Project Minimaliseren: de badkamer

Een paar weekends geleden was ik vrij vroeg wakker op zaterdagochtend. Ik lag in bed na te denken over wat ik die dag zou doen en al snel kreeg ik zin om de badkamer op te ruimen. Ik weet ook niet wat me ineens bezielde, maar ik besloot maar niet met mezelf in discussie te gaan en het gewoon te doen. Ik sleepte in mijn pyjama twee curverboxen aan spullen naar onze eettafel en begon. Wonder boven wonder was ik na twee uur al klaar! Kastjes opnieuw ingeruimd en al hé! Het stomme is dat ik met mijn slaaphoofd helemaal vergeten ben om voorfoto’s te maken – zucht – maar geloof me, het was een rommeltje 😉

Stap 1: Nagellakjes.

Als eerste nam ik mijn nagellakcollectie onder handen. Ik had al een keer eerder een beetje kuis gehouden in mijn kleurtjes maar ik ben toen niet echt streng geweest voor mezelf met als gevolg dat ik nog altijd héél veel lakjes had.

Al mijn lakjes zaten verzameld in de grote doorschijnende bak. Ik heb elk lakje vast genomen en bij sommige kon ik al meteen beslissen dat ik ze ging houden, zoals mijn favoriete kleuren rood van Sally Hansen en Essie. Van andere kleurtjes had ik meerdere tinten die erg op elkaar leken en van sommige kleuren moest ik gewoon nog eens zien hoe ze er precies uit zagen, dus maakte ik swatches op een stuk papier.

De cijfers:

VoorraadGehouden
Gekleurde lakjes10135
Top- en basecoats115
Totaal11240

Ik ben echt heel selectief geweest. Van kleuren die ik ‘dubbel’ had, ging ik na welk borsteltje het fijnste lakt en hoe de kwaliteit van de lak was. Alle lakjes zitten nu in het turquoise draadmandje. Tegenwoordig lak ik mijn nagels niet meer zo vaak als vroeger (al heb ik nu de rode lak wel weer ontdekt!) en ik merk ook dat mijn voorkeur toch vooral uit gaat naar rode, roze en nude tinten. Ik heb alsnog wel veel rode kleurtjes maar ze zijn toch allemaal net wat anders en ik heb deze kleuren ook effectief een aantal keer gedragen vorig jaar.

Het was nog wel een telwerkje want toen ik aan de rest van het badkamerspul begon, ontdekte ik ook daar nog een paar lakjes. Haha. En eerlijk is eerlijk: ik denk dat ik er binnenkort nog eens door ga!

Stap 2: Verzorgingsproducten.

Daarna was het de beurt aan onze – vooral mijn – verzorgingsproducten. Als je elke dag je kast opentrekt en alles ziet staan, denk je dat het wel meevalt, maar als je alles eens verzamelt en op een hoop legt, is het echt idioot veel. Bij mij toch. Met dit soort dingen ben ik ook echt een beetje een verzamelaar hoor. Ziet iets er leuk uit of ruikt het lekker? Dan koop ik het! En verder was ik ook altijd heel vatbaar voor spullen die in reclame zijn of zotte dingen claimen.

Alles past in een curverbox en twee schoendozen. Ik verdeelde eerst alle spulletjes in categorieën: Haar, maskers, lippenbalsem, handcrème, voetcrème, zonnecrème, reinigers, bodylotion, deo’s, zelfbruiner, staaltjes, tandenpoetsspullen en random. Veel dingen kon ik weg doen omdat ze niet meer bij mijn huid passen. Zo had ik nog een dagcrème met spf die te vet is voor mijn huid, een deo die heel lekker ruikt maar voor mij niet werkt, reinigers van The Body Shop die ik niet zo fijn vind en producten die naar mijn mening te geparfumeerd zijn.

De cijfers:

VoorraadGehouden
Haar208
Maskers127
Gezichtscrème en co93
Lippenbalsem111
Handcrème61
Voetcrème32
Zonnecrème86
Reinigers185
Bodylotion113
Deo’s169
Zelfbruiner50
Staaltjes130
Random103
Totaal14147

Tandenpoetsspullen staan niet in de tabel omdat ik dat niet allemaal geteld heb. Ik kon ze allemaal houden!

Onder reinigers versta ik dus reigingsmelk, -doekjes, toner, wasgel, … Bodylotions zijn effectieve lotions maar ook bodybutter, een pot Nivea, …

HOLYFUCKINGSHITBALLS. Hoeveel gerief is dat? 141 dingen waarvan ik dus de meerderheid niet gebruikte omdat ik het niet fijn vind of het niet bij me past. Zonde toch van al die ruimte in mijn kast en rommel in mijn hoofd. Ik ben ook hier weer streng geweest en heb 1 dagcrème gehouden, 1 reinigingsmelk en tonic, 2 wasgels waarvan 1 volledig nieuw en mijn gezichtsborsteltje, 1 bodylotion die ik fijn vind, 1 lippenbalsem van Burt’s Bees die voor mij het beste werkt. Je zou kunnen zeggen dat we nog veel deo’s hebben maar geloof het of niet, de meerderheid daarvan is van David. Hij wisselt graag af waardoor er een paar geopende bussen zijn die hij natuurlijk wel wil op maken. Ik zelf heb er vier gehouden. Mijn Salt of the earth stick, en drie rollers waarvan ik er al twee open gemaakt heb en een nog nieuw is. En ook bij de haarproducten zijn de meeste dingen van David en een paar dingen die we gezamenlijk gebruiken.

Stap 3: Doucheproducten.

Dit is de categorie waarbij ik het minste weg gedaan heb. Vaak als we in de Action of de Aldi zijn, kopen we een nieuwe douchegel of shampoo terwijl we eigenlijk nog hebben staan. Aangezien al die dingen wel nog op gemaakt worden, heb ik die ook gewoon gehouden. Het enige wat ik weg heb gedaan zijn twee shampoos en conditioners waar mijn haar te snel vet van wordt en een scrub die op was.

De cijfers:

VoorraadGehouden
Douchegel1010
Conditioner + shampoo73
Scrub54
Totaal2217

Stap 4: Make-up.

Ha hier had ik het minste werk aan omdat ik al eens eerder kuis heb gehouden in mijn make-up producten. Heel veel oogschaduw en lippenstift gebruik ik niet maar ik had toch best wel veel van die dingen liggen. Ik kom altijd in de verleiding als ik een palette zie met mooie kleurtjes maar ik ben er zo onhandig mee dat ik eigenlijk alleen veilige kleuren gebruik.

De cijfers:

VoorraadGehouden
Borstels66
Oogschaduw + potlood175
Mascara93
Lipproducten237
Ander82
Totaal6323

Mijn make-up borstels heb ik allemaal gehouden omdat het er maar zes zijn maar ik zou ze wel graag vervangen door wat meer kwalitatieve exemplaren.

Stap 5: Parfum.

Oh jeetje, hier stond ik wel een beetje versteld van. Ik heb mega veel parfumpjes. Of ja, dat vind ik. Vooral dan omdat ik er eigenlijk maar een paar echt gebruik. Dit is nog zoiets waarvoor ik vaak in de verleiding kom en dan vooral voor van die cheapass geurtjes.

De cijfers:

VoorraadGehouden
Full size2416
Mini154
Staaltjes130
Totaal5220

Ik denk dat ik hier nog wel wat strenger had kunnen selecteren eigenlijk. Ik gebruik dus niet elke dag parfum en als ik het doe, ga ik vaak voor dezelfde geuren: Molecule01 en Flowerparty en in de zomer Monoï. Maar ik heb doorheen de voorbije jaren wel een paar geurtjes verzameld die ik wel heel graag ruik (maar dus gewoon nooit gebruik) dus ik ga nu een poging doen deze geuren ook te gebruiken. Als dat niet werkt, gaan ze ook weg.

Het resultaat.

Voila mensen, jullie hebben helaas geen voor om te vergelijken, maar dit zijn de nafoto’s. Ik ben zelf onder de indruk van hoe het er uit ziet. Leeg! David schrok zich ook een ongeluk. Haha. Ik ben er echt héél erg blij mee. Ik heb voor jullie nog even uitgeteld hoeveel dingen ik had en nu nog heb: 147 van de 390. Crazy hé?

Eigenlijk heb je het nooit zo door hoeveel spul je verzamelt. Je ziet iets leuks of je spot wat dingen die lekker ruiken en je koopt het terwijl je nog 565342 andere dingen hebt die er heel erg op lijken of hetzelfde doen. En net omdat ons kastje vol en rommelig was, kocht ik spullen gewoon omdat ik geen benul had van alles wat ik nog had. Zottekeswerk hé. Ik ben alleszins van plan om het nooit meer zo ver te laten komen.

Voor wie zich trouwens afvraagt wat ik met alle spullen heb gedaan die ik niet heb gehouden: ik heb eerst mijn schoonzussen wat dingen laten uitkiezen en daarna heb ik de doos met de rest van de spulletjes via de Weggeefgroep op Facebook weggegeven aan iemand die het wat minder breed heeft.

34 thoughts on “Project Minimaliseren: de badkamer

 1. Wauw, zoveel nagellakjes weggegooid!! Ik heb ook ooit eens kuis gehouden daarin, maar intussen heb ik er weeral/nog steeds een paar tiental. Kiko blijft gelukkig lang goed dus behalve base en top coats ga ik niet veel moeten bij kopen de komende jaren 😉
  Ik moet mijn badkamer ook nog onder handen nemen. Staat waarschijnlijk als volgende op het lijstje omdat het minder moeilijk is dan de berging, en de berging daar wil ik niet aan beginnen 😀
  Leen schreef laatst over In de moestuin: een nieuw seizoenMy Profile

 2. Oh, dit soort blogposts vind ik super motiverend om te lezen! Wij hebben gelukkig helemaal niet veel plaats in onze badkamer, waardoor ik enkel dingen kan (en mag) kopen als er zaken zijn opgebruikt. Van je parfumcollectie was ik het meest onder de indruk, zotjes! Trouwens dikke chapeau dat je zo streng bent kunnen zijn voor jezelf, ik ben zeker dat ik vast 100 excuses had verzonnen, haha. Liefs!
  Silke schreef laatst over Lichtpuntjes #140 | Sportieve week & Perzische keukenMy Profile

 3. Mijn mond ligt hier open op de grond van verbazing over de hoeveelheid producten die je hebt. Huh? Hoe kan dat?
  Ik heb 2 nagellakjes, 3 lippestifts, 1 fond de teint, 1 potje oogschaduw, 1 dagcrème, 2 hydraterende crèmes, 1 doucheolie en 1 douchegel, 1 shampoo, geen conditioner, 2 tandpasta, 1 haargel, 1 haarlak (beide 15 -20 jaar oud schat ik), … Lipbalsem raak ik wel continu kwijt en heb ik veel nodig en daar slingeren er dus wel uiteindelijk 4 van rond ergens in huis/handtas/auto. Wel 4 identieke want ik gebruik al 20 jaar dezelfde.

  Indrukwekkende clean-up die je gedaan hebt, maar vind je dat nu niet ongelooflijk zonde toch om weg te gooien? Je hebt er A) geld aan besteed b) er is dus een productieproces geweest c) er is nu afval dat je weggooit. Is het dan niet beter om ze intensief op te gebruiken? aan a) b) en c) kan je niets meer veranderen. Als je nu zegt dat je een bepaalde dagcrème eerst opgebruikt…daarna de volgende (niet door elkaar want dan gaat het te traag en verdwijnt er fysiek niets uit je kast). En vooral de komende 10 jaar NIETS meer bijkomen, want je hebt nog voor 20 jaar voorraad tiens 😉
  Goofball schreef laatst over Wobbling toothMy Profile

  1. Ik heb niets weggegooid hé maar ik heb alles weggegeven. Het is dus naar mijn inziens niet verloren aangezien er nu andere mensen blij mee zijn. Voor mij inderdaad zonde van het geld maar dingen die ik kocht en niet gebruikte wegens niet fijn ga ik ook niet meer gebruiken dus dit leek me de beste oplossing. Vind het dan eerder zonde om het nog vijf jaar in mijn kast te laten staan om het dan alsnog weg te moeten gooien. Maar je mag zeker zijn dat dit voor mij ook een eyeopener is hoor 😉 geen impulsaankopen meer hier.

 4. Wauw! Ik ben lichtjes onder de indruk van het aantal verzorgingsproducten en make-up spulletjes die je in huis had. Maar ik ben zelf zo iemand die de helft van de tijd al vergeet om haar huid in te smeren met bodylotion en ik gebruik geen make-up vermits ik teveel in mijn ogen wrijf en dus enkel de panda-look zou kunnen verwezenlijken. Bij ons vind je dus enkel meerdere exemplaren van dezelfde shampoo of douchegel wanneer die ergens in aanbieding was.
  zwartraafje schreef laatst over Berekening – Zolang duurt het nog vooraleer ik mijn hele TBR heb gelezen.My Profile

 5. Wauwie, goed gedaan. Dat waren twee productieve uren! Volgens mij verloopt je tijd in de badkamer nu ook wel vlotter.
  Van nagellak en make-up heb ik eigenlijk niks, nada, noppes in huis. Zo naturel ben ik dus. En nagellak mag niet door m’n job dusja. Verder heb ik van deo, douchegel, shampoo en conditioner één in gebruik maar wel enkele op voorraad.

  1. Soms lijkt het mij ook gewoon veel makkelijker om dan zo’n mens te zijn die zich daar allemaal niet door aangetrokken voelt. Maar ja kijk, ik kan het maar beter aanvaarden en er verstandig mee omgaan zeker? 😉 Ik mocht vroeger tijdens mijn stages ook geen nagellak en ik vond dat echt héél jammer. #firstworlproblems :p

 6. Wauw!! Wat goed dat je dit hebt gedaan, ik krijg gelijk de kriebels om zelf ook te gaan minimaliseren.
  Ik hou ervan om op te ruimen, en met een frisse wind erdoor heen te gaan.
  Liefs,
  Evelien

 7. Wauw wat goed dat je dit hebt gedaan zeg! En wat heb je dit allemaal mooi gedaan. Dit vind ik altijd zo heerlijk aan opruimen!

 8. Amai, stevig opgeruimd!
  Ik voel mij wel een enorme minimalist nu 😉 Ik heb twee nagellakjes (een basecoat en een rode kleur) en voor de rest van alles 1 exemplaar. Hoogstens van shampoo of tandpasta hebben we eentje in reserve. Misschien niet de goedkoopste manier, want in bulk kopen komt wat dat betreft beter uit; alleen neemt dat zoveel plaats in dat ik liever iets meer uitgeef aan één exemplaar per keer.

  1. Haha ja zeg dat wel. Twee nagellakjes vind ik zelf wel te weinig maar als je er niet zo veel mee hebt kan ik me inbeelden dat je daar genoeg aan hebt 🙂 al kan ik zelf ook nog wel eens door mijn lakjes gaan hoor. Binnenkort rondje twee 😉 En met shampoo en tandpasta vind ik het eigenlijk niet zo erg om een beetje voorraad te hebben omdat dat echt basics zijn en die sowieso wel op raken. Maar als je wat minder ruimte hebt lijkt het me inderdaad ook wel fijner om een ding per keer te kopen.

 9. Wow, wat een verzameling!
  Ik heb van alles meestal maar 1 exemplaartje. En ik heb 3 kleurtjes nagellak denk ik. Ik heb niet zoveel met van die productjes, dus het is heel beperkt bij mij. Alles gaat nog in 1 mandje.

  1. Oh dat lijkt mij dus ook geweldig hé. Alleen gebruik ik nagellak best wel vaak en ik vind het leuk om af te wisselen maar er kan eigenlijk alsnog wel wat weg hoor. Binnenkort rondje twee! 😉

  1. Het erge is dat het ik grootste deel van mijn – euh – verzameling mee heb genomen van toen ik nog thuis woonde. Het was toen al erg ja.

 10. Heerlijk om te zien dit, haha! Ik krijg gelijk zin om zelf ook te gaan opruimen. Gelukkig heb ik niet zoveel parfum als jij, hahaha, dus dat scheelt alvast :p

  1. Kan het maar beter meteen echt goed doen hé 😉 Het grappige is dat ik zin heb om er nog eens doorheen te gaan en dingen weg te doen. Vooral bij de nagellak kan ik nog best wat missen eigenlijk.

 11. Dat is een goede opruimactie te noemen. Ik heb laatst ook veel opgeruimd. Vanwege mijn werk bij een tijdschrift krijg ik best veel spullen. Gelukkig geef ik ook veel weg en neem ik tegenwoordig echt alleen mee wat ik ga gebruiken. Het voelt vast lekker nu je kastjes wat leger zijn.
  Shirley schreef laatst over Ook ik ga verhuizen naar België!My Profile

 12. Haha, holyfuckingshitballs jij wint het inderdaad! MAAR: ik moet daar wel bij zeggen dat ik mijn nagellakjes etc. al een keer eerder grondig had uitgezocht een aantal jaar geleden en het zou zomaar kunnen dat de aantallen toen zo ongeveer rond hetzelfde zaten als die van jou. Je hebt echt veel in huis, maar dat betekent dat je de komende tijd ook lekker kunt besparen op verzorgingsproducten. Ziet er heel netjes uit nu! Ben trouwens blij dat je dit hebt geplaatst, want ik had na mijn inventarisatie het idee dat ik echt de enige hoarder was 😉
  Sanne schreef laatst over Project pan: mooi met minderMy Profile

  1. Haha je bent dus niet de enige 😉 Ik vond het zelf ook wel schrikken hoor om alles zo te zien. Heb zelfs even getwijfeld of ik de aantallen er wel bij zou zetten.

Comments are closed.