Hoe ik het mezelf makkelijker probeer te maken

Ik weet niet of jullie dat ook ervaren maar soms kan het mezelf echt moeilijk maken of vind ik gewoon alles moeilijk. Dan heb ik er niet zelf een bijdrage in maar ga ik gebukt onder een soort van zwaar gevoel en is alles lastig. Zelfs de meest idiote dingen zoals de wikkel van mijn Kitkat weggooien blijf ik voor me uitschuiven. Ik weet dat dat belachelijk is en ik ben dan ondertussen ook al 928 keer naar de keuken gelopen, maar toch.

Ik voel me over het algemeen echt wel goed en ook gelukkig en ik slaag er vaak zonder al te veel moeite in om mijn huishouden te laten draaien. Er zijn dus ondertussen ook een paar dingetjes die ik doe – of toch probeer te doen – om het mezelf wat makkelijker te maken, niet alleen als ik een echt lastige periode heb, maar ook gewoon als alles wel goed gaat want waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?

Zeggen / vragen waar ik nood aan heb.

Dat is wel eens lastige, om eerlijk te zijn. Ik heb het gevoel dat we gewoon algemeen moeilijkheden hebben om te durven vragen wat we écht willen.

Ik probeer er nu een gewoonte van te maken om aan het lief (meestal) of anderen aan te geven wat ik wil. Zoals bijvoorbeeld:

 • Een knuffel of kus. Ik weet bijvoorbeeld dat het lief zijn affectie vaak op een andere manier toont dan de manier waarop ik die soms wil ontvangen (dat heeft te maken met onze liefdestalen, ik ga daar later nog eens iets over schrijven want dat is héél interessant!). Goed, dat is niet erg. Wij kennen elkaar en ik weet ook op welke manieren hij zijn waardering voor mij laat zien. Alleen heb ik soms nood aan een andere manier.
 • Als ik tegen een bepaalde gelegenheid op zie en me niet fijn voel maar ook niet meteen wil dat iedereen dat weet, dan durf ik met het lief al eens een codewoord of -zin afspreken zodat hij weet dat ik echt naar huis wil als ik dat zeg.
 • Vragen aan iemand anders (bijvoorbeeld mijn collega’s of het lief) om in mijn plaats iets te doen zoals een telefoontje of een gesprek.
 • Om bevestiging vragen als ik daar nood aan heb.

Hulp aanvaarden.

Nog zo’n moeilijke! Ik voel me vaak een last ofzo als iemand voorstelt om me te helpen. Alsof ik dingen niet zelf kan of wil doen en op die manier profiteer van iemand anders. Ik houd mezelf nu voor dat mensen soms ook gewoon graag willen helpen. Oké, ze doen mij daar een plezier mee maar ze doen zichzelf daar misschien ook een plezier mee omdat ze het oprecht fijn vinden om iemand die ze graag zien een handje te helpen. Ik ervaar dat zelf ook zo als ik iemand kan helpen.

Wenen.

Als ik moet wenen, dan ween ik. Ik ben dan misschien op mijn werk of in de auto of op een familiefeest. I don’t care anymore. Als het eruit moet, ja kijk, dan moet het eruit. Het brengt mij niets om dat in te houden/op te kroppen want dat komt er toch eens uit en dan 983 keer erger omdat ik het onderdrukte. Dat is gezond, een manier om te ontladen en daarna voelt alles weer een beetje lichter.

Een weekmenu opmaken.

Lifesaver. Echt waar. Voordat ik weekmenu’s maakte was dat hier elke dag trammelant (tof woord eh?).

Wat gaan we eten?
– ‘k Weet nie. Waar hebt ge zin in?
Pff geen idee.

Dat lijkt misschien iets kleins maar dat kost veel energie, zeker als je dat elke dag aan de hand hebt. Bovendien maakt het een supermarktbezoek ook véél gemakkelijker én goedkoper.

Regels opstellen / afspraken maken.

Niet te moeilijk ofzo hé – en ook niet te streng. 😉 Gewoon een soort van dingen om me aan vast te houden als ik weer de neiging heb om met een fijne gewoonte te stoppen. Minder discussie met mezelf, minder getwijfel. Zou ik het nu wel of niet doen? Nee, ik doe het (of niet, afhankelijk van de regel), ik heb dat zo met mezelf afgesproken. Bijvoorbeeld:

 • Elke avond mijn gezicht wassen
 • Elke ochtend een stuk fruit eten en een groot glas water drinken bij mijn ontbijt
 • Niet in discussie gaan met mensen die niet willen luisteren
 • Geen nieuwe fysieke boeken meer kopen

Go with the flow.

Ik moet dan altijd aan dit liedje denken.

Dat gaat wat in tegen mijn planningen en afspraken maar dat is wel goed ook. Ik hou van duidelijkheid en ik hou niet van last minute planwijzigingen (tenzij ik ze zelf bedenk 😉 ). Maar ja, ik ben God niet, ik heb niet alles in de hand. In plaats van hardnekkig in te gaan tegen wat ik denk dat moet gebeuren / wat ik denk dat hoort / wat ik gepland heb, probeer ik gewoon mee te deinen met de golven als er een keer iets onverwachts gebeurt. Kost ook weer minder energie en ik voorkom dat ik in een heel grumpy versie van mezelf word.

Luisteren naar mijn gevoel.

Oh seg, hoe vaak heb ik dat al niet gehad dat ik iets voelde en dan het compleet tegenovergestelde besliste om dan achteraf te moeten toegeven dat mijn gevoel juist zat. Ik doe dit nog niet altijd even goed, maar het is alleszins wel een doel en iets waar ik toch mee bezig ben.

En nu ben ik benieuwd of jullie ook van die hulpmiddeltjes hebben om het jezelf wat makkelijker te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 thoughts on “Hoe ik het mezelf makkelijker probeer te maken

 1. Weekmenu’s. Sowieso. Ik was aan het typen hoelang ik dat al doe en besefte toen dat het echt wel héél lang is en ik daar plots ouder door leek dan dat ik me voel. 🙂 Maar het helpt dus wel enorm. Want toen ik vroeger die vraag stelde was het antwoord niet “Pffft, ik weet het niet” maar “iets lekkers” en daar ben je natuurlijk even veel mee geholpen. Een huishoudboek vind ik zelf ook handig. Niet dat ik alle uitgaven echt ga vergelijken of zo maar ik vind het wel handig om een overzicht te hebben op wat we uitgeven. Het is ergens ook een gewoonte vermits ik mijn moeke dat ook altijd heb weten doen. Ik probeer het woord moeten ook vaak te relativeren. Dat laatste lukt al wat beter me niet schuldig voelen over alles wat ik niet kan doen blijft een werkpuntje maar daar helpt de Tadaa-lijst (ipv To Do) wel een beetje bij.

 2. I love weekmenu’s! Echt, ik zou verloren zijn in de supermarkt zonder en de helft vergeten. Ik vind dat stiekem zelfs leuk om die op te stellen haha erg hé.

 3. Goed bezig! Vooral dat weekmenu is hier zo’n lifesaver. Scheelt geld, energie en elke week hetzelfde eten. Ik hoop dat ik binnenkort ook weer een nieuwe schoonmaakster te vinden, dat zou me ook heel veel blijer maken.

 4. Bepaalde dingen in een routine steken en daar dan sowieso aan vasthouden. Zo moet ik net als jij mijn gezicht goed reinigen s avonds en sla ik dat echt nooit meer over. Het helpt me ook om dingen niet te vergeten.

 5. Mooi artikel! Wat je zegt over helpen klopt helemaal. Dat codewoord is ook heel slim.

  Ik train mezelf nu om meer los te laten als iets echt andermans probleem is en niet het mijne. Dan probeer ik er zelf zo min mogelijk mee bezig te zijn.

 6. Helemaal eens met huilen wanneer je die behoefte voelt. Soms weet ik niet eens zo goed waarom ik die behoefte voel – dan is het gewoon ‘zo’n dag’ – en het lucht altijd op. Ik heb zelf de neiging om teveel te willen, dus dan heb ik 1001 ideeën en het zijn allemaal toffe projecten, maar natuurlijk heb ik geen tijd voor 1001 dingen en dan ben ik teleurgesteld dat ik niet alle 1001 dingen kon doen. In dat opzicht probeer ik minder met anderen te vergelijken (misschien doen zij wel drie dingen die ik ook zou willen, maar dan hebben ze vast ook geen tijd voor drie andere dingen die ik al wel doe) en minder streng voor mezelf te zijn. Het is ook oké om gewoon lekker op de bank te zitten 🙂

 7. Ha, feest der herkenning dit schrijfsel. Ik ben hier toevallig ook meer mee bezig de laatste tijd: om me af te vragen waarom ik dingen soms zo moeilijk maak en hoe ik dat dus inderdaad minder kan doen. Ik heb ook al wat van die hulpmiddeltjes, bijvoorbeeld altijd boodschappenlijstjes maken voordat ik boodschappen ga doen, zodat ik niet als kip zonder kop door de supermarkt loop. En proberen te wandelen tijdens het bellen met mensen, zodat ik automatisch ook weer wat extra beweging heb. En altijd echt pauze nemen tijdens werk. En mijn tandenknarsbitje altijd klaarleggen, zodat ik hem niet kan vergeten. Maar, jouw schrijfsel heeft me wel geinspireerd om nog wat dieper hierop in te gaan en er nog meer over na te gaan denken 🙂 Dankjewel! Liefs en heel fijn weekend!

 8. Last minute wijzigingen van de plannen vind ik ook alleen leuk als ik ze zelf bedenk;).
  Verder vind ik dit een heel mooi artikel, want ik herken me wel in de dingen die je in de intro schrijft. Vooral hulp durven vragen en aanvaarden vind ik iets heel moois, als je dat lukt.

 9. Minder in gevecht gaan met weerstand die ik tegenkom. Ik wil altijd doorzetten, als ik ergens aan begin maak ik het ook af, maar soms ben ik de enige die blijft vechten om iets te bereiken en dat kost zo veel energie. Blijkbaar vinden anderen het doel niet belangrijk genoeg en nu probeer ik dan een andere route kiezen of ermee te stoppen.
  En een heel praktische life saver: ik heb iemand die voor me schoonmaakt. Heeeeel fijn!