Je telefoon mindfulness-proof maken

Hoe fijn ik mijn telefoon met al m’n apps, drukke achtergrondjes én gepingel ook vind (soms), het ding is ook behoorlijk druk op die manier. Nu ik een beetje meer bezig ben met innerlijke en mentale rust, kan een rustige telefoon niet ontbreken. Het ding is zowat met m’n hand verlijmd dus een beetje meer zen is heel welkom. Believe it or not, maar dit artikel stond dus al een tijdje in m’n concepten, toen ik daarna dus een soortgelijk artikel tegenkwam op Bedrock. Handig voor mij!

1. Wallpaper.

Heel belangrijk voor wat meer rust vind ik. Welk achtergrondje kies je? Ik ben zelf heel erg fan van leuke patroontjes. Dus daar wissel ik ook regelmatig mee af. Maar als je het rustig wil houden, kies je dus best voor een lichte wallpaper met niet te veel frutsels. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een wallpaper in één kleur, of een mooi fotootje van wolken. Misschien vind je een natuurbeeld ook heel rustgevend? Kan allemaal! Nu het het herfst is, voel ik me soms heel erg aangetrokken tot wat donkerdere en gezelliger wallpapers. Maar eerlijk is eerlijk, die vind ik veel minder fijn als een lichte. Uiteindelijk gaat het er om wat je zelf fijn vindt natuurlijk. Mocht je geen inspiratie hebben:

wolkjes / roze / zee / paarsig / nog wolkjes

2. Wees selectief met je apps.

Het is echt compleet nutteloos om 654312 apps op je telefoon te hebben als je er maar 10 écht gebruikt. Ik vind het vaak fijn om eens in de appstore rond te neuzen en leuke apps te downloaden. Het gevolg is wel dat ik op de duur echt een enorme hoeveelheid apps hebt waarvan ik 90% niet meer gebruik na een maandje.

Dus, concreet, plan van aanpak. Overloop gewoon eens al je apps met een kritische blik. Sorteer ze mentaal in drie categorietjes: sowieso nodig | leuk voor erbij | weg ermee. De apps die weg mogen, duh, doe je gewoon meteen weg. De apps die je leuk vind voor erbij, kan je nog wat bijhouden. Na een maandje ofzo kan je eens bekijken welke leuke apps je gebruikte en welke niet. Ik denk dat, als je ze na een maand nog niet gebruikt hebt, je ze gerust kan verwijderen. En als je hem eens nodig hebt, gewoon terug downloaden!

3. Organiseer je apps.

Nu de apps een beetje opgeruimd zijn, is het wel zo handig als alles een beetje georganiseerd is ook. Persoonlijk krijg ik echt een punthoofd van een rommelig scherm. Niet handig om dingen terug te vinden. En een punthoofd is sowieso niet handig. Wat is een fijne indeling voor mij?

Eerste schermpje: Bovenaan staan mijn meest gebruikte / handigste apps: Foto’s, Safari, VSCO, Klok, Instellingen, Instagram, Mail en Herinneringen. Onderaan: Kalender, Camera, Telefoon en Berichten.

Op de volgende schermpjes staan AL m’n apps gesorteerd in mapjes. Alle spelletjes samen, alle fotobewerkingsapps samen, and so on. Sommige apps zoals Pinterest, WordPress en Shazam staan gewoon los op de tweede pagina. Die geruik ik wel regelmatig, maar vind ik niet op m’n eerste scherm horen.

4. App selecteren via de zoekfunctie.

Op Bedrock vond ik deze tip en ik vind het zelf wel een fijne. In plaats van je apps te zitten zoeken in je mapjes (wat dus op zich al makkelijker moet zijn aangezien het in een mapje staat), typ je de naam van je app in je zoekfunctie in. Ik weet niet hoe het met Androidtelefoons zit, maar bij Iphone swipe je je beginschermpje naar rechts et voila. Superhandig! Waarom? Onderweg naar de app die je nodig hebt, kom je een heleboel andere apps tegen. 1+1=2 hé. Afleiding verzekerd. Dat heb ik toch, zelfs als alles in mapjes zit.

5. Inkopperje: zet je notificaties uit.

Obviously. Zelfs als je telefoon een rommeltje is, bespaart dit je al heel veel mentale onrust. Ik denk nu niet dat ik hier veel woorden aan kwijt moet. Notificaties uit = rust in je hoofd.

Soms denk ik in een rare bui: hé ik ga m’n mail notificaties nog eens aanzetten. Why? 10 minuten later staat het weer uit. Ik denk dat we het ergens wel fijn vinden, spreek me gerust tegen, als we het gevoel hebben dat mensen ons nodig hebben of onze aandacht willen. Mensen, bedrijven, apps. Maar eerlijk gezegd kan ik er niet mee om.

Hoe zit het met jouw telefoon?

17 thoughts on “Je telefoon mindfulness-proof maken

 1. Ik merk dat vooral mijn apps in mapjes steken en organiseren goed helpt. Zo hou ik een mooi overzicht en ben ik niet eeuwig aan het scrollen om iets te vinden. Ik probeer het aantal apps ook te beperken, al is dat door mijn job als online marketeer geen gemakkelijke. Dat mijn huidige smartphone niet zo veel geheugen heeft helpt onbewust wel haha!

 2. Ik zet ook de meeste meldingen uit! Ik kreeg ooit eens de vraag waarom ik dan een iphone heb, lol :p Ik kan er écht niet tegen als mijn gsm constant oplicht voor de meest nutteloze meldingen.
  Marie schreef laatst over Welkom Nena!My Profile

 3. Mijn iPhone viel kapot een paar maand geleden, maar mijn iPad staat vol met apps. En van vele sociale media staan de meldingen gewoon uit. En dat geeft rust 🙂 Mijn achtergrond daar is trouwens een quote uit ‘The Hungergames’ omdat ik die nu eenmaal waar vind 🙂
  Nikita schreef laatst over Een paar bijzondere complimentenMy Profile

 4. Tiens, is Bedrock inmiddels ook bekend in België? Woohoo!
  Ik heb zelf ook alle apps in mapjes op m’n tweede scherm staan en heb ook enkel notificaties aanstaan van m’n mail en WhatsApp, maar geen social media meer. Scheelt een hoop!
  Talitha schreef laatst over Keek op de Week #11My Profile

  1. Jaa <3 Bedrock! Weet nu niet of het hier zo bekend is maar kwam hen tegen op Instagram (via Eva Daeleman denk ik) en vond het fijn! En herkenbaar vaak.

 5. Doordat ik amper geheugen heb op m’n smartphone en er ook geen kaartje kan in stoppen, moet ik kieskeurig zijn op m’n apps. De app Sandbox kan ik aanraden (is gewoon kleuren voor volwassenen op gsm), helpt mij om niet te piekeren enzo maar gewoon lekker focussen daarop 🙂
  M’n achtergrond is een foto van m’n vriend en mij. Die maakt me ook wel blij en rustig.

 6. Mijn telefoon is een oase van rust. Nou, bijna dan…
  Ik orden mijn telefoon en iPad al jaren op deze manier.
  Notificaties staat ook lekker uit. Niet heel de dag dat gepingel aan mijn hoofd hoor haha. Als ik iets wil weten log ik wel in.
  Deborah schreef laatst over Zo moe…My Profile

 7. Op m’n schermbeveiliging heb ik een foto van mijn vriend en mijn kat en op de ‘normale’ achtergrond een foto van mijn vriend en mij 🙂 De notificaties heb ik wel voor veel dingen uitgezet, al blijven die van WhatsApp wel op mijn scherm verschijnen (al staan bijna al mijn gesprekken op gedempt). Mijn apps heb ik wel bijna allemaal in een mapje gedaan, dat scheelt echt zoveel op mijn achtergrond! Nutteloze apps verwijder ik altijd meteen als ik een nieuwe telefoon heb.

  Wat is die sneeuw op je achtergrond trouwens superleuk! <3
  Mevrouw Marloes schreef laatst over The Lion KingMy Profile

 8. Ik heb bitter weinig apps en ik gebruik mijn telefoon ook bitter weinig in tegenstelling tot mijn collega’s of vrienden. In een dood moment durf ik mijn gsm wel boven te halen, maar voor de rest valt dat allemaal heel erg mee bij mij. Het is ook een kwestie van niet geneigd te zijn om naar je gsm te grijpen, denk ik. Er komt binnenkort trouwens een blog online hier over bij mij 😉
  Evelyne schreef laatst over Mijn 365daysofphotography-project | week#50My Profile

 9. Goede tips! Zo’n rustige achtergrond moet ik ook nog eens zoeken. Je hebt er een paar mooie tussen staan. Ik denk dat mijn telefoon eigenlijk wel mindfulness-proof is, op de notificaties na 😉 Ik heb maximaal 10 apps op mijn telefoon staan en gebruik die ook allemaal echt. Van Facebook heb ik bijvoorbeeld alleen de Messenger-app, maar niet die van Facebook zelf. De updates van vrienden op Facebook bekijk ik dan ’s avonds wel op de computer, wel zo rustig!
  Romy schreef laatst over Mijn nieuwe bril | Knalrood, lichtroze of toch lekker veilig?My Profile

  1. Ja bij mij is het ook zo! Heb de Facebookapp van m’n telefoon gedaan. Vergeet zelfs vaak op de computer kijken ook. Haha :p

Comments are closed.