Ik schreef een briefje aan mezelf.

Vorige week zondag las ik een artikeltje op de site van Happinez over waarom het goed is om jezelf als vriendin te zien. Dat dat goed is wist ik, maar ik haalde een fijn tipje uit het artikel: schrijf een briefje aan jezelf.

Waarom zou je een briefje aan jezelf schrijven?

De insteek van het artikel was eigenlijk dat we allemaal wel van die gewoontes hebben waar we aan willen werken (gezonder eten, minder uitstellen, meer water drinken, meer bewegen, vaker zonder schermpjes, …) maar dat we in dat proces veel te streng zijn voor onszelf. Als we eventjes in onze oude gewoonte hervallen zijn we boos op onszelf en zeggen we dingen als “ik ben echt stom” ofzo. Ik wel alleszins.

Werkt dus niet. Streng zijn helpt niet. Radicale vriendelijkheid wel. In het artikel spreken ze over het boek The kindness method van Shahroo Izadi en ze bespreken een oefening uit datzelfde boek die je kan uitvoeren om wat liever voor jezelf te zijn:

Schrijf een briefje aan jezelf. Dat inspireerde mij om wel om dat eens te doen, zij het met een ietsjes andere insteek. Ik wil het briefje namelijk niet gebruiken voor momenten waarin ik herval in mijn oude gewoontes maar om mezelf een hart onder de riem te steken als ik even door een mentaal / emotioneel moeilijk moment ga.

Ik heb het briefje in mijn portemonnee gestoken zodat ik het er altijd kan bij nemen als ik er nood aan heb. Gewoon om mezelf wat moed in te lezen.

Steun jezelf zoals je een goede vriendin zou steunen. Met vriendelijkheid, geduld, mededogen.

21 Reacties

 1. 27 oktober 2019 / 08:51

  Het is heel goed om jezelf als vriendin te zien. Vaak ben je inderdaad gewoon te streng voor jezelf wat je tegen een vriendin niet zou zijn! Super mooi briefje 🙂
  Mei Qi schreef laatst over onderstebovenMy Profile

 2. 25 oktober 2019 / 21:57

  Een tijdje terug schreef ik volledige brieven aan mezelf op Word, ik zette ze onder een wachtwoordje op mijn laptop. Ben ik nu wel ’t wachtwoord kwijt zeker? Dus ja, dat kan ook nog. Maar het was wel iets wat me hielp en ik ben er zeker van overtuigd dat het meerdere mensen kan helpen. Ik accepteer mezelf wel al iets meer en ben al zeker iets liever voor mezelf. Maar ik weet ook nog dak een lange weg te gaan heb. Je hebt een schattig handschrift trouwens 🙂
  Nikita schreef laatst over Digital Detox | De eerste maand zonderMy Profile

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 13:37

   Haha oh nee wat jammer dat je dat wachtwoord niet meer kent. Dat zou ik ook hebben! Zoals Moederschip hieronder zei, dit is misschien ook wel iets voor jou: https://www.futureme.org/

 3. 25 oktober 2019 / 19:48

  Wat een fijn idee! We geven onszelf eigenlijk veel te weinig complimentjes waardoor we soms eigenlijk onbewust op zoek gaan naar mensen die jou dat complimentje wil geven zodat je er weer tegenaan kan. Althans, ik toch. Misschien is dat briefje wel hétgeen ik nodig heb 😉
  Evelyne schreef laatst over Diary #69 | Mijn gsm en de migraine-aanvallenMy Profile

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 13:36

   Ja dat heb ik ook wel, dat ik bevestiging zoek bij anderen. Ik zit al een tijdje aan een blogpost daarover te denken maar ik moet m’n gedachten nog wat op een rij krijgen :p

   Een briefje kan je misschien inderdaad helpen. ’t Is het alleszins waard om het te proberen!

 4. 25 oktober 2019 / 15:48

  Wat een mooi briefje! Ik probeer het ook wel, vriendelijk zijn voor mijzelf en dat lukt steeds beter (zo word ik inderdaad niet meer kwaad, wanneer ik een dag geboeft heb, terwijl ik net minder ging snoepen ofzo). Maar bij “zwaardere” momenten blijft het toch moeilijk en dan is zo’n briefje dat je kan bovenhalen wel een heel goed en mooi idee. Ik duim dat het je helpt!
  Le petit requin schreef laatst over Dingen die ik mij weleens afvraag (8)My Profile

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 13:35

   Fijn om te lezen dat je ook minder streng voor jezelf bent! Dat briefje helpt mij wel want zelfs als ik het er niet bij neem weet ik dat het er is. Het fungeert zo’n beetje als zo’n warme zachte hand die mij in de juiste richting leidt, ongeveer dan.

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:57

   Hé nee dat ken ik niet maar wat een tof idee! Ik ga je post erover eens lezen. Merci voor het delen ^^

 5. Kaylin
  25 oktober 2019 / 10:45

  Zo’n mooie en waardevolle boodschap. Toch gek hoe meelevend kunnen zijn voor anderen, het beste voor hen willen en hun daarin steunen maar hoe dit voor jezelf niet altijd lukt. Ik zou graag proberen om voor mezelf een betere vriendin te zijn maar weet niet of een briefje daar effectief bij zou helpen.

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:58

   Het hoeft ook niet echt een briefje te zijn natuurlijk 🙂 denk dat het belangrijk is dat je iets kiest wat je zelf fijn vindt. Herhaling is belangrijk alleszins. Als je iets maar vaak genoeg hoort of leest, dringt het beter door.

 6. 25 oktober 2019 / 10:20

  Oh, ik vind dit zo’n leuk briefje he. Niet te zwaar, maar gewoon wat bij je past (denk ik ;p). Goed idee zeg…denk dat ik zo’n soort briefje voor mezelf ergens in huis ga ophangen. Heb het voor mijn vriend al wel gedaan, maar nog niet voor mezelf (nah).

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:56

   Dat vind ik dus ook een goed idee, om het ergens op te hangen! Op je spiegel ofzo 🙂 dan zie je het lekker vaak.

   • Els
    27 oktober 2019 / 20:22

    Mijn spiegel hangt bij momenten vol met wat ik positief vind aan mezelf . Tip van mijn therapeute. Nu nog altijd geloven wat er op staat!

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:56

   Je hoeft het ook niet echt bij je te dragen natuurlijk, je kan het ook ergens ophangen zodat je het regelmatig leest 🙂 Wat je zelf fijner vindt!

 7. 25 oktober 2019 / 07:24

  Wat een lief en mooi idee! Echt een prachtige reminder voor jezelf is zo’n briefje! Je inspireert me om dat misschien ook eens te doen. Soms kun je wel wat lieve en milde woorden gebruiken. En wie kan je die woorden nu beter toespreken dan jijzelf <3
  Romy schreef laatst over 7 goede gewoontes die ik kan aanradenMy Profile

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:55

   Precies dat! Het voelt ook als een soort van zachte hand, een steuntje in mijn rug, gewoon het idee dat ik dat briefje bij me heb.

 8. 25 oktober 2019 / 06:15

  Wat een prachtig en liefdevol briefje. En radicale vriendelijkheid is een uitdrukking waar ik de rest van de dag nog even over na ga denken. Nooit gehoord, maar ik vind ’t heel mooi.
  Naomi schreef laatst over De ultieme droom…My Profile

  • Irene
   Auteur
   27 oktober 2019 / 12:53

   Dat vond ik ook! Het blijft wel in m’n hoofd hangen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.