Spiegeltje spiegeltje aan de wand

IK WEET DAT HET VOOR MIJN VASTE CLUBJE ONNODIG IS DAT IK DIT ZEG MAAR IK DOE HET TOCH MAAR. DEZE POST IS GESCHREVEN DOOR FIEN EN GAAT OVER DE RELATIE MET ETEN EN GEWICHTSVERLIES. ER STAAN FOTO’S BIJ VAN FIEN DIE MENSEN MISSCHIEN ALS HEFTIG ERVAREN. IK ZOU HET FIJN VINDEN ALS IEDEREEN DIE WIL REAGEREN DIT OP EEN RESPECTVOLLE MANIER DOET. DANK!

••• DOOR FIEN •••

“Wat is er hier toch aan de hand?” Wie kan er deze Clouseau-hit niét mee zingen? Ik hoorde deze (bijna) 20-jaar oude hit onlangs op de radio en zong uiteraard luidkeels mee. Achteraf bedacht ik me dat Koen en Kris niet de enige zijn die hun hoofd over die vraag breken.

Want jongens, wat is er eigenlijk aan de hand? Hoe komt het toch dat velen zo geobsedeerd zijn door hun uiterlijk? Ik vind dat eigenaardig en vreemd. Pas op, ik ben er zelf ook mee bezig. De laatste tijd misschien meer dan goed is en het heeft best wel lang geduurd vooraleer ik dat besefte. 

Ik leg hier in het kort even mijn geval op tafel zodat iedereen mee is in het verhaal: Een dik jaar geleden ging mijn gsm kapot en kocht ik mij voor het eerst in een heeeeeel lange periode een nieuwe smartphone. Voordien had ik altijd genoeg met de afgedankte modelletjes van mijn zussen of broer, multimedia en telefonie en al dat gedoe interesseren mij geen hol. Maar dit keer kocht ik dus zelf een spiksplinternieuw model waar ik tot op de dag van vandaag nog heel tevreden over ben.

Toen ik mijn nieuwe gsm leerde kennen ontdekte ik allerlei applicaties die ik op mijn vorig toestel niet had. Alsook de app ‘gezondheid’. Achteraf gezien heeft die app me eerder een ongezonde levensstijl gebracht, maar soit. Met die app kon ik dus zien hoeveel calorieën ik verbruikte en hoeveel ik opat. Bovendien stond er ook nog eens bij hoeveel procent daarvan vetten, eiwitten en koolhydraten waren.

Viel ik toch niet van mijn stoel zeker! Als ik die app mocht geloven (en ja, dat deed ik toen), at ik veel, maar echt veel te veel calorieën in vergelijking met hoeveel ik er maar verbrandde. Gevolg? Ik pas mijn etensstijl aan. Dat begon redelijk onschuldig: meer groenten, geen koeken en snoepen, minder vet gebruiken tijdens het koken… The usual stuff zoals ze dat dan zeggen. Ik minderde ook vlees, maar dat was eerder vanuit mijn groene oogpunt. (Ik vind het milieu een belangrijke kwestie en ik wilde al langer vegetarisch eten, maar ’t was er nog nooit echt van gekomen.)

Ik zeg het: dat begon allemaal onschuldig, maar dat bleef niet onschuldig. Omdat ik gezonder at en meer bewoog, raakte ik enkele kilootjes kwijt. Echt niet veel hoor, maar toch genoeg om complimenten te krijgen: “Oh amai, zijt ge vermagerd? Ge ziet er goed uit!”, “Goh Fien, ge straalt helemaal. Zijt ge wat kilo’s kwijt?”… 

En dat, dames en heren, zijn wat ik nu DE SLECHTSTE COMPLIMENTEN ALLER TIJD noem. Want het is daardoor dat ik dus echt wel obsessief die calorieën begon te tellen. Hoe minder, hoe beter. Ah ja, want dan zou ik méér complimenten krijgen. 

Je kan wel al raden wat er toen gebeurde: ik bleef gewicht verliezen en was ongezonder bezig dan ervoor. Bon, ik ga hier niet over blijven lullen. Ik ben nu goed bezig met het kweken van nieuwe spekskes (Dankuwel Irene om dat woord te beginnen gebruiken, ik ben er fan van!) en alles komt weer dik in de sjakos.

Ik kan niet zeggen hoeveel uren ik al heb gespendeerd aan het vinden van een antwoord op de volgende vraag: “Hoe kan het dat iemand die geen zier geeft om het uiterlijk van een ander, zelf zoveel belang hecht van wat een ander denkt?” Want serieus, wat maakt het uit dat persoon X wat meer spekskes heeft dan persoon Y? Waarom is het zo’n probleem als je geen even volumineus achterste hebt als dat van Kim Kardashian? Laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: een sixpack is niet noodzakelijk, rimpeltjes en plooitjes zijn oké, littekens moet je niet maskeren, een scheve neus is ook een neus… Je bent op je mooist als je bent wie je echt bent. 

Waarom ik dat zelf niet inzag, is nog steeds een groot mysterie. Of dat mysterie ooit opgelost zal worden is een even groot mysterie. Wat ik wel weet, is dat bodyshaming een mega groot probleem is in deze maatschappij. De schuld ligt voor een groot deel bij de sociale media die beelden van ‘een perfect lichaam’ in onze hersenen planten. En wat dus echt KAK is, is dat we het zelf niet door hebben.

Daarom geef ik enkele tips uit eigen ervaring:

1. Geef geen complimenten op basis van iemands gewicht. Dat is echt gewoon onnodig. Voor mij kwam dat een beetje over alsof ik er (voor het verliezen van enkele kilo’s) niet goed uit zag. Terwijl ik nooit of te nimmer een probleem heb gehad met hoe ik eruit zag hé. En plotsklaps kwam daar een stevige portie onzekerheid op mij af. 

Begrijp mij niet verkeerd: complimenten geven, doe je zoveel als mogelijk. Wie krijgt er niet graag complimenten? Oké, ik geef toe dat het wat onwennig kan zijn om er eentje te ontvangen, maar stiekem vindt iedereen het best wel prettig, toch? Soit, probeer gewoon de factor ‘gewicht’ niet te betrekken bij die complimenten. 

Sommigen zeggen dat je zo weinig mogelijk het uiterlijk van iemand moet becomplimenteren (is dat eigenlijk wel een woord?) en meer de persoonlijkheid. In principe sta ik wel achter dat idee. Maar ik hoor toch soms ook eens graag dat ik mooi ben. Haha!

2. Zet geen limiet op je porties en eet tot je voldaan bent. Dat is iets essentieels in mijn ogen, gewoon om het feit dat ik in het begin echt bewust mijn porties heb verminderd terwijl ik misschien nog wel een hongerken had. Dat zijn dingen die je jezelf niet mag ontzeggen. Je lichaam geeft aan hoeveel je nodig hebt. Dat moet niet berekend worden, echt niet. Het is belangrijker om te luisteren naar de signalen die je lichaam stuurt dan om je porties af te wegen en met honger te blijven zitten.

3. Er bestaat niet iets als zondigen. De sleutel tot geluk: eet waar je zin in hebt. Ontneem je geen gebakjes, frituursnackjes, lekkere pizza’s of andere lekkernijen. Daar wordt je chagrijnig van. Meer kan ik daar niet over zeggen. 

4. VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN! Makkelijker gezegd dan gedaan, ik geef het toe. Zeker met al die schijnbaar perfecte foto’s op Instagram en Facebook. Daarom komt bij deze tip nog een andere tip! (Zie het als een “1+1 gratis-aanbieding”.) 

De subtip is: wees niet bang om mensen te ontvolgen. Ik heb er mij onlangs eens mee bezig gehouden. Ik spitte heel mijn vriendenlijst uit en verwijderde elk mens waarvan ik het op mijn heupen kreeg. Dat is het beste wat ik ooit heb gedaan! De Fien-ergert-zich-blauw-aan-fakers-/-stoefers-op-sociale-media-curve daalde zoals nooit tevoren. 

5. Een weegschaal is bullshit, net zoals de getalletjes die erop verschijnen. Een streefgewicht hebben trouwens ook. Sinds enige tijd ben ik van het principe: als je alles kan doen wat je wil (op fysiek vlak dan), is er geen reden om op je gewicht te letten. Dan moet je er gewoon voor zorgen dat je gelukkig bent en ik ben er rotsvast van overtuigd dat een weegschaal niet tot de categorie ‘spullen die ik nodig heb om gelukkig te zijn’ behoort. Integendeel, die staat op de lijst met ‘spullen die de mens zeer ongelukkig maken’. 

Ik haalde bij puntje twee al aan dat je je porties niet hoeft af te wegen. Wel, je hoeft jezelf ook helemaal niet af te wegen. Geef toe: dat slaat helemaal nergens op! De weegschaal laat je dus best gewoon in de kast staan en haal je enkel boven als je een doktersattestje hebt. 

“Maar Fien, heb je ook tips voor als je toch in de knoop zit met je lichaam?” Jazeker! Alhoewel ik echt niet kan zeggen of deze tips nuttig zijn voor anderen. Ik probeerde alles wat te relativeren en dat deed ik vooral door rare dingen (zo denk ik toch dat anderen het bekijken) te doen. 

Hier is nog een lijstje voor diegenen die toch geïnteresseerd zijn:

Eerst en vooral vond/vind ik het pittig belangrijk om zo nu en dan mijn hoofd leeg te maken. Dat doe ik vooral door te wandelen. “Wandelen, is dat zo vreemd?”, welnee, natuurlijk niet. Maar ik wandel dan ook niet erg bijster normaal. Meestal wandel ik in de vroege uurtjes, voor dag en dauw. Er is niemand (of toch bijna niemand) op de baan en het lijkt alsof ik helemaal alleen ben op de wereld. Gevolg? Ik zing zorgeloos mee met de meest foute hits uit de muziekgeschiedenis. Maar mannen, ik heb het hier echt over zingen hé. Dat gaat gepaard met oprechte inleving en eventuele chorea. Een beetje met het gedacht: ik zit hier in een videoclip.

Ik kan je verzekeren dat je hoofd dan leeg is, zorgen zijn voltooid verleden tijd en het leven ziet er echt rooskleurig uit! Zo start ik de dagen. Een goed begin van de dag heeft echt een grooooot effect op het verdere verloop. Als jullie nog tips hebben voor een spetterend begin, let me know!

Als tweede puntje komt: het nemen van lelijke selfies en er dan om lachen. In het begin is dat misschien een uitdaging, maar het helpt toch wel hoor. Je kan er namelijk niet altijd zo stralend uitzien als gewoonlijk en soms krijg je daar dan ook ongewenste opmerkingen over. (Ik vraag mij trouwens echt af waarom mensen dat doen. Ik weet toch ook dat ik niet goed geslapen heb en dat ik donkere kringen onder mijn ogen heb? Het is heus niet nodig om daar de aandacht op te vestigen!) Maar die opmerkingen komen duizend keer minder hard aan wanneer je om jezelf kan lachen. 

Dat heeft eigenlijk een beetje hetzelfde effect als wanneer je kijkt naar die perfecte instagramfoto’s. Die rozewolkenfoto’s geven je gewoon een slecht gevoel, want je spiegelt jezelf eraan en denkt: “Jeetje, in vergelijking met hen zie ik er niet uit.” Ma-haar als je veel naar onflatterende foto’s van jezelf kijkt en er wordt dan eens tegen je gezegd dat je er al beter hebt uitgezien, dan kan je dat gewoon ontzettend relativeren. Want in vergelijking met die selfies zijn die donkere kringen te verwaarlozen!

Ik weet niet of ik mijn standpunt hier goed heb kunnen uitleggen en misschien slaat dit voor jou echt helemaal nergens op, dan raad ik je aan om dit puntje compleet te negeren.

Als laatste tip geef ik mee om tegen jezelf te praten. Dat doe je best wel als je thuis bent en niet in de winkel staat, daar krijg je gegarandeerd vreemde blikken. Door je gedachten/zorgen/problemen/… luidop te zeggen, hoor je soms hoe pietluttig het allemaal maar is. En dan merk je dat je brein in overdrive gegaan is en dat het tijd is om terug te keren naar puntje één om zo je hoofd leeg te maken. 

Ik moedig mezelf ook regelmatig aan als ik bepaalde dingen niet meer zie zitten: “Komaan Fien, het zou behoorlijk belachelijk zijn om nu op te geven, een laatste inspanning en ge zijt ervan af!” Of wanneer ik iets dom heb gedaan, klinkt het vaak: “Maar wa doede gij nu?!” 

Ziezo! Ik heb even mijn zegje gedaan. Ik hoop echt dat ik niet van de hak op de tak ben gesprongen, maar ik voelde de laatste tijd echt een soort vuur in mij. Ik borrelde helemaal van ambetantigheid omdat dat hier dus echt een groot probleem is vandaag de dag. En soms heb ik het gevoel dat iedereen het spelletje gewoon meespeelt en stiekem heel erg ongemakkelijk loopt en dingen doet waar hij/zij zich totaal niet goed bij voelt (bijvoorbeeld het dragen van skinny jeans). Bij deze is die razernij (want zo ervaarde ik het) in mij weer gaan liggen en ben ik weer helemaal zen. 

Ik zal afsluiten met een korte samenvatting: euhhh… Ik heb daar precies wat moeite mee, met een korte samenvatting. Lees deze post anders gewoon nog een keertje opnieuw hé! 

Ik zal afsluiten, Fien! Ik wou toch nog graag iets toevoegen ondanks dat dit al een lijvige post is (pun intended 😉 ). Ik wil graag zeggen dat ik uiteraard al een tijdje in de mot had dat het met Fien niet bepaald de goede kant op ging. Ik zie Fien graag, ze is de meter van mijn baby en ik wil dat ze gelukkig is en goed in haar vel zit. Ik ben heel trots op Fien dat ze dit geschreven heeft. Het is niet altijd gemakkelijk om aan jezelf toe te geven dat het niet goed gaat, laat staan aan de mensen rondom je en het hele wereld wijde web.

Dus Fien, merci! Je bent een mooi mens. Letterlijk en figuurlijk! ♡

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 thoughts on “Spiegeltje spiegeltje aan de wand

 1. Kijk fien Ik ben blij dat we iets gemeen hebben. Ik zie Fien ook graag, altijd met een glimlach. Voor extra spekjes kan ik je altijd een paar mooie adresjes geven. btw je bent altijd een mooi mens geweest. Ik hoop echt dat het leven de goede weg op gaat.

 2. Wat mooi dat je er zelf zo mee om kunt gaan, vind het heel moedig en sterk! En een heleboel goede tips erbij. Bizar hoe zo’n ogenschijnlijk kleine verandering (de nieuwe telefoon) zoveel teweeg kan brengen. En ook de opmerkingen van anderen die zo’n uitwerking hebben… Soms realiseren mensen zich niet dat opmerkingen op het uiterlijk (en dan vooral het ohh wat ben je afgevallen of juist aangekomen) eigenlijk nooit oké zijn, ook al zijn ze goed bedoeld. Je weet nooit hoe iemand zich voelt over zijn uiterlijk. Dankjewel voor dit mooie stuk!

 3. Lieve Fien,

  Ik reageer normaal niet op iemands blog maar voor jou maak ik een uitzondering. Wat heb je dit supergoed verwoord! Ik ken je al vanaf je klein bent toen Irene en ik nog kwamen ‘babysitten’ op jou en je zussen en broer. Ik heb je altijd al een geweldige griet gevonden. Gewoon omdat je altijd jezelf bent en ik vind het heel jammer dit te moeten lezen. Die zelfverzekerde Fien met tonnen energie en enthousiasme die het moeilijk heeft en onzeker is. Die zich vastklampte aan Irene of mij om ons te doen blijven bij haar thuis wanneer we doorgingen Maar ik lees dat je je aan het herpakken bent en dat je je vrolijke zelve helemaal niet kwijt bent. Ik zie je lopen en dansen in de straten al zingend voor dag en dauw. Het hele repertoire van jeko van van voor naar achter en terug. De Fien waar ik zo een mooie foto van heb samen met Thijs in de piratenboot op een jekokamp (damn! Dat was een zalige dag!). Lieve Fien, doe waar je goed in bent! Blijf die geweldige Fien waar ik al heel erg veel mee heb gelachen en plezier mee heb beleefd! Dankjewel om dit te schrijven en mensen proberen duidelijk te maken dat er meer is dan een lichaam… Btw ik ga ook geregeld vroeg lopen dan is het net dat je iedereen wakker maakt en goeiemorgen zegt. Dankjewel lieve Irene dat Fien efkes je blog mocht kapen liefs Sarah

 4. Wauw Fien, respect en dank voor het delen hiervan! Die gezondheidsapps zijn voor mij ook echt gevaarlijk, dus ik begrijp wat je bedoelt. Maar ik vind de manier waarop je nu de goede kant op gaat heel erg bewonderenswaardig. Houd vol!

 5. Fien, bedankt voor je eerlijkheid en openheid. Heel mooi geschreven en zet echt aan tot nadenken.
  Irene, bedankt om deze topper een platform te geven en zo goed voor haar te zorgen! Toont aan wat een mooi persoon jij ook bent <3

 6. Ik vind dat je dat heel mooi en heel echt geschreven hebt. Ik ben echt blij dat je beter in je vel zit en zoiets kan en durft schrijven, echt iets om trots op te zijn! Dat ‘amai wat afgevallen’-compliment is idd rap gemaakt maar gevaarlijk is omdat je in je hoofd dan al rap het idee kan krijgen dat je mooier of beter of geliefder bent als je slanker bent, maar da’s uiteraard onzin. 2 jaar terug was ik vijf kilo zwaarder en zagen mijn vriendinnen mij even graag. Ik zie mezelf wel liever met mijn huidige gewicht, ik voel mij daar veel vrijer en gemakkelijker in omdat ik het beter bij mezelf vind passen en omdat ik mijn uiterlijk belangrijk voor mij is. Zolang we het allemaal voor onszelf doen is het allemaal goed denk ik en daarom is je post ook zo inspirerend!

 7. Fien, wow! Wat ben jij een kanjer. Zo moedig, sterk en zelfbewust! Het is zó mooi verteld en super goed aangekaart! Je bent een super sterke madam. Wij zien u allemaal graag, gewoon zoals je bent. De leuke vriendelijke Fien die altijd met een brede glimlach je tegemoet komt! X

 8. Knap dat je dat allemaal zo neerschrijft! Het is zo makkelijk om je daarin te laten meevoeren. Ik herinner me dat ik als 12-jarig kind of zo de ganse Weight Watchers-tabellen had geprint om daar eens wat op te letten. Tot ik doorhad dat een donut 8 punten of zo is, dan heb ik die hele bundel rap in de vuilbak gezwierd (sorry, niet erg milieubewust van mij hahaha).

  Ik vind voor mezelf wel dat er nog een verschil zit op uitspraken als “Amai, je ziet er goed uit, ben je afgevallen?” en “Amai, precies een beetje afgevallen?”. Dat afvallen zou los moeten staan van dat ‘er goed uitzien’, maar aan de andere kant vind ik het ook wel leuk dat iemand opmerkt dat ik ben afgevallen als ik daadwerkelijk een maand moeite heb gedaan om een beetje op mijn eten te letten. (Ik denk niet dat zot hard diëten werkt voor een langere periode, maar ik doe het elk jaar wel eens één maand zodat het niet de spuigaten uitloopt. Ik kom elke zomer sowieso een kilo of twee, drie bij en ik weet dat ik het er lastig mee zou hebben als die zouden opstapelen. Dus misschien niet ideaal, maar voor mij werkt dat.) En ik weet wel dat je dat amper ziet als iemand twee kilo is afgevallen hahaha, maar ik vind het dan toch tof als een opmerkzame ziel dat ziet of zo.

  Soit, fijne blogpost! En ja, ik zit ook al in de spekskes-club als woordgebruiker haha!

 9. Team spekskes! Je hebt een prachtig artikel geschreven, Fien! Blij dat het weer de goede kant op met je gaat. Echt stom dat die app (en de wereld!) zoveel impact op je heeft gehad.

 10. Hoi Fien, wat heb je dit mooi geschreven! Ooit al aan gedacht om een column te schrijven voor een of ander weekblad? Moet je eens doen. Ook heel moedig van je om hiermee naar buiten te komen. Ik zou hierover een boek kunnen schrijven. Maar misschien moeten we samen eens een wandeling maken. Grtz

 11. Ik kan wel zeggen dat ik ONS Fien ken als geen ander, maar ook mij ontging een hele tijd het dalen van haar toestand. Iets waar ik me schuldig over kan voelen ja, maar eerlijk… tis de corona die alles omzeep maakt. Ge ziet geen volk, ge hangt vast aan da gsmeke en vooral… ge zoekt doelen. Zoals sporten en afvallen! Maar eerlijk waar Fien, gij zijt een top vrouwmens, hoe ge ook zijt, tkan mij echt ni schelen. Dus gooi die weegschaal weg, pakt ne chocotoff of 10, springt is binnen, en wij he.. wij komen der wel! Daar ben Ik zeker van! Liefste Fieniee, kzie je graag! Dus blijf vooral wie je was/bent! En gooi diene gsm maar al weg 🙂 koop weer een Nokia baksteen (maar zorg wel da ik je nog kan bereiken uiteraard)
  Tot snel kanjer!
  xxx Zoë

 12. Wauw, echt wauw, I’m very well impressed! Heel mooi hoe je hiermee omgaat. Moedig van je, ik vind je blog ook enorm inspirirend Fien!

  Als ik het zo lees: blijf vooral de prachtige persoon die jij bent, en het komt helemaal goed!