Waarom een capsule wardrobe echt niets voor mij is.

Een capsule wardrobe. Het is iets wat me eigenlijk wel aanspreekt. Geen keuzestress, een kast gevuld met kledingstukken die op elkaar zijn afgestemd, mooie en kwalitatieve basics waar je alle kanten mee uit kan, alles binnen een bepaalde stijl, … Ik heb een paar keer met het idee gespeeld om er effectief mee te beginnen en begon zelfs een 50 piece wardrobe (die ik een stille dood liet sterven) maar nee, ik ben tot de conclusie gekomen dat een capsule wardrobe toch echt niets voor mij is. En daar zijn een paar redenen voor:

+ Voor een capsule wardrobe is het toch vrij belangrijk dat alles een beetje binnen dezelfde stijl past en daar wringt het schoentje. Ik denk niet dat ik een stijl heb. Ik vind bijna alles wel leuk en heb ook veel verschillende dingen in m’n kast hangen. Het zou heel moeilijk zijn om daar een beetje een samenhangend geheel van te maken. 

+ Ik ben dol op printjes. Nu weet ik wel dat je in een capsule wardrobe ook prints kan hebben maar toch niet zoveel als ik leuk vind. En sowieso wordt het moeilijker combineren met verschillende prints als je maar een beperkt aantal kledingstukken ter beschikking hebt.

+ Ik word heel blij van mijn kledingkast momenteel. Er zijn wel nog wat dingen die ik niet / te weinig draag maar ik doe mijn best om ook die dingen in mijn outfits te integreren. Zo niet, verkoop ik ze. 

+ Ik kan moeilijk afscheid nemen van mijn kleding. Dat is een beetje erg maar toch ook niet vind ik. Daarnaast zijn eigenlijk al mijn kledingstukken nog van hele mooie kwaliteit en vind ik het een beetje zonde om daar de meerderheid van weg te stoppen.

+ Ik vind bijna alle kleuren leuk en heb ook héél veel verschillende kleuren in mijn kast hangen. Nu ben ik wel fan van een beetje gekke combo’s maar alsnog is dat niet iets voor elke dag.

+ Ik wissel te graag af om toe te komen met een kast met maar 30 stuks. Ik zou het wel kunnen volgens mij, maar ik zou het denk ik ook snel missen om eens iets anders aan te doen.

+ Keuzestress in de vroege ochtend komt nog zelden voor omdat ik ’s avonds mijn outfit al klaar leg voor de volgende dag. En ja, ik heb zelfs een back-up voor als ik mijn uitgekozen outfit toch niet helemaal voel. Je moet toch op alles voorbereid zijn hé.

Nu weet ik best van wanten en kan ik zonder al te veel problemen geld uitgeven aan shoppen maar ik merk wel dat er een verandering gebeurde in mijn shopgedrag sinds een langere tijd. Ik kies nu vooral dingen uit die ik écht heel erg leuk vind of die ik nodig heb en niet zozeer dingen die ik wel een beetje leuk vind maar die vooral heel goedkoop zijn. Daarnaast shop ik heel veel tweedehands en ben ik ook wel wat kritischer geworden naar kwaliteit toe. 

Foto bovenaan door Priscilla Du Preez via Unsplash

20 thoughts on “Waarom een capsule wardrobe echt niets voor mij is.

 1. Zo’n capsule-systeem zou ook niets voor mij zijn. Mijn outfits passen wel telkens bij elkaar maar het geheel van mijn kleerkast is net vrij kleurrijk en gevarieerd. Ik heb meer kleedjes als rokjes en merk wel dat ik hierdoor niet zo vaak mijn t-shirts draag maar er zijn enkele extra rokjes op komst en dan is dat ook weer verholpen. Ik heb natuurlijk wel enkele favorieten maar eigenlijk draag ik op een jaar tijd alles wel een keertje. Dat heb ik ooit getest door die truc met de kapstokken toe te passen. Die hingen aan het einde van het jaar allemaal terug in dezelfde richting. 🙂

 2. Een capsule wardrobe zou ook niks voor mij zijn. Ik geef toe, een leven als minimalist zou niks voor mij zijn. Misschien denk ik daar nu zo over, maar we zullen zien over een paar jaar. Mijn kledingstijl is ook te uitlopend, hoewel het allemaal wel een beetje samen past. Ik ga in december ergens (voor de solden) mijn kast wel eens uitmesten trouwens. Er zijn dingen die ik eerlijk gezegd niet meer draag. Maar ik heb de energie momenteel niet om die dingen te doen. Het belangrijkste is nu dat ik voor mezelf zorg. We kunnen niet allemaal minimalisten zijn en ik ben ook te gehecht aan veel dingen om er afscheid van te nemen. Wel merk ik dat mijn kledingstijl aan het veranderen is. Misschien komt dat ook gewoon doordat er nu minder regeltjes zijn. In de middelbare hebben ze meer ‘eisen’ op wat wel en niet kan. In mijn middelbare waren scheuren in broeken not done. En nu is dat geen probleem. Er is een broek waar er perongeluk een gat is ingekomen en in de andere knie ook. Ik heb die broek nu aan en ik merk hoe leuk ik dat vind om te dragen. Dus ik denk dat ik ook voor dat soort exemplaren eens ga kijken. Ik ben volwassen aan het worden, en dat verandert heel veel natuurlijk.

  Trouwens, mag ik je nog eens bedanken voor je mailtje? Ik heb er vandaag en gisteren weer een lastige dag opzitten, maar in plaats van mezelf tot het uiterste te drijven heb ik gekeken wat het probleem was en mijn schoolwerk een beetje verplaatst zodat de porties per dag wat minder groot zijn. Ik voel me zoveel beter nu ik meer ontspanning en tijd voor mezelf heb. Ik ben je echt dankbaar Irene. Je hebt mijn ogen geopend door je mail. Ik ga sowieso ook nog begeleiding in orde maken, daar ben ik mee bezig <3
  Nikita schreef laatst over Dit wil ik verbeteren voor mezelf!My Profile

  1. Ik heb gisteren ook mijn kleerkast opnieuw ingericht (of ja mijn nieuwe kleerkast ingericht eigenlijk :p ) en toen heb ik wel al een beetje een selectie gemaakt van dingen die ik nog draag en leuk vind, dingen die ik nog eens moet passen en dingen die ik niet meer draag of leuk vind en die laatste ga ik proberen verkopen. Mijn stijl is ook wel wat veranderd hoor doorheen de jaren. Verder heb ik ook best wel veel andere spulletjes en ik vind het ook vaak moeilijk om daar afscheid van te nemen maar als ze me blij maken, mogen ze blijven 🙂

   Heel graag gedaan trouwens! Ben blij dat je er iets aan hebt! <3

 3. Het idee van een capsule wardrobe trekt mij ergens ook wel, maar ik denk dat ik het niet zou kunnen. Net als jij heb ik ook niet echt een stijl. En ik houd er te veel van om af te wisselen. Anders verveel ik me zo. En ik heb ook heel veel kledingstukken die op één of andere manier niet bij andere dingen passen (jurkjes vooral, heel onhandig). Super onhandig eigenlijk, haha.
  Johanne schreef laatst over Mission half accomplished: Crazy Oreo Mega Cake (verjaardagstaart)My Profile

  1. Ik had ook wel wat van die stuks die nergens bij gingen maar ik probeer er nu ook wel op te letten als ik iets koop. Dan ga ik na of ik het met minstens drie dingen kan dragen. Anders blijft het ook liggen in mijn kast en dat vind ik ook zonde.

 4. Ik vind het zo’n capsule wardrobe er altijd prachtig uitzien, en regelmatig neem ik me voor mijn kledingkast ook zo netjes te rangschikken. Om er vervolgens vrij vlot weer achter te komen dat ik toch echt een te grote rommelkont daarvoor ben.
  Forever38.com (Vera) schreef laatst over Sinterklaas Mommy tagMy Profile

  1. Haha ja dat heb ik ook! 😀 Eens in de zoveel tijd ruim ik alles op maar het wordt automatisch toch terug rommelig :p

 5. Zo te horen ben je al wel een bewuste shopper qua kleding. Ik denk dat dat belangrijker is dan maximaal X items in je kast hebben hangen. Het zou zonde zijn als je 100 miskopen hebt liggen, maar het klinkt alsof jij gewoon blij bent met de leuke en verschillende kleding die je hebt. Prima toch!
  Een capsule wardrobe zou ook niet echt iets voor mij zijn. Ik ben ook al een heel kritische shopper en heb eigenlijk helemaal niet zo veel kleding. Maar ik vind het wel fijn om, als ik een keer iets geweldig leuks zie, dat te kunnen kopen en daarvoor dan niet iets anders weg te hoeven doen.
  Romy schreef laatst over Je blogplezier vasthouden? Mijn 7 beste tips!My Profile

  1. Ja dat vind ik ook leuk! Als je dan eens een super tof stuk spot, dat je het gewoon kan kopen. Het belangrijkste is dat je er zelf blij van wordt en mee uit de voeten kan 🙂

 6. Het zou ook niks voor mij zijn, vind afwisseling te leuk en zou helemaal sip worden van een bijna lege kleding kast. Nee, niks voor mij 🙂

 7. Ik ken het principe wel ja! Lijkt me super interessant, maar als ik de kleren nu in mijn kast zou tellen zouden het er al rond de 50 zijn denk ik haha! Ik draag vaak hetzelfde omdat ik de kleren fijn vind. Ik houd ook helemaal niet van shoppen wat dat betreft. Ik word wel blij van een echt goed kwalitatief kledingstuk! Maar er bewust mee bezig zijn ben ik niet 😉 Liefs!
  Anna schreef laatst over Meeting my 2 favourite Dutch bloggers!My Profile

  1. Ik heb gisteren mijn nieuwe kleerkast ingedeeld. Had beter eens geteld maar ik heb echt veel meer dan 50 stuks. Ik draag ook vaak dezelfde dingen maar ik wissel toch ook vaak af. Ik denk dat ik nu elk ding uit mijn kast wel al gedragen heb.

 8. Ik ben ermee aan het experimenteren en ik snap enerzijd wat je zegt, anderzijds geldt het voor mij niet. Het klopt wel dat je meer basic moet gaan als je met een capsule wardrobe wil werken. Ik ben echter al die oncombineerbare stuks beu en ik zie er wel een gemak in.
  Maar als je blij wordt van je kleerkast is het niet nodig hé.

  1. Dat zal ook voor iedereen wel anders zijn denk ik. Ik word nu heel blij van al m’n printjes en ik heb ook wel wat basics om mee te matchen maar ik snap ook dat het voor andere mensen echt twee keer niets is. Kan me voorstellen dat het veel rust brengt om alleen maar dingen te hebben die bij elkaar passen.

 9. Ik zat er gister nog aan te denken, kan ik dit proberen? Ik wil wel weer een poging doen om een selectie te maken 🙂

Comments are closed.