Tips om je grenzen te leren bewaken.

Als ik het aan durf, post ik volgende week een stukje over mijn angsten en paniekaanvallen. Toen ik daarmee bezig was, moest ik denken aan de laatste keer dat ik een paniekaanval voelde op komen. Dat was nog niet zo heel lang geleden en de reden dat ik hem kreeg was me ook heel duidelijk. Ik was los over mijn grenzen aan het gaan door veel te laat op te blijven. Aangezien ik het toen moeilijk had om dit aan te geven, besloot ik wat tips te verzamelen die mij (en misschien jullie ook wel) kunnen helpen.

Nu, het allerbelangrijkste en eigenlijk de basis van het grenzen aangeven is natuurlijk wel dat je weet waar je grens ligt. Als je jezelf goed kent, is het niet zo moeilijk om dit te ontdekken maar als je er meer moeite mee hebt, is het volgens mij wel verstandig om eens na te denken over situaties waarin je over je grenzen heen ging. Waar lag het aan?

En dan heb je eigenlijk ook nog twee soorten grenzen: mentale en lichamelijke. Bij mij is een lichamelijke grens bijvoorbeeld dat ik niet te lang op mag blijven. Andere mensen hebben daar niet zo’n moeite mee, maar ik word ontzettend apathisch en chagrijnig tegelijk als ik te lang op blijf en moe ben. Dat kost me nog extra energie die ik op dat moment ook al niet meer heb. Een mentale grens is bijvoorbeeld de manier waarop mensen tegen me praten of bepaalde dingen die ze zeggen. Ik weet ook uit ervaring dat het gemakkelijker is om mijn lichamelijke grenzen aan te geven dan mijn mentale grenzen.

1. Denk in energie in plaats van in tijd.

Ik zag deze tip ooit eens voorbij komen ergens en heb hem altijd onthouden want ik vind het een hele goeie. Het is makkelijk om in je agenda te kijken en dan te zien dat je nog veel plek hebt voor een date met je vriendinnen of een etentje met de schoonfamilie. Tijd genoeg ja, maar heb je er wel energie voor? Ik weet ondertussen dat ik geen drie weekends na elkaar een sociale aangelegenheid moet inplannen of in 1 weekend twee afspraken want dat kan ik niet zo goed aan.

Je grenzen aangeven zijn een manier om goed voor jezelf te zorgen en alles begint met energie. Vind ik dan. Als mijn energieniveau laag is, ben ik denk ik niet zo’n fijn mens en vind ik het oprecht heel moeilijk om nog leuk te doen. Dus ik doe er niet alleen mezelf plezier mee maar ook de ander door gewoon daar een beetje op te letten.

2. Oefen met nee zeggen. Begin met een beetje.

Leren nee zeggen is een beetje de standaard tip voor het aangeven van je grenzen maar zo simpel is dat eigenlijk niet hé? Alez, ik vind dat soms moeilijk want ik wil geen mensen teleurstellen. Vandaar: begin met een beetje. Vraag bijvoorbeeld wat uitstel door te zeggen dat je er even over na moet denken / in je agenda moet kijken / het moet bespreken met iemand. Op die manier wijs je de ander niet meteen af en geef je jezelf wat extra tijd om nee te zeggen.

Maar soms heb je ook dingen waar je wel graag heen wilt of toch het gevoel hebt dat je moet gaan. Je tante is bijvoorbeeld jarig en geeft een feestje. Je hebt niet super veel zin om te gaan maar hebt ook niet echt het gevoel dat je kan weigeren. In dat geval kan het helpen om een afspraak te maken met jezelf en diegene die je uitnodigt: ‘Ik kom graag maar ik kan niet zo lang blijven. Rond 21u ga ik naar huis.’ Op die manier is de ander niet teleurgesteld als je “vroeg” naar huis gaat én als je daarna besluit om toch wat langer te blijven is het alleen maar een fijne verrassing voor diegene die je uitnodigde.

3. Leg uit waarom.

Nu ben ik eigenlijk een groot tegenstander van het jezelf constant moeten verantwoorden en vind ik dat je gewoon nee moet kunnen zeggen zonder dat je je daarvoor hoeft te verantwoorden. Je kiest uiteindelijk toch zelf wat je met je tijd doet hé. Maar andere mensen denken er niet altijd zo over en vaak verwachten ze toch uitleg bij je weigering. Leg dan gewoon kort uit waarom je iets niet doet en het zal makkelijker aanvaard worden.

‘Ik ga passen want ik heb dat weekend al iets gepland en wil graag zondag vrijhouden.’

4. Geef aan wat je wel graag wilt.

Het voelt misschien niet helemaal goed om iemand af te wijzen. Dat komt omdat je bij het stellen van grenzen vaak aangeeft wat je niet wilt. Je kan dit ook omkeren en aangeven wat je wel graag wilt. Je wordt bijvoorbeeld gevraagd om met een vriendin naar een wilde party te gaan. Je wilt haar wel graag zien maar je bent nu ook weer niet zo’n party animal. Dan kan je iets zeggen als: ‘Oh lief dat je aan me denkt. Alleen ben ik niet zo’n feester maar ik ga wel graag eens een taartje met je eten!’.

5. Maak een regel of afspraak met jezelf van je grens.

Een regel of afspraak met jezelf van je grens maken is voor mij makkelijker om dingen te weigeren. Zoals ik in het begin al aangaf, vind ik het lastig om in een weekend twee dingen te plannen waarbij ik heel sociaal moet zijn. Ik maak daar een regel van: in het weekend doe ik maximum 1 ding dat me veel energie kost. Of bijvoorbeeld: zondag is voor qualitytime met mijn lief. Op die manier is het makkelijker om andere dingen te weigeren want je hebt al een afspraak ingepland.

6. Oefen wat zinnetjes in.

Dat klinkt stom hé maar het helpt wel! Ik ben iemand die zich snel laat overrompelen door mensen. Mij helpt het dan om op voorhand wat dingen in te oefenen. Ik ga ergens heen en ik weet bijvoorbeeld dat er een bepaald iets zal gevraagd worden waar ik absoluut geen zin in heb. Dan oefen ik op voorhand in hoe ik dat ga aangeven en wat ik kan zeggen als er toch aangedrongen word. Meestal oefen ik het in mijn hoofd maar soms ook luidop tegen David. Op die manier hoef je op het moment zelf niet meer te veel naar woorden te zoeken en sta je sterker in je schoenen.

7. Relativeer.

Houd vooral in je achterhoofd dat de mensen die je graag zien je niet plots niet meer graag gaan zien omdat je je grenzen aan geeft. Om een gezonde relatie met je familie en vrienden te bewaren is het net belangrijk dat je je grenzen durft aangeven. Zelf heb ik ook liever dat iemand gewoon zijn grenzen aan geeft dan dat ie dingen gaat doen omdat hij denkt dat ik ze verwacht en me niet wil teleurstellen. De mensen om je heen willen ook alleen maar dat jij een blij eitje bent.

Voila! Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Ik vond het schrijven van dit artikel voor mezelf ook heel erg nuttig. Nu zit alles weer lekker fris in mijn hoofd en kan ik in de toekomst weer vlotjes grenzen aangeven 😉

Heb jij nog tips die helpen bij het stellen van je grenzen?


Foto’s door Sarah Dorweiler via Unsplash

18 thoughts on “Tips om je grenzen te leren bewaken.

 1. Vele van deze trucs pas ik al toe. Of probeer ik toe te passen, want het is een proces van vallen & opstaan. Ik vind het zo verdomde moeilijk om “nee” te zeggen bijvoorbeeld! Ik probeer ook in ‘energie’ te tellen (met in mijn achterhoofd de lepeltheorie) en weet voor mezelf al dat meer dan twee afspraken in één volledige week trop is. Doe ik er toch drie, kan mijn hoofd het allemaal niet meer verwerkt krijgen, zo simpel is het. Insomnia loert constant om de hoek. Ik merk het meteen als ik over mijn grens ga, want de straf komt redelijk snel. Ik bewaak mijn agenda beter dan vroeger, om die reden. Als je jezelf op de eerste plaats zet, gaat een ander daar mee van kunnen profiteren immers!
  Los van de blog. Die foto’s. Zijn dat effectief stekjes die je zo kan nemen? Want ik heb die planten in huis en ze zo stekken zou wel ideaal zijn!! (Sorry, #crazyplantlady enzo…)
  Leen schreef laatst over Gelezen, gezien, gehoord #8My Profile

  1. Ja inderdaad! Een ander profiteert er alleen maar van mee als je goed voor jezelf zorgt. Ik vind het ook alsnog wel niet simpel hoor om nee te zeggen maar het gaat ook in periodes bij mij. Als ik echt goed in mijn vel zit, heb ik er minder moeite mee. Maar ik merk het ook direct als ik over mijn grenzen ga.

   Los van de blog: monstera’s kan je zo stekken! Die plant krijgt zo’n soort luchtwortels hé, je moet zien dat je een ‘tak’ afsnijdt waar zo’n wortel nog aan hangt, die zet je dan in een pot water en na een paar weken komen er wortels uit de luchtwortel en kan je hem planten! We hebben zelf zo al een paar plantjes weggegeven 🙂

  1. Feit! Maar soms heb je het zelf niet altijd goed door en denk je dat je nog wel een beetje extra aan kan terwijl het dan toch niet zo is. Belangrijk om het op voorhand te kunnen inschatten vind ik.

 2. Wauw, Irene, wat een ontzettend mooi artikel met oprecht heel fijne en nuttige tips. Vooral die eerste tip was best wel een eye-opener voor mij. Ik merk dat ik vaak vooral kijk naar hoeveel tijd ik nog heb en wat dan praktisch gezien haalbaar zou zijn, terwijl ik op zo’n dag soms helemaal niet de energie heb om bijvoorbeeld drie afspraken te plannen. Eigenlijk is dat best een slimme manier om mijn grenzen soms beter aan te voelen. Ook aangeven wat je dan wél wilt, is inderdaad een goede. Als ik bijvoorbeeld echt de energie niet heb om langs te gaan, weet ik vaak wel een tussenoplossing en is het best slim om die te communiceren en zo met iemand mee te denken. Dat maakt het voor jezelf ook al makkelijker om een grens aan te geven.
  Romy schreef laatst over Over steunkousen en goed zijn zoals je bent | Mijn verhaalMy Profile

 3. Wat een super handige tips! Ik heb sinds twee jaar ook last van paniekaanvallen en slapeloosheid. Ik kan inmiddels goed nee zeggen, maar vind het nog wel lastig om mijn nieuwe grenzen te herkennen. Ik kan tegenwoordig veel minder aan dan vroeger en dan anderen, dus ik zeg nog te vaak enthousiast ja. De eerste tip over energie ipv tijd vind ik echt fantastisch. Die ga ik zeker onthouden en proberen toe te passen. <3
  Lizzy schreef laatst over Where am I from? | The woes of being a third culture kidMy Profile

  1. Jammer om te lezen dat je ook last hebt van paniekaanvallen en slapeloosheid (dat laatste heb ik gelukkig niet!) maar wel goed dat je nee kan zeggen tegen dingen. Ik vind de eerste tip ook echt het allerbelangrijkste eigenlijk. Energie is zo belangrijk!

 4. Mooi artikel! Ik weet van mezelf dat ik soms wel eens over mijn grenzen durf te gaan. Vooral op werkgebied. Maar wanneer je je job graag doet zal je minder snel nee zeggen (denk ik), terwijl wanneer je je job niet graag doet je er sneller een nee tegenaan gooit. Zoals je zelf aangeeft kan je die nee uiteraard omvormen tot ‘nee, nu niet, het is te druk, maar misschien volgende week’ ofzoiets. Dan geef je jezelf idd wat meer tijd, maar kom je niet onmiddellijk negatief over. In sommige gevallen lukt dat wel, maar ik heb al andere momenten meegemaakt waarin dit niet lukt. Ach, eigenlijk weet ik dat ik feitelijk meer aan mezelf moet denken, maar ben altijd zo iemand geweest die liever zichzelf in de knoop werkt om een ander te helpen.

  1. Vroeger deed ik dat ook maar ik snap nu bijvoorbeeld niet waarom we het onszelf altijd zo moeilijk maken :p Ik denk ook op werkgebied dat het net belangrijk is om ook nee te durven zeggen, zelfs als je je job graag doet. Alleen maar om het leuk te houden. Je job mag dan nog zo zalig zijn, als je jezelf altijd overwerkt en in bochten moet wringen, gaat het glansje er ook snel af denk ik.

 5. Heel fijn en behulpzaam artikel dit! Ik vind het soms ook lastig om grenzen aan te geven, maar soms ook om mijn eigen grenzen te achterhalen. Ik wil genoeg me-time, maar van alleen maar alleen zitten word ik ook helemaal niet gelukkig! Bij mij is het dus een combi van nee én ja leren zeggen.
  Sanne schreef laatst over Boost je geluk met deze happy appsMy Profile

  1. Balance is key zeggen ze zeker? Ik denk dat je het zelf altijd het beste aanvoelt of je nog een afspraak aan kunt of even voor jezelf moet kiezen.

 6. Mooi artikel, vooral die eerste: denk in energie ipv tijd.. Eentje die ik regelmatig nu met mijn zwangerschap moet toepassen.

 7. Wat een super fijn artikel! De eerste tip is echt een samenvatting van mijn grootste valkuil, haha. Ik denk altijd: “Oh, ik kan wel na het werk” Om er vervolgens achter te komen dat ik super moe ben en echt lekker in mijn bed wil liggen. Gelukkig heb ik hier ’s zomers wel wat minder last van, maar het blijft lastig. Ik voel me altijd een beetje schuldig terwijl het helemaal niet erg is.
  Anna schreef laatst over 6e Blogverjaardag winactie | Win een make-up pakket t.w.v. €100!My Profile

  1. In de zomer heb ik er zelf ook minder last van. Wat een beetje extra zonlicht al niet kan doen hé 🙂 Vroeger voelde ik me ook schuldig maar daar ben ik nu wel van af gelukkig. Het is inderdaad totaal niet erg om voor jezelf te kiezen. Het is net super belangrijk!

  1. Slim! 🙂 Ik heb binnenkort twee vrije weekends doordat ik mezelf een vakantietje naar zee heb gegund. Er zijn voor die weekends ook allemaal plannen gemaakt waar ik naartoe zou moeten als ik niet aan zee was, maar ik heb er wel nood aan om even op mezelf te zijn 🙂

Comments are closed.