Project Minimaliseren

Hi guys! Hier ben ik weer met een project! Ja, je mag met je ogen rollen. Irene gaat nog eens proberen of ze iets kan volhouden. Maar deze keer voel ik het echt! Haha. Op een goeie dag las ik Verlangen naar minder van Jelle Derckx (van Growthinkers) uit en ik raakte echt mega geïnspireerd. In het begin van het boek had ik nog niet zo goed door waar het verhaal nu precies heen ging, maar naarmate ik de pagina’s verslond, begon het allemaal wat te bezinken. Man, dit is goed!

Nu ben ik wel vaker geïnspireerd maar als er één ding is waar ik zot van word én graag iets aan wil doen, dan is het wel al ons spul. Oké, ik geef toe. Als het komt op dingen kopen (lees: onnuttige maar mooie spullen) dan ben ik toch wel aanvoerder MAAR (grote maar) ik heb nu eindelijk echt door dat het ook anders kan. Ik weet niet goed waarom ik Jelle’s pleidooi voor een simpeler leven nu zoveel sprekender vind dan dat van anderen maar het maakt wel dat ik er echt zelf mee aan de slag wil gaan.

Project Minimaliseren dus.

Inderdaad, Project Minimaliseren. Als je hier een flitsende naam voor weet, let me know maar voorlopig blijft het hier dus bij. Ik heb met al mijn charmes en overtuigingskracht David ook over de streep getrokken en we gaan samen aan de slag. We hebben een heus stappenplan opgesteld en gaan zo veel mogelijk van onze schermpjesvrije avonden hier aan werken. We maken overal voor en na foto’s van zodat we goed kunnen zien wat er precies gebeurt. Daarnaast heb ik een heuse categorie aangemaakt waar jullie alles kunnen teruglezen.

Het stappenplan:

Haha. Er is niet echt een stappenplan eigenlijk. We stelden een lijstje samen met alle categorieën die we willen aanpakken en we bedachten een paar regels. We hebben er geen termijn op geplakt ten eerste omdat ik geen idee heb van wat haalbaar is en ten tweede omdat ik denk dat het een ongoing iets is. We zullen wel zien wanneer het klaar is 😉

De categorieën:

De woonkamer:

 • Boeken en tijdschriften
 • Knutsel- / schrijfspullen + bureau
 • Decoratie
 • Elektronica (kabels en van die prulletjes)
 • Hobbyspul
 • Administratie

De garage + washok:

 • Dierenspullen
 • Werkgerief
 • ‘Afval’ (zijnde: containterpark dingen)

Kleding, accessoires en schoenen

Zolder

Badkamer + medicijnkastje

 • Make-up en nagellak
 • Medicijnen
 • Verzorgingsproducten

Digitaal:

 • Iphone
 • Computer
 • E-reader

Varia (alle dingen die niet in de voorgaande categorieën passen.

De regels:

 1. Opgeruimde dingen krijgen een vaste plaats en alles moet ook na gebruik terug op die vaste plek terecht komen.
 2. Dingen die weg moeten, brengen we minstens binnen de maand weg. Dat lijkt ruim maar elke week naar het containerpark / kringwinkel zie ik ook niet echt zitten.
 3. Dingen die weg moeten halen we ook meteen weg uit hun ‘normale’ omgeving. Dus bijvoorbeeld boeken die ik wil weggeven blijven niet in de boekenkast staan.
 4. Zo goed als het gaat bijhouden wat we wegdoen en wat we aankopen.

Nu, ik wil al even heel duidelijk zeggen dat het niet mijn doel is om al onze spullen weg te doen en alleen het hoogstnodige te houden. Daar zou ik volgens mij dan ook weer niet gelukkig van worden. Wel is het mijn doel om zoveel mogelijk dingen weg te doen. Denk aan alle losse paperassen (betaalde rekeningen, kassabonnetjes, …), nagellakjes die niet meer goed zijn, make-up die ik niet gebruik, accessoires die ik niet meer draag, … Zodat er alleen dingen over blijven die ik echt gebruik en waar ik – misschien nog belangrijker – echt plezier uit haal.

Voor mij zal de grootste uitdaging nog zijn om ook effectief al de spullen weg te doen. Ik ben er namelijk heel goed in om rigoreus op te ruimen en dingen ‘weg te gooien’ maar die weggegooide dingen blijven dan meestal in de garage staan tot ik mijn blik er nog eens op laat vallen en de helft terug verhuis naar mijn kledingkast / schoenenrek / badkamerkastje / woonkamer.

Verder wil ik in navolging van Anja dus een beetje bijhouden wat we allemaal wegdoen en aankopen. Ik denk niet dat ik daar maandelijkse posts over ga schrijven (oh of misschien kan ik dat verwerken in mijn maandoverzichtjes!) maar ik schrijf het alleszins wel op in mijn boekje.

Ik heb héél veel zin om hiermee aan de slag te gaan en ik ben vooral ook heel blij dat ik het niet in m’n eentje moet doen 😉 I’ll keep you posted!

28 thoughts on “Project Minimaliseren

 1. Oh, ik ben al 2 jaar bezig .. ! 😀 Sinds de komst van ons zoontje 8 maand geleden is het tempo wel wat gezakt hoor 😉

 2. Ik ben dit jaar eenzelfde project gestart. We zijn zes weken ver intussen (ja ik weet het, ik zit altijd keiver achter met blogs lezen dus wie weet welke resultaten jij inmiddels al hebt behaald!) en ik heb al ZOVEEL weggedaan, niet te doen. Het grootste waren toch wel de stapel kledingzakken voor spullenhulp. Zelf van verschoten. Atm ben ik bezig met de cd-collectie. Allemaal kopietjes, oeps, die ik al jaren niet meer heb vastgehad, dus de liedjes zwier ik op Spotifyspeellijsten. Er is al zoveel ruimte in de kasten dat ik eigenlijk gewoon nu al wil verhuizen (’t is pas voor ’t eind van ’t jaar). Succes gewenst!!
  Leen schreef laatst over Het geluk-stokjeMy Profile

 3. Ik heb je blog ontdekt via een artikel op Last Days of Spring en wat ben ik blij met deze ontdekking! Door jouw blog kom ik weer helemaal terug in het ‘good old blogtijdperk’. Nu ga ik even lekker de tijd nemen om al je artikelen door te lezen, yay 🙂 Liefs, Nicole

  1. Oh wauw dat vind ik echt een heel mooi compliment! Dankje! ^^ Ben even op jouw blog gaan piepen en ik volg je nu ook!

 4. Ik vind dat ontspullen dus echt rustgevend. De keuken werd al onder handen genomen waardoor er nu weer meer ruimte is in mijn kasten. Ook een deel van mijn knutselmateriaal werd al gesorteerd en het is super fijn om al mijn parels en bijhorende materiaal (maar dan wel enkel datgene dat ik daadwerkelijk gebruik) in één sorteerkoffertje te hebben zitten. Zo kan ik er meteen aan beginnen wanneer ik zoals gisteren nog eens een boekjuweeltje wil maken. Mijn swapmaatje gaat met Valentijn dus iets krijgen dat met liefde is gemaakt.

 5. Projecten zijn leuk 🙂

  Mooi dat je zo enthousiast bent over het minimaliseren. Veel succes ermee! Ik ben er zelf ook mee begonnen, omdat ik klein woon, van overzicht houd en mij niet te veel wil hechten aan spullen (wel aan boeken).
  Wendy Schuchmann schreef laatst over Colette als inspiratiebronMy Profile

 6. Succes! Ik ga binnenkort mijn kledingkast uitmesten. Ik heb redelijk wat gekocht tijdens de solden, maar wel allemaal dingen waar ik blij van zal worden. Twee truien heb ik al aan gehad en ze zitten zoals heaven! Ik verwen mezelf de laatste tijd door me af en toe iets te kopen om mijn gemoed omhoog te houden. Ik bedoel daarmee niet dat ik mezelf gelukkig ‘koop’ maar ik probeer dingen te kopen waar ik oprecht blij van zal worden. Soms is dat gewoon simpel een lekker broodje hoor. Wat kleding betreft, mijn waarde hangt niet af van kledij. Maar ik kan wel heel vrolijk worden als ik mezelf in een goede outfit steek. Daar kijk ik altijd naar uit. En daarnaast, soms kan de gedachte aan een nieuw boek weer plezier geven. Met vallen en opstaan, maar het komt wel goed.

  Succes met minimaliseren! Ik heb veel tekenspulletjes, maar ik gebruik ze wel nog allemaal met plezier. Ze wegdoen zou mij heel veel pijn doen.
  Nikita schreef laatst over Mijn goals voor 2019!My Profile

 7. Wauw wat goed! Heel erg veel succes ermee.
  Het is zo fijn om spullen weg te doen waar je geen plezier uit haalt, of niet meer gebruikt.
  Liefs,
  Evelien

 8. Ik vind het juist leuk dat je jezelf uitdaagt door middel van projectjes. Deze is leuk voor het milieu en om een opgeruimd hoofd te hebben. Volgenes mij zul je ook mooie herinneringen terug vinden en soms eens nostalgisch zijn.

  1. Ik verbaas mezelf er ook over hoeveel spul we op twee jaar verzameld hebben. Als je gaat verhuizen wordt je wel een beetje verplicht om alles uit te zoeken hé. Jij ook veel succes! 🙂

 9. Oeh, leuk! En zo overzichtelijk! Ik zou het zeker fijn vinden om updates te lezen, waar dan ook 🙂 Ik heb zelf niet de grootste moeite met spullen wegdoen en opruimen en dergelijke, maar er zo over lezen inspireert me toch telkens weer om beter te doen. Succes met je project!
  Sarah schreef laatst over Blog UPDATE – Vernieuwing, privacy en S.O.S.My Profile

  1. Bij mij hangt het er van af! Ik kan heel erg makkelijk weg doen soms en dan soms ook weer niet. Dan sluipen de ‘ja maar ik kan het ooit nog gebruiken’ gedachten snel in mijn hoofd.

 10. Wauw, goed bezig! En het klinkt alleen al als een heel goed en duidelijk uitgewerkt plan. Spullen weggooien of weggeven kan soms zo fijn zijn en voldoening geven, zeker als je daarna een heerlijk opgeruimd huis hebt 🙂 Ik ben heel benieuwd hoe het je zal vergaan.
  Ik ben nu ook flink aan het opruimen. Daarbij is de komende verhuizing wel een goede stok achter de deur, haha.
  Romy schreef laatst over Snel afgeleid? | 9 tips om minder snel afgeleid te raken!My Profile

  1. Een verhuizing is inderdaad hét moment om een grote opruiming te doen! Toen wij verhuisden hebben we dat ook wel wat gedaan maar omdat we toen nog thuis woonden hadden we helemaal niet zoveel spullen. Gek hoe veel je verzamelt op korte tijd! Ik kijk er alleszins naar uit dat het hier wat opgeruimder is 🙂 Maar het proces zelf is ook heel leuk!

  1. Als je minder ruimte en kasten hebt, kan ik mij ook voorstellen dat je veel minder rommel in huis haalt! Qua kasten valt het hier op zich ook nog wel mee maar je verzamelt op bepaalde plekken altijd troepjes omdat je er geen vaste plaats voor hebt. Jij ook veel succes!

 11. Haha, wat omschrijf je dit leuk! Ik probeer dit ook – zij het iets minder gestructureerd dan jullie. Deze maand richt ik me erop om in ieder geval niets nieuws in huis te halen en ik merkte dat mijn opruimwoede meteen omhoog kwam en ik mijn kledingkast al grondig heb uitgezocht. Voelt toch wel echt goed, moet ik zeggen. Veel succes met dit project!
  Anne schreef laatst over Slapeloze nachtenMy Profile

Comments are closed.