No buy month • Ervaring + tips

Hallo iedereen. Ik ben Irene en ik heb een schoenentic. En ik heb ook iets met kleren. En juwelen. En heel veel productjes zoals bodymilk en nagellak waar ik al genoeg van heb. Haha. Vorige maand was mijn challenge dan ook een no buy month. Want het was dus eigenlijk best wel erg gesteld met mijn koopgedrag. Dat besef ik dubbel zo goed na deze maand.

Wat hield mijn no buy month in?

Ik vond dat ik in het begin vrij streng was met regeltjes. Gewoon letterlijk niets kopen. Behalve een cadeautje voor het kindje van mijn schoonbroer. En eten aan zee. Dat besliste ik zo omdat ik eigenlijk verder geen geld uit moest geven. Ik woon thuis dus ik kom eigenlijk niets tekort. Ik heb genoeg kleren en schoenen en juwelen om waarschijnlijk de rest van mijn leven door te komen. Haha. Ter verduidelijking zijn dit nog eens m’n zelfbedachte regels:

WEL:

 • Dokter of medicijnen. Ik ben niet van plan ziek te worden, but you never know hé.
 • Cadeautje voor het kindje van de broer van mijn vriend dat deze maand op de wereld gaat komen (SPANNEEEEEEEND!)
 • Edit: Ik ben een weekje aan zee dus dan moet ik natuurlijk wel eten. Doel: Niet meer dan €25 uitgeven!

NIET:

 • Al de rest. Haha.
 • Eten. Zoals ik al zei eet ik gewoon thuis of bij mijn vriend. Dus ik hoef geen eten buiten de deur te kopen. Ook geen middageten in het Sparretje aan m’n werk. Of een koffiekoek. Of iets van chocola.
 • Make-up, nagellak, watjes, …
 • Kleren, schoenen, juwelen. Geen Aliexpress!
 • Boeken of e-books.
 • Verzorgingsdingen.
 • Prullen voor in m’n kamer.
 • Cinematickets.

Verder wou ik eigenlijk ook graag mijn kleerkast opruimen. En meteen ook m’n schoenen en juweeltjes meenemen. Ik zal ook al maar meteen toegeven dat dat niet gelukt is. Je ziet, ik heb nog wat moeite met doelen halen. Of misschien meer met opstellen. Oeps. Ik heb namelijk echt heel veel spullen. En ik wil hier eigenlijk ook wat van af. Ik denk dat ik ongeveer 3/4 van mijn kledij gewoon niet draag. Erg hé? Ik wil dus een beetje ontspullen. Meer dingen overhouden die ik echt heel leuk vind en niet een hele berg kleren die wel een beetje leuk zijn. Maar oké. Dat is dus niet meteen gelukt.

Dan nu: hoe is het me bevallen?

Heel goed. Ik wou eerst super zeggen. Maar ik heb wel een beetje meer geld uitgegeven dan ik had gedacht in het begin. Ik ging naar de cinema met mijn vriend op mijn kosten. En ik heb ook een paar keer middageten gekocht voor op m’n werk. Soep en brood wel. En toen m’n ouders een paar dagen weg waren, moest ik ook zelf eten kopen. Maar daarbuiten is het me goed af gegaan. Ik kocht geen juwelen, geen kleren en geen schoenen. YES!

Ik kocht dan wel “niets”, maar hoe ging het me af? Had ik het moeilijk? Of ging het net super vlot? Het ging super vlot vind ik! En daar ben ik heel blij om! Ik vond het best gemakkelijk. Omdat het gewoon in m’n hoofd zat dat ik geen dingen mocht kopen. Ik moest niet nadenken. Zou ik eens naar ’t stad gaan? Nee. Zou ik eens kijken op één van m’n favoriete webshops? Nee. Gewoon simpel. Geen gedoe.

Tips:

Nu leek het me ook wel handig om mijn tips met jullie te delen.

Maak er een principe van.

Dit las ik zelf ook ooit een keer ergens maar het werkt voor mij super goed! Als je ergens een principe van maakt, moet je niet meer nadenken of je nu wel of niet iets gaat kopen. Het is tegen je principe dus koop je het niet. Dat is net zoals een vegetariër geen vlees meer eet. Het is tegen z’n principes. Voila. Een keer je het doorhebt, gaat het heel goed. Maar in het begin, moet je het denk ik wel een paar keer tegen jezelf herhalen. Of ja, dat moest ik wel doen.

Zoek het gewoon niet op.

Het kan bijna niet simpeler. Maar als je weet van jezelf dat je snel geld uitgeeft, zoek het dan gewoon niet op. Ga niet naar een online winkel. Ga niet naar een winkelcentrum. Ga niet naar de stad. Ga gewoon nergens heen waar je geld moet uitgeven. Misschien is het wat kort door de bocht, maar ik ben in februari letterlijk geen enkele keer de stad in geweest. En anders doe ik dat toch wel 1x per week. Dus dat scheelt heel veel verleiding!

Bankkaart niet meenemen.

Het kan natuurlijk zijn dat je toch een keer de stad in gaat. En dan kom je dus al snel in de verleiding om toch iets te kopen. Ik weet hoe het voelt. Haha. Ik nam gewoon soms mijn bankkaart niet mee. Als je bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat, dan neem je gewoon wat cash geld mee. Zo is het makkelijker om binnen je budget te blijven. En dat brengt me ook bij m’n volgende tip:

In geval van een supermarktbezoek: Stel een budget op. En een boodschappenlijst.

Het is sowieso al beter om boodschappenlijst te maken als je naar de supermarkt gaat. Dan ga je niet allemaal suikerdingen en frituursnacks kopen omdat je er zin in hebt. Oké ja, je moet nog altijd een beetje discipline aan de dag leggen om geen dingen te gaan kopen die niet op je lijst staan. Maar het is wel makkelijker om een lijstje te volgen dan als een kip zonder kop door de supermarkt te rennen en je hele kar vol te laden met chipjes.

En daarbij is het dus ook ideaal om een budget vast te leggen. Dat kan je misschien moeilijk vinden omdat je dan tijdens het boodschappen doen moet uitrekenen hoeveel alles kost. Maar voor mij is dat geen moeite want dat doe ik sowieso al. Ik ben zo’n controlfreak die op voorhand wil weten wat ze gaat betalen. En ja, als je dan geen bankkaart mee hebt en gewoon €50 cash geld, is het makkelijk om je aan dat bedrag te houden hé.

Ik hoef niet alles wat ik leuk vind te kopen.

Dit is m’n nieuwe mantra: ik hoef niet alles te kopen wat ik leuk vind. Eens ik dat doorhad was het gewoon ook wel makkelijker. Misschien klinkt dat stom. En helpt het niet voor jou. Maar voor mij dus wel. Ik kan ook gewoon iets leuk vinden maar dat betekent niet dat ik het per se moet hebben. Easy peasy!

Ontdek verborgen schatten door eens op te ruimen.

Denk je dat je bodybutter op is? Ga dan een keer kijken in een van je kastjes. Grote kans dat er gewoon wel nog 463 potten bodybutter liggen. Dat heb ik alleszins wel. En dan hoef je dus geen nieuwe te kopen! YES!

Wat nu?

Ik zou graag verder gaan met deze challenge. Niet meer zo streng als in februari. Maar wel gewoon een beetje beter nadenken over de dingen die ik koop (ik heb al een paar nieuwe schoenen gekocht. Oeps. En een ketting en zilveren oorbelletjes voor in m’n extra gaatjes). En niet zo heel impulsief dingen gaan kopen gewoon omdat ik ze gewoon leuk vind (maar ik vond ze echt heel heel heel erg leuk!). En vriendlief en ik willen natuurlijk binnenkort een huis gaan kopen. Hopelijk. Dus dan is het niet zo handig als ik m’n geld allemaal op doe aan chips en schoenen. Deze maand ga ik natuurlijk gewoon een nieuwe challenge aan maar ik ga eens kijken in m’n uitdagingenboekje of er geen opruimchallenge in staat.

Foto bovenaan door Alexandra Gorn via Unsplash

21 thoughts on “No buy month • Ervaring + tips

 1. Ik probeer daar deze maand zo een maand van te maken. Al kocht ik wel al een nieuwe pot nachtcrème. Ik denk dat het bij mij vooral moeilijk is om geen kleren en schoenen te kopen 🙂 haha!
  Joni schreef laatst over Alstublieft dankuwel.My Profile

 2. Wat super dat je het zo goed hebt volgehouden! Ik geef zelf ook veel te makkelijk te veel geld uit. Misschien is het handig dat ik zelf ook meedoe aan deze challenge. Ik houd deze maand wel goed bij wat ik heb binnengekregen, wat ik heb uitgegeven en hoeveel ik deze maand van mezelf nog mag uitgeven. Hopelijk houd ik het vol!
  Danique schreef laatst over PositiviTijd | Week 9My Profile

 3. Wat onwijs stoer dat je dit hebt gedaan! Het lijkt me nog best een pittige uitdaging, maar het is wel goed voor het milieu én voor je portemonnee natuurlijk. Handige tips geef je! Vooral dat idee om er een principe van te maken is een goede 🙂
  Romy schreef laatst over Outfit of the day: knalgroene ponchoMy Profile

 4. Ik ben hier ook mee bezig, met zo’n challenge. Tegenwoordig kopen, kopen, kopen mensen maar. En dat is gewoon zo’n verspilling. Door deze uitdaging wil ik inderdaad gewoon wat beter nadenken over hetgeen dat ik in huis haal. Ik heb heus niet alles nodig wat ik altijd maar kocht. Het mag best een beetje minder zijn. En dat is dan zowel goed voor mijn portefeuille, als voor het milieu 😉
  Sarah schreef laatst over Review – Je favoriete foto op plexiglasMy Profile

 5. Wat goed van je dat je dit zo goed hebt volgehouden! Ik koop trouwens wel altijd alles wat ik leuk vind. En dat lijkt dus heel duur. Maar qua kleding kom ik dus niet veel tegen, dus dan is het juist wel handig dat ik het altijd koop als ik het wél leuk vind. (oké, toen ik ooit met de trein 3 dagen op tienertoer ging, kwam ik opeens wel héél veel leuke kleding tegen, en toen kocht ik dus ook echt alles. Dat werd wel duur, haha. Maar verder koop ik niet veel :P)
  Eva schreef laatst over Hoe was de reis naar Rome & er komt serie artikelen over Rome online!My Profile

  1. Voor jou is dat dan inderdaad wel handig dat je niet veel kleren leuk vind. Haha ik vind echt heel veel kleren leuk. En schoenen ook. Maar ik probeer nu te gaan voor kleren die me écht mooi staan én die ik kan combineren met andere dingen in mijn kast, want wil ik ook nogal eens foutlopen 😉

 6. Wat goed dat je dit geprobeerd hebt! En dat het zo goed uitgepakt heeft! Dat voelt echt zo als een voldoening. Ik heb dit ook eens zo’n vijf maanden gedaan en soms vond ik het echt zwaar, maar ik heb er nog altijd profijt van. Nu is het namelijk nog steeds het geval dat mijn koopgedrag minder extreem is dan vroeger – en dat al ruim een jaar nadat ik dit no-buy proces deed. Yay! Het gewoon niet opzoeken is voor mij ook de beste tip geweest! (Maar soms ook heel moeilijk, want voor je het weet zit je zo weer een uur ‘nep’ online te shoppen…)
  Anna schreef laatst over March wishlist | WooninspiratieMy Profile

  1. Haha ja dat doe ik dus eigenlijk wel nog hoor. Online windowshoppen zeg maar. Dan doe ik alles in m’n mandje maar ik koop het niet. Maar ik vind dat ook gewoon wel nog tof om te zien wat voor nieuws er weer allemaal is. Ik ga alleszins wel m’n best doen om er een gewoonte van te maken!

 7. Ik heb een tijd geleden ook mezelf een no buy month opgelegd. Die maand zelf verliep prima en daarna ook, maar langzaam aanging ik weer meer uitgeven en inmiddels denk ik er niet eens meer aan. Het is een ding wat je echt jezelf eigen moet maken om er een gewoonte van te maken.

  Ik ben benieuwd of het jou lukt om er een gewoonte van te maken om beter op te letten wat je uitgeeft en vaker na te denken of je iets echt nodig hebt.
  annouska schreef laatst over A Life Update: FebruaryMy Profile

  1. Ik denk dat het inderdaad niet makkelijk is om er echt een gewoonte van te maken. Maar we kunnen maar proberen hé 🙂

 8. Ik stel een aankoop ook regelmatig gewoon even uit. Als ik het dan na een week (of maand of…) nog steeds wil hebben dan is het de moeite waard om te kopen, anders niet. Ik heb het laatste jaar al veel spullen weggedaan; bij nieuwe aankopen ga ik er nu heel bewust mee om of ik het echt wel nodig heb. Vaak is dat niet het geval;-)

  1. Haha ja het is vaak niet echt nodig hé :p Uitstellen is ook een goede tactiek denk ik! Dan weet je echt zeker of je er geld aan wil / moet geven of niet.

 9. Dit artikel komt als geroepen! Ik wilde van maart een no-buy month maken. Maar ik vind het lastig om te bepalen wat nu geldt als “no buy”. Ik had bijvoorbeeld een telefoon van mijn nieuwe werk gekregen, daarvoor had ik een hoesje nodig. Dus die heb ik gekocht. Moet ik me daar nu schuldig over voelen? Haha, ik weet het niet. En verder vraag ik me ook af hoe ik moet omgaan met uit eten gaan en borrels drinken met vriendinnen. Ik denk dat het vooral gaat om ‘geen nieuwe spullen’ kopen, daar ga ik het bij laten. Superfijne tips heb je gegeven! Vooral ‘het principe’ en ‘ik hoef niet alles wat ik leuk vind te kopen’ gaan me zeker helpen. Dankjewel!
  Benthe schreef laatst over Friday Favourites #27My Profile

  1. Daar moet je je vind ik niet schuldig om voelen 🙂 maar je moet het eigenlijk ook gewoon niet te streng bekijken. Denk dat het gewoon belangrijk is om er bewust mee bezig te zijn. Deze maand ga ik me bijvoorbeeld ook gewoon focussen op spullen en niet zozeer op uitstapjes met vrienden.

  1. Zelfs als het niet helemaal lukt, kan je er toch iets uit halen hé 🙂 Je bent er alleszins mee bezig en ik vind dat het belangrijkste!

Comments are closed.