Vuile Lakens. Een hedendaagse visie op seksualtiteit.

Eens in de paar weken vind ik het fijn om door het gamma e-books te gaan dat beschikbaar is via Kobo Plus en tot mijn grote vreugde zag ik dat er deze keer weer een paar nieuwe exemplaren toegevoegd waren die ik net héél graag wou lezen. Waaronder Vuile lakens. Een boek van Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne. 

Seks is overal. Op tv, op straat, op social media – er is geen ontkomen aan. Voortdurend flitsen verstrengelde lijven, suggestieve halfopen monden en seksspeeltjes voorbij. Wij westerlingen moeten dus wel bevrijd zijn, werkelijk vrij in wat we met onze lichamen doen.

Lang geloofden Anaïs Van Ertvelde en Heleen Debruyne dat ook, maar steeds vaker merkten ze dat hun verlangens toch botsten op bestaande normen. Normen die goed verborgen maar daarom des te hardnekkiger zijn.

In dit boek leggen Van Ertvelde en Debruyne bloot dat “seksuele vrijheid’ een illusie is. Ze zoeken in de geschiedenis, cultuur en wetenschap en in hun eigen ervaringen naar wat onze lichamen beknot, in de hoop zo de nodeloze schaamte eindelijk voorbij te raken.

Vuile Lakens begon als een podcast (die ik nog niet luisterde) en werd toen een boek waarin Anaïs en Heleen hun ervaringen delen over bepaalde onderwerpen, maar ook kijken naar de geschiedenis. Dat vind ik persoonlijk super interessant want het maakt duidelijk, of geeft je alleszins een idee, waar bepaalde denkpatronen vandaan komen. Doordat de schrijfster ook vertellen over hun eigen ervaringen, had ik vaak een ‘ja juist!’ gedachte. Of iets als ‘Hé, dat is bij mij ook zo!’ of ‘Ik denk er ook zo over!’. Al kan ik me ook inbeelden dat er mensen zijn die dit net iets minder boeiend vinden. Eerlijk is eerlijk, de schrijfsters nemen soms veel plek in om iets uit te leggen, maar al bij al leest het boek wel vlot! 

Ik leerde door dit boek wel een paar nieuwe feitjes! Wisten jullie bijvoorbeeld dat vrouwen die vroeger bevallen waren met een knip extra strak werden gehecht? De dokters dachten dat ze daar de echtgenoten een plezier mee deden. Ik heb regelmatig stukjes uit het boek gemarkeerd omdat ik het opvallend vond of een waarheid als een koe of gewoon iets om nog eens terug te lezen. Zoals dit:

“Greer wees er al op dat een vrouw in een restaurant haar hele tas meesleept naar de toiletten, in plaats van er gewoon een tampon uit te halen. Als ik denk aan de etentjes, cafébezoeken en vergaderingen van de afgelopen jaren moet ik vaststellen dat ik nooit, nergens, een vrouw openlijk in haar tas zag graaien, er een tampon uit zag halen en schaamteloos naar het toilet zag wandelen. Zelfs niet onder heel goede vriendinnen. Nee, ook anno 2017 zeulen ze nog steeds hun hele handtas mee, om die dan ergens op een gore toiletvloer te moeten neerzetten.”

Of dit:

Ironisch genoeg stokt de ontwikkeling van een hormonenpil voor mannen telkens bij het vaststellen van gelijkaardige neveneffecten, die mannen -terecht- niet bereid zijn te dragen.

Of dit:

In die tijd – mijn onbekommerde studentenjaren – voelde ik me vaak vlak, uitgeput, had ik constant hoofdpijn en zere borsten. Die dingen hoorden bij mij en bij mijn lijf, geloofde ik. Pas toen ik eenmaal was gestopt met de pil, merkte ik hoe anders mijn gemoed was. Volatieler, maar met hogere pieken. Ook mijn libido, dat naar mijn idee ook mét de pil altijd wel hoog genoeg was geweest, schommelt sindsdien naar eerder ongekende hoogtes.

Het boek is opgedeeld in 11 hoofdstukken waarin ze het over volgende onderwerpen hebben: seksuele voorlichting, anatomische kennis, schaamte, vrouwelijk verlangen, maagden, fluïditeit, anaal, monogamie, schoonheid, porno en consent en grenzen. Je kan het hele boek als een geheel lezen, maar je kan ook gewoon elk hoofdstuk apart lezen. Wat ik fijn vind is dat een woord als vagina of clitoris niet verbloemd wordt. Het is gewoon clitoris of vagina of kut (wat ik dan weer wel een heel lelijk woord vind, haha).

Dit is zo’n boek waarin ik meer dan eens hele alinea’s markeerde zodat ik ze later nog eens kan teruglezen. Het was zó interessant jongens! Ik heb nu ook zin om nog meer boeken rond dit onderwerp te lezen dus als jullie suggesties hebben, shoot!

9 thoughts on “Vuile Lakens. Een hedendaagse visie op seksualtiteit.

 1. Klinkt zeker interessant. Dat stukje over handtassen meenemen naar het toilet i.p.v. er een tampon uit te halen had ik ooit al eens ergens gelezen, en vond ik zo herkenbaar. Al moet ik ook zeggen dat ik het ook gênant vind om mijn volledige tas mee te nemen naar het toilet. Dan weet iedereen ook meteen hoe laat het is, éh. Over de mannenpil sluit ik me aan bij Shirley. Ik zou dat echt niemand anders dan mezelf toevertrouwen. Natuurlijk zou het tof zijn moest ik mij geen zorgen moeten maken om die ‘vuiligheid’ in mijn lijf, maar ik zou er toch echt niet gerust in zijn moest mijn vriend verantwoordelijk zijn voor zoiets. Ik heb de touwtjes liever zelf in handen.
  Sarah schreef laatst over My life in pictures #46 – Jarig, opruimwoede en DUBAI!My Profile

  1. Haha ja als je met uw hele handtas naar de wc gaat valt het inderdaad ook op. Ik haalde er vaak gewoon een maandverband uit en dan stak ik dat in mijn broekzak. ’t Was niet dat niemand dat mocht weten maar het voelt toch ook wel een beetje awkward om daar gewoon in’t zicht mee rond te lopen terwijl dat echt doodnormaal is dat je zoiets nodig hebt. En ik snap jullie punt ook over de pil! Maar ik zou mijn vriend daar bijvoorbeeld wel mee vertrouwen omdat hij bescherming zelf ook super belangrijk vindt.

 2. Oeh klinkt inderdaad heel interessant! Wat een boeiende quotes heb je ook gedeeld. Ik ken eerlijk gezegd niet veel boeken in hetzelfde straatje. Maar ik kijk heel vaak de vlogs van Hannah Witton op Youtube. Zij maakt ook veel filmpjes over seksualiteit, taboes rondom seksualiteit en nog veel meer. Heel interessant!

 3. Het klinkt als een interessant en leerzaam boek. Over de mannenpil: ik zou een man niet de verantwoordelijkheid willen toevertrouwen. Zelfs mijn vriend niet. Ik hou het toch liever in eigen hand. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe andere vrouwen daarover denken.
  Shirley schreef laatst over 30 (fails) before 30My Profile

  1. Haha ja dat is dan ook weer zo’n ding hé. Ik zou mijn vriend er wel mee vertrouwen omdat ik weet dat hij het super belangrijk vindt dat het ‘veilig’ gebeurt dus hij zou dat nooit vergeten. Maar ik ken ook wel mannen aan wie ik dat ook niet zou toevertrouwen :p Uiteindelijk zijn wij ook diegenen die zwanger kunnen worden dus ik snap wel dat je het liever zelf in de hand houdt!

Comments are closed.