Loopbaancoaching – De eerste 3 inzichten

Loopbaancoaching. Tot voor kort wist ik zelfs niet eens dat het bestond. Maar kijk. Ik vond het heel moeilijk om toe te geven dat m’n werk me niet blij maakt. Naar mijn gevoel heb ik er al een hele carrière op zitten. Helemaal niet waar natuurlijk want ik werk nog maar goed drie jaar dus dit is nog maar het begin. Maar toch! Haha. Ik vond het moeilijk omdat ik graag meteen iets gevonden had waar alles goed zat. Dat dat niet zo was vond ik heel teleurstellend. Vooral van mezelf want ik had het gevoel dat ik nooit de juiste beslissingen maak. Wat natuurlijk ook niet waar is. Dramaqueen. Goed. Ik zit nu op een punt dat ik iets anders wil maar ik weet niet wat. En daar gaat m’n jobcoach me bij helpen! YES!

Gisteren had ik m’n eerste gesprek. Ter kennismaking. We hebben best veel gepraat. Of ja, ik heb vooral gepraat. Zij luisterde en deelde haar inzichten met mij. Ik heb ontdekt dat ik veel te onzeker ben (het is JA of NEE en niet KWEETNIET) en dat ik te vaak rekening houd met de mening van anderen. Dat ik een integer en intuïtief persoon ben. En dat ik een creatieve job me blijkbaar het meeste aantrekt. M’n coach weet van aanpakken. En dat vind ik vooral heel fijn! Ze zegt rake dingen. Is enthousiast en spontaan. En had door m’n mail al een vrij goed beeld van hoe ik in elkaar zit. Holy moly. Haar jurk zat tijden de eerste minuut al vast tussen de kastdeur. Wat ik stiekem heel leuk vond want ik ben zelf zo’n enorme kluns dat ik me gelijk heel erg op m’n gemak voelde.

3 inzichten die ik opdeed tijden m’n eerste coaching:

1. Soms is het beter om je plannen niet meteen met iedereen te delen.

Hier had ik nog nooit over nagedacht maar het is eigenlijk heel logisch. Ik wil graag de mening van zoveel mogelijk mensen om dan een weloverwogen keuze te kunnen maken. Dat is niet met alles zo hoor, over het algemeen kan ik perfect m’n eigen ding doen. Maar omdat ik werk blijkbaar heel belangrijk vind, doe ik dat hier dus wel. Mensen geven ook goedbedoeld raad als je je ideeën deelt. Dat doen ze vanuit hun eigen ervaringen. Vanuit hun eigen belevingswereld. En vanuit hun eigen opvoeding. Dat is ook compleet logisch. Maar het werkt vaak net belemmerend doordat mensen advies geven. Ze hebben bijvoorbeeld zelf iets negatief meegemaakt waardoor ze je dingen afraden terwijl dat misschien net iets is wat je heel graag wilt of nodig hebt.

Nu ook niet dat je niets meer mag delen met mensen, maar als je het doet, doe je het beter wat selectiever. Totdat je zelf overtuigd bent van je idee. Of je plan. Zodat je je minder makkelijk laat ompraten.

2. Er zijn verschillende soorten jobs en werkregimes & niets is voor eeuwig.

Oké, deze is echt super obvious maar om de één of andere reden zit het in m’n hoofd dat een job iets is wat je 5 dagen per week doet. Ongeveer. Terwijl er zoveel meer mogelijkheden zijn! Je kan 4/5de werken. Of nog minder. En ondertussen iets voor jezelf doen. En het is ook niet omdat je nu een job kiest, dat je die voor de rest van je leven moet doen. Of kan doen. Want je kan zomaar ontslagen worden. Of zin hebben in een nieuwe uitdaging. Zelfstandig willen worden of net weer in loondienst willen gaan werken. Er is niet één soort vaststaande job. Alles is mogelijk! En eigenlijk is dat heel geruststellend vind ik.

3. Positief denken & relativeren.

Ik vind van mezelf dat ik eigenlijk op veel vlakken heel positief ben. Ik zie vaak het positieve van dingen in. Kan makkelijk problemen relativeren. Maar op jobgebied heb ik het daar dus verdomd moeilijk mee. Ik weet niet meer precies wat m’n coach vroeg, maar het kwam er op neer dat ik bang ben om even zonder werk te vallen en dat we dan ons huis niet meer kunnen betalen. ‘En dan?’ vroeg ze. Euh ja, wat dan? Dan moeten we ons huis misschien verkopen. Een tijdje bij onze ouders wonen. Dat is erg en helemaal niet fijn, maar het valt allemaal op te vangen. En ja, dat is misschien ook weer iets te optimistisch, maar oké, je snapt het wel.

Daarnaast zijn we ook altijd geneigd om negatief te denken. Hier zit dat er wel wat ingebakken. Oeh nee, niet zelfstandig worden want stel dat het niet lukt. Blabla. Ja dan lukt het niet. Tijd voor iets nieuws. Maar waar we nooit aan denken is de positieve kant van het verhaal. Stel dat het wel lukt en dat het binnen een aantal jaar een succesvolle onderneming is. Dat ik echt super gelukkig word van m’n werk.

••••••••••

Tijdens de twee uur die ik er was, heb ik vaak gedacht: ‘Maar ja! Waarom denk ik daar niet aan?!’. Alles wat ze zei klonk compleet logisch. En dan moet ik mezelf voorhouden dat ik geen domoor ben. En dat zij de coach is en het dus haar werk is om me die inzichten te bezorgen. Ik denk dat het in m’n hoofd gewoon zo’n gigantisch obstakel is geworden dat ik nog moeilijk verder kon kijken. M’n blik was veel te nauw!

Ik heb eigenlijk echt al heel veel verteld. Het gaat ook heel vlot bij haar. Ik voel me helemaal op m’n gemak. En ik heb ook al wat huiswerk meegekregen. Zo mag ik een vragenlijst invullen én kreeg ik het linkje mee voor de 16 personalities test. Ik ga jullie natuurlijk verder op de hoogte houden van m’n coachingsavonturen!

Heeft iemand van jullie hier al ervaringen mee opgedaan?

Foto door pine watt via Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 thoughts on “Loopbaancoaching – De eerste 3 inzichten

 1. Andere mensen (en al zeker mensen die daar professioneel voor zijn opgeleid) kunnen je inderdaad vaak zo’n simpele inzichten geven. Ik voel me dan ook altijd even heel klein en ‘dom’, terwijl dat natuurlijk nergens voor nodig is. Da’s ook de reden dat die mensen er zijn – zelf fixeer je je op bepaalde aspecten en kom je altijd op hetzelfde punt uit, daarom zie je die ‘simpele’ dingen soms niet meer. Ik ben benieuwd naar je personality test 😉

 2. Super! Ben blij dat het de betere kant uitgaat. Stap een is alvast gezet! Ik herken me in je eerste puntje. Als ik plannen heb of denk dat ik een bepaald talent heb, wil ik eerst altijd bevestiging voor ik er echt in geloof. En dat is niet altijd een goede eigenschap, want het is net het belangrijkste wat je er zelf over denkt want het is jouw leven en niet dat van een ander. Soms moet je gewoon tegen anderen in doen wat jouw hart je vertelt.

 3. Punt 1 is echt heel herkenbaar! Mijn vorige job was op het stadhuis en ik werd er extreem ongelukkig van, en dus had ik in februari besloten om aan het eind vd maand ontslag te nemen. Ongeacht of ik dan al iets anders had of niet. En ik heb dat véél bewust met niemand gedeeld, behalve mijn Lief en mijn beste vriend. Precies om die reden ook: geen zin in de mening en het advies van anderen, die je dan willen ompraten. Ik heb het sindsdien ook nog vaak gehoord van anderen die eigenlijk wel ontslag wilden nemen maar het toch nooit durfden, omdat jan en alleman zijn negatieve mening had gegeven en tja, ze zich lieten ompraten. Gewoon doen wat jou gelukkig maakt, want jíj moet x uur per week dat werk doen he. Goeie stap dit, in ieder geval, ik denk dat je er erg veel aan zal hebben!

 4. Dit zou misschien ook wel iets zijn voor mij. Nu ik mijn werk niet graag doe en dus op zoek ben naar iets anders, maar het niet goed weet. God, wat heb ik mijn hoofd al gebroken over deze dingen. Wat moet ik nu? denk ik vaak. Ben blij dat het jou helpt en ben zeer benieuwd naar je evolutie hierin.

  1. Je kan dat sowieso doen hé Evelyne, ‘t is heel laagdrempelig. Je kan de cheque online regelen en een coach online zoeken. Wij gaan ook kijken naar m’n talenten enzo dus dat komt ook sowieso van pas want eerlijk? Ik heb daar nu echt niet zo’n zicht op eigenlijk. Het is ook niet duur! 4 uur coaching = €40 dus daar kun je echt niet voor sukkelen! Kijk eens op de site van de VDAB als je erover nadenkt! 🙂

 5. Ik heb jaren geleden eens loopbaanbegeleiding gevolgd toen ik niet goed wist welke job ik wilde doen. Heb er toen zeker iets aan gehad, al heeft het daarna nog wel even geduurd voor ik echt goed terecht kwam.
  Momenteel overweeg ik het terug te doen, niet om van job te veranderen, maar om op sommige gebieden wat sterker in mijn schoenen te staan en wat meer evenwicht te vinden.

 6. Wil je iets vertellen over die persoonlijkheidstest? Lijkt me zeer interessant!
  Je mag zeer trots zijn op jezelf dat je je zo open gesteld hebt naar je coach toe. Goed gedaan!

 7. Amai ik vind het ferm dat je na twee uur al zulke drie grote inzichten hebt verworven! En bedankt ook om te ze delen, we kunnen er allemaal van leren 🙂 Ik heb nu terug loopbaanbegeleiding opgenomen omdat mijn contract eindigt en het niet meer goed weet.

 8. Super interessant om te lezen! Dat geneigd zijn om negatief te denken heb ik dus heel erg. Ik moet ook vaker aan de positieve kant het verhaal denken. Niet altijd even makkelijk. En oeeeh, die test met de 16 personalities heb ik een tijdje geleden ook ingevuld. Ik herkende mij echt extreem hard in de resultaten en vond het leuk om te lezen hoe ik eigenlijk precies in elkaar zit. Dat geeft je dan ook weer meteen een hele hoop inzicht. Ik was overigens de Advocaat persoonlijkheid (INFJ), ben benieuwd wat jij bent 🙂