Zwanger zijn, een update. Soort van.

Jullie weten nu al even dat wij hier thuis binnen een paar maanden met een extra mensje zitten. Het leek me dus wel tijd om eens een wat uitgebreidere post te schrijven over zwanger zijn en hoe ik dat ervaar.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik zestien weken en vier dagen zwanger, op het moment dat dit online komt zijn daar alweer twee weken bij en binnen nog eens twee weken heb ik m’n twintig weken echo. Hoewel ik vorig jaar nog erg twijfelde over het al dan niet willen van een kindje, kan ik me nu niet meer inbeelden dat ik niet uitkijk naar de baby.

Ondanks dat vind ik het dus voor het grootste deel nog altijd vrij bizar en raar dat er een levend wezentje in mijn eigen lichaam zit. Ik voel het kindje nog niet en tot voor kort kon ik aan mijn buik ook nog niet zoveel zien. Ik kan me voorlopig nog heel moeilijk inbeelden dat ik in september mama en mijn vriend papa zal zijn. Ik weet wel dat het zo is als alles goed gaat en ik kijk er ook enorm naar uit, maar ergens vind ik het dus ook heel raar.

Ik merk allemaal dingen op in mijn lichaam, zoals mijn rug die ineens terug vaker pijn doet, mijn honger die sneller komt en mijn maag die minder grote porties eten aan kan. Ik voel me ongeveer 85% van de tijd opgeblazen, wat ook best een apart gevoel is. Mijn buik is ’s morgens niet meer zo plat als vroeger en tegen de avond lijk ik wel zes maanden zwanger.

Daarnaast ben ik heel vaak bang dat er iets mis gaat met de baby en het ons niet gegund is een kindje te krijgen. Ik vind het zelfs eng om het nu hier zo te typen omdat ik dan ook weer bang ben dat ik daarmee dingen over me af roep. Ik kijk dus altijd reikhalzend uit naar m’n echo’s omdat ik dan de beeb weer even kan zien en horen en weet dat het goed gaat. Ook door corona waren mijn vriend en ik een tijdje erg nerveus maar ondertussen weet ik dat de baby in mijn buik het aller veiligste zit.

En over die buik gesproken. Hij is er ineens. Ook heel gek. Weken was er letterlijk niets te zien. Ik heb meer dan eens gegoogeld op dingen als “evolutie zwangere buik” omdat ik me in het begin afvroeg of het normaal was dat het zo lang duurde en ik me nu soms afvraag of het wel normaal is dat hij al zo duidelijk zichtbaar is terwijl de baby op dit moment de grootte van een avocado heeft. Ik weet dat elk lichaam anders is en normaal trek ik me ook niet echt zoveel aan van “normaal” maar dit is mijn eerste baby, alles is nieuw en alles wordt dus in twijfel getrokken. Ik moet denk ik ook gewoon nog een beetje wennen maar ik vind het dus ook gewoon wel geweldig dat de baby zich zo laat zien.

Qua eten vind ik het nu ook heel lastig om eerlijk te zijn. Ik heb het best moeilijk om gezonde keuzes te maken omdat ik alleen maar zin heb in ongezonde dingen. Nu is dat op zich niet zo verschillende met m’n pre-zwangere leven (😉😅) maar nu ik voor een kindje moet zorgen wil ik eigenlijk ook gewoon wel gezond eten om de baby alle kansen te geven. Alleen ja, dat gaat dus soms meestal nog niet helemaal zoals ik zou willen. En ja, ik weet het, doorzetten en sterk zijn en het zit allemaal in mijn hoofd maar het is toch moeilijk.

En dan heb ik het nog niet gehad over mijn huid. Mijn gezicht heeft er nog nooit zo slecht uit gezien denk ik. Het is droog en staat vol bultjes en als ik in de spiegel kijk doet dat wel een beetje pijn, figuurlijk dan. Maar het voelt ook een beetje stom om daar over te klagen dus ik stop hier maar, haha.

Dit lijkt misschien een klein beetje een negatief artikel (of niet?) maar ik sta er zeker niet negatief in. Ik sta er zelfs héél positief in. Ik ben heel blij met dit avontuur, ik kijk enorm uit naar de veranderingen en ik wil zo graag de baby al in m’n armen houden. Ik wrijf elke avond m’n buik in. Niet omdat ik denk daarmee striemen te voorkomen (ik weet wel beter) maar gewoon omdat ik het een fijn ritueeltje vind waarbij ik het kleintje daarbinnen altijd eventjes toespreek. Dat we goed bezig zijn, dat ik er naar uit kijk hem of haar te ontmoeten en dat hij of zij mega welkom is in ons gezin en leven.

Als je mijn babyvoorspellingsboek nog niet hebt ingevuld, doe het nog eventjes als je zin hebt! Zo leuk om alles te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 thoughts on “Zwanger zijn, een update. Soort van.

 1. Heel herkenbaar om te lezen en wat fijn te horen dat het naar alle omstandigheden goed gaat. Ik heb dat ook gehad; continu afvragen of het wel goed gaat: tot aan de bevalling toe. Probeer echt te genieten, dat is iets wat ik in mijn zwangerschap misschien meer had moeten doen.

  Ook herkenbaar zo’n klein buikje. Ik werd met 35 weken(!) zwangerschap nog gefeliciteerd en gevraagd hoever ik was. Ging de week erna met verlof haha. Zo grappig om te zien dat elke zwangerschap anders is. Sommige een mega buik andere een bescheiden buikje. believe me, zo’n kleinere buik is alleen maar fijn met alle ongemakken die er toch al zijn 😉

  Oh en mijn buik insmeren deed ik ook voor dezelfde reden. Zo fijn om elke dag ‘even te banden’ met je kindje op deze manier. Geniet van deze mooie periode; ook al is het nu even anders dan anders.

  xx <3

 2. Zalig om te lezen! Ik vind het helemaal niet overwegend negatief hoor. Ik lees vooral jouw verlangen naar het kindje, de klachten en veranderingen horen erbij 🙂 Ik was zelf zeer graag zwanger, ondanks de kleine en grotere klachten. En ik herken het stukje van de buik: ik heb zeer lang moeten wachten (pas aan 24 weken echt zichtbaar grrr), maar toen hij er plots was: POEF! 🙂
  Geniet van deze periode en van al wat komt in het najaar 🙂

 3. Echt zo’n schattige post. Altijd als je op Whatsapp iets vertelt over je zwangerschap moet ik in mijn hoofd nog steeds de klik maken dat je effectief een kindje verwacht haha. Niks negatiefs hoor trouwens. Ik weet heel zeker dat jij en David fantastische ouders zullen zijn. Maar mijn hoofd moet die klik nog maken, maar ik heb dat bij veel bloggers die zwanger zijn of een kindje krijgen. Ik ben zo blij voor jullie! ❤️
  Nikita schreef laatst over Week in beeld | 10My Profile