Tag | The nostalgic end of the year

Sinds kort volg ik Johanne’s blog (aanrader!), waar ik deze tag tegen kwam. Ik heb hem nog nooit eerder ergens gezien en omdat ik hem zo tof vond, besloot ik hem zelf hier een plekje te geven.

Wat doe jij het liefst op Oudejaarsavond? En Nieuwjaarsdag, hoe ziet die er traditioneel uit voor jou?

Ik zou denk ik liefst van al gewoon chill thuis ouderjaarsavond vieren. Leuke film op en lekker eten wat ik vooral niet zelf moet klaarmaken. Nieuwjaarsdag vind ik wel meer een familiedag dus dan is het tijd om m’n ouders en schoonouders een bezoekje te brengen. MAAR wij vieren dit jaar oudejaarsavond bij de familie van mijn vriend in een zaaltje met gourmet (altijd lekker, helaas wel weer zonder kroketten, ik ga nog huilen). Mijn vriend gaat daarna uit, maar ik kruip in bed #embraceyourinnergranny. Op Nieuwjaar zelf worden we verwacht bij mijn ouders voor soep en broodjes. Mijn mama kan echt hemelse soepjes maken dus daar kijk ik wel naar uit! Eigenlijk is het elk jaar wel ongeveer zo.

Hoe vierde je ‘vroeger’ Oud & Nieuw? Zijn er uit die tijd tradities die je nog steeds in ere houdt?

Vroeger toen ik nog wel uit ging, gingen we altijd feesten van zodra iedereen gekust was. Haha. Nu wegen voor mij de pleziertjes niet op tegen de nadelen dus ik ga lekker slapen. Het enige wat ik overhoud aan die avond is dat we meteen na de zoentjes en knuffels vertrekken. Om de één of andere reden gaat dat eerste uur na middernacht altijd super snel voorbij waardoor het alsnog vaak wel 1.30u is. En verder is het bij mijn familie de gewoonte om op oudejaarsavond cadeautjes te doen. Vroeger kregen wij ons cadeau de volgende dag na onze nieuwjaarsbrief te hebben voorgelezen. Dat was dan altijd bij mijn oma thuis terwijl het nieuwjaarsconcert op stond. Nu staat het nieuwjaarsconcert nog altijd op, maar hoeven we, gelukkig, geen nieuwjaarsbrieven meer voor te lezen. Ik haatte dat altijd!

Welke geuren, geluiden en smaken roepen bij jou het ultieme nostalgische jaarwisselingsgevoel op?

Qua smaken dus vooral kroketjes, gourmet, fondue, chocolademousse, ijstaart, ovenhapjes die nooit écht lekker zijn maar waar je toch altijd veel te veel van eet en kinderchampagne. En de geur van gluhwein en de kerstboom.

In het kort: oliebollen mét of zónder krenten? Champagne of hete chocolademelk met slagroom? Vuurwerk knallen, het oude jaar uit dansen en feesten of veilig en warm binnen voor de buis?

Oliebollen met rozijnen wordt hier niet gegeten en eerlijk, dat zou ik ook niet moeten hebben. Haha. Geef mij maar gewone oliebollen met lekker veel poedersuiker. Geen champagne want dat lust ik niet. Vuurwerk mag maar hoeft niet per se. Ik vind het altijd véél te luid. En ik zit liever binnen voor de buis mét familie.

Maak je goede voornemens? (Zo ja, beken het maar; welke maak jij elk jaar weer opnieuw?)

Ik doe nu meer aan doelen en daar komt binnenkort, op 1 januari (jaja), een post over online!

Welke nieuwe (of oude) gewoonte van dit jaar wil je zeker blijven volhouden?

Mediteren. Zeker! Ik word er zo rustig van en ik wil dat 2018 vooral mentaal en lichamelijk een rustiger jaar wordt.

Met wie heb je een bijzonder moment gedeeld dit jaar? Wat was dat bijzondere moment en wat deed het met je?

Ik ga voor het overduidelijke bijzondere moment van dit jaar en dat was het moment dat we de akte voor ons huis mochten tekenen. Ik voelde me zoooo enorm zenuwachtig! Niet te doen. Oja en ook toen we officieel wettelijk gingen samenwonen. Dat was toch ook wel even een mijlpaaltje. Zo goed als getrouwd hé 😉

Deze vraag valt misschien een beetje uit de toon bij de rest, maar mag zeker niet ontbreken: welke boeken (of films, of…) zijn je dit jaar bijgebleven of hebben je aan het denken gezet?

Ik las vooral fictie en daarvan is me eerlijk gezegd niet echt iets bijgebleven, ook al zaten er wel echt goede boeken bij. Haha. Er is één serie de me heel erg is bijgebleven en dat is Stranger Things. Ik wist eerst niet goed waarom maar ik ben er ondertussen uit: ik vind het heel fijn dat iedereen samenwerkt om de Demogorgon te verslaan. Ik vind het namelijk heel cliché dat er één held is die alles in z’n eentje oplost en daarvoor eerst eeuwenlang met z’n problemen en zorgen alleen blijft rondlopen. Waarom toch? In Stranger Things gaan ze allemaal samen de uitdaging aan om Will te redden. Dat vind ik mooi! En het doet me er aan denken dat het goed is om dingen te delen.

Heb je nieuwe mensen leren kennen dit jaar of zijn er mensen die een belangrijkere rol zijn gaan spelen?

Ik heb wel wat nieuwe mensen leren kennen. Of ja, wat. Zoveel zijn het er nu ook weer niet. Doordat ik veranderde van werk, kreeg ik er een paar nieuwe collega’s bij. Allemaal heel lieve mensen. Met mijn ene collega heb ik een heel fijne band. Zo fijn dat we af en toe etentjes doen, dus dat zegt wat hier. Haha. Aja en ik leerde ook mijn coach kennen! De laatste maanden had ze toch wel een belangrijke rol in m’n leven.

Wie ben je dankbaar en waarvoor? Uit je dat wel eens?

 1. Mijn vriend. Omdat hij mij altijd blijft steunen, hoeveel huilbuien en kleine crisisjes hij ook met me meemaakt (ik huil dan, hij niet). En ook omdat hij het durft te zeggen als hij beslissingen niet zo slim vindt of net wel slim want soms maak ik ook wijze beslissingen 😉 Maar ook gewoon omdat hij mij heel gelukkig maakt en we vaak samen lachen.
 2. De mensen op mijn werk. Omdat ze zo begripvol zijn en waren nu ik met een werkcrisis zit. En omdat ik daar ook gewoon eerlijk over kan zijn.
 3. Mijn ouders. Ik zeg niet dat onze band heel slecht was vroeger, maar ik denk dat er langs beide kanten veel onbegrip was en dat is nu weg. Of het is niet meer zo’n issue. Ik zie mijn ouders doodgraag en ik ben heel blij dat ze er nog zijn en dat ik altijd op hen kan rekenen. En dat ik met ze kan praten.
 4. M’n vriendinnen. Gewoon omdat ze er zijn. Omdat ik met hen kan praten over alles. En dat het niet uitmaakt hoe lang we elkaar niet zien, het voelt altijd alsof het pas een week geleden was dat ik hen laatst zag.

Ik ben er eigenlijk heel slecht in om mijn dankbaarheid te uiten. Erg! Ik probeer er wel wat op te letten om het toch vaker te zeggen. Niet altijd door specifiek: ‘ik ben u dankbaar’ te zeggen, maar meer door kleine dingetjes. Dat ik bijvoorbeeld tegen mijn vriend zeg dat ik écht gelukkig ben met hem en ons. Dat telt ook vind ik!

Wat heb je gedaan of bereikt dit jaar waar je trots op bent?

Ik vind dit dus wel serieus een moeilijke vraag. Ik ben heel trots op mijn blog, maar dat is niet iets van dit jaar. Natuurlijk wel dat ik ben blijven schrijven. En eigenlijk ook wel dat ik uit m’n comfortzone ben gestapt door ander werk te zoeken, waar ik totaal nog geen ervaring mee had. En ook dat we een huis hebben gekocht en er echt ons eigen ding van maken.

Blader eens terug in je agenda of dagboek; wat springt eruit (dat je al helemaal was vergeten)? 

* Ik heb dit jaar, voor mijn doen, vrij vaak met vriendinnen afgesproken. Altijd héél fijn! * Onze kampeervakantie in Nederland * Onze housewarming. Zo fijn om zoveel lieve mensen bij elkaar te hebben * Ons nichtje werd geboren * Het moment dat we onze zetels toch konden bestellen en laten leveren in Nederland. Waardoor we op een dag afzakten naar de lieve Mariele die ze voor ons had bewaard * Dat mijn vriend een héél gave auto kocht * De eerste nacht in ons huis * Mijn vriend zien winnen met z’n rugbyploeg * Dat we hier al een paar etentjes gaven Dat ik een week alleen aan zee was *

Wat kwam totaal onverwachts dit jaar en hoe pakte dat uit?

Ons huis. We waren al eventjes aan het zoeken, veel huizen bezocht, maar nooit was het echt ons ding. Dus toen hadden we het half opgegeven en begonnen we gronden te zoeken om eventueel zelf iets te bouwen. Maar dan vond mijn vriend plots ons huis. We konden gaan kijken maar moesten snel zijn omdat een ander koppel de dag ervoor een bod had gedaan. Uiteindelijk werd dat van ons aanvaard, wat ook best onverwacht kwam. Het pakte dus héél goed uit!

Wat heb je geleerd over jezelf dit jaar?

Ik heb dit jaar wel een paar dingen geleerd over mezelf. Ik wil een probleem graag zo snel mogelijk aanpakken zodat het kan opgelost worden. Ik verbaasde mezelf door een loopbaancoach te zoeken. Ik blijf liefst binnen mijn comfortzone, maar als het nodig is, heb ik er ook niet zo heel veel moeite mee om er uit te komen. Ik heb geleerd dat ik het vooral zelf moet doen en dat ik dingen moet doen die ik echt wil of omdat ik er volledig achter sta. Niet omdat iemand anders vindt dat ik dit of dat moet doen.

Waar zie je naar uit in het komende jaar?

Ik kijk vooral uit naar nieuw werk, onze reis deze zomer, bloggen (misschien terug een vast schema?) en veel leuke dingen doen met mijn vriend en m’n lieve vriendinnen.

Foto door via Magdeleine

16 thoughts on “Tag | The nostalgic end of the year

 1. Hey, wat leuk dat je mijn tag hebt ingevuld! Mooie antwoorden, het is grappig om te zien dat de mensen die de tag tot nu toe hebben ingevuld of die ik erover spreek toch allemaal liever kiezen voor de knusse gezelligheid met familie en vrienden dan voor uitbundigheid en grootste feesten. Je hebt een aantal hele mooie dingen mogen beleven dit jaar, zijn toch wel mijlpalen hoor, een eigen huis en een andere baan. Mooi om te lezen. Ik wens je heel veel goeds voor het nieuwe jaar!
  Laetitia (Miss Deadline) schreef laatst over De Nostalgische Jaarwisseling tagMy Profile

  1. Super bedacht van je! 😀 het valt me sowieso wel op dat mensen in mijn omgeving ook liever een beetje rustiger aan doen. Ben er alleen maar blij om dat het wat meer ‘ingeburgerd’ raakt 🙂

 2. Wat een mooie eerste foto, Irene! <3 En leuk om te lezen, deze tag. Ik blijf altijd trouw aan mijn jaaroverzichten (al deed ik vorig jaar een beetje een makkelijke variant), maar dit is minstens net zo leuk om te lezen, denk ik. Heel veel geluk en liefs voor 2018! x

  1. Lijkt me heel fijn om het klein te houden! Zou dat ook wel eens willen. Misschien volgend jaar!

 3. Ha, wat leuk dat je ‘m hebt overgenomen! Ik zal Miss Deadline laten weten dat d’r tag gevonden wordt . Klinkt als een enerverend jaar! Knap dat je naar ander werk hebt gezocht en wat fijn dat jullie een huis hebben gevonden. Oh, en natuurlijk bedankt voor je compliment
  Johanne schreef laatst over Waarom ik niet aan goede voornemens doeMy Profile

 4. Mooie tag, ik zag hem dit jaar voor het eerst en vind het een leuke tag om te lezen. Ik heb niet zoveel met Oud & Nieuw. Vind het vaak vooral een lange avond en ben sinds een paar jaar geen fan meer van vuurwerk, het kan mij niet snel genoeg voorbij gaan eigenlijk. Dat extra dagje vrij is wel erg lekker 🙂
  sammie schreef laatst over Eindejaars-bloghop! Dag 2017, hallo 2018!My Profile

 5. Voor mij zijn kroketjes eigenlijk nooit echt een vaste kerst- of nieuwjaarswaarde geweest, maar nu ik het zo vaak heb zien terugkomen op je blog de laatste tijd heb ik KEIVEEL zin in kroketjes, dus ik ga proberen te regelen dat die er morgenavond zijn bij mijn ouders
  Talitha schreef laatst over Overzicht van een blogjaar: 2017My Profile

 6. Ik heb ook nog geen kroketten gehad omdat ons kerstfeestje een beetje in het water viel en ik wil daar ook heel erg om in een hoekje voor gaan zitten huilen, hahaha. Kroketten for life! Gelukkig krijgen we er normaal gezien op Nieuwjaarsdag, haha!
  Sam – singlereadytomingleblog schreef laatst over Sam in 2017My Profile

Comments are closed.