Precies genoeg.

Precies genoeg. Of lagom. Dat is Zweeds. Net als hygge. Maar lagom is wat anders. Ik vind het met zo’n woorden altijd wat moeilijk om nu precies uit te leggen wat het is. Want eigenlijk is het een woord voor een gevoel denk ik. En gevoelens zijn moeilijk uit te leggen. Lagom dus. Zoals je bovenaan op m’n foto ziet, bestaat er een boek van. En ik ben echt een mega geluksvogel. Maar ik kreeg dit boekje dus opgestuurd. M’n boekenhartje maakt een sprong. Want het is echt een prachtig boekje. Klein en compact. Met mooie illustratietjes op de voorkant. En prachtige foto’s aan de binnenkant.

Lagomwatte?

Hygge was gezelligheid. Lagom is precies genoeg. Het boekje beschrijft het als volgt:

Lagom is een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt.

Lagom is de gulden middenweg. En vooral zonder je aan te stellen. Of extra je best te doen. Het is een way of living. Dus toch niet echt een gevoel.

Het boekje.

Het boekje is geschreven door Lola A. Åkerström en is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Bijvoorbeeld: Sociaal leven + Spel, Gezondheid + Welzijn, Schoonheid + Mode, … In elk hoofdstuk komt aan bod hoe lagom zich uit in ons huis, binnen onze relaties, in onze samenleving, op het werk en in duizendenéén andere dagelijkse situaties. Het is de bedoeling dat we lessen trekken uit hoe lagom wordt toegepast in deze situaties. En dat we dan een paar van die lessen kunnen gebruiken om ons eigen leven te verrijken. Klinkt serieus hé? Lessen leren enzo. Uiteraard moet je niets. Als je het dikke onzin vindt, dan is dat zo. Dat is ook oké. Maar ik moet zeggen dat er wel rake dingen worden gezegd. En ik heb het nog niet eens echt helemaal uitgelezen. Daar is het ook geen boek voor vind ik. Eerder om af en toe een stukje in te lezen.

Ik ben tegenwoordig ook weer wat extra aan het mindfulnessen geslagen. Om m’n innerlijke onrust de baas te kunnen. In het moment zijn. Blij zijn met wat er is. Dus dit boekje kwam net op het juiste moment. Het mooie aan lagom is dat het eigenlijk geen vaststaand iets is. Het is voor iedereen verschillend. Wat voor mij lagom is, kan dat voor jou totaal niet zijn. Ik kan bijvoorbeeld heel tevreden zijn met mijn matige leventje, terwijl jij er gek van zou worden.

Zoals ik al zei is het boekje opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. 10 om iets concreter te zijn. Op het einde van elk hoofdstuk vind je een lijstje met tips. Of met dingen om eens over na te denken. Ik ben helemaal weg van lijstjes dus hier was ik ook blij mee! En zei ik al dat de illustratietjes en de foto’s zo mooi zijn?

Lagom in mijn leven.

Goed. Ik weet niet of het nu een beetje duidelijker is wat lagom is. Zo niet, mijn excuses. Ik heb het soms moeilijk om dingen deftig uit te leggen. En dit is zo’n ding. Net als hygge. Moeilijk uit te leggen. En ik heb een blog hé. Wat een mop. Maar goed. Ik hou er van om te denken dat ik blij ben met wat ik heb. Maar ik betrap mezelf soms toch ook op het idee dat iemand anders’ z’n tuintje groener is dan de mijne. En verder ben ik ook iemand met heel heftige emoties. Als ik verdrietig ben, dan ben ik ook echt heel verdrietig. Tranen. Tuiten. Alles. Maar als ik blij ben, dan is dat ook vol overgave. Niet echt gematigd dus. En met eten gaat het net zo. Ik heb periodes dat ik heel gezond leef. Sport. Soep eet als lunch en granola als ontbijt. En dan heb ik periodes (zoals nu) waarbij ik elke dag duizendenéén geroosterde bokes met choco eet. Maar ik denk dat het eigenlijk vooral om balans gaat. Niet alleen maar pieken en dalen. Maar gewoon alles een beetje in evenwicht. En dat ik dan net genoeg bokes met choco eet zodat ik geen tientonner word. Maar er wel gelukkig van ben. En buiten het feit dat m’n hoofd (als in: mentaal) nu niet helemaal super is, is de rest wel allemaal in evenwicht. Voor zover alles echt in evenwicht is als je hoofd niet echt mee wilt. Hihi. Maar ik ben op dat gebied ook al weer op de goede weg.

En verder kwam ik iets tegen waar ik heel erge voorstander van ben. Én iets wat ik zelf zoveel mogelijk probeer toe te passen. Namelijk een simpele ochtend. Een eenvoudig ochtendritueel. Het ’s morgens rustig aan doen. Simpel eten. Niet te uitgebreid. Ik vind het heel fijn om m’n dag rustig te beginnen. Met een “eenvoudige” maaltijd (bokes met choco nu). En een beetje rust. Er word gesproken over mediteren in de ochtend om goed te starten. Nu heb ik niets tegen mediteren, maar het is momenteel (nog) niet aan mij besteed. Misschien ooit. Maar voorlopig vind ik m’n ochtenden wel heel fijn en rustig genoeg. Een mooi begin van m’n dag!

Mijn leven is lagom. En ook niet. Ik houd van eenvoud en rust. Niet te veel prul in m’n huis. Maar net wel veel stickers en kleurtjes in m’n agenda. Simpel ontbijten, maar uitgebreid avondeten. Superveel chocola. Een beetje fruit. En soms net omgekeerd. Sporten. En dan weer maanden niet. Een capsule wardrobe willen maar geen afstand kunnen doen van al m’n mooie bloesjes. Zwart en wit. En ook felle kleuren. Uren computeren. En dan weer uren lezen. Elke avond studeren en dan twee weken niets meer doen. Vrienden willen zien. Maar ook liefst alleen zijn. En misschien denk ik soms dat het toch niet genoeg is, eigenlijk is het precies genoeg. Voor mij. Lagom dus.

7 thoughts on “Precies genoeg.

  1. Klinkt super interessant. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Hygge staat al een tijdje op mijn wishlist, dus dit moet ik er ook maar eens bij zetten. Van die boekjes met tips voor een beter leven én daarbovenop ook nog eens foto’s erin zijn helemaal mijn ding 🙂
    Sarah schreef laatst over Londen TIP: GreenwichMy Profile

  2. Wat interessant! Hier ben ik zelf toch ook wel heel erg benieuwd naar. Ik zou mezelf ook een beetje zoals jij omschrijven, het ene heel veel en het andere bijna niks.

Comments are closed.