Zelfhulpboek 1 | Happy Life 365 van Kelly Weekers

Hier ben ik er mee! Mijn eerste zelfhulpboek in een reeks van 12. Zoals jullie een tijdje terug konden lezen, besloot ik om een jaar lang elke maand een zelfhulpboek te lezen. Als eerste boek koos ik voor Happy Life 365 van Kelly Weekers.

Ik had hoge verwachtingen van dit boek. Ik heb op 1 iets minder positieve recensie na alleen maar lovende woorden gelezen over Kelly’s boek voor een happy life. Hoge verwachtingen zijn altijd gevaarlijk natuurlijk want dan zou het boek wel eens heel erg kunnen tegenvallen.

Happy Life gaat over “De no-nonsense denkwijze voor een leuker leven”. No-nonsense is het zeker! Dat vind ik fijn want van heel zweverige dingen krijg ik de kriebels en ik wil ook geen ikweetniethoezotte dingen moeten veranderen om een leuker leven te leiden (niet dat mijn leven niet leuk is hé, maar leuker is altijd -euh ja- leuker. Toch?). Al is je denkwijze aanpassen ook niet meteen de makkelijkste opdracht.

Anyway, een leuker leven dus. Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. In het begin van het boek legt Kelly uit hoe onze hersenen werken. Blijkbaar hebben we twee denksystemen: een snel denksysteem (lees: onze automatische piloot) en een traag denksysteem (lees: hoe we bewust reageren). Ik vind het fijn dat Kelly hier wat aandacht aan besteed want het maakt toch een paar dingen duidelijk. Bijvoorbeeld hoe het komt dat je dieet vaak mislukt, of mensen hun partner bedriegen.

Handelen vanuit je gevoel – doen wat je hart je ingeeft – is niet altijd de beste optie, al wordt dat door velen wel zo gepropageerd. Vaak is het juist nodig om verder te kijken om te zien wat echt belangrijk is. En daarom is het verstandig om naast je gevoel altijd een vorm van rede mee te nemen in je oordeel. Schrijver Mark Manson legt het erg geestig uit in zijn boek The Subtle Art of Not Giving a Fuck. ‘Weet je wie hun hele leven op hun emoties baseren? Kinderen van drie. En honden. En weet je wat kinderen van drie en honden ook doen? Op het tapijt schijten.’ Kortom: gebruik dat gezonde verstand nu maar.

Goeie 😉

Naast het interessante deel over onze grijze massa, gaan we over naar de lifescan. Dit is een oefening die je inzicht geeft in waar je momenteel staat en waar je graag naartoe wil. Ik vind van die oefeningen altijd mega interessant maar ze effectief uitvoeren, dat is minder mijn ding, hihi. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat ik dit boek digitaal lees en dus niet met mijn pen cirkeltjes kan trekken maar een denkoefening werkt ook vind ik.

Het stuk waar ik zelf het meeste aan had was hoofdstuk drie, over verwachtingen.

Verwachtingen hebben we allemaal en ze maken ons leven lastig, want ze creëren problemen. Verwachtingen maken dat wij de daadwerkelijke situatie gaan vergelijken met onze verwachting. Wordt deze overtroffen, dan zijn we blij. In veel gevallen worden onze verwachtingen echter niet waargemaakt en hebben ze maar één gevolg: teleurstelling. Die teleurstelling uit zich vervolgens in stress (bonje met je broer of zus tijdens het kerstdiner waardoor je over een paar jaar moet aanschuiven in een uitzending van Het Familiediner), woede (bonje met je partner over wie welke taak in het huishouden heeft), verdriet (omdat jullie als ouders tijdens de vakantie alleen maar ruzie hebben gemaakt over de kids). Juist die teleurstelling naar aanleiding van een situatie die niet aan onze verwachtingen blijkt te voldoen maakt dat ons geluk soms ver te zoeken is.

Goed ja, dat weet ik natuurlijk zelf ook wel maar maar maar, het toeval wil dat het lief en ik effectief een huishouden gerelateerde ruzie hadden die – jawel – gebaseerd was op verwachtingen. Ik wist het wel maar ik dacht er nooit zo over na dat mijn verwachtingen (of die van hem, ik ben niet de enige knorpot in huis) aan veel grumpy momentjes gelinkt kunnen worden. Kelly schetst in dit hoofdstuk ook een paar verwachtingen waar we ons koppie vol mee proppen en geeft gelijk ook tips om het aan te pakken.

Het probleem is niet het probleem. Het probleem is jouw manier van omgaan met het probleem.

Feit.

Als ik dan nog één deel moet noemen waar ik wat aan had: het stuk over piekeren en het verschil tussen piekeren en nadenken en dé gouden vraag die natuurlijk heel simpel is maar waar je dus een boek als dit voor nodig hebt om je er even aan te herinneren dat het soms echt wel zo simpel is.

Nadenken zorgt voor oplossingen, piekeren voor problemen.

Goed, ik kan hier nog het halve boek quoten (ik heb héél veel stukjes gemarkeerd) maar dan wordt dit een enorm lange post en dan is er voor jullie ook niets meer aan natuurlijk.

Conclusie

Raad ik het boek aan? JA! No doubt. Het is gewoon echt een fijn boek. Het leest super vlot, het is niet te lijvig en ik vond zo goed als alles wat Kelly schrijft heel herkenbaar. Dat heeft als gevolg dat ik ook echt iets heb aan de tips die ze geeft en zelfs al ga je niet met de tips aan de slag, de erkenning is veel waard. Nu, Kelly trapt ook wel een paar open deuren in maar ik denk dat het tegenwoordig moeilijk is om nog met echt vernieuwende inzichten te komen dus ik neem het haar niet kwalijk.

Daarnaast heeft het boek mij dus echt wel geholpen om mijn denkpatronen wat aan te passen. Ik zeg niet dat ik nu elke dag op een unicorn door het leven huppel (helaas) maar het heeft me zeker wel inzicht gegeven en ik kan mezelf nu ook wel sneller aanspreken op niet helpende gedachten.

PLUSJESMINNETJES
Vlot geschreven
Niet zweverig
Herkenbaar
Meteen toepasbare tips
Geen dingen die ik niet zelf kon bedenken.

Je kan het boek zelf kopen via:

Dit is een affiliate linkje. Meer daarover in mijn disclaimer.

Heb jij dit boek al gelezen of ga je het lezen?

9 thoughts on “Zelfhulpboek 1 | Happy Life 365 van Kelly Weekers

  1. Ik heb ‘m ook gelezen! En voor mij was precies hetzelfde hoofdstuk heel relevant. Moet zeggen dat ik daar nog steeds wel moeite mee heb hoor, maar ik probeer minder verwachtingen te hebben. Dat is hier in huis toch wel #1 reden voor irritaties. Maar dat vind ik soms nog wel makkelijker gezegd dan gedaan ;).
    Sanne schreef laatst over Terugblikblog #8: augustus 2019My Profile

  2. Haha die quote van Mark Manson over handelen vanuit emoties heb ik gisteren ook in mijn maandoverzicht gepost, geniaal is die 😀
    Dit boek staat ook nog op mijn lijstje, en na deze review ben ik nog meer benieuwd!
    Moederschip schreef laatst over Moederschip maand-ABCMy Profile

  3. Klinkt als een onwijs mooi boek, en inderdaad ook niet te zwaar. Denk dat ik deze ook maar een keer ga lezen, want zo te horen is het een onwijs leerzaam boek.

Comments are closed.