Koopstop en budgetteren.

Ja mensen, het is zover. Ik ga er nog eens voor. Ik las laatst bij Laurine dat ze dit jaar niets meer gaat kopen. Ik zat er toevallig zelf ook al een tijdje aan te denken alleen dacht ik dat ik er nog niet klaar voor was. Maar nu wel dan?

Goh ja, klaar voor zijn. Ben ik er klaar voor? Nee, haha. Maar ga ik er ooit wel klaar voor zijn en wanneer dan. En kom, het lijkt me ook niet iets waar ik echt klaar voor moet zijn, niet? Gewoon doen. Dus dat ga ik – euh ja – doen eh.

Waarom een koopstop? En waarom budgetteren?

Same old story. Ik geef véél te veel geld uit. Ik heb mij laatst eens aan de computer gezet – kop uit het zand -, mijn pc banking geopend en een overzicht gemaakt van onze inkomsten en onze vaste lasten en wat we dan nog over hebben door drie maanden aan transacties uit te pluizen. Dat is dan de unsuccessful adult in mij maar ik had daar dus niet zoveel zicht op. Het bleek ook wel wat tegen te vallen, die vaste lasten en wat er dan maandelijks over blijft. En daarnaast soupeerde ik maandelijks toch een vrij groot bedrag op aan kleren die ik uiteraard niet nodig heb (behalve dan die ene bruine trui want een bruine trui had ik nog niet).

Ik hield mezelf elke maand slap voor om nu écht te stoppen met dingen te kopen maar ja, dat deed ik dan toch niet. Maar nu dus wel. Is het daarmee gemakkelijker? Nee. Ik denk dat ik het in het begin toch wel erg lastig ga hebben. Mijn shopverslaving speelt erg vaak op. Dat gaat dan niet alleen om kleren kopen trouwens, ook dingen voor kleine D, voor in huis, … en als ik iets tweedehands koop (wat ik dus best vaak doe) gaf ik mezelf vaak nog een schouderklopje erbij. Goed gedaan! Je snapt het.

NO MORE! (ik sla dramatisch met mijn vuist op tafel)

Ik heb via Etsy een document gedownload zodat ik in Google Sheets budgetten kan indelen en onze uitgaven kan bijhouden. Dat kan dan ook vanop mijn telefoon, super handig. Op die manier ga ik alleszins een beter overzicht hebben van wat ik uitgeef / we uitgeven én kunnen we hopelijk wat meer sparen.

Het doel

Het doel is niet alleen om minder geld uit te geven maar ook om bewuster met mijn geld om te gaan en om gewoon van die stomme koopverslaving af te komen. Ik durf in de supermarkt ook al eens splurgen bijvoorbeeld – ja ook ondanks mijn nauwkeurig samengestelde boodschappenlijst. En dus een grote uitgavenpost, zijnde kleren, schrappen zodat we meer centjes kunnen sparen.

De regels

Ik stel voor mezelf wat regels op zodat ik bij twijfel (haha, serieus🙄) naar mijn regels terug kan grijpen en mezelf tot de orde roepen.

Start: 1 november
Einde: 31 januari

Wat mag ik niet meer kopen:

 • Kleren, schoenen en accessoires voor mezelf
 • Kleren voor kleine D (ochot ochere het manneke)
 • Decoratiespulletjes voor in huis = GEEN kerstspul meer in huis halen!
 • Verzorgingsproducten
 • Boeken

Wat mag wel:

 • Boodschappen
 • Kleding voor D die cruciaal is en die we nog zouden missen (kersttrui! ZEER BELANGRIJK!)
 • Cadeautjes voor de feestdagen
 • Dokterskosten, medicijnen, …
 • Afhaaleten indien binnen het budget
 • Een kerstbal voor D’tje om onze jaarlijkse traditie in stand te houden
 • Huishoudspullen zoals kuisproduct
 • Dingen die kwijt / stuk / tot op de draad versleten zijn en die belangrijk en nodig zijn

Ik ga meteen voor drie maanden. 1 maand vind ik te kort, dat gaat sowieso wel lukken en ik ken mezelf, dan ga ik daarna toch gewoon weer door. Ik hoop natuurlijk dat die drie maanden me zo gemakkelijk afgaan dat ik er nog drie extra bij plak en daarna misschien nog drie en als we dan toch bezig zijn doen we gewoon het jaar uit (héél ambitieus, I know).

Daarnaast

Ik ga daarnaast dus nog een paar dingen doen om mezelf te helpen:

 • Uittesten of boodschappen bestellen en laten leveren veiliger is (moneywise dan) dan zelf boodschappen gaan doen.
 • Elke week een overzicht maken van onze uitgaven. Ik las bij Cynthia dat ze die overzichtjes ook deelt op haar blog en dat lijkt me ook wel leuk.
 • Terug een maand lang elke dag een andere outfit dragen.
 • Me uitschrijven van alle nieuwsbrieven die me aanzetten tot kopen.
 • Een beetje variatie brengen in mijn middageten en ontbijtjes zodat ik niet in de verleiding kom om broodjes en zoetigheid te kopen voor op mijn werk.
 • Als ik iets graag wil, zet ik het op een lijstje zodat ik later eens kan bekijken of ik het nu echt per se nodig heb (ik weet het antwoord voor 90% van de spullen nu al 🤪).

Dat is het voorlopig. Misschien bedenk ik nog puntjes voor erbij maar dat lezen jullie dan wel in een volgende post!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 thoughts on “Koopstop en budgetteren.

 1. Succes!
  Wij werken al jaren met budgetten en dat werkt voor mij heel goed. Anders zou ik ook geld door deuren en ramen gooien met het idee “er staat toch genoeg op de rekening” 😀

 2. Ik wilde als tip meteen al voorstellen om een tijdje een huishoudboek bij te houden maar dat ben je blijkbaar sowieso al van plan. Mocht je nog niet met weekmenu’s werken dan helpt ook wel en het zorgt ervoor dat je meer gaat variëren dan wanneer je last-minute moet beslissen wat je die dag gaat klaarmaken. Ik ben van allebei al jarenlang fan. Zo’n huishoudboek is misschien af en toe confronterend maar wel super overzichtelijk.

 3. Heel veel succes! Ik wil ook zeker minder gaan uitgeven, alleen nu even niet te doen met die jongen van ons en zijn zindelijkheidscadeautjes haha. Maar voorlopig wil ik tot einde van het jaar even een stop erop zetten. Cadeautjes zijn al gekocht dus dat hoeft niet meer. Ben heel benieuwd naar je ervaringen.

 4. Ben zeer benieuwd naar het boodschappen bestelexperiment! Of dat het gebrek aan impulsaankopen opweegt tegen de bezorgkosten.

  Ik moet al drie weken een moment de tijd vinden om naar de Gamma te gaan. Ik kom hooguit nog af en toe in de Hema omdat die op het station zit maar verder kom ik nergens vanwege te druk met werk en studie. Scheelt in de kosten maar het is wel weer het andere uiterste.

 5. Succes ermee! Een hele maand geen enkele keer dezelfde outfit dragen, dat lijkt me ook wel interessant om te zien wat je allemaal hebt en misschien anders kan combineren dan gedacht.

 6. Goed dat je uiteindelijk beslist hebt om het tóch te doen. Zo’n spreadsheet bijhouden zou ik ook moeten doen, nu doe ik het op de notities in m’n telefoon, maar dat is niet zo overzichtelijk zoals je je vast wel kunt inbeelden. Ik denk dat ik daar in november ook maar eens mee begin. Heel veel succes, you got this!

 7. Succes! Ik was zelf ook aan het bedenken om eentje te doen, want het gemak waarmee ik geld uitgeef soms. Ik was eigenlijk al begonnen in oktober maar das mislukt, dus ik ga een herkansing doen in november. Voor een half jaar. Het enige verschil bij mij is dat ik wel ebooks mag kopen en games, maar binnen het budget. Ik zet elke maand iets aan de kant voor die twee omdat ik die allebei nodig heb om te ‘overleven’. Maar voor de rest geen uitzonderingen. Ik denk dat het ons allebei bewust gaat maken aan hoeveel we anders wel geld uitgeven. Zo de moment dat je met iets in u handen staat dat je eigenlijk niet nodig hebt, en het dan terugleggen. Dus ik wens u veel succes! En ook wel goed dat je je daar bewust van bent, want niet iedereen kan dat.

 8. YES. AMEN TO THIS. Ik zou eigenlijk wel willen meedoen, misschien moeten we een clubje oprichten? Maar ik weet niet of mijn einddoel wel zo lang zal zijn. :p

 9. Hmm, best veel herkenbaars… Een maand niets kopen behalve de boodschappen, was ook een puntje in mijn Project Day Zero, en dat is bijna ten einde, maar dit zal ik allicht niet meer volbrengen (tenzij ik november zou nemen).
  Vooral kleren en dingen voor de tuin zijn hier de zwakke punten. Niet dat het me in de problemen brengt, Maar geregeld was het eigenlijk niet echt nodig, vooral de kleren eigenlijk.
  Ik noteer wel mijn uitgaven, dus daar heb ik wel een zicht op, maar dat is blijkbaar niet genoeg.
  Misschien zou ik gewoon beter met je meedoen 🙂

 10. Een heel mooi streven. Ik heb dit ook al eens gedaan en ik vond het echt een eye opener. Ik gaf echt teveel uit aan dingen die ik helemaal niet nodig had. Ik wil het ook weer gaan doen, want het scheelt zoveel! En boodschappen laten bezorgen doe ik nu al twee jaar en door deze manier, doe ik geen impulsaankopen meer en hou ik me grotendeels aan het budget.

 11. Mooi doel en goede regels (ook top je dat je vast de uitzonderingen op de regel erin gezet hebt). Ik koop nu bijna een jaar geen kleding, niet nieuw (dit doe ik al jaren niet) en ook niet tweedehands. Omdat dat ook een soort (kringloop)shopverslaving aan het worden was. Iemand zei toen dat zo’n stop eigenlijk niet écht zin in als je niet naar de achterliggende reden op zoek gaat: Waarom koop je zoveel? In mijn geval ben ik er (nu al) achter gekomen dat het vooral verveling was. Oh, ik heb een tussenuur, hup naar de kringloop. Als je die patronen weet te herkennen én doorbreken, heb je er pas echt (blijvend) iets aan. Mijn koopstop is al wat maanden gaande en ik merk nu al positieve effecten in mindset en leven (meer tijd voor andere dingen). Ben heel benieuwd hoe het je zal vergaan en lees graag t.z.t een update!

 12. Haha, een kersttrui voor D is zeker essentieel! Ik zou ook echt weer een koopstop moeten inlassen, want het loopt hier ook de spuigaten uit. Ik doe dezelfde strategie als jij, namelijk gewoon nergens naar kijken en net doen alsof mijn neus bloedt. Terwijl ik dan ondertussen wel steeds kleine bedragen van m’n spaarrekening naar m’n betaalrekening moet overmaken.. niet zo handig.

 13. Ik ken echt geen enkele blogger die haar layout zo vaak veranderd als jij! 😀 Iedere keer wanneer ik hier kom is het weer een verrassing of alles er nog hetzelfde uitziet of dat er weer iets veranderd is – heel leuk.
  Goed van de koopstop, zeker wanneer je merkt dat je teveel uitgeeft aan nutteloze dingen. Zelf ben ik daar al een aantal jaren bewust mee bezig en koop ik eigenlijk weinig onnodige dingen. Wat voor mij altijd werkt is om iets niet meteen te kopen wanneer ik het zie. Ik denk er eerst een of twee weken over na en als ik het dan nog steeds echt wil, koop ik het. Vaak vergeet ik in de tussentijd dat het überhaupt bestaat of kom ik erachter dat ik het niet echt nodig heb. Ben benieuwd naar je updates en hoe het je vergaat!

 14. Volgens mij heb je in ieder geval de juiste ‘spelregels’ opgesteld om jezelf goed te kunnen controleren. Ik vind het een mooie stap!
  Wat betreft mijn uitgaven bijhouden zit ik wel goed. Dat doe ik al sinds ik op mezelf woon heel braaf in een kasboekje. Ik herken alleen wel het toch snel nog even wat extra geld uitgeven. Kleding, iets voor in huis, enz. En dan steeds kleine(re) bedragen, maar alles bij elkaar loopt het flink op. Houd je ons op de hoogte van hoe het bij jou gaat? Lijkt me heel boeiend om te lezen!

 15. Veel succes alvast! Ik vind het echt knap dat je dit gaat doen, zelf zou ik het denk ik niet kunnen. Oh echt erg eigenlijk! Misschien een goed idee om het toch ook maar te proberen. Ik geef echt te veel geld uit aan dingen die ik niet nodig heb, en dan vooral kleding…