The Minimalism Game • The End!

The Minimalism Game. Oké dus, ik ging elke dag iets weg doen, foto’s maken en twee updates schrijven. Alle drie mislukt. Oeps. Om te beginnen, ik heb dit hele ding niet zo bijster goed aangepakt. Ondanks een herinnering in mijn telefoon vergat ik dat ik dit ging doen. Op dag vier bedacht ik dat dan ineens en besloot ik een soort van afstreepkalender te maken zodat ik kon zien hoeveel dingen ik weg doe. Het duurde dan nog tot dag zeven ofzo voor ik dat ook effectief deed.

Ik heb alleen foto’s gemaakt van mijn kledij en schoenen omdat ik die te koop ging aanbieden. Het leek me op voorhand nochtans wel gewoon tof om te zien wat ik allemaal weg deed. Thank God heb ik wel een lijstje gemaakt – je ziet, er blijft toch nog iets van mijn pre-zwangerschapsbrein over.

 • 171 kledingstukken en schoenen van mezelf (slik) → 132 te koop gezet via Vinted, 12 dingen moet ik nog te koop zetten, 3 gedoneerd aan mijn nicht, 14 stuks naar de kledingcontainer gebracht
 • 4 kledingstukken van de baby naar de kledingcontainer gebracht (tweedehandsjes die té bevlekt waren)
 • 4 handtassen → moet ik nog te koop zetten
 • 30 paar oorbellen → 28 paar weggegooid omdat ze van slechte kwaliteit / verkleurd / kapot / … waren, 2 paar te koop gezet via Vinted
 • 28 juwelen zoals armbandjes, ringen, kettingen → weggegooid omdat ze van slechte kwaliteit / verkleurd / kapot / … waren
 • 7 Flow tijdschriften → aan mijn schoonmama gedoneerd
 • 1 Libelle → aan mijn schoonmama gedoneerd
 • 1 Flair → aan mijn schoonmama gedoneerd
 • 4 Humo’s → aan mijn schoonpapa gedoneerd
 • 1 boekje van de Albert Heijn → recepten uitgescheurd en in mijn mapje gestoken, de rest in de papierbak
 • 5 dingen: 2 setjes ‘ecoline’ verf, 1 set penselen en 2 waterpenselen → aan mijn schoonzus gedoneerd
 • 3 dingen: 2 grote bollen wol en 1 set breinaalden → aan mijn mama gedoneerd
 • 1 borduurkitje → gedoneerd aan een vriendin
 • 3 ramen → naar het containerpark (en technisch gezien heeft mijn vriend dit weg gedaan maar ik tel het toch mee aangezien het wel uit ons huis komt)
 • 1 kapot vliegenraam → naar het containerpark
 • 5 boeken → op onze vensterbank gezet voor wie ze wou hebben
 • 7 kapotte of lege balpennen → weggegooid
 • 3 lege zwarte fineliners → weggegooid
 • 9 niet werkende stiften → weggegooid
 • 14 baby kleerhangertjes → weggegooid (die had ik misschien kunnen weggeven maar op een bepaald moment dacht ik ook fok it)
 • 1 laptop → mijn oude exemplaar, gedoneerd aan een familielid van mijn vriend
 • 5 potjes vervallen etenswaren uit de koelkast → weggegooid en het glas gerecycleerd
 • 2 blikken dozen van kleurpotloden → weggegooid, de potloden heb ik in mijn ‘knutselkastje’ gestopt
 • 2 lege zeepflacons → weggegooid (van die typische dingen waarvan ik denk dat ik dat wil bijhouden voor ooit eens = nooit eens dus 😉 )
 • 7 siliconen bakvormen → weggedaan omdat ze te vies waren

As you can see, ik heb vooral kleding weg gedaan dus eigenlijk was dit gewoon een grote veredelde kleerkast-opruimactie. Daar valt wat over te zeggen hé maar ik denk dat dit nu niet meteen de goede plek is om dat te doen. Het heeft me alleszins wel aan het denken gezet.

Kort samengevat was de over all goal van dit project om in totaal 465 dingen weg te doen. Ik heb 319 dingen weg gedaan – als ik goed kan tellen. Meer dan de helft van het doel dus ik zie het niet als een complete mislukking. Daarnaast ben ik dus deze week aan zee en had ik besloten die dagen in te halen – op voorhand – maar ik heb dat niet gedaan. Misschien dat ik achteraf nog wat dingen weg doe maar voorlopig is dit het.

Wat ik wel heb gemerkt: eens je bezig bent met opruimen en je in die flow zit, is het héél makkelijk om spul weg te doen. Misschien komt het ook met de leeftijd of doordat ik zwanger ben, maar vroeger kon ik echt vasthouden aan spullen uit sentiment of uit die ‘ja maar stel dat ik dat ooit nodig heb’ gedachte. Daar had ik nu totaal geen last van. Ik denk zelfs dat ik nog wel meer kleding weg kan en wil doen maar ik moet van mezelf even stoppen tot ik niet meer zwanger ben. Het is ook niet de bedoeling dat ik eens de baby er is bijna geen kleding meer heb – niet dat dat ooit gaat gebeuren, ik heb nog altijd veeeel kleren maar kom.

Een categorie spullen waar ik bijna niet aan ben geweest: ons keukenspul. Om de simpele reden dat ik de meeste dingen daarvan wel echt gebruik, al zou ik ook hier meer afstand kunnen nemen van spullen als ik er echt heel grondig door zou gaan. Ik zal de keuken houden voor als ik nog eens een poging waag 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 3 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 thoughts on “The Minimalism Game • The End!

 1. Ik vind dat je ver geraakt bent! Ik deed de challenge ooit eens voor mijn werk en ben toen tot dag 22 of zo geraakt. Vond ik al een hele prestatie haha. Ik merkte ook wel dat je eens je in de flow bent, echt veel kan weggooien. Al kan dat ook aan het gevoel van die challenge liggen bij mij haha 🙂
  Lesley schreef laatst over EUH JA #16My Profile

 2. Je hebt het toch nog mooi bijgehouden hoor. Bij de Allerhande doe ik dat ook altijd. Interessante recepten en prenten uitknippen en dan gaat het naar het oud papier. Als ik een oude Libelle van iemand krijg ondergaat die exact hetzelfde lot. Volgens mij maak ik de op die manier verzamelde recepten nog steeds vaker klaar dan die uit mijn grote kookboekencollectie.
  zwartraafje schreef laatst over Gelezen in Juli 2020My Profile

 3. Al is het beoogde doel niet helemaal gehaald, wat een getal zeg! Je huis (letterlijk) en hoofd(figuurlijk uiteraard) zijn vast een stuk leger nu.
  Ik moet hier dringend ook eens weer wat hoekjes, kasten en lades onderhanden nemen…
  Wel de afgelopen dagen mijn kleerkast gedaan en daar ben ik nu weer heel blij mee. Er is niet erg veel uitgegaan, maar er zat eigenlijk ook niet zo heel veel in dusja…
  (waar mensen zeggen dat ze een jaar vrijaf willen voor een wereldreis zou ik eigenlijk eens een jaar vrijaf willen om ons hele huis en tuin op te ruimen en te ‘minimaliseren’)
  Geke schreef laatst over Day Zero Project #20 – 29. Een tweedehands kledingstuk kopen (kringwinkel, Vinted,…)My Profile