Mijn ideale ochtendroutine.

Mijn ideale ochtendroutine. Al een tijdje zit ik er aan te denken om mijn ochtenden een beetje om te gooien. Een heel nieuwe ochtendroutine want mijn huidige routine zou ik zelfs niet eens een routine noemen eigenlijk. Ik moet ook toegeven dat ik hierin enigszins beïnvloed word door al die schijnbaar perfecte ochtenden van andere mensen. Ik weet ook dat dat niet altijd de realiteit is, maar het zet een mens wel aan het denken. En dromen.

Voor mij is het sowieso wat moeilijk om dé ochtendroutine te bedenken omdat ik door mijn werk twee soorten ochtenden heb. Ik heb eerlijk gezegd ook geen zin om hiervoor een uur vroeger op te staan dus roei ik maar met de riemen die ik wil gebruiken.

Maar goed, een mens mag al eens dromen en dan misschien ook wat dingen aanpassen en het leek me leuk en inspirerend om dan eens na te denken over wat mijn ideale ochtendroutine zou zijn. Ik ga er hier even van uit dat ik elke dag een late shift heb / thuis werk en dus genoeg tijd heb om het hele riedeltje af te werken.

Hoe mijn ideale ochtend er uit ziet:

7u: opstaan en een groot glas water drinken. Ik vind 7u het perfecte uur om op te staan. Niet te vroeg en niet te laat. Ik krijg genoeg slaap op die manier en ik heb een nog genoeg tijd in de ochtend om mijn ding te doen.
7u – 7u20: douchen, tanden poetsen, aankleden.
7u20 – 8u: wandelen met mijn vriend en de hondjes.
8u – 8u30: ontbijten met een kom muesli, yoghurt, een vers geperst fruitsapje en een theetje. Ondertussen lees ik een paar blogjes of wat hoofdstukken in mijn boek.
8.30u – 8.40u: snel de woonkamer eens stofzuigen en de vaatwasser in- of uitladen. Klinkt suf maar ik word daar heel gelukkig van als alles op zijn effen ligt, ook al doe ik die huishoudelijke taakjes eigenlijk niet graag.
8.40u – 9.30u: een soepje opzetten voor ’s middags en ondertussen en ondertussen even nadenken over de dag die voor me ligt en de dag die voorbij is. Een paar puntjes opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Of gewoon wat schrijven zonder na te denken. Schrijven alleszins.
9.30u – 10.20u: een (paar) blogpost(s) typen.
10.20 – 10.30u: me klaarmaken om naar m’n werk te vertrekken (tas klaarmaken, naar de wc, jas aan doen) en nog snel eens buiten spelen met de hondjes.
10.30u: naar mijn werk vertrekken.

De realiteit.

7u: opstaan.
7u – 7u20: douchen, tanden poetsen en aankleden.
7.20u – 8u: een beetje water drinken, wandelen met de hondjes.
8u – 8u10: ontbijten. Af en toe eens een vers fruitsapje. Geen thee. Geen boek.
8u10 – 10u20: blogs lezen en zelf schrijven. Ondertussen ook ergens een soepje opzetten voor ’s middags.
10.20u – 10.30u: me klaarmaken om naar m’n werk te vertrekken.
10.30u: vertrekken.

As you can see, ik spendeer een groot deel van mijn ochtend aan de computer. Op het moment zelf vind ik het altijd wel een fijne bezigheid maar ik ben totaal niet productief. Ik wil een blogje schrijven, of twee of drie, maar in realiteit ben ik constant afgeleid en vooral bezig met zelf blogs lezen.

Daarnaast gaat mijn ochtend grotendeels onbewust aan mij voorbij. Ik doe de eerste stappen praktisch volledig op automatische piloot. Ik vind de ochtendwandelingen wel altijd heel fijn maar ik merk dat ik het ook vooral zie als iets wat nu eenmaal moet gebeuren. Ik geniet er wel van maar ook weer niet. Al doet buiten komen me wel veel deugd. En aangezien ik niet sport is zo’n wandeling ideaal. Maar in mijn voorgestelde ochtendroutine zie ik het dus voor me dat ik er allemaal veel bewuster mee om ga. Echt in het moment zijn.

En dan heb ik natuurlijk ook nog twee soorten ochtenden: een uitgebreide en een iets minder uitgebreide ochtend, afhankelijk van mijn shift op het werk. Met een vroege shift sta ik op om 6u en ben ik om 6u30 onderweg naar mijn werk. Dus geen tijd voor een douche, uitgebreid ontbijt, wandeling, … Lezen doe ik in de trein, ontbijten op mijn werk en douchen doe ik dan in de avond.

Dingen die ik wil houden en veranderen aan mijn huidige routine.

Houden:

• Opstaan om 7u als ik een late shift heb.
• Ochtendwandelingen.
• Lunch maken voor ’s middags.

Veranderen:

• Bewuster alles meemaken.
• ‘Uitgebreider ontbijten’ als in, aan tafel gaan zitten met mijn boek er bij. Vers fruitsap persen en thee drinken. Ik word heel blij van thee maar ik neem er om de een of andere reden nooit echt tijd voor om water op te zetten.
• Vaatwasser in- of uitruimen, keuken aan de kant doen en eens stofzuigen.
• Even schrijven in een notitieboekje.

Ik ga het natuurlijk niet allemaal timen zoals in het overzicht maar het lijkt me wel fijn om bijvoorbeeld het lezen en het schrijven rond het ontbijt te doen, daarna de klusjes zoals stofzuigen en dan pas even aan mijn blog werken. Doseren!

Ik begin er gelijk morgen mee!

Heb jij een echte ochtendroutine?

Photo by Alison Marras on Unsplash

11 thoughts on “Mijn ideale ochtendroutine.

 1. Mijn ochtenden zien er altijd quasi hetzelfde uit op werkdagen: opstaan om 6:45 (als ik wil douchen) of 7:00 (als ik niet hoef te douchen). 7:15 ben ik beneden en bereid ik lunch (restje vorige dag) en ontbijt (brood uit diepvries halen) en tussendoortje (fruit snijden) voor. 7:30 spring ik op de fiets et voilà. Meer is er niet aan mijn ochtend 😀 Ik zou eerder voor ’s avonds een duidelijkere routine willen, want soms heb ik het gevoel dat die veel te snel voorbij vliegt, zonder dat ik er iets aan heb gehad!
  Leen schreef laatst over Hoe groot is mijn milieu-impact?My Profile

 2. Leuk hoe je deze blog hebt geschreven! 😀 Lijkt me super goed verplicht te zijn elke ochtend eruit te moeten om te wandelen. Maar ik kan me wel voorstellend dat ook al is het fijn je daar niet perse altijd van geniet omdat het toch moet of zo. In ieder geval goed voornemen om meer te gaan genieten! 🙂
  Zelf heb ik wel een paar dingen die s’ochtends altijd standaard doe, maar ik werk nog aan een completere routine haha!
  Silke schreef laatst over Onrust in je vrije tijdMy Profile

 3. Zo leuk gedaan op deze manier, zeker met die reële versie er ook nog bij! En inderdaad, als je het heel objectief bekijkt moet die nieuwe planning zeker lukken. Tof trouwens dat je ondanks het feit dat je maar om 10.30u moet vertrekken om 7u al uit de veren bent. Je dag is meteen zo veel langer hé! Veel liefs & hopelijk zit je intussen aan je uitgebreide ontbijt mét thee 😉

 4. Mijn routine is 7:15 mijn wekker, sluimeren, dan naar het toilet, ontbijten, tandenpoetsen, opmaken, aankleden, bed opschudden, parfum op doen en dan zit ik om 8:15 in de auto onderweg naar mijn werk! haha

 5. Mijn ochtendroutine bestaat uit uit bed rollen, klaarmaken en 30 minuten later in de bus zitten. Maar: ik zit nu even tussen twee banen in (waarvan ik de tweede baan ook nog moet vinden, haha), dus nou zou ik eigenlijk wel tijd hebben om een echte ochtendroutine te beginnen. Ik word uit mezelf altijd wel op tijd wakker, maar nog steeds ontbijt ik niet.
  Shirley schreef laatst over 8x opvallende hotels in BerlijnMy Profile

 6. Ik heb niet echt een ochtendroutine, eigenlijk. Ik heb dat wel een hele tijd geprobeerd – stond ik vroeg op en deed ik altijd alles in hetzelfde ritme. Dat werkte voor mij wel fijn(er), het gaf me meer rust en regelmaat en met zo’n hoofd als dat van mij is dat heel erg nodig. Maar ik merk dat ik die regelmaat dus ook meteen laat gaan als er ‘andere dingen tussendoor komen’, zoals dat dan gaat. Nu doe ik iedere ochtend maar wat. De laatste tijd probeer ik in ieder geval om iedere ochtend rond dezelfde tijd wakker te worden zodat er niet meer zoveel verschil zit tussen mijn dagen. Maar het blijft een aandachtspuntje 😉
  Anne schreef laatst over Ik heb dus een droomMy Profile

 7. Mijn favoriete ochtendroutine is tot 10:00 in bed liggen en dan naar beneden lopen en aanschuiven bij het ontbijt dat mijn vriend gemaakt heeft :’) Helaas kan dat enkel in het weekend, en komt het zelden voor haha. Ik ben niet echt een ochtendmens, al helpt het zonnetje wel. Dan sta ik gemakkelijker zonder moeite naast m’n bed. Verder begin ik liever gewoon met m’n dag. Ik drink nog net dat glas water, maar ga vaak zonder ontbijt de deur uit. Meestal krijg ik pas honger als al even bezig ben. Als ik eerst allerlei andere dingen zou doen, zou ik denk ik minder productief aan mijn echte werk beginnen.
  Marlous schreef laatst over Het groene lijstje: 50+ tips voor een duurzaam levenMy Profile

 8. Amai, chapeau hoe gemotiveerd jij bent!
  Ik ben echt een luie trien, haha. Als ik de laten heb sta ik op met mijn vriend rond 7u, doe ik een plasje en kruip ik weer in bed tot rond 8u30-9u. Ik doe meestal eerst wat huishoudelijke zaken (boodschappen, afwassen of eten voorbereiden). Dan maak ik mijn havermout en kijk ik één van de opgenomen tv-programma’s. Om 10u50 vertrek ik dan. Eigenlijk zou ik ook wel de wilskracht willen hebben om vroeger aan mijn dag te beginnen…
  Als ik een vroege dienst heb doe ik alles in een halfuurtje. Dat is opstaan, aankleden, ontbijten, richting badkamer om tanden te poetsen en haar te doen en deur uit. Mijn middagmaal bereid ik de avond voordien voor en douchen doe ik dan ook.

 9. Nee, ik heb geen ochtendroutine. Ik ben altijd van het haasten, als ik de deur nog uit moet. Ik merk wel dat ik, wat jij ook schrijft, veel tijd kan verliezen aan ‘niets’. Uren op mijn telefoon zitten scrollen, enz. Een boek lezen vind ik eigenlijk veel leuker. Ik heb daarom net vanmorgen bedacht dat mijn telefoon voortaan een behoorlijk middagdutje gaat doen. Ik wil dat ding tussen de lunch en vijf uur niet meer zien.
  Wel heel leuk om de ochtendroutine van een ander te zien!
  Naomi schreef laatst over Vaderskind in rouwMy Profile

 10. Wat een leuk idee om je morning routine eens onder handen te nemen! Tof dat je ‘m deelt. Mijn ochtendroutine is altijd weer anders, omdat ik onregelmatig werk. Wel ontbijt ik bijna iedere dag met een groot glas thee en havermout en lees ik ondertussen blogs (zoals nu) :D.
  Anna schreef laatst over 20 dingen waar ik in maart blij van werd!My Profile

Comments are closed.