Minder vlees eten.

Tegenwoordig word het je bijna letterlijk rond je oren gesmeten: minder vlees eten. Ook ik zit er sinds een paar weken aan te denken om mijn vleesconsumptie te minderen. Dat heeft een paar redenen.

Wij hebben zelf een hond nu en in het verleden hebben we ook een paar andere beestjes in huis gehad. Hoe langer ik er over nadenk, hoe minder ik het kan rijmen in mijn hoofd: zot zijn van dieren maar ze wel opeten (ik ben ook zot van planten, maar kom, das nog iets anders 😉 ). Sinds ik er over zit te denken at ik nog wel vlees maar het voelt toch altijd een beetje wrang ofzo. Daarnaast keek ik laatst naar Reizen Waes* waarin Tom naar Groenland reisde. Hij ging daar met zijn gids mee op zeehondenjacht. Slik. Maar wat ik toen besefte: die mensen daar hebben geen koeien, varkens of kippen (en ook geen groenten blijkbaar) dus zijn zij genoodzaakt om zeehonden te jagen. Toen bedacht ik: zeehonden zijn voor hun wat koeien voor ons zijn. Waarom vind ik het dan pijnlijk om te zien dat een zeehond wordt vermoord maar vind ik het oké dat ik koe eet? Hoe langer hoe meer ik er over nadenk, hoe erger ik het allemaal vind.

Naast mij zijn er nog andere mensen die er over nadenken. Zo is mijn schoonzus sinds kort vegan geworden. En volg ik ook een paar bloggers die al langer of minder lang vegetarisch eten. Naast dat ik het niet meer oké vind om dieren te eten, is het natuurlijk ook beter voor het milieu en mijn ecologische voetafdruk maar ik bespaar jullie dat praatje. En als laatste is het ergens ook wel een logische stap omdat ik veel soorten vlees eigenlijk helemaal niet lekker vind.

Nu moet ik zeggen dat ik het ook nog een beetje moeilijk vind om de overstap volledig te maken. Ik eet namelijk super graag kip en frietkotfrietjes met daarbij een vleesje, of pizza met chorizo, of ovenschotels met gehakt, of bitterballen, … Dus daar moet ik allemaal lekkere alternatieven voor zoeken. Ik heb nu met mezelf en David afgesproken dat ik grotendeels vegetarisch zal eten maar dat ik voorlopig ook niet moeilijk ga doen als er geen vegetarische opties zijn. Misschien vind je dat stom en denk je: ‘doe het gewoon meteen goed’ maar ik denk dat dit voor mij nu de beste manier is om er mee om te gaan en ik ben bijna zeker dat ik op termijn de stap wel volledig zit. Alleen nu nog even niet. Ik heb wel heel veel zin om wat meer te gaan experimenteren en om allemaal lekkere vleesvervangers te ontdekken!

Heb je nog tips voor me?

*Voor wie het niet kent: Reizen Waes is een programma van Tom Waes die naar aparte bestemmingen reist. Denk aan Azerbeidzjan, De Krim, Groenland, Noord-Ierland, … Het vierde seizoen is net afgelopen en Tom bleef hierbij dus in Europa. Hij toonde aan dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om je te laten verrassen.

29 thoughts on “Minder vlees eten.

 1. Ik ben drie jaar geleden begonnen met minder vlees te eten. Dat is uitgegroeid tot sinds een tweetal maanden 100% vegetariër en ik voel me daar nu wel goed bij. Dus ik herken maar al te goed waar jij nu staat. En weet je wat het enige vlees is dat ik echt mis? De viandel van ’t frietkot 🙂 Mijn Bickyburger is een veggieburger (zelfs smakelijker dan de gewone hamburger) en verder eet ik vegetarische bitterballen (ons frietkot heeft er met kaas of met groenten, zo van die dingen), of een kaaskroket.
  Ik kan je aanraden om niet constant bij een gerecht je stukje vlees te gaan vervangen door zo’n nephamburger en consoorten. Dat verveelt heel snel en is ook erg calorierijk in de meeste gevallen. Beter is het om goeie veggie recepten te zoeken waarbij een vleesvervanger as such niet nodig is. Mag ik je Honger! van Mme Zsazsa aanraden? Daar staan echt toprecepten in!!

 2. Goed bezig! Ik denk dat het bij zoiets juist helpt om jezelf niet al te veel regels op te leggen. Anders gaat het je alleen maar tegenstaan. Mijn aanraders: Vivera en de Vegetarische Slager voor goede en echt lekkere vleesvervangers. Helaas wel echt lastiger te verkrijgen in België dan in Nederland, valt me op. Albert Heijn verkoopt het meestal wel in België, zij hebben zelf ook een goed assortiment aan vegafood.

  Ik merk hierbij echt al een groot verschil tussen Nederland en België. Er is hier al veel bewustwording omtrent de bioindustrie, bovendien is het ook heel hip om vega te eten. Ik woon in een hippe wijk, en in mijn supermarkt is het schap vleesvervangers net zo groot als het schap met rund/varkensvlees. Ik hoop dat dit toch ook snel in België verandert (of iig Antwerpen haha), zodat ik straks m’n favoriete vleesvervangers kan blijven inslaan.

 3. Phoe, tips. Ja dat vind ik moeilijk om te geven. Stoppen met vlees eten werkt voor iedereen anders. Ik eet zo’n 1/2 keer in de week vlees(waren). Maar was voorheen ook al niet fan van. Daarin heb ik echt geluk gehad! Al kan ik zo hier en daar iets met vlees echt niet missen hoor. Vega worden is een stapje die ik nog wil zetten.

 4. Ik heb 4 maanden lang veel minder vlees gegeten en ik moet zeggen dat het goed beviel! Aangezien ik nog thuis woon heb ik het opgegeven. Mijn ouders halen geen vleesvervangers in huis en dan is een hap al snel heel saai. Maar straks op mijzelf wil ik het wel weer gaan proberen 🙂

  Succes, het gaat je lukken! Je moet alleen sterk in je schoenen staan en voor jezelf duidelijk hebben waarom je het doet, maar volgens mij zit dat wel goed!
  Anne’s plek schreef laatst over Dit is een perfecte zondagMy Profile

  1. Jammer dat je ouders er niet in mee willen gaan, maar als je dan zelf voor je eten moet zorgen kan je wel altijd vegetarische keuzes maken hé 🙂

 5. Veel succes en ontdekplezier! Eenmaal je zelf klaar bent zal het wel gemakkelijker gaan ook. Het heeft geen zin om eraan te starten als je er niet volledig achter staat.
  Wij eten toch ongeveer 2 keer per week geen vlees maar dan bv soep met brood of een eitje. Ja, een ei is ook een dierlijk product maar daar kan ik moeilijker afstand van nemen. Ik ben ook tamelijk gehecht aan melkproducten: melk zelf, yoghurt en kaas. Volledig vegitarisch of veganistisch worden zie ik niet meteen zitten. Bewust nadenken en doseren wat ik in mijn mond stop wel 🙂

  1. Het is ook niet mijn bedoeling om alles te schrappen dus eitjes, yoghurt en kaas enzo wil ik wel nog eten 🙂 Bewust nadenken is het beste denk ik. Je bent er mee bezig hé. Nu het terug wat warmer begint te worden denk ik dat ik mijn avondeten ook wel wat vaker kan vervangen door iets luchtigers zoals soep of een lekkere salade 🙂 (Ik vroeg me trouwens af of je mijn mailtje hebt gekregen?)

 6. Ik zit een beetje in dezelfde fase als jij en heb in 2019 tot nu toe nog wel drie keer vis gegeten, maar verder vega. Wat voor mij een goed begin was was thuis vega eten en buitenshuis niet – met boodschappen doen heb je alle keuze van de wereld en kan je rustig lekkere dingen bedenken, als je het niet koopt kan je er ook niet door verleid worden, en als je uit eten gaat of bij anderen eet voel je je eerder bezwaard of zijn er wellicht geen lekkere opties etc. Maar door vegetarisch te koken ben je dan alsnog een groot deel van de week vega aan het eten en leer je veel lekkere vega gerechten kennen. Als je dan later wel met sociale gelegenheden vega wil eten kan je ook makkelijker voorstellen doen voor war te eten 🙂

  1. Precies! Dat is ook de reden dat ik mezelf er soepel in wil opstellen. Als er vegetarische mogelijkheden zijn ga ik die zeker nemen, maar zo niet is het ook geen ramp. Het helpt denk ik wel dat mijn schoonzus vegan eet dus ben ik niet de enige waar ze rekening mee moeten houden als we bijvoorbeeld bij mijn schoonfamilie eten :p

 7. Ik heb sinds 2019 geen vlees meer aangeraakt en eigenlijk gaat dat echt heel erg goed en gaat het mij wel makkelijk af. Maar ik vind ook de vleesvervangers gewoon echt top! Mis soms m’n spekjes wel door de andijviestampot maar idk, het voelt wel goed zo geen vlees eten haha.

 8. Ik ben een echte vleeseter, maar ben van plan om stilaan ook wat vaker vegetarisch te gaan eten. Maar dat blijft voorlopig bij een plan tot ik alleen woon. 😉 Heb je tips van blogs die daar over gaan? Met lekkere receptjes en zo?

 9. Ik ben zo’n dame die echt niet zonder vlees kan (letterlijk). Ik vind het erg lekker, maar heb echt de ijzer eruit nodig. Heb al 3x een periode vega gegeten, waarvan de laatste mét ijzertabletten – maar het bleef een issue: laag HB. Dus ben ik zelf flexitariër geworden, en geniet ik extra van het (goede) vlees wat we wél eten. Succes met je stappen, hopelijk gaat het je gemakkelijk af.

 10. Mooi dat je erover nadenkt. De afgelopen jaren ben ik steeds minder vlees gaan eten. Het is er eigenlijk langzaam ingeslopen, maar daarnaast werd ik me steeds bewuster van de impact op het milieu en werd het een bewuste keuze. Op dit moment eet ik thuis eigenlijk bijna altijd vegetarisch, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in een restaurant vaak wel zwicht voor een optie met vlees.
  Shirley schreef laatst over Een dag naar Naarden-VestingMy Profile

 11. Ik snap je redenering over het feit dat wij koe eten en er elders een ander dier word geslacht om op te eten. Ik ben daar altijd al staalhard in geweest (haat er mij gerust om). Hier worden varkens en koeien gekweekt om geslacht te worden, en dat is elders niet anders. Ik heb er weinig last mee dat de koe of het varken van de stal naar de slachterij word gebracht. Maar we zijn hier ook niets anders gewoon. Zeg morgen tegen mij dat ik een hond of kat moet slachten om op te eten en ik kijk je afkeurend aan. Terwijl dat in een ander land dan weer de gewoonste zaak van de wereld is. Dan omdenk ik, zij eten dan geen koe of varken omdat ze die niet kunnen slachten. Ik weet dat échte vegetarische mensen mij hierom zullen haten, maar ik zal nooit iemand scheef bekijken omdat ze weigeren vlees te eten. Ik respecteer ieder zijn wil in het leven.
  Evelyne schreef laatst over Hij is er! | Meet de NieuwsbriefMy Profile

 12. Gisteren realiseerde ik me dat ik al langer vegetariër ben dan dat ik vlees en vis heb gegeten. Het is soms een zoektocht, met vallen en opstaan, maar ik mis zelf niks (vlees en vis heb ik nooit lekker gevonden). Kijk zeker ook eens verder dan de ‘vervangproducten’ als burgers en dergelijke, want je kan heerlijke stoofpotjes maken met vb. kikkererwten en linzen. Die zijn ook een pak budgetvriendelijker!

 13. Wat mooi geschreven, wat goed dat je hier zo bewust over nadenkt (ik zou willen dat iedereen dat deed, haha!). Als ik eerlijk ben, vind ik vlees eten echt niet meer van deze tijd. We hebben zoveel alternatieven! Heel goed dat je het stapje voor stapje aanpakt, al eet je bijvoorbeeld een dag in de week geen vlees, dat is echt al heel bewust. Ik heb nu al zo’n 12/13 jaar geen vlees meer gegeten en ik zou het ook echt nooit meer eten. Het is een kwestie van wennen, maar dat je weet wat er achter je stukje vlees zit zal ook vast een goede motivatie zijn. Ik weet zeker dat het je gaat lukken!
  Anna schreef laatst over 10 x Betaalbare flatlay decoratie die je als blogger moet hebben!My Profile

  1. Dankje voor je lieve reactie! Ik weet zeker dat het wel zal wennen en dat ik op termijn ook de overstap volledig kan maken. Het is inderdaad niet meer echt van deze tijd hé om zoveel vlees te eten. Mijn doel is alleszins wel om meer dan 1 dag per week vegetarisch te eten want dat deed ik soms al onbewust. Komt goed!

 14. Ik denk dat dit de vierde week word dat ik ook heb besloten geen vlees meer te eten. Ik mis wel een frikandel speciaal hoor 😉 maar dan ga ik gewoon voor de kleine loempiaatjes die ik sowieso lekker vind en die zijn ook nog eens vegetarisch. Ik heb als tip gekregen om je normale gerechten gewoon te koken, maar dan het vlees eruit te laten. Het is gelukt met de wraps vorige week, maar met de pretschotel moet ik nog een optie vinden. Ik heb mijn moeder gevraagd of ze samen met mij dan het neppe vlees wil proberen, om eens te kijken of dat een goede vervanger is. Ik doe dit trouwens niet omdat ik het zielig voor de dieren vind. Het smaakte de laatste tijd gewoon voor geen meter meer. Ik was steeds bang en wachtte totdat ik een graatje, peesje of wat dan ook tegenkwam. Jakkes. Ik wilde die angst niet meer hebben als ik aan het eten bent, want dan komt alles er ook gewoon weer uit! Dus ja, na deze week zit de vierde week er alweer op. Let’s do this!
  Femke schreef laatst over De 4 wijze lessen van 2018My Profile

  1. Ja dat snap ik, ik vind echt vlees vlees zoals biefstuk en varkensvlees ook echt niet smakelijk door al die rare dingetjes er in. Ik ben deze week vleesvervangers aan het testen en die van Vivera vind ik heel lekker! Maar voor gehakt heb ik nog geen alternatief. Dat wil ik wel zeker eens bekijken want dat gebruik ik wel nog veel eigenlijk.

   1. Hier in Nederland verkoopt de Albert Heijn vers vegan gehakt van het merk Naturli (ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar de reacties zijn enthousiast) Ook verkoopt de AH van hun eigen merk verse plantaardige hamburgers, deze gebruik ik zelf om soepballetjes van te draaien en zelfs mijn vleesverstokte vader vindt de groentesoep met nepballetjes lekker.
    Ik ben zelf sinds juli 2017 officieel vegan geworden en daarvoor was ik al ruim anderhalf jaar flexanist (vooral thuis vegan en buitenshuis nog aanpassend). Ik ben van mening dat iedereen zijn eigen traject moet volgen, dus het is helemaal niet raar dat je voor jezelf hebt besloten dit in stappen te doen ipv het zogenaamde ‘gelijk goed’ Ik vind persoonlijk dat elke dag dat iemand bewust besluit geen vlees te eten er alweer één in de goede richting is. En het kan zomaar zijn dat je over een tijdje ineens vegan wordt, maar het kan ook zo zijn dat je na een tijdje gewoon vlees en vega blijft eten, doe vooral wat goed voelt voor jezelf en niet naar wat een ander van je verwacht.
    De sites waar ikzelf wat aan heb gehad zijn die van Martine en Suzanne. Dat is Vegetus.nl, Gewoonvegan.nl en Wateetjedanwel.nl de blog van Joyce wil ik je ook niet onthouden, dat is Nevernotcooking.nl Ik hoop dat je er inspiratie vandaan kunt halen en veel plezier toegewenst op jouw culinaire ontdekkingspad. Groetjes Rianne

    1. Hé Rianne! Bedankt voor de tips! Die ga ik zeker de komende dagen eens bekijken 🙂 ben ook nog van plan om een post te schrijven met tips dus alles is welkom! Wij hebben geen AH in de buurt maar als ik er kom, dan ga ik wel eens kijken bij de vleesvervangers. Dat ‘gehakt’ en die burgers klinken alleszins goed.

 15. Hé wat grappig, ik ben er ook echt nèt (lees: 2 januari) (1 januari waren er nog restjes van de gourmet, oeps) aan begonnen! Voor mij speelde juist dat ecologische deel heel erg mee: iets wat zo’n grote impact op het milieu maakt terwijl het juist zo makkelijk is om niet te doen. Als in: je hoeft er in de praktijk minder voor te doen omdat je iets weglaat, je hoeft er geen moeilijke stappen voor te zetten. Al is een pizza salami afslaan ook moeilijk. Nou ja, ik hoop dat je snapt wat ik bedoel! Haha.
  Mij hielp het heel erg om juist een maand compleet vega te eten, als een grote resetknop. Ik had met mezelf afgesproken dat ik daarna zou evalueren of ik nog verder wilde gaan of niet. En ik ga nog door! 🙂 Toegegeven: ik kan mij niet voorstellen dat ik nóóit meer een stukje worst of een plakje salami ga eten. Maar als ik in de verleiding kom, denk ik: “wil ik dit écht NU? Móét het NU?” En tot dusver is het antwoord altijd “neuh, hoeft niet per se” geweest. Dus dat kan helpen als je in de verleiding komt. Succes! 🙂
  Maudy schreef laatst over LentegevoelMy Profile

  1. Handige tip! Dankje 🙂 En super leuk dat je er ook net mee begonnen bent! Ik heb ook even gedacht aan zo’n stap als die van jou: een maand volledig vega eten maar ik kwam tot de conclusie dat dit voorlopig wel beter voelt en misschien wat makkelijker haalbaar is.

 16. Wat mooi dat je de stap wilt zetten naar minder vlees eten! En natuurlijk is daar niets stom aan! Het is al zo mooi als je iets doet door minder vlees te eten. Als dat het voor jou haalbaarder maakt, is dat helemaal prima en juist een heel mooie stap 🙂 Ik ben benieuwd hoe het je zal bevallen.
  Ik ben zelf nu 13 jaar vegetariër en zou mezelf eigenlijk niet meer kunnen voorstellen dat ik vlees of vis eet. Ik ben het zo niet meer gewend dat ik vlees eigenlijk echt niet meer mis. Maar het scheelt ook dat ik nooit een echt grote vlees- en visliefhebber ben geweest 😉
  Romy schreef laatst over Je schuldig voelen? Nergens voor nodig in deze 10 situaties!My Profile

  1. Ik denk dat het op termijn ook wel makkelijker zal zijn om de volledige overstap te maken én het niet meer te missen. Nu, met al die lekkere alternatieven zal het vast wel meevallen 🙂 Ben vooral zelf benieuwd naar welk lekkers ik allemaal in elkaar ga flansen 😀

Comments are closed.