Recept | Speltcake met yoghurt en blauwe bessen.

Heel raar, maar zo “rauw” vind ik blauwe bessen echt twee keer niets. Ik vind de textuur raar en de smaak spreekt me niet aan. Maar in een cake? Jongens, zooooo lekker! M’n handen jeukten al een tijdje om nog een keer een cake te bakken, maar nu ik terug aan het sporten ben, gooi ik liefst niet té veel ongezonds meer in m’n buikje (al wil ik binnenkort ook nog eens brownies bakken). Ik bestelde laatst bij de Body&Fit weer wat dingetjes, zoals speltmeel, boekweitmeel, cacaonibs, … En ik besloot nu om een lekkere yoghurtcake te maken (my favorite kind of cake!) met een restje blauwe bessen uit de vriezer. Echt super simpel en je kan het “gezonde” spul gerust vervangen door, euh ja, ander spul 😉

Ingrediënten:

150 g kokosolie 
7 el honing
2 eitjes
140 g yoghurt
225 g speltmeel
1 zakje bakpoeder
blauwe bessen

Vervang de honing door suiker of een andere zoetstof als je geen honing hebt (geen honing lusten telt niet want je smaakt het niet in de cake), vervang het speltmeel door gewone bloem en de kokosolie door boter (heb ik gedaan, lukt ook prima!).

Te doen:

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Smelt de kokosolie of boter tot het vloeibaar is.
  3. Meng het speltmeel met het zakje bakpoeder.
  4. Meng alle natte ingrediënten samen.
  5. Voeg het meel en het natte mengsel bij elkaar.
  6. Roer de blauwe bessen er doorheen en giet het deeg in een normale cakevorm.
  7. Zet de cake 60 minuten in de oven.

Mijn ervaring met cakerecepten is dat de tijd die hij in de oven moet doorbrengen echt nooit klopt, maar met deze cake was dat niet het geval. Hij zat er een uur in en was perfect. Om zeker te zijn, prik je er met een prikker in en als er geen deeg meer aan hangt is ie klaar.

De cake smaakt niet zoet vind ik, maar ik ontdekte een tijdje geleden dat ik dat eigenlijk wel héél lekker vind. Eigenlijk zou je het meer kunnen zien als een soort van brood met blauwe bessen in. Natuurlijk, waar de besjes zitten is het wel lekker zoetig en smeuïg. Als je je cake toch liever zoeter hebt, doe je er gewoon meer suiker of honing in hé 🙂

Ik wil graag credits geven voor het recept want dat heb ik natuurlijk niet zelf uitgevonden, maar ik weet niet meer van waar ik het heb. Zoals je ziet heb ik het ooit eens in m’n receptenboekje geschreven, zonder bron er bij natuurlijk.

Ga jij hem maken?

6 thoughts on “Recept | Speltcake met yoghurt en blauwe bessen.

Comments are closed.