Een kijkje in mijn self care journal

Alweer een hele tijd geleden deelde Iris in haar blogpost haar self care journal. Het sprak me meteen aan en ik zat er aan te denken om zelf ook zoiets te beginnen. Het probleem bij mij is alleen dat ik 1. geen geschikt boekje meer had en 2. ik heel graag wil dat het er allemaal mooi uit ziet en dat soms best moeilijk is. Hoezo had ik geen geschikt boekje? Ik heb namelijk notitieboekjes genoeg hoor, maar geen blanco boekjes meer en voor iets als dit journal, wil ik toch graag een boekje waar geen lijntjes of ruitjes in staan. Stipjes  mogen wel! Superhandig. Laatst kocht ik van Leuchtturm1917 drie boekjes (ze waren in de aanbieding!): twee blanco boekjes en eentje met stipjes. Sowieso wil ik dat met stipjes met houden om een bullet journal in te beginnen (later meer daarover). Een blanco boekje wil ik graag houden om tekeningetjes en collages in te maken en het andere werd dus m’n self care journal.

Wat is een self care journal eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk zelf al. Een journal dat helpt om beter voor jezelf te zorgen. Alleen klinkt self care heerlijk hip dus noemen we het zo. Volgens Iris is een self care journal niet gericht op presteren en doelen stellen, maar net rustiger aan doen, acceptatie en persoonlijke ontwikkeling. Gewoon op je eigen tempo met de dingen die jij nodig hebt.

Net wat ik nodig heb! 😉 Ik heb geen hele periodes dat ik me echt slecht voel, maar ik merk dat ik wel af en toe een ferme dip heb. Vooral doordat ik onzeker ben over mezelf en mijn kunnen. Ik maak in mijn hoofd veel lijstjes van dingen die me kunnen helpen, of mantra’s die ik me dan probeer te herinneren als ik er eentje nodig heb. Maar zo allemaal opgeslagen in mijn hoofd, dat gaat ook niet altijd even goed. Haha. Ik snap zelf niet zo goed waarom ik nooit eerder zelf op het idee kwam om een self care journal te beginnen. Maar nu is het moment daar.

Hoe begin je er aan?

Heel simpel. Neem een boekje, wat stiften en begin. Haha. Veel simpeler kan ik het niet uitleggen. Er is heel veel inspiratie te vinden op Pinterest. Ik heb zelf ook even rondgekeken, maar ik besloot uiteindelijk om toch gewoon mijn eigen ding te doen. Iris geeft in haar artikel ook een paar tips voor lijstjes en trackers. Trackers vind ik bijvoorbeeld zelf heel tof maar ik ben van plan om zoiets eerder in m’n bullet journal op te nemen.

Gisteren heb ik me het grootste deel van de namiddag aan m’n journal gezet en ik kan nu al zeggen dat het echt super leuk is. Ik maakte voorlopig een lijstje met liedjes waar ik blij van word, “zelfhulpboeken” die ik wil lezen (heb ik van Iris), een lijstje met liedjes om woonkamerdansjes op te doen, een pagina met dingen waar ik blij van word en een lijstje met dingen die kunnen helpen als alles even kut is. Ik ben van plan om ook nog pagina’s te maken met een lijstje waarom ik een leuk mens ben, tips en tricks uit artikels en boeken, quotes, knipsels, een braindump pagina met dingen waar ik mee bezig ben in m’n hoofd, …

Wat gebruik ik voor m’n self care journal?

* Een blanco Leucttrum1917 boekje
* Micron fineliners. Ik kocht een setje van 3 stiftjes met een heel dun, gewoon en iets dikker stiftje. Ze schrijven heel fijn en ze drukken niet door. Ik heb ook fineliners van de Hema maar die drukken helaas wel door.
* Stabilo pastel markers 
* Twin markers van de Action (deze drukken wel door aangezien het een soort van alcoholstift is)

Voorlopig gebruik ik nog washi tape omdat ik dit hier aan zee niet heb. Maar aangezien ik thuis een enorme collectie heb, ben ik wel van plan om dat ook te gaan gebruiken om de boel wat op te vrolijken.

Wat brengt het je?

Het is sowieso heel fijn, vind ik, om bezig te zijn met dingen die mij helpen, waar ik positieve energie van krijg. Ik voelde me gisteren een beetje sip en dat ging helemaal over door met m’n boekje bezig te zijn. Nu niet dat dit een wondermiddel is en alles beter maakt (een beetje wel), maar het helpt. Je zet even de dingen op een rijtje die voor jou werken. En als je dan een moeilijk momentje hebt, kan je in je journal bladeren zodat het hopelijk weer iets beter gaat met je. Daarbij is het ook fijn om even je hoofd leeg te maken en alles neer te schrijven. Zo wil ik ook graag ergens ruimte creëren om al m’n muizenissen neer te schrijven. Iris gebruikt zelf de achterkant van haar boekje om dit een plek te geven en ik denk dat ik dat ook ga doen.

Zoals ik in het begin al zei, begon ik maar niet omdat ik het jammer zou vinden als het boekje lelijk werd, bijvoorbeeld doordat m’n doodles mislukken of ik foutjes schrijf. Maar dat heb ik ondertussen al een paar keer gehad en ik vind het nu ook wel iets hebben dat het niet perfect is. Over schrijffouten plak ik een stickertje zodat ik m’n foute letter deze keer wel juist kan schrijven en met mislukte tekeningetjes lach ik eens. Het is fijn als het er mooi uit ziet, maar het geeft niet als het niet lukt. Uiteindelijk is het doel van mijn boekje niet dat het er perfect uit moet zien. Dat kan natuurlijk als je dat fijn vindt, maar het is me toch iets te veel druk en stress en eigenlijk moet je er dan gewoon niet aan beginnen. Ik vind het verder fijn dat ik op deze manier ook mezelf nog een beetje creatief kan bezig houden.

Is een self care journal iets voor jou?

25 thoughts on “Een kijkje in mijn self care journal

 1. Wat ziet het er al mooi uit! Ik had sinds de post van Iris ook een beetje voorgenomen hier maar eens aan te beginnen, maar ik heb nog geen mooi boekje en dus stel ikhet continu maar uit, de druk op perfectie ligt vrij hoog hier, misschien ook goed om eens los te laten hoor!

  1. Gewoon doen! 🙂 Het komt vanzelf wel. Oefening baart kunst zeggen ze hé en je bent voor jezelf altijd veel strenger als voor iemand anders.

 2. Wat goed dat je hier zo mee bezig bent! Ik zou zulke dingen eerder verwerken in een BuJo voor mezelf, daar wil ik binnenkort mee beginnen. Ik ben van mezelf heel tevreden en blij eigenlijk wel, dus het zijn alleen kleine dingetjes. Ik vind je pagina’s echt heel mooi! Ik probeer zelf ook wel eens dingetjes na te maken van Pinterest, maar het lukt nooit zo goed als dat. Echt mooi gedaan.
  Merel Anne schreef laatst over Goodreads challengeMy Profile

  1. Ik vind het wel fijn om ze apart te hebben, maar dat is ook het handige aan een bujo, dat je gewoon kan uitzoeken en doen wat werkt voor jou. En laat je zeker niet tegenhouden als het er niet meteen “perfect” uit ziet want kijk, ik vind dat dat van mij niet perfect is maar wel gewoon goed en ik krijg hier alleen maar complimentjes van mensen dat het er wél heel goed uit ziet. Je bent toch altijd strenger voor jezelf dan voor iemand anders.

 3. Ah wat ziet het er mooi uit bij jou! Ik heb er toevallig ook eentje, al een tijdje. Sinds Iris’ artikel ook, hihi. Ik wil hem liever niet delen, omdat er wel al heel persoonlijke dingen in staan. Maaar deze blije lijstjes moet ik ook nog maken, dus misschien kan ik die dan ook eens delen! Toch wel leuk om de lijstjes van anderen te zien namelijk (: En wat is jouw handlettering mooi, jeutje mina! Liefs!

 4. Leuk gedaan! Ik hoorde wel al over Bullet Journal en ik sta nog steeds in twijfel om die aan te schaffen, maar dit lijkt mij ook wel leuk. Het is nu de kunst om goed te weten wat je er mee wil doen en laat dat nu precies een probleem zijn bij mij, haha
  Evelyne schreef laatst over Foto van de week #4My Profile

 5. Wat een super goed idee! Ik vind dit soort boekjes ook echt heerlijk, al ben ik niet zo goed in het allemaal mooi opschrijven – zoals jij wel hebt gedaan! Heerlijk
  Sonja schreef laatst over Mijn 2018 agendaMy Profile

  1. Eigenlijk is het ook niet echt belangrijk dat het er super mooi uitziet, maar leuk is het natuurlijk wel 🙂 Oefening baart kunst zeggen ze hé 🙂

 6. Supergoed dat je ermee begonnen bent! Hoop dat je het én heel leuk én heel nuttig gaat vinden! Ben zelf ook net begonnen, niet als self-care (ok, een beetje), maar vooral om te tracken. Mijn blogcijfers, freelancecijfers, mijn boekenlijst, serie etc. Vind het heel leuk om te doen, maar het ziet er bij mij eigenlijk niet uit, haha. Vind die van jou er al heel leuk uitzien!
  Johanne schreef laatst over Imperfectie: houd van je gekke lach, je vreemde persoonlijkheid en jouw levenMy Profile

  1. Goh ja, je groeit er ook in als je er langer mee bezig bent denk ik. En ik kijk veel af van Pinterest qua tekeningetjes. Dingen tracken wil ik eerder in mijn bullet journal doen, wil graag beide dingen gescheiden houden voorlopig. Misschien dat ik me later bedenk hoor.

 7. Las hier vanochtend pas voor het eerst over. Denk dat het zeker iets voor mij kan zijn. Klinkt in ieder geval wel erg goed.
  Liefs

  1. Ik las er door Iris voor het eerst over. Ben blij dat ik het leerde kennen dus kan het je zeker aanraden 🙂

 8. Ik begon ooit te bullet journallen maar dat was me te veel ‘gedoe’. Maar in het kader van herstellende burn-out en mezelf kennende (lees: emotrut) is zo’n self care journal wel een goed idee!
  Ik denk er over na 🙂
  Joni | HFDST 3 schreef laatst over Over #projectutsepot.My Profile

  1. Ja doen! ^^ Gewoon je eigen ding doen. Er zijn niet echt regels voor, uiteindelijk is het belangrijk dat je iets zoekt wat bij je past hé 🙂

 9. Supertof dat je ermee aan de slag bent gegaan. Het lijkt me leuk als je aan paar van die happy songs deelt? 🙂

 10. Ik vind deze pagina’s er echt al HEEL mooi uitzien! Heb je nooit illustrator willen worden? Je kan zó een voorgedrukt BuJo lanceren met eigen illustraties! Ik probeer al een half jaar een BuJo bij te houden, maar het gaat in periodes. Ik kan het toch nooit volhouden. Plus: het knaagt bij mij dan ook dat mijn pagina’s er niet zo perfect uitzien als bij jou (yep, ik vind ze wel perfect!), ook al is dat niet de bedoeling van een BuJo, maar dat gaat me op den duur dan toch irriteren.
  Talitha schreef laatst over #myfirstsevenMy Profile

  1. Haha jee, ik kijk veel af hoor voor de doodles. Lang leve Pinterest 😉 maar het is heel fijn om te doen en oefening baart kunst zeker? Het mooie aan een bullet journal is dat je het gewoon kan invullen zoals je wilt hé. Je hoeft niet per se al elke dag van elke maand “gemaakt” te hebben dus je kan gerust een periode overslaan. En een potlood en een gom helpen veel. Hihi. Vond het jammer dat ik dat hier zelf niet bij heb en dus alles meteen goed moest doen, maar het is toch beter gelukt dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik vind niet dat het er perfect uit ziet, maar wel goed genoeg en dat is ook, euh, goed 😀

 11. Wat een goed idee en wat ziet het er mooi uit! Ik ben zelf sinds kort begonnen met een BuJo en ik weet nog niet zo goed welke richting ik het wel geven, misschien dat dit wel een goed idee is. Dankjewel voor de inspiratie.
  Alyssa schreef laatst over Customized: Ibiza inspired bikiniMy Profile

  1. Ik ga mijn bullet journal zelf nog apart houden omdat ik dit boekje echt voor dit doel wil houden. Maar je kan echt alle kanten uit hé met een bujo, dat is ook het mooie, dus je kan zoiets als dit er zeker in integreren!

 12. Wat mooi dat je zo’n self care journal voor jezelf bijhoudt! Ik kan me voorstellen dat zoiets echt helpt en ook fijn is om op een later moment nog eens terug te lezen. Ik vind dat deze pagina’s er al erg leuk uitziet. Je hebt echt tekentalent! En inderdaad, mocht er een keer een minder perfecte tekening of een foutje in je journal kruipen, dan is er ook geen man over boord 🙂
  Romy schreef laatst over Persoonlijk | 10x “Dat had ik niet van jou verwacht!”My Profile

  1. Hihi dankje Romy. Ik zou het nu niet echt talent noemen, ik kijk veel af hoor 😉 maar fijn om te doen is het wel!

 13. Ik zo veel meer aan mij self care moeten doen want die versluiert heel vaak. Een journal zou mij er veel bewuster op maken denk ik. Dus ik neem het idee in overweging. Trouwens, niet perfect? Je journal ziet er superleuk uit!
  Nikita schreef laatst over Mijn dagboek is 1 jaar!My Profile

  1. Dankje Nikita, het is wel degelijk niet perfect hoor 🙂 maar wel goed genoeg voor mij, dat is het belangrijkste! Kan het wel aan raden, ook vooral omdat je het invult op een mannier die bij je past. Als je liever 1x per week er wat in doet of graag elke dag, dat kan allemaal.

Comments are closed.