalling. Langs de andere kant: ik heb het dus soms echt wel lastig. Maar naast al die dingen heb ik precies tegelijk ook minder last van mijn lijf. Tot een tijd terug kon mijn buik echt heel zwaar of gespannen aanvoelen maar dat heb ik niet meer. Hij zit uiteraard in de weg maar voor de rest voel ik hem niet per se zitten zoals ik dat eerder wel deed.

Wat me ook op viel: ik heb geen striemen op mijn buik maar wel op mijn poep 🤔 Dat vind ik ook gek aangezien mijn buik toch wel opvallend harder gegroeid is dan mijn kont, haha.

Hoe gaat het met mijn hoofd?

Awel, goed! (YES!) Ik ben mega positief ingesteld en voel me ook echt goed in mijn vel.

Waar ik een tijdje terug nog wat onzeker was – vooral dan door de opmerking van de vroedvrouw over mijn gewicht – heb ik daar nu totaal geen last meer van. Ik zie dat ik ben aangekomen, ik zie dat het oké is en ik voel mij vooral extreem goed in mijn vel. Als ik mijn lijf in de spiegel zie kan ik alleen maar denken dat ik er goed uit zie en wat voor wonder het eigenlijk is dat ik gewoon een baby in leven aan het houden ben. Als ik daar te veel over andenk krijg ik kortsluiting in mijn hoofd, haha. Ik vind het nog altijd een gek idee dat er een levend wezentje in mijn lichaam zit maar ik ben ook enorm trots dat het zo goed gaat en we het met ons tweetjes toch maar mooi voor elkaar krijgen.

Verder merk ik wel dat ik me erg nerveus kan maken over de bevalling zelf. Ik vind het lastig om me voor te stellen dat ik effectief een baby uit mijn pagina (om het met de woorden van mijn vriend zijn nichtje te zeggen 😂) ga moeten duwen. Ik kan er me niet zoveel bij voorstellen en het feit dat ik dat nog nooit heb meegemaakt en dus niet echt weet wat me te wachten staat, bezorgt me de kriebels. En oké ja, ik heb een paar cursusjes gevolgd waardoor ik in theorie wel weet wat er gaat gebeuren, maar om mezelf dat dan effectief te zien doen? Nop.

Wat me wel erg helpt: ik heb sinds een tijdje weer contact met een oud klasgenootje die net bevallen is en ze heeft me toch wat kunnen geruststellen. Het helpt me alleszins dat ik mijn vragen aan haar kan stellen.

Voor de rest zie ik het super hard zitten om ons kindje in huis te hebben. Ik weet dat het moeilijk en zwaar zal zijn maar ik kijk er ook enorm naar uit om ons kleintje te ontmoeten. Ik heb er 100% vertrouwen in dat we dat hier goed gaan doen en dat is een fijn gevoel.

Hoe gaat het met de voorbereidingen?

We gaan vandaag de babykamer verven, de commode schuren en verven en morgen maken we een begin aan de vloer en krijgt de kamer ook z’n lambrisering! Ik ben heel blij dat dit er eindelijk van komt. Niet dat er ondertussen niets gebeurd is hoor – David heeft heel hard werk geleverd om de basis van de kamer klaar te krijgen – maar zo lang het een lege kamer was, voelde ik me toch wat onrustig. Mijn papa komt volgende week ook nog helpen om de laatste dingen qua elektriciteit in orde te maken.

We hebben de belangrijkste spullen in huis, ik heb – denk ik – genoeg kleertjes, de Maxi-Cosi hebben we en gaan we een dezer ook eens in de auto proberen passen dus in principe is alles klaar voor de beeb. Het enige wat dan echt nog nodig is: het in elkaar zetten van het bedje, het park en de verzorgingstafel voor beneden. Dat laat ik aan ’t lief over maar ik ben er zeker van dat dat snel gefixt is. Ik ga me zelf tijdens mijn bevallingsverlof nog wat bezighouden met de decoratie en het inrichten van de kastjes (ik heb daar extreem veel zin in, haha 😀 ). Ik bedenk nu ook net dat we nog een plafondlamp en gordijnen moeten hebben, haha. Maar dat is is ook wel snel geregeld natuurlijk.

En dan mag ons kindje écht komen! SPANNEEEEND!

PS: Als het lukt deel ik volgende week of de week erna nog een blogje over de babykamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × twee =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 thoughts on “Zwangerschapsupdate

 1. Amai, 37, nu dus al 38, weken al, hoe snel is dat gegaan seg?!
  Hopelijk heb je een fijne bevalling binnenkort en een goed netwerk om je heen om je – ook van op afstand – die eerste periode te ondersteunen!

 2. Heel blij om te lezen dat je je mentaal goed voelt en je mag ook terecht trots zijn op je zwangere lichaam. Wel nog jammer van de kwaaltjes maar luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust 🙂
  Ik kijk uit naar de komst van de kleine spruit

  1. Hier heb je moederschapsverlof wat in totaal 15 weken is en dat is opgedeeld in twee delen: voor en na de geboorte. Je moet verplicht 1 week voor en 9 weken na de geboorte opnemen. Maar hoe meer je voor de geboorte neemt, hoe minder je na de geboorte over hebt. Ik heb ook niet echt een arbeidsintensieve job dus het gaat op zich wel gewoon om te blijven werken 🙂

 3. Leuk om een uitgebreide zwangerschaps-update te lezen! Je ziet er echt prachtig zwanger uit <3
  Spannend he, die laatste loodjes en vooral als je niet weet wat je te wachten staat. Ik had dat ook wel maar heb het toch maar los gelaten en op me af laten komen. Je hebt je goed voorbereid meer kan je niet doen. Je lichaam gaat daarna aan de slag.

  het is bijzonder he, zo'n wezentje in je buik te hebben. Als ik na Noa kijk, ruim 1 ben ik er nog wel eens verbaast over dat DAT in mijn buik heeft geleefd. Heel bijzonder.

  En die opgezette voeten… herkenbaar. Ik zag mijn enkels niet eens meer, die waren net zo dik. Vooral toen het erg warm was. Tijdens het lopen voelde ik gewoon het vocht heen en weer gaan haha. Ach, het hoort er inderdaad allemaal bij. Fijn te lezen dat je je over het algemeen goed voelt <3

  En mocht je vragen hebben of eventjes willen kletsen in je verlof, je weet me via mail te vinden he? x
  Saskia schreef laatst over De uitslagen van mijn blog enquêteMy Profile

  1. Dat vocht in je voeten en enkels dat je voelt bewegen, dat heb ik dus ook hé. Ik vind het een heel rare sensatie, haha :p Ga er alleszins niet rouwig om zijn als dat verdwijnt en ik ook weer gewoon normale schoenen aan kan!