Recept | Overheerlijke (salted) caramelsaus

Oké, op deze foto ziet het er misschien niet heel smakelijk uit, maar geloof mij, dat is het wel. Ik wil niet opscheppen (toch wel een beetje) maar dit is de lekkerste caramelsaus / karamelsaus die ik ooit heb gegeten. Volgens mij is het karamel maar ik vind caramel er beter uit zien dus ik schrijf het vanaf nu ook gewoon zo 😉

Goed, caramelsaus dus. Ik heb deze saus nu al twee keer gemaakt en hij is telkens binnen de twee weken op. Ik zou de pot in één keer kunnen leegeten, gewoon zo met een lepel maar ik hou mezelf wat in. Ik eet dit met allerlei andere zoetigheid: broodpudding, brownies, pannenkoeken en ja, ook op mijn boterhammen of zoals ik zei, soms gewoon een hapje rechtstreeks uit de pot.

Ik heb dit recept trouwens van ergens op het wereld wijde web maar ik weet niet meer precies waar. Als het jouw recept is, just let me know, dan geef je credits 🙂

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke saus?

+ 200 ml water
+ 100 gram suiker
+ een brikje room
+ 90 gram roomboter

optioneel: zout

Hoe maak je deze overheerlijke saus?

Het kan niet simpeler zijn denk ik: gooi het water en de suiker in een steelpannetje en zet dit op het vuur. Ik zet dit op stand 5 van 9. Laat het staan totdat het mengsel goudbruin is. Niet roeren tijdens het opwarmen hé, het is belangrijk dat je er gewoon af blijft. Dit kan even duren dus geduld is een schone deugd!

Als het mengsel goudbruin is, neem je op een pannenlikker de boter (tip van Flip: het helpt als je de boter eerst op kamertemperatuur laat komen) en meng je dit erdoor. Niet schrikken, het bubbelt redelijk hoog op. Doe gewoon rustig aan en er kan niets fout gaan. Roer tot de boter gesmolten is en voeg dan room toe naar keuze. Een goed begin is een half brikje room. Ook hier goed opletten! Giet de room er rustig in, je wil geen spatjes hete caramel op je vel.

Als je er graag salted caramel van maakt voeg je dus nog zout toe aan de caramel. Ik nam gewoon keukenzout maar als je graag echte brokjes er in hebt neem je best zeezout. Ik begon met een halve theelepel maar je hebt wel meer nodig als je het echt wil proeven. Ik zou er nu wel anderhalve theelepel in durven gooien.

Daarna is je sausje klaar en giet je het best in een glazen pot. De saus stijft nog wat op, afhankelijk van de hoeveelheid room die je er in doet. Ook in de koelkast wordt het dus nog wat steviger maar als je hem graag terug vloeibaarder hebt kan je de hele pot au bain marie opwarmen of je schept er wat uit, dropt het op wat je er bij wil eten en warmt dat even op in de microgolf.

Je kan hem dus volgens mij ongeveer wel twee weken in de koelkast bewaren maar ik denk dat ie tegen dan op zal zijn, hihi.

16 Reacties

 1. Eveline
  23 oktober 2019 / 14:12

  Net gemaakt, heel lekker!
  Vanavond pannenkoeken met karamelsaus!

 2. 25 augustus 2019 / 10:25

  Oeh, dit klinkt zo lekker he! Ik ben gek op caramel

 3. 20 augustus 2019 / 16:20

  Je had ook nog het label “gevaarlijk” kunnen toevoegen. Of dat ene dat ik altijd zeg wanneer ik een recept met iemand deel “niet aansprakelijk voor enige gewichtstoename”. 🙂
  zwartraafje schreef laatst over Oh ja, deze las ik ook nog #3My Profile

  • Irene
   Auteur
   21 augustus 2019 / 09:00

   Haha ja dat had ik nog kunnen doen! 😀 Ik onthoud het voor de volgende 😉

 4. Karlijn
  17 augustus 2019 / 12:54

  O god, ik wil dit. Nu!

 5. 16 augustus 2019 / 10:49

  Hahahaha en ik heb net besloten om eventjes wat kalmer aan te doen met dit soort lekkernijen.. Verdorie, nu wil ik dit dit weekend nog maken 😉 Klinkt heerlijk! Liefs!
  Stella schreef laatst over Stel schrijft een lijstje | 5My Profile

  • Irene
   Auteur
   17 augustus 2019 / 11:35

   Oh, hihi, dat is zo’n klein kartonnetje room. Denk dat er 200ml in zit maar ik gebruik het nooit volledig 🙂

 6. 16 augustus 2019 / 08:39

  Dit ziet er zó lekker uit…Ik geloof dat die pot in mijn huis echt niet veilig zou staan.
  Naomi schreef laatst over Even geduld a.u.b.My Profile

 7. 16 augustus 2019 / 07:26

  Oeh, zalig. Moet ik eens proberen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.