Ik maakte voor ’t eerst in mijn leven cinnamon rolls en zo ging het er aan toe

Ga ik een hele post wijden aan hoe ik cinnamon rolls maakte en hoe dat beviel? Ja.

Een hele tijd geleden pinde ik de cinnamon rolls van Laura’s Bakery. Ik had dat letterlijk nog nooit gegeten maar ik lust wel graag kaneel en suiker en geef toe, zo’n broodjes zien er toch ook overheerlijk uit hé?

In het kader van mijn Day Zero Project besloot ik – nadat ik drie keer gist vergat mee te brengen van de winkel – de uitdaging eindelijk aan te gaan. Ik reed zaterdagochtend nog snel naar de winkel om een paar brikjes room en ik begon aan het recept.

Godsherejezus wat een gedoe. Fout nummer één: ik had niet door dat ik instant gist had gekocht en dat ik dit dus niet in water moest laten oplossen. Twee zakjes gist later had ik m’n fout door, gooide een zakje in het deeg en dat lukte zowaar wel. Ik heb nog nooit from scratch broodjes- of taartdeeg ofzo gemaakt dus ik vond dit al best spannend. Ik haat het om met mijn handen deeg te kneden maar aangezien ik geen fancy keukenmachine heb, kon ik er helaas niet onderuit. Drie minuten later hingen mijn handen – inclusief verlovingsring, oeps – en kleedje – ik blame m’n zwangere buik omdat ie zoveel plaats in neemt :p – ook vol maar ik kreeg het deeg uiteindelijk minder plakkering in een ingevette kom om te rijzen.

Ondertussen begon ik aan Laura’s karamel. Laat me al zeggen, als je ook dit recept gaat maken, gebruik dan gewoon mijn nog nooit mislukt en foolproof recept voor karamel. Sorry Laura. Ik leerde altijd: karamel maken = NIET ROEREN.

Er ontstaan eerst alleen maar klonten, maar dit komt helemaal goed. Blijf gewoon rustig doorroeren.

Het komt dus niet goed. Bij mij alleszins niet. Bij Laura’s karamel moet je alleen maar roeren roeren roeren en het duurde ook niet lang voor de hele boel aangebrand was en ik een verzuurde arm had – ondanks het roeren en met het vuur maar op stand 4 hé. Let me tell you, verbrande karamel schrob je niet met wat afwasmiddel en een sponsje weg 😉 (tipje: vul je kom met water en warm het terug op – ja dat heb ik dus zelf moeten googelen. Ik dacht dat ik vriendlief moest vragen de suiker er uit te beitelen).

Goed oké, karamel is klaar, tijd voor de vulling. Boter smelten en daarin suiker en kaneel oplossen.

Het is misschien nog iets dun, maar je zult zien dat het straks een beetje zal indikken.

Easy peasy toch? Alleen, het mengsel dikt niet in. De suiker zakt gewoon naar beneden en bovenaan blijft een laagje suikerige boter over. Maar goed, de smaak was wel goed en echt heel dun was het ook niet dus ik dacht dat dat wel goed ging komen.

Dan: het gerezen deeg uitrollen tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik. Punt 1: mijn deeg was schijnbaar niet gerezen. Punt 2: Het is nog best moeilijk een rechthoekje lap te rollen dus daar nam ik het niet zo nauw mee. Punt 3: Ik kon bijlange geen lap van 1 cm rollen. Het werd veel dunner.

Volgende stap: de vulling op het deeg smeren. Oké so far so good. Dat is niet moeilijk. Het was nog altijd wat dunnetjes maar nu ja, ’t is ook mijn eerste keer dat ik dit maak dus misschien gaat het volgende keer beter? Alleszins, het vulsel uitsmeren gaat goed maar dan moet je die lap deeg oprollen. Echt, ik zag het helemaal mis gaan. Omdat de vulling nogal dun was, schuift ie eigenlijk gewoon mee op als je rolt. Het gevolg was dat mijn hele aanrecht onder de vulling hing en er bij gevolg in m’n rol eigenlijk niet veel vulling meer te bespeuren was.

Dan de rol snijden, ja veel succes daarmee. Dat stond gelijk aan alles wat er nog in m’n rol zat van vulling nu ook op m’n aanrecht lag. Gelukkig had ik nog best veel vulling over in m’n kommetje en heb ik dit een beetje op de rolletjes gegoten toen die in m’n bakvorm zaten. Laura zet 9 rollen in haar vorm maar ik heb er 10 in gepropt. Vond het zo zielig voor de kontjes dat ze weg moesten anders.

Mijn “rollen” moesten een half uur in de oven maar dan:

Glazuur er op en klaar en holymoly dit is echt mijn ding, heaven ZO LEKKER, goddelijk! Vooral om van te smullen als ze nog een beetje warm zijn maar ik heb ze ook koud geprobeerd en dat lukt ook wel 😉 Alleen, best zelf niet allemaal opeten of je tanden vallen uit en je knoop springt van je broek. Of doe eens zot en eet ze gewoon wel allemaal zelf op.

Ga ik nog eens kaneelrollen maken? Ik denk het niet. Of misschien toch wel? Ik betrapte mezelf een dag later op het gedacht dat ik het toch nog eens wou proberen want zo enorm moeilijk of lastig was het nu toch eigenlijk ook niet. Ik steek het maar op de gigantische hoeveelheid suiker die er voor zorgde dat m’n hersens tijdelijk out gingen. Lijkt me wel prima iets voor met de feestdagen dus tegen dan ben ik m’n trauma van deze keer helemaal vergeten en kan ik er weer tegenaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 19 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 thoughts on “Ik maakte voor ’t eerst in mijn leven cinnamon rolls en zo ging het er aan toe

 1. Oh god ik ben zo blij dat ze lekker waren :D.
  Dit had echt een blogpost van mij kunnen zijn alleen had ik waarschijnlijk echt mijn lief zijn hulp erbij moeten roepen om mij nadien dan ook weer de grootste lozer aller tijden te voelen.

 2. Hahahaha, ik vind deze blogpost zo leuk geschreven! Misschien maak ik de cinnamon rolls deze zomer wel een keer. Ik maak nu al een maand zelf mijn brood, dus dit is wel een leuke uitdaging. Al gebruik ik dan wel jouw recept voor karamel als ik het zo lees.
  Marloes schreef laatst over Mindful zijn zonder yogalessenMy Profile

 3. Ik heb lang geleden eens kaneelbrood gemaakt en toen kwam daar helemaal geen karamelsaus bij kijken. Ok, het was oorspronkelijk wel de bedoeling om er broodjes van te maken maar ik kreeg dat deeg echt niet uitgerold dus maakte ik er een gewoon brood van. Misschien moet je het jezelf de volgende keer gewoon wat makkelijker maken door er een blikje kant en klare dulce de leche overheen te smeren en daar kaneel over te strooien? Want ik snap dat je geen zin hebt in verzuurde armspieren maar het eindresultaat ziet er wel heerlijk uit. Ik zou dan zelf weer meteen op zoek gaan naar een manier die het wat minder tijdrovend en vlotter kan maken. 🙂
  zwartraafje schreef laatst over De Rorschach test … maar dan voor Potteritis-patiënten.My Profile

  1. Haha das ook nog een oplossing, gewoon een brood van bakken! Mijn karamel is wel makkelijk vind ik dus ik ben blij dat ik uiteindelijk gewoon dat recept hebt genomen. Ik heb nog nooit dulce de leche geproefd denk ik. Heb er ooit wel eens over gedroomd 😀

 4. Ik denk dat cinnamon rolls voor mij te zoet zijn, dat ik er niet tegen zou kunnen. Maar wat een avontuur om ze te maken. Ik zou ook opgegeven hebben denk ik, maar ik ben helemaal niks van bakken gewend dus misschien zou ik moeten beginnen met iets simpels
  Nikita schreef laatst over Kleine gelukjes | 4My Profile

  1. Het is inderdaad Heel Erg Zoet dus als je daar niet zo van houdt dan raad ik ze niet aan :p Als je nog nooit iets gebakken hebt zou ik toch ook met iets laagdrempeligers beginnen, zoals een appelcake ofzo.

 5. Oeh, wat zien ze er lekker uit! Kan me voorstellen dat ze qua smaak achteraf alle gedoe meer dan waard waren. Knap dat je toch hebt volgehouden ondanks de struggles tijdens het maken. Ik heb zo’n vermoeden dat ik in de tussentijd al was afgehaakt en gewoon kant-en-klare cinnamon rolls zou hebben gekocht, haha.
  Romy schreef laatst over Leuke Xenos woonaccessoires in botanische stijlMy Profile

  1. Ik heb wel een paar keer gedacht dat ik ermee zou stoppen maar ik vind het dan ook zonde van de tijd die ik er al in stopte en de spullen. En in mijn buurt kan je volgens mij gewoon nergens kaneelrollen kopen :p

 6. Dat ziet er mij echt té lastig uit om te maken. 🙁 Helaas. Dan maar een simpele appelcake, die lukt altijd en is easy peasy te maken.

 7. Dit was heel vermakelijk om te lezen 😀 Ze zien er echt goddelijk uit, maar aangezien je er zo veel moeite in hebt gestoken mag dat ook wel. Ik ga me er misschien ook eens aan wagen…
  Liefs, Eva
  Eva schreef laatst over mayMy Profile

  1. Snap ik, echt héél lekker! Alleen kan je volgens mij hier nergens kaneelrollen kopen dus als ik er nog eens zin in heb zal ik er toch weer zelf moeten maken, haha :p

  1. Oké, ik heb even je recept gezocht én gepind dus daar ga ik me volgende keer aan wagen 😀 Slim om met flosdraad te snijden! Zou ik zelf nooit aan denken, haha.

  1. Oh ja van PEAS heb ik al gehoord maar ik wist niet dat ze alleen kaneelrollen verkopen. Als ik ooit eens in Hasselt geraak ga ik daar eens proeven 😀