Shopverslaving?

Ik sukkel al een hele tijd met mijn shopverslaving, maar het is pas sinds ik dit jaar startte met mijn 2019 fashion challenge dat ik besef hoe erg het eigenlijk gesteld was met me. Hallo, ik ben Irene en ik ben verslaafd aan winkelen.

Nu, het klinkt misschien wat stom of belachelijk en ik voel ook heel vaak zelf de neiging om er een beetje lacherig over te doen. ‘Haha ja, ik shop te graag hé, ik heb echt een probleem hoor!’. Maar ik durf nu ook serieus zeggen dat ik ook echt een probleem heb. Of had. Want wonder boven wonder gaat het de laatste weken heel goed.

Ik denk dat mijn drang om te winkelen zich ontwikkelde toen ik nog in de middelbare school zat en al mijn schoolgenootjes zag rondlopen in kleren die ik ook wel wou dragen. Ik meen mij niet te herinneren dat ik ooit moeilijk heb gedaan tegen m’n ouders over mijn kleren maar ik weet wel nog dat ik echt heel graag naar de H&M wou, want iedereen ging naar de H&M. Toen ik dan naar het einde van mijn schoolcarrière zakgeld kreeg en zelf mocht beslissen waar ik dat aan uit gaf, deed ik mijn centjes op aan spullen die ik absoluut niet nodig had. Toen ik het online shoppen ontdekte, ging het hek helemaal van de dam.

De grootste motivatie om een studentenjob te nemen was in mijn ogen ook winkelen. Ik wou werken zodat ik alle kleren kon kopen die ik graag wilde. Het heeft eigenlijk best lang geduurd tot ik besefte dat ik dacht meer zelfvertrouwen te krijgen door mooie kleren te kopen. Ik wou altijd maar meer en meer en tot een paar maanden geleden zou ik zonder verpinken mijn laatste geld aan een mooi bloesje of een paar schoenen hebben op gedaan. Daarnaast spendeerde ik ook uuuuuuuren op webshops om mijn digitale winkelmandjes helemaal vol te laden. Ik zag het echt als een middel tegen verveling, een manier om weer fijn te voelen als ik in een dipje zat.

Ik hou van het gevoel dat een nieuw kledingstuk me kan geven. Alsof ik plots in een heel ander mens verander als ik het stuk aantrek. Alsof ik ineens een veel leukere, zelfverzekerdere, grappigere, mooiere versie van mezelf word. Alsof ik al mijn problemen kan overwinnen. Belachelijk natuurlijk want een nieuwe broek gaat er echt niet voor zorgen dat ik ineens minder troubles heb. Dat wist ergens wel maar toch kon ik het niet laten om te winkelen. Ik deed elke maand minstens één bestelling bij een webshop en vaak zelfs twee of drie. Ik werd intens gelukkig van alle pakketjes. Het voelde alsof ik cadeautjes kocht voor mezelf en het fijne gevoel is verslavend maar helaas ook snel weer uitgewerkt.
Gelukkig had ik wel altijd de tegenwoordigheid van geest om het niet té ver te drijven. Ik heb mezelf financieel nooit in de problemen gebracht. Ik zorgde er altijd voor dat ik alles kon betalen. Mijn geld was dan wel op, maar ik had geen schulden ofzo. Thank God.

Ik nam me met tussenpozen ook voor om minder geld uit te geven omdat ik wel wist dat ik al die nieuwe dingen niet nodig had. Ik had ondertussen een uitpuilende dressing waarvan, eerlijk is eerlijk, veel dingen me na een paar maanden (of zelfs weken) niet meer echt bevielen. Jammer. Zonde. I know. Ik heb zelfs een tijdje gedacht dat ik extern hulp zou moeten vragen omdat ik er niet uit zou geraken. Ik wist serieus niet hoe ik het nu moest aanpakken om er voor eens en voor altijd van af te komen. Nu ik mijn leven een beetje probeer te beteren en wat bewuster probeer te leven zie ik heel goed in dat ik me idioot gedroeg. Ik weet niet helemaal waardoor de ommezwaai er is gekomen. Ik denk dat het ergens gewoon niet meer goed voelt om zoveel fast fashion te kopen en dat ik het ook wel in zie dat ik echt niet zoveel nieuwe kleren nodig heb. Nu ik bezig ben met mijn uitdaging om geen nieuwe kleren meer te kopen, lukt het me wonder boven wonder ook om me daar aan te houden.

Maar ik moet zeggen dat ik zelfs nu soms de neiging moet onderdrukken om niet uren op United Wardrobe leuke items te zoeken. Ik kocht laatst weer een paar vintage en tweedehands dingen en dan moet ik me inhouden om het weer niet te ver te laten komen. Alleen zie ik dit project nu echt als een stok achter de deur en schop onder mijn kont en heb ik er minder moeite mee dan verwacht. Ik vind het nu zelfs veel belangrijker om echt alleen maar items te kopen die ik héél tof vind en die een beetje bijzonder zijn. Het is iets waar ik wat op zal moeten letten maar ik voel dat het beter en beter gaat.

25 thoughts on “Shopverslaving?

 1. Ik ben ook verslaafd geweest aan shoppen, de eerste jaren dat ik mijn eigen centjes verdiende. Ik kocht zo-veel brol, outfits die ik nu van z’n leven niet meer zou dragen (en ook al lang richting spullenhulp verdwenen zijn). Heel veel schoenen, ook, waarvan er sommige nog altijd bij mij zijn, want daarin had ik een betere smaak. Ook ik heb moeten leren dat geld uitgeven, en die kortstondige roes van ‘jeeeej, nieuwe kleren!!’ niet helpt als pleister op de wonde. Er zijn betere manieren om om te gaan met een dipje, verveling of andere drama’s in het leven. Dat ging met vallen en opstaan! Nu ga ik een jaar niks kopen, tenzij het dus echt nodig is (zoals sokken onlangs). Niet simpel 😀
  Leen schreef laatst over Groene voornemens 2019: update #1My Profile

 2. Mooi dat je hier zo open over blogt. Ik denk eigenlijk dat iedereen wel een zwakte heeft. Bij mij zijn dat geen kleding of make-up. Van het laatste heb ik niets en bij het eerste ben ik doorgaans al blij dat ik iets vind dat me past. Ik kan ook echt zeggen dat ik alles draag dat ik heb. Nu ja, alles waar ik momenteel nog in pas. Maar ik heb nog 150 ongelezen boeken in mijn kast staan en toch koop ik er af en toe een nieuw. Ik heb een hele verzameling washi-tape rolletjes, notitieboekjes en bladwijzers. Dat zijn dan weer mijn zwakheden.
  zwartraafje schreef laatst over Zoekopdrachten #2My Profile

 3. Wat een eerlijke post. Maar na je badkamer kastje inventaris gezien te hebben verschiet ik er niet van in feite :p.

  ‘k deel je verslaving niet echt…in tegendeel. Wat ik me dan afvraag als je zo vaak of graag iets nieuws koopt: draag je dat dan ook zo graag? Want ikb en zo blij met iets nieuws dat ik echt kan genieten van iets regelmatig te kunnen dragen. Dus liever opnieuw het oude vertrouwde aan doen (ok met een goede basis voor voldoende variatie) dan telkens iets nieuws gaan zoeken. Als je teveel hebt, dan doe je alles toch quasi nooit aan?
  Goofball schreef laatst over The daffodils at the Bruges beguinagesMy Profile

 4. Awel, ik vind je toch een stoere madam. Dat je dit ten eerste onder ogen durft te komen voor jezelf en dan nog eens deelt met ons. Je doet ook werkelijk iets met je “probleem” in plaats van het te laten aanslepen. Respect, je bent goed bezig 🙂
  Ikzelf heb op vlak van kledij aankopen geen problemen. Integendeel, doe het misschien wat te weinig. Sommige kledingsstukken heb ik al zo lang en ik zou wel eens meer afwisseling willen maar daarvoor shop ik niet graag genoeg.

  1. Ja inderdaad! Ik las ooit eens een artikeltje over mensen die echt lening aan gingen of al hun spaargeld er door joegen. Maar ik heb op dat gebied wel geluk gehad dat mijn ouders altijd gehamerd hebben op het feit dat je jezelf niet in de problemen mag brengen.

 5. Wat een openhartig artikel! Super knap dat je het nu anders aanpakt en dat het je eigenlijk ook goed af gaat. Ik heb een hele lange tijd niet meer geshopt omdat ik al mijn geld in mijn eigen bedrijf en vakanties wilde steken. Nu ik weer wat spaargeld heb en wel weer wat zou kunnen shoppen, hoeft het voor mij ineens niet meer zo nodig. Haha. Ik ben eraan gewend geraakt en ik besteed mijn geld nu liever aan uit eten gaan/vakanties etc 😀 Grappig hoe dat ineens kan veranderen he.
  Anna schreef laatst over Fashion favorieten van februari die je nu nog kunt scoren!My Profile

  1. Inderdaad opvallend dat het ineens zo kan veranderen! Ik denk dat je altijd je gewoontes kan omgooien maar ik ben er nu ook meer van overtuigd dat je voor sommige dingen ook een soort van ‘het juiste moment’ moet bereiken om er echt werk van te kunnen maken of om je gedachten om te keren. En een mooi doel voor ogen hebben helpt ook wel denk ik 🙂

 6. Goed dat je hier open over bent en er werk van maakt! Ik heb zelf gelukkig geen shopverslaving, maar ik ken wel mensen die daar last van hebben – en vervolgens hun kop in ’t zand steken.
  Tegelijkertijd: ik dacht dat ik redelijk immuun was voor verslavingen, totdat mijn broer mijn reislust met “vluchten” vergeleek… Dus soms hebben mensen gewoon niet in de gaten dat ze een probleem hebben. Of een overbezorgde broer. Dat kan natuurlijk ook. 😉
  Wendy schreef laatst over Hier is mijn favoriete snelle recept: een vega wokschotelMy Profile

  1. Haha dat kan inderdaad ook! Maar ik denk net als jij dat veel mensen het zelf niet zo goed doorhebben. Iedereen zal wel zo zijn zwakke plek hebben zeker?

 7. Knap dat je hier zo open over bent. Ikzelf persoonlijk heb het niet voor shoppen. Zeg gerust dat ik het haat om te gaan shoppen. Ik koop dan wel eens graag iets nieuw voor mezelf, maar het passen en wikken en wegen in de winkel is echt iets dat ik zo haat! En online kledij shoppen doe ik niet, want ik ben altijd bang dat het dan niet gaat passen en dat is dan een heel gedoe om het terug te sturen. Nee, ik ga pas naar de winkel als ik iets nodig heb. En dan nog wik ik vanalles af, haha. Maar hé, ik wil je gerust een hart onder de riem steken. Het lukt je zeker!!!
  Evelyne schreef laatst over DZP#2 | Ruim de vriendenlijst op Social Media opMy Profile

  1. Merci Evelyne! Dan ben ik wel een beetje ‘jaloers’ op jouw aversie van shoppen hoor 😀 Lijkt me veel gemakkelijker maar jij hebt waarschijnlijk dan weer andere dingen waar je mee sukkelt. Denk dat iedereen wel zoiets heeft.

 8. Zo knap dat je hier zo eerlijk over bent, Irene! Ik denk dat ik op een of andere manier ook wel een beetje verslaafd ben aan die pakketjes (maar eerlijk is eerlijk: wie niet?) en ik voel me ook altijd veel beter als ik m’n lievelingstrui of nieuwe outfit kan aantrekken. Dus da’s misschien wel iets algemeens om me over te zetten. Mooi geschreven, zet me echt wel aan het denken! Liefs 🙂
  Silke schreef laatst over Lichtpuntjes #142 | Carnaval Aalst, startweek Crossfit & me-timeMy Profile

  1. Goh ja ik denk inderdaad dat veel mensen er mee zitten maar dat het nooit echt als een écht probleem wordt gezien. Hangt er ook van af hoe je er zelf naar kijkt hé. Merci voor je lieve reactie!

 9. Wat knap dat het nu lukt! En ik denk dat online winkelen veel voordelen heeft, maar ook veel nadelen. Want inderdaad, als je midden in de nacht denkt dat je iets nodig hebt, kun je het krijgen. Als je ervoor naar de winkel zou moeten, kan dat niet. Ik ben niet shopverslaafd, maar ik merkte dat ik soms ook te makkelijk dingen online bestelde. Nu vraag ik me dus eerst af of ik er ook voor naar een winkel zou gaan en dat werkt goed.
  Dapper dat je hier zo eerlijk over schrijft!
  Naomi schreef laatst over De auto voor de deurMy Profile

  1. Was wel een beetje nerveus om het online te zetten hoor. Maar ben blij dat iedereen zo goed reageert 🙂 Ik probeer nu het online shoppen volledig te weren maar mijn interesse ligt nu bij vintage en tweedehands en daar heb je hier niet zoveel leuke winkeltjes voor. Bedankt voor je tip, ik vind het een hele goeie om er op die manier eens over na te denken!

 10. Wat interessant om te lezen! Ik herken mezelf een beetje in jouw verhaal, maar dan met reizen. Ik ging naar een middelbare school met allemaal (hele) rijke klasgenootjes, die makkelijk in 1 jaar naar Peru, Lebanon en Thailand op vakantie gingen met hun ouders. Toen begon bij mij ook de drang om veel en ver te reizen. Net als jij heb ik mezelf nog nooit in de financiele nesten gewerkt, maar het is wel elk jaar mijn grootste kostenpost. Sinds een paar maanden ben ik me hier echt van bewust en probeer ik er op te letten hoeveel geld en energie ik in reizen stop.
  Lizzy schreef laatst over The quiet beauty of a digital sabbathMy Profile

  1. En zo heeft iedereen zijn ‘zwakke plek’ zeker? Ik heb het totaal niet met reizen. Hoe minder geld ik er moet aan uitgeven, hoe beter en ik voel ook niet zo’n reisdrang. Eigenlijk jammer dat je als jong mens het gevoel krijgt dat je iets mist en dat dan wilt compenseren en zo ontwikkel je van die patronen die je leven lang mee gaan als je er niets aan doet.

 11. Wat een eerlijk verhaal! Ik vroeg me al af waarom je in je maandoverzicht altijd vertelt wat je gekocht hebt. Is dat om jezelf te confronteren? Wel knap dat je nu met jezelf de strijd aan gaat!
  Ik heb eerlijk gezegd precies het tegenovergestelde: ik koop bijna nooit iets, ook al wil ik het wel! Ik moet juist leren af en toe iets liever te zijn voor mezelf en het mezelf als het ware ‘toe te staan’. Misschien moeten we elkaar ontmoeten in het midden? 🙂

  1. Goed idee! 🙂 Mijn vriend lijkt wat op jou. Die heeft op zich geen moeite met dingen kopen voor ons huis bijvoorbeeld maar als hij eens iets voor zichzelf wilt, gunt hij het zichzelf niet. Dan moet ik ook altijd tegen hem zeggen dat hij het mag kopen :p Op dat vlak compenseren we elkaar dan wel een beetje. Haha.

 12. Wat knap! Vind het een mooi en confronterend stuk, ikzelf heb het afgelopen jaar ook een soort van verslaving voor nieuwe dingen gecreëerd, waar ik nu langzaamaan weer vanaf probeer te komen. Wanneer ik nu wat koop voel ik me al schuldig wanneer ik nog niet eens thuis ben, maar dat is ook niet echt fijn!
  Simone schreef laatst over Plog: lunchen en shoppen in de stromende regenMy Profile

  1. Het geeft je echt zo’n fijn gevoel hé als je iets nieuws hebt gekocht en daarna voel je je schuldig. Ik heb het ook niet alleen met kleren of schoenen hoor maar ook met dingen voor in ons huis of zelfs spullen voor de hondjes. Als ik nu in de Hema (zwakke plek!) loop denk ik altijd: ik mag het mooi vinden maar dat wil niet zeggen dat ik het moet kopen. Dat helpt me soms wel om dingen te laten staan.

 13. Knap dat je toch het tij hebt weten te keren en dat je het al een tijdje volhoudt. Ik heb er vertrouwen in dat je het kunt doorzetten. Wat ik zelf heb, is dat ik altijd weer iets nieuws op het oog heb. Het ene item binnen? Op jacht naar ern volgende. Gelukkig voor mezelf ben ik heel kieskeurig op kleding, anders zou ik denk gewoon alles kopen wat ik leuk vind. Nu valt het best mee, ondat ik altijd zoek naar iets heel specifieks.
  Shirley schreef laatst over Dit heb ik geleerd over mijn gezondheid na een jaar met de FitbitMy Profile

  1. Wel goed toch dat je gewoon specifiek naar dingen zoekt en niet zomaar alles wat leuk is in je winkelmand gooit? Ik kan ook wel heel gericht op zoek gaan maar dan laat ik me toch vaak vangen om er nog allerlei dingen bij te kopen waar ik dan niet naar op zoek was.

Comments are closed.