Recept | Overheerlijke (salted) caramelsaus

Oké, op deze foto ziet het er misschien niet heel smakelijk uit, maar geloof mij, dat is het wel. Ik wil niet opscheppen (toch wel een beetje) maar dit is de lekkerste caramelsaus / karamelsaus die ik ooit heb gegeten. Volgens mij is het karamel maar ik vind caramel er beter uit zien dus ik schrijf het vanaf nu ook gewoon zo 😉

Goed, caramelsaus dus. Ik heb deze saus nu al twee keer gemaakt en hij is telkens binnen de twee weken op. Ik zou de pot in één keer kunnen leegeten, gewoon zo met een lepel maar ik hou mezelf wat in. Ik eet dit met allerlei andere zoetigheid: broodpudding, brownies, pannenkoeken en ja, ook op mijn boterhammen of zoals ik zei, soms gewoon een hapje rechtstreeks uit de pot.

Ik heb dit recept trouwens van ergens op het wereld wijde web maar ik weet niet meer precies waar. Als het jouw recept is, just let me know, dan geef je credits 🙂

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke saus?

+ 200 ml water
+ 100 gram suiker
+ een brikje room
+ 90 gram roomboter

optioneel: zout

Hoe maak je deze overheerlijke saus?

Het kan niet simpeler zijn denk ik: gooi het water en de suiker in een steelpannetje en zet dit op het vuur. Ik zet dit op stand 5 van 9. Laat het staan totdat het mengsel goudbruin is. Niet roeren tijdens het opwarmen hé, het is belangrijk dat je er gewoon af blijft. Dit kan even duren dus geduld is een schone deugd!

Als het mengsel goudbruin is, neem je op een pannenlikker de boter (tip van Flip: het helpt als je de boter eerst op kamertemperatuur laat komen) en meng je dit erdoor. Niet schrikken, het bubbelt redelijk hoog op. Doe gewoon rustig aan en er kan niets fout gaan. Roer tot de boter gesmolten is en voeg dan room toe naar keuze. Een goed begin is een half brikje room. Ook hier goed opletten! Giet de room er rustig in, je wil geen spatjes hete caramel op je vel.

Als je er graag salted caramel van maakt voeg je dus nog zout toe aan de caramel. Ik nam gewoon keukenzout maar als je graag echte brokjes er in hebt neem je best zeezout. Ik begon met een halve theelepel maar je hebt wel meer nodig als je het echt wil proeven. Ik zou er nu wel anderhalve theelepel in durven gooien.

Daarna is je sausje klaar en giet je het best in een glazen pot. De saus stijft nog wat op, afhankelijk van de hoeveelheid room die je er in doet. Ook in de koelkast wordt het dus nog wat steviger maar als je hem graag terug vloeibaarder hebt kan je de hele pot au bain marie opwarmen of je schept er wat uit, dropt het op wat je er bij wil eten en warmt dat even op in de microgolf.

Je kan hem dus volgens mij ongeveer wel twee weken in de koelkast bewaren maar ik denk dat ie tegen dan op zal zijn, hihi.

16 Comments

 1. Eveline 23 oktober 2019

  Net gemaakt, heel lekker!
  Vanavond pannenkoeken met karamelsaus!

  Beantwoorden
 2. Bettie 25 augustus 2019

  Oeh, dit klinkt zo lekker he! Ik ben gek op caramel

  Beantwoorden
 3. zwartraafje 20 augustus 2019

  Je had ook nog het label “gevaarlijk” kunnen toevoegen. Of dat ene dat ik altijd zeg wanneer ik een recept met iemand deel “niet aansprakelijk voor enige gewichtstoename”. 🙂
  zwartraafje schreef laatst over Oh ja, deze las ik ook nog #3My Profile

  Beantwoorden
  • Irene 21 augustus 2019

   Haha ja dat had ik nog kunnen doen! 😀 Ik onthoud het voor de volgende 😉

   Beantwoorden
 4. Karlijn 17 augustus 2019

  O god, ik wil dit. Nu!

  Beantwoorden
 5. Kelly 17 augustus 2019

  Hahahaha ik moest echt lachen om jouw label. Blij dat je wel aan foodsharing doet want de saus ziet er superlekker uit!
  Kelly schreef laatst over Jane the Virgin: mijn eeuwige favorietMy Profile

  Beantwoorden
 6. Darina 16 augustus 2019

  Dit ziet er té lekker uit! Wil het zeker eens proberen.
  Darina schreef laatst over 5 favorieten van de week #22My Profile

  Beantwoorden
 7. Stella 16 augustus 2019

  Hahahaha en ik heb net besloten om eventjes wat kalmer aan te doen met dit soort lekkernijen.. Verdorie, nu wil ik dit dit weekend nog maken 😉 Klinkt heerlijk! Liefs!
  Stella schreef laatst over Stel schrijft een lijstje | 5My Profile

  Beantwoorden
 8. Ilona Wielinga 16 augustus 2019

  Dit lijkt me dus echt heerlijk om zelf eens te proberen. En ik denk dat zelfs ik dit nog wel moet kunnen, haha.
  Ilona Wielinga schreef laatst over Gratis junk food wallpapers voor je telefoonMy Profile

  Beantwoorden
 9. Audrey 16 augustus 2019

  Mmm, dit ziet er goed uit! Alleen eh… wat is een brikje? Dat is een hoeveelheid die ik niet ken!
  Audrey schreef laatst over Over lay-out-struggles en mijn nieuwe blogheaderMy Profile

  Beantwoorden
  • Irene 17 augustus 2019

   Oh, hihi, dat is zo’n klein kartonnetje room. Denk dat er 200ml in zit maar ik gebruik het nooit volledig 🙂

   Beantwoorden
 10. Naomi 16 augustus 2019

  Dit ziet er zó lekker uit…Ik geloof dat die pot in mijn huis echt niet veilig zou staan.
  Naomi schreef laatst over Even geduld a.u.b.My Profile

  Beantwoorden
 11. Romy 16 augustus 2019

  Oh, dat ziet er heerlijk uit! Zeker op de muffin ziet het er zó lekker uit, maar ik kan me voorstellen dat het ook heerlijk is om gewoon uit de pot op te lepelen 😉
  Romy schreef laatst over 15 succesjes uit mijn prille bestaan als huisvrouwMy Profile

  Beantwoorden
 12. Leslie 16 augustus 2019

  Dit lijkt mij overheerlijk

  Beantwoorden
 13. Anne 16 augustus 2019

  Oeh, zalig. Moet ik eens proberen 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.