Zelfhulpboek 2 | Girl, stop apologizing van Rachel Hollis

Ja goed, zoals jullie al een paar keer hadden kunnen lezen heb ik echt een leesdip. Het duurde dan ook een eeuwigheid tegen dat ik dit boek uit had (lag niet aan het boek trouwens) maar ik heb nog een ander excuus!

Ik was namelijk eerst gestart in Blijf bij mij van Rika Ponnet maar eerlijk is eerlijk, ik werd mega depressief van het eerste deel dus ik heb gewoon niet verder gelezen. Tegen dan had ik er natuurlijk al wel wat uren aan verspild. Het is ook echt zware kost eigenlijk. Toen had ik dus zin in iets luchtigers en kwam Rachel Hollis op mijn pad. Thank God. Rachel is geweldig.

Je kan wat meer over Rachel lezen op haar website.

Waarover gaat het boek?

Rachel heeft dit boek geschreven omdat ze vindt dat wij, vrouwen (sorry, als je een man bent, het is dus een vrouwenboek, moest dat nog niet duidelijk zijn) ons te vaak verontschuldigen voor onze doelen. Of dat we te vaak excuses zoeken om niet aan onze doelen te moeten of kunnen werken. Zever. Gezever.

Rachels boek is opgedeeld in drie delen:

PART 1: EXCUSES TO LET GO OF. Dit gaat over excuses die we onszelf wijsmaken. Redenen waarom we maar niet voor onze dromen gaan. Bijvoorbeeld: ik ben niet zo’n ambitieus persoon, doelen willen halen past niet zo bij mij, ik heb geen tijd, wat zullen andere mensen denken? Dat soort dingen. Ik vond dit deel alleszins best wel herkenbaar!

Embracing the idea that you can want things for yourself even if nobody else understands the whys behind them is the most freeing and powerful feeling in the world.

PART 2: BEHAVIORS TO ADOPT. ‘Goede gewoontes’ die je jezelf moet aanlezen. Zoals dat je niets steeds toestemming hoeft te vragen als je iets wil doen. Wil je drie keer per week gaan sporten en moet je partner daardoor een keer extra op de kinders letten, doe dat, regel het maar vraag geen toestemming. Vraag hulp, ga er volledig voor, leer nee zeggen, …

You are allowed to want more for yourself for no other reason than because it makes your heart happy. You don’t need anyone’s permission, and you certainly shouldn’t have to rely on anyone’s support as the catalyst to get you there.

PART 3: SKILLS TO ACQUIRE. Vaardigheden om aan te leren zoals plannen, zelfvertrouwen, positiviteit, … Ja, ook zelfvertrouwen. Rachel is er namelijk van overtuigd dat je dit kunt leren. Dat het een skill is die oefening nodig heeft en die je onder de knie kunt krijgen.

Rachel heeft ook bepaalde opvattingen die ik wel ‘vernieuwend’ vond in hoeverre dat nog mogelijk is. Je hoort bijvoorbeeld vaak dat je jezelf een deadline moet geven – à la: a goal is a dream with a deadline – maar daar is Rachel niet zo van. Voor sommige doelen duurt het nu eenmaal héél lang voor je ze bereikt en een deadline stellen kan dan net averechts werken. Wat je wel nodig hebt zijn milemarkers en guideposts en die hebben wel een deadline.

Ik ga niet het hele proces uit de doeken doen van hoe je die milemarkers en guideposts bepaalt maar het was zeer interessant.

Deze wil ik ook nog delen:

Dit komt ook uit het boek en hoort bij excuus 8: What will they think?

To recap, we’ve got two kinds of negative substantiated opinions. The first comes from a place of love, so you’re going to be a grown-up and consider it but not accept it as gospel truth unless it feels right to you. The second isn’t meant to be helpful but destructive, and therefore you should reject it. Reject it! Don’t let it be considered, discussed, absorbed or given one single particle of oxygen to help that fire spread. Any opinion not presented in love should not be considered. Period.

Ben ik enthousiast of ben ik enthousiast?

Ik ben mega enthousiast! Weet je waarom? Het is niet zo dat Rachel nu per se vernieuwende dingen schrijft. Ik bedoel maar, ik weet ook wel dat ik moet doorzetten en dat ik dingen voor mezelf mag doen, maar waar Rachel super goed in is: motiveren. Je voelt haar aanwezigheid gewoon door het boek heen. Het is alsof Rachel een van mijn vriendinnen is die mij een serieuze peptalk geeft.

En het werkt nog ook! Elke keer ik een stukje uit het boek las, voelde ik me mega gemotiveerd om alles aan te pakken. Dat kan ook prima met de handvaten die ze in het boek aanreikt. Zoals ik zei: niet veel nieuws onder zon MAAR haar woorden dringen wel echt door. Bij mij toch. En ze zorgen er ook voor dat ik gewoon eerlijker durf te zijn en me minder aantrek van de mening van andere mensen.

When something is sacred you protect it. Imagine I came to you and said, “Hey, do you want to meet Chris Hemsworth for coffee at 3.00 p.m.?” You would of course say yes because he’s dreamy and he has an accent and you’re more than a little curious why Chris even knows who you are. You would put it in you calendar as a non-negotioable because there are so many awesome and exciting things you’ll experience with that appointment in your calendar. Then, if all of a sudden someone said, “Hey, can you pick up the kids at 3:10? I know I said I was going to do it, but I can,t now.” You wouldn’t just agree. You wouldn’t just blithely blow off your date, because it’s Chris-freaking-Hemsworth, and that scheduled appointment, that promise to yourself, is something you wouldn’t give up lightly.

Om maar te zeggen: als je iets wil bereiken, maak afspraken met jezelf, plan ze in en hou je er aan. Je sportavondjes / schrijfnamiddagen / weetikveel zijn afspraken die je niet zomaar afblaast. Nog zo’n talent van Rachel, ze maakt leuke vergelijkingen en geeft fijne voorbeelden en ik dacht vaak: “Maar ja natuurlijk!”.

Ik vind Rachel zo op het eerste zicht echt een tof mens, een motiverend en inspirerend mens en ik wil zeker haar andere boeken ook nog lezen. Haar manier van schrijven is fijn en het leest vlot. Ze windt nergens te veel doekjes om en deelt veel persoonlijke verhalen, wat ik zelf erg fijn vind.

Conclusie:

Raad ik het boek aan? HELL YES! Ik raad het boek aan iedereen aan. Iedereen. Het is echt de schop onder je kont die je nodig hebt om niet in je hoofd te blijven dromen maar om je dromen ook om te zetten in realiteit. Ik heb ook in dit boek weer heel veel dingen gemarkeerd en ik zou ze graag allemaal delen maar daar is ook niet echt een beginnen aan. Lees het boek gewoon.

PLUSJESMINNETJES
Super fijne schrijfstijl
Niet te dik
Heel motiverend
Laagdrempelig
Niets nieuws onder de zon
Ze gebruikt vaak woorden als sister en girl om je aan te spreken. Als je daar niet voor bent kan het wel irritant worden 😉

Dit is een affiliate linkje. Meer daarover in mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 thoughts on “Zelfhulpboek 2 | Girl, stop apologizing van Rachel Hollis