Hoe ik alles altijd wil oplossen en waarom dat soms niet nodig is.

Ik schreef dit stukje op maandag 25 november in de notities app op mijn laptop.

Gisteren las ik in de Flow. Het is een dik exemplaar omdat het een themanummer is. Wat had je eerder willen weten? Daar gaat het om. Heel inspirerend nummer en er bleven me een paar dingen bij. Bijvoorbeeld dat we niet altijd alles moeten willen oplossen maar dat we dingen soms moeten laten zijn en dat het dan zichzelf oplost.

Hu? Ja, dat klinkt raar. Ik ben zelf ook van het idee: wat is precies het probleem? Hoe lossen we dit zo snel mogelijk op?

Dat zorgt voor rust want ik pak dingen meteen zo snel mogelijk aan en ik weet ook dat eigenlijk zo goed als alles te fixen is. Er is dus altijd wel een oplossing. Gene stress meer maar aanpakken en gaan.

Maar dat zorgt ook voor onrust. Vooral als je net zoals ik geen fucking idee hebt van wat het probleem precies is en hoe je het dan wel moet oplossen. Ja het gaat niet goed met me. Noem het depressieve toestand, noem het een dip, noem het een crisis, zoveel is me duidelijk, het gaat niet goed. Hoe komt het? No clue. Hoe fix ik dit? No clue.

Mijn eerste gedacht was: ik moet hier een manier vinden om er zo snel mogelijk uit te komen. Ik moet dit oplossen. Lijstjes maken van dingen die ik leuk vind en dan die dingen doen. Vooral niet toegeven aan het gevoel. Hulp zoeken, zelfhulpboeken lezen, … Blijkt dat hele vooroordeel over de millennial die denkt dat alles maakbaar is toch op te gaan voor mij. Dju seg.

Goed, ik las dus dat artikel op zondagavond en nu – maandag om een uur of vier in de namiddag – besef ik het ineens: ik moet het niet per se oplossen. Ik kan het er laten zijn. 

Oké ja, als ik niets ga doen, gebeurt er ook niets, dat is zeker. Er zijn dingen waar ik moet aan werken en die dingen zullen me ook helpen om binnen een poosje weer happy happy joy joy te zijn. Maar ik voel me nu eenmaal 90% van de tijd echt als een dweil. Ik stop zoveel moeite en energie – die ik al niet heb want mijn energielevel zit echt op -2987362 momenteel – in mijn gevecht tegen dat dweilgevoel dat ik me nog slechter voel omdat ik het niet lijk te winnen.

Soms lossen dingen zich vanzelf op. En dat besef geeft me echt heel veel rust als ik eens schijnbaar zonder aanleiding moet bleiten bij het uitladen van de vaatwasser.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 thoughts on “Hoe ik alles altijd wil oplossen en waarom dat soms niet nodig is.

 1. Ik vind het heel mooi hoe je dit deelt met anderen. <3 Niet alles in een keer kun je oplossen, wat je zegt (hoe vervelend het ook is!) soms moet je het loslaten.
  Sterkte, en een dikke knuffel. <3

  Liefs,
  Evelien

 2. Als je dat los kan laten geeft het je als persoon een stuk meer rust! En je moet dit echt leren, ik leef op lijstjes en ik wil het iedereen gemakkelijk en naar hun zin maken wat soms enorm vermoeid is! en je krijgt soms stank voor dank, al heb je altijd voor diegene klaar gestaan. Soms is het gewoon niet genoeg blijkbaar!
  Rachel schreef laatst over Maxwonen tv meubel & onze woonkamerMy Profile

 3. Gek soms hoe een mens in elkaar kan zitten. Ik heb dat ook wel een beetje en heb het steeds ontzettend moeilijk met loslaten in mijn hoofd. Ik hoop dat er een tijd komt dat je weer vrolijk door het leven huppelt. Maar voor nu, geef jezelf de tijd om rust in je hoofd en lichaam te vinden.
  Evelyne schreef laatst over Gastbloggers gezocht deel 2My Profile

 4. Ja, ik snap dat! Ook als vriendinnen met iets zitten, heb ik de neiging om altijd met oplossingen te komen. Terwijl dat soms helemaal niet nodig is hè, soms is het al meer dan genoeg om gewoon te luisteren. Niet makkelijk hè.
  Kelly schreef laatst over 11: novemberMy Profile

 5. Wat mooi geschreven en zo waar. Soms moet je het gevoel er ook gewoon laten zijn.
  Ik ben zelf herstellende van een zware depressie en een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is toch wel dat je soms je gevoelens er gewoon moet laten zijn. Ze mag herkennen en het verder er gewoon laten zijn. Het gevoel ebt dan altijd vanzelf weer weg.
  Hoop dat het gauw weer beter met je gaat!
  Ilona Wielinga schreef laatst over Hoe ik mijn dr. Martens stijl | Deel 2My Profile

 6. Zelfinzicht is zoveel waard en dat is zeker iets dat ze je nooit meer afnemen.
  Ik moest wel even denken aan Let it go uit Frozen. Toch wel zalig om dat liedje mee te kwelen. Het toepassen daarentegen is een lange weg. Ik geloof in je! Dikke knuffel! <3

 7. Vreselijk herkenbaar. Dat gevoel van “ik moet en ik wil en ik kan dit oplossen – MAAR IK ZIE HET NIET! 0_0 “. En die negatieve spiraal waar je dan in terecht komt. Zo vermoeiend! :O Het enige wat dan helpt, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt inderdaad, is rust nemen. De boel de boel laten. En hulp zoeken. Echt waar.
  Wendy schreef laatst over Toffe Dingetjes 12My Profile