Waar ik in 2019 meer aandacht aan wil geven.

Vanavond vieren we het einde van het oude jaar en het begin van 2019. Als ik kijk naar de voorbije jaren, heb ik het gevoel dat 2018 het snelst voorbij ging van allemaal. Het voelt als de dag van gisteren dat ik met David in de auto zat en niet zo impulsief impulsief besliste om mijn ontslag in te dienen. Of dat we bij de peter van David zaten te gourmetten. Dat er helemaal nog geen sprake was van Archie. En dat we voor het eerst onze eigen kerstboom weghaalden.

Het einde van een jaar vind ik toch altijd wel een beetje een ding en tegelijkertijd is het ook maar gewoon het begin van een nieuwe maand en zelfs gewoon maar een dag verder dan we gisteren waren. Niet zo bijzonder en toch wel bijzonder. Aangezien ik wel in ben voor wat reflectie leek het me wel het uitgelezen moment even na te denken over waar ik in het komende jaar meer aandacht aan wil geven. Waar ik mijn focus op wil leggen.

Laat ik al maar beginnen met zeggen dat 2018 een topjaar was, een jaar waarin ik heel veel dingen heb geleerd. Dit zijn de belangrijkste:

 • Ik moet mijn eigen leven leiden. Andere mensen mogen hier een mening over hebben, maar daar hoef ik niet per se rekening mee te houden. Ik ben niet verantwoordelijk voor hoe andere mensen reageren en ik ben ook niet verantwoordelijk voor anderen hun geluk.
 • Ik ben goed zoals ik ben. Ik ben een leuk mens. Een mens met onzekerheden en angsten (die eerlijk gezegd soms heel idioot zijn) en dat mag er allemaal zijn. Ik hoef mijn buikvetje niet kwijt te raken / dunnere armen te krijgen / strakkere billen te hebben om een leuker / beter / sexyer vrouwmens te zijn. Ik ben al leuk en goed en sexy.
 • Grenzen zijn er om te respecteren.
 • Als ik mijn verwachtingen niet te hoog zet, raak ik ook niet teleurgesteld. Net zoals anderen verantwoordelijk zijn voor hoe ze met dingen omgaan, ben ik dat zelf ook.

Maar dat ik al deze dingen leerde betekent nog niet dat ik die allemaal ook vlotjes toe pas in mijn eigen leven. Nope. Soms ben ik alles kwijt geraakt in mijn hoofd en duurt het even voor ik deze dingen terug op een rijtje heb. Stom maar zo is het. Mede daarom heb ik een lijstje gemaakt van dingen waar ik dus in het komende jaar meer aandacht aan wil geven.

Lijstje met dingen waar ik in 2019 meer aandacht aan wil geven.

 • Meer offline zijn. Ik kreeg gisteren een rapport op mijn Iphone en deze vakantie zat ik gemiddeld 2u34 met mijn telefoon in mijn handen. Holy shit. Dat vind ik veel! Dat zijn 2,5u die ik kan besteden aan boeken lezen, zoentjes stelen van David, borduren en stukjes typen voor mijn plekje hier. Damn. Vandaar heb ik Instagram van mijn telefoon gehaald want dat blijkt de grote boosdoener te zijn. Ik ben benieuwd hoe lang ik het volhoud.
 • Mijn grenzen beter bewaken. Ja, daar ben ik al heel erg in gegroeid. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om een dagje uit af te zeggen als ik daar nood aan heb. Maar langs de andere kant valt er ook nog véél te groeien. Zo vind ik het soms moeilijk om op het moment zelf dingen aan te geven. Bijvoorbeeld na een etentje nog drie uur blijven plakken is me wat te veel, zeker ’s avonds en op zo’n moment voelt het voor mij nog vaak alsof ik het dan niet kan aangeven. Hé jo, ik ga naar huis want ik ben doodop! Bij mijn eigen familie gaat dat makkelijker. Op andere momenten moet ik nog wat meer oefenen.
 • Lezen. Nog meer! Ik vind het zo ontspannend en ik zou het nog vaker kunnen doen dan ik dit jaar deed. In 2017 zette ik mijn goal op 15 boeken en las ik er 22. Dit jaar was mijn doel 25 boeken en las ik er 49. Voor 2019 zet ik mijn doel op 55. Je kan me hier volgen op Goodreads!
 • Bewuster dingen doen: geld uitgeven, internetten, wandelen, … En niet zomaar hersenloos spul kopen omdat ik er blij van word. Daarnaast wil ik het schrijven van blogposts wat beter plannen zodat ik daar kan aan doorwerken (en het dan ook effectief doe) en geen halve dag aan het www verspil.
 • Koken. Ik heb ondertussen een paar gerechtjes die ik uit m’n hoofd kan klaarmaken, die lekker zijn en ook betrekkelijk gezond en daar wil ik dit jaar nog wat meer aandacht aan besteden. Nieuwe dingen uitproberen, zoveel mogelijk groentjes binnen krijgen, nieuwe soepjes in elkaar flansen, …

Voila! Dat is m’n lijstje. Ik denk dat het heel haalbaar is om hier aan te werken en dat is ook de bedoeling natuurlijk! Geen zotte doelen maar gewone fijne dingen die me gaan helpen om nog beter in mijn vel te zitten en een fijn, warm jaar te beleven.

Zijn er voor jou dingen waar je wat extra aandacht aan wil besteden?

34 thoughts on “Waar ik in 2019 meer aandacht aan wil geven.

 1. Hartjes voor meer lezen! Ik heb dit jaar nog maar één boek gelezen en zit dus al achter op mijn challenge. Ahum.
  Voor mezelf stel ik mijn goede voornemens zo concreet mogelijk op, of ik ditch ze te snel. Lalala, ken uzelf en al 😀
  Leen schreef laatst over Goeie voornemens 2019My Profile

 2. Elk jaar opnieuw noteer een aantal zaken in mijn bujo die ik niet mag vergeten. Bijvoorbeeld dat je onmogelijk iedereen gelukkig kan maken en dat streven naar perfectie enkel kan leiden tot jezelf ongelukkig voelen. Maar ik merk ook telkens opnieuw dat ik mezelf daar meermaals aan moet herinneren. Er is inderdaad een groot verschil tussen die zaken beseffen en ze ook daadwerkelijk toepassen.

  Jouw focus-lijstje voor dit jaar bevat heel wat zaken die ik zelf ook meer zou willen doen. Mijn recepten-collectie is ondertussen groot genoeg maar meer offline zijn, meer lezen en sneller toegeven dat het niet gaat zijn drie zaken waar ik zelf ook op zou moeten letten.

 3. Mooi lijstje heb je gemaakt <3! Fijn ook dat het allemaal voornemens zijn die goed zijn voor jou en je algehele gezondheid zegmaar. Geen NEW YEAR NEW YOU taferelen maar bewustzijn, aandacht en liefde voor jezelf. Dit zijn de lijstjes die ik het liefste zie <3!
  Koken is zo leuk, ik hou er van. Als je nog op zoek bent naar simpele gerechtjes: ik heb een aantal hele simpele op mijn blog staan. Vooral de €3,- gerechtjes zijn vaak heel makkelijk :)! Niet om reclame te maken ofzo, gewoon een tip! Liefs! X

 4. Heel leuk geschreven, hoewel ik eigenlijk niet te veel doelen wil hebben, heb ik er toch wel weer wat haha. En hoewel ik ook niet van de challenges ben, heb ik gisteren toch besloten een boek challenge te doen maar ik wilde eigenlijk sowieso meer lezen.
  Gelukkig nieuwjaar en succes met je aandachtspunten 🙂
  Yanine schreef laatst over Hallo 2019 🙂My Profile

 5. Goed bezig! Kan alleen maar verder de goede weg op gaan lijkt mij. Succes met je doelstellingen maar als je er 100% achter staat ben je natuurlijk ook al veel meer gemotiveerd.

  Ik heb verschillende doelstellingen in mijn hoofd.
  Ik heb mijn reading goal verhoogd van 20 naar 25 boeken (zat vorig jaar aan 22/20 dus lijkt me wel haalbaar).
  Ik zou graag wat meer discipline hebben in verband met mijn smartphone gebruik. Dat zal m’n reading goal ook tegoed komen. Ik wil veel minder tijd verspillen met zinloos scrollen door onnuttige info die mij niks bijbrengen.
  Ten laatste wil ik graag meer bewegen. Niet omdat ik moet van mezelf. Maar omdat ik het lichamelijk kan. Een gebroken teen kan voor dankbaarheid zorgen… Ik wil het ook doen wanneer ik het wil en bierbuik mezelf verplichten. Ik ga het ook niet te zwaar maken. Een halfuur wandelen geniet ik bijvoorbeeld enorm van. Of voor binnenshuis heb ik hier al een springtouw liggen dus dat is ook een optie. Een eind geleden kon ik al 25 minuten springen maar dat is verwaterd. Ik heb dus een doel.

  1. Je hebt zo van die apps he waarmee je kan zien wat je schermtijd is. Vind ik heel nuttig alleszins en ook wel confronterend dus :p Meer bewegen omdat het kan vind ik ook een mooie! Hoe is het nu met je teen? Ik wandel elke dag wel eens en dat maakt echt een wereld van verschil in hoe ik mij voel 🙂
   Irene schreef laatst over Day zero project | Update 11My Profile

 6. Mooie doelen/eigenschappen om meer mee te doen in 2019! Ik denk dat Instagram hier ook de grootste verleiding is op mijn telefoon, maar ik vind het leuk dus mag ik er van mezelf ook tijd aan besteden 🙂 Een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2019!!

  1. Voor jou ook de beste wensen! Ik vind Instagram ook wel leuk maar ik vind shoppen ook leuk en daar moet ik ook mee opletten dat het niet de spuigaten uitloopt :p haha. Ik wil eigenlijk gewoon niet dat het een automatisme wordt om elke keer ik mijn telefoon neem, Instagram te checken.

  1. Herkenbaar! Ik merkte ook dat ik er eigenlijk niet meer echt iets uit haalde. Ik zou het nog graag doortrekken naar Facebook ook maar ik zit in een paar groepen waar ik voorlopig nog niet uit kan (kan wel natuurlijk maar ja ik wacht toch nogeven tot bepaalde evenementen voorbij zijn). Veel succes alleszins! En plezier! Dat het een mooi jaar mag zijn 🙂

 7. De beste wensen lieve Irene! Ik vind dat je echt een heel fijn en positief lijstje hebt gemaakt. Bewuster dingen doen is echt een hele mooie die denk ik alles waar je het op toe gaat passen nog leuker en mooier gaat maken (: Ik heb, naast een lijstje met voornemens, een woord voor 2019 bedacht: ‘intentie’. Dat komt een beetje op hetzelfde neer, want ik bedoel daarmee dat wanneer ik alles wat ik doe met de juiste intentie doe, het me alleen maar veel fijns en moois op kan leveren. Let’s make it a good one, dit jaar <3

  1. Voor jou ook een mooi jaar Stella! Fijn dat je intentie als woord hebt gekozen! Onze ‘doelen’ komen dan inderdaad wel wat overeen! Als ik een woord had gekozen zou het ook dat zijn 🙂 Maar ik heb gemerkt dat ik wel nood heb aan een lijstje met dingen om aan te denken ipv één woord. Ik weet zeker dat het je veel moois gaat brengen!

 8. Fijn lijstje! Ik wil het komende jaar de lat niet zo hoog leggen voor mezelf op het vlak van school. Ik leg mezelf vaak veel druk op, maar dat geeft alleen maar stress en ik slaap er slecht van. Zeker nu ik aan de universiteit studeer ga ik vrede moeten nemen, dat ik niet altijd hoge cijfers ga halen en dat dat oké is. 🙂

  Ik wens jou en David het allerbeste voor 2019! Maak er iets moois van!
  Laurine schreef laatst over Hoogtepunten van 2018My Profile

  1. Eens je naar de hogeschool gaat moet je je idee van het goed doen altijd wat bijstellen denk ik. Dat had ik ook wel en mijn punten in het middelbaar waren niet geweldig 😉 het komt wel goed! Je kunt niet meer doen dan je best en je mag altijd hulp vragen als je er nood aan hebt!
   Voor jou ook een fijn jaar!
   Irene schreef laatst over Day zero project | Update 11My Profile

 9. Wat mooi geschreven! Ik word er zo blij en gemotiveerd van! Je hebt ook gewoon helemaal gelijk. Fijne jaarwisseling!

  Waar ik in 2019 aan wil werken, is aan mezelf. Mijn zelfliefde, acceptatie en zelfzorg. Vooral dat laatste heeft geleden heb ik gemerkt. Gisteren dacht ik aan de examens en ik viel bijna flauw. Ik wist mezelf nog net te redden (door voorkennis van een vroegere opleiding) waardoor ik net niet ben flauwgevallen. Ik stond wel op het randje. Dat was vooral eng, omdat ik meestal alleen maar paniek en onrust voel. Maar deze keer was ik echt bijna aan het wegdraaien.
  Nikita schreef laatst over This week 4 ~ Blokperiode en toch een beetje vakantieMy Profile

  1. Dat klinkt niet goed! Gelukkig had je het op tijd door en kon je jezelf nog redden! Ik had laatst tijdens een etentje ook een paniekaanval en voelde zo een hyperventilatie aanval op komen maar kon hem ook afwenden door op mijn ademhaling te letten. Fioew! Heb er veel inzicht in gekregen door dat boek (Asem) waar ik je laatst over vertelde. Hopelijk gaat het ondertussen wat beter?
   Ik wens jou alleszins ook een mooi jaar toe met meer van het fijne en minder van het slechte en veel moed om de moeilijke dingen het hoofd te bieden!
   (En bedankt voor je complimentjes! Dat doet me heel erg deugd )

 10. Hele mooie levenslessen! Mooi lijstje met doelen heb je opgesteld. Goed dat je bewuster wil omgaan met het online zijn. Ik schrok van de week ook van de tijd die mijn iPhone aangaf. Ik zat ook op 2,5 uur. Bizar! Een hele fijne jaarwisseling gewenst!
  Darina schreef laatst over Mijn 10 best gelezen artikelen van 2018My Profile

  1. Gek hé hoeveel tijd je daar onbewust aan verspilt? Ik vond het ook enorm schrikken! Voor jou ook een mooi nieuw jaar!

 11. Mooi artikel. Ikzelf heb geen doelen gesteld voor het nieuwe jaar. Ik wil gewoon zo snel mogelijk 2018 afsluiten, want het heeft mij meer tranen bezorgt dan goed voor mij was. Komend jaar moet én zal een beter jaar worden. Ik vergeet de fijne momenten in 2018 niet, maar gooi de mindere momenten het liefst in de vuilbak (als dat maar eens kon!).
  Alvast een fijne jaarwisseling gewenst en een mooi 2019!

  1. Groot gelijk dat je die vervelende momenten zsm kwijt wilt zien te raken! Misschien moet je ze allemaal eens opschrijven en dan letterlijk in de vuilbak gooien? Misschien helpt het wel! Ik wens je alleszins een heel mooi jaar Evelyne, vol fijne dingen en ook vol kracht om het hoofd te bieden aan de minder fijne momenten!
   Irene schreef laatst over Day zero project | Update 11My Profile

 12. Je lijstje klinkt zeker heel haalbaar! Fijne dingen die – als het goed is- van nature gebeuren als je er een beetje ritme in hebt. En ik vind het heel knap wat je allemaal bereikt hebt met je mindset. Dat is echt een dingetje voor mij voor 2019 om te kunnen zeggen: ja, ik ben goed genoeg. Ik zie er goed genoeg uit. Ik ben goed genoeg in mijn werk. En ik ben een goed mens.

  Een heel mooi nieuw jaar toegewenst!
  Johanne schreef laatst over Terugblik 2018 || Welke mooie dingen heb ik dit jaar mogen meemaken?My Profile

  1. Voor jou een fijn nieuw jaar Johanne! Ik schrik er soms ook zelf van wat voor verschil het in mijn hoofd is! Maar dat komt echt door het heel veel te oefenen en jezelf te ‘verbeteren’ als je gemene dingen denkt 🙂 Ik weet zeker dat het jou ook lukt!
   Irene schreef laatst over Day zero project | Update 11My Profile

 13. Wat een mooi lijstje, zowel het lijstje met dingen die je hebt geleerd als het lijstje met nieuwe doelen voor 2019. Bewuster dingen doen vind ik een hele mooie! Dat is eigenlijk in ieder opzicht heel waardevol 🙂 En goed dat je je grenzen ook beter wilt aangeven! Ik herken wel wat je zegt en zou daar in 2019 soms ook wat luchtiger in willen zijn. Eigenlijk ben je helemaal niet verplicht om langer te blijven bij iets als een etentje, maar soms voel je gewoon zo’n druk ofzo. Nergens voor nodig 🙂
  Ik wens je alvast een heel mooi nieuw jaar toe en hoop dat je in 2019 al deze mooie doelen kunt waarmaken!
  Romy schreef laatst over Vaker Vrolijk in 2018 | Mijn blogjaar (cijfers, doelen & feitjes)My Profile

  1. Bedankt voor je reactie! Ik denk dat we dat ook doen omdat we de gedachten van andere mensen invullen en daardoor denken dat we bepaalde dingen moeten, zoals lang blijven plakken. Het zal alleszins wel een boeiend proces zijn denk ik om hier in te groeien.

Comments are closed.