Hoe dingen zich toch in je hoofd binnen wurmen

Ik heb – vind ik zelf toch – een best wel lange weg afgelegd in het accepteren van mijn lichaam. Er was altijd wel iets wat niet (helemaal) goed zat. Ik vind dat zelf een heel moeilijk proces en het is ook gewoon idioot vermoeiend. Dat altijd ‘zorgen maken’, bedenken dat ik er beter uit zo zien als zus of zo anders was, constant bezig zijn met wat ik in mijn mond stop, heel weinig eten, net heel ongezond eten, …

Ik merkte dat ik goed bezig was doordat ik mezelf al maar minder ging vergelijken met andere mensen. En als ik iemand zag van wie ik vroeger zou gedacht hebben dat ze mijn droomlijf had, kon ik dat gewoon lossen en kon ik bedenken dat ik niet minder was omdat zij er in mijn hoofd beter uit zag. Doordat ik minder op mijn eigen lijf focuste en me algemeen wel vrij goed in mijn vel voelde, focuste ik ook minder op hoe andere mensen er uit zagen. Ik had vrede met mijn dikkere billen, dat buikje, mijn armen die geen stokjes meer zijn, mijn gezicht dat wat voller is. Ik omarmde mijn spekskes.

Alleen ja, niet alles blijft eeuwig zoals het is en het leven gaat met ups en downs. Ik kreeg een beetje een klopke toen ik via via hoorde dat iemand die ik toch wel graag zie en een fijn mens vind opmerkingen had gemaakt over mijn gewicht. Dat ik mijn zwangerschapskilo’s nog altijd niet kwijt was en dat ik toch wel verdikt ben. Ik was er niet bij natuurlijk dus ik weet niet op welke toon het werd gezegd, maar zoals dat gaat maakte ik er in mijn hoofd zelf iets van.

Buiten het feit dat ik het nu echt not done vind om opmerkingen te geven over hoe iemand er uit ziet, was ik toch ook een beetje van mijn melk omdat het niet iemand random was die die opmerkingen maakte. Dat ik er door geraakt was gaf ik eerst niet echt toe maar ik kon niet stoppen met erover te praten tegen mijn vriend en toen besefte ik het wel, ik vind het wel erg. En wat nog erger was: de dag erna trok ik een short aan en ik vroeg me gelijk af of mijn billen daar niet te dik voor waren. NIET OKE! Ik wil mij daar geen zorgen meer over maken, ik wil daar niet meer mee bezig zijn en gewoon een short dragen. En eerlijk ja, ik wil ook dat iedereen gewoon zijn mond houdt als het op mijn of gelijk wiens uiterlijk aan komt. Dus ik ben ook best wel boos. Alsof we minder leuk zijn of zelfs minder mens als we niet allemaal super strak en slank (maar ook niet té slank) zijn.

Ik kon ook alleen maar denken achteraf dat ik eigenlijk niet wil dat D’tje opgroeit met het idee dat hij er op een bepaalde manier uit moet zien omdat hij misschien zo’n opmerkingen eens te horen krijgt. Daarom niet op hem bedoeld maar dat maakt niet uit he. Als er over iemand anders wordt gepraat kan het even goed over jezelf gaan. Dat creëert een onveilig gevoel. Daarbij is het gewoon bizar en absurd dat we verwachten dat ons lichaam er voor de rest van ons leven hetzelfde uit zal blijven zien. En om dat dan van iemand anders zijn lijf te verwachten, das toch van de pot gerukt?

Ik twijfelde of ik er tegen de persoon in kwestie toch iets van wou zeggen maar ik besloot het te laten. Ik hoop dat die persoon mijn blog eens leest, of Fiens stukje over haar worsteling met eten. Zo onschuldig is het allemaal niet, die opmerkingen die er misschien zonder veel erg uitgeflapt worden. Ik twijfelde ook om er iets over te schrijven maar toen dacht ik dat er misschien nog mensen in mijn bootje zitten en dat het dan wel fijn is om elkaar te hebben ofzo. Niet? Ik wil helemaal niets aan mijn lijf veranderen, ik vind het goed zoals het is. Die kilootjes en kledingmaat extra konden me niets meer schelen. Ik wil daar terug naartoe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 thoughts on “Hoe dingen zich toch in je hoofd binnen wurmen

 1. Awel ja, dit dus: er boenk op he. één onnozele opmerking kan uw zelfbeeld doen kelderen (omgekeerd ook maar hoe vaak krijg je zo’n compliment? We zijn zo rap in het be/veroordelen van andere mensen. zwangerschapskilo’s! coronakilo’s! ik krijg de kriebels van dat soort woorden, shit zeg. Voel je vooral goed in je eigen lijf, het maakt toch niet uit hoeveel je weegt, en draag die short! 🙂
  Disclaimer: tot niet zo heel lang geleden veroordeelde ik ook heel snel de niet zo dunne mens die een short durfde aandoen op straat. Maar vorige zomer ben ik zelf zo’n shortmens geworden. Het is niet omdat ge geen S hebt dat ge constant in lange broeken moet rondlopen he. Dus gaan met die banaan!

 2. Alleen maar knap dat je dit deelt. Het is naar dat mensen zulke opmerkingen maken. Wisten ze maar wat ze een ander hiermee aan kunnen doen. Hopelijk geeft deze blog wat meer bewustwording. En hopelijk kan je het wat meer loslaten en steeds meer tevreden zijn met het lichaam dat je hebt!

 3. Ik snap nooit zo goed waarom mensen overal over wat moeten vinden of ook delen. Hou lekker je mening voor je, want dat is het. Een MENING. Je hebt niet in iemand anders zijn schoenen gestaan dus lekker leven en laten leven.

  Goed dat je dit van je afschrijft. Hoop dat je het inmiddels geheel heb los gelaten. Ieder lichaam is anders. Uniek. Ik hoop dat mensen eens snappen dat het gewoon NIET OKE is.

 4. Oh ik weet nog dat we het hier een paar weken geleden over hadden en toen vond ik het zo goed van je hoe je tegen je lichaam aan keek. Ik herinner me nog heel goed dat je toen zei ‘het is een lichaam en daar hoort geen oordeel bij, de kijk daarop hoort neutraal te zijn’. En daar heb je helemaal gelijk in! Zo hoort het ook te zijn.

  Het is iets waar ik de laatste tijd ook heel veel over nadenk. En elke keer kom ik tot het besef dat onrealistische beelden op social media echt heel veel verpest hebben. Het geeft mensen echt een verknipt beeld over wat ‘normaal’ is. En mensen zoals de commentator op jou houden dit helaas in stand. Normaal is gewoon hoe je eruit ziet, hoe dat ook mag zijn. Alles is oké, alles is mooi. Bizar dat anderen daar dan wel een oordeel op plakken. Dat ze daar überhaupt de tijd voor hebben. Eigenlijk is dat maar oppervlakkig, niet? Ze beseffen zich waarschijnlijk niet wat woorden met iemand kunnen doen.

  Ik hoop dat erover schrijven je wel wat rust heeft gebracht. En dat je je lijf weer mooi en lief kunt vinden. Je bent mooi zoals je bent, hoe dat ook is. En daar heeft niemand wat over te zeggen <3

 5. Wat is er in godsnaam zo belangrijk aan je gewicht om het er met iemand over te hebben terwijl je er niet eens bij bent. Echt, kan ik met mijn simpel verstand allemaal niet bij.

 6. Sterk dat je dit deelt! Ik kan me inbeelden dat de nare opmerkingen hard aankwamen. Wie houdt zich daar ins hemelsnaam mee bezig?! Jij bent geweldig zoals je bent! Showen maar, die short!

 7. Goed dat je er over schrijft. Er zijn wel meer mensen die het niet hebben op mensen die iets zeggen over anderen hun gewicht of uiterlijk. Ikzelf heb daar ook problemen mee en wou dat ik dat slanke meisje van weleer kon blijven, maar helaas zit het in mijn genen dat mijn gewicht altijd zal schommelen. Vorige week toch ook nog eens met de neus op de feiten gedrukt geweest na een pasbeurt in de winkel. Uit frustratie het leuke truitje niet gekocht en gewoon weggehangen.
  Dit hier is dan ineens ook een soort bevestiging om tevreden te zijn met je lichaam en niet te luisteren naar anderen hun beoordeling.. al is dit uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan

 8. Ik zou er ook absoluut niet mee gediend zijn om zoiets te horen en mij zorgen beginnen maken. Als het al gevoelig ligt, dan komt dat hard aan hè. Maar ja, tis jouw lijf, en jij mag daarvan vinden wat je wil! Ik vind gewoon dat een ander daar geen zaken mee heeft.

 9. O hoe naar mensen kunnen zijn! Ik heb hier ook best een weg in afgelegd en ben nu 44. Ik ben klein, rossig (dus in de zomer altijd witte benen), en heb ronde billen en stevige kuiten. En…. ik ben er tegenwoordig totaal content mee. Hoe lang heb ik geen korte broeken/bikin durven dragen. Het moederschap heeft me hier wel in geholpen. In de eerste plaats dat mijn lichaam twee gezonde kinderen op de wereld heeft gezet en in de tweede plaats dat ik mijn dochters absoluut wil meegeven dat je prima bent zoals je bent en me daar dan dus ook zelf naar wil gedragen. Dat doe ik tegenwoordig en het is zó fijn. En de grap is, ik krijg nu meer complimenten dan ook. Echt, schoonhied komt van binnenuit.

 10. Poeee, wat naar dat diegene zoiets zegt, en dan ook nog eens achter je rug om. Echt niet oke, want je hebt natuurlijk gewoon een prima lijf – waar minder dan een jaar(!!!) geleden een kindje uit is gekomen. Ik hoop echt dat zulke mensen gaan begrijpen hoe verkeerd het is om zoiets te zeggen.

 11. Knuffels voor jou ❤ Ik snap heel goed hoe het is om die gedachtes te hebben omdat ik zelf erg verstoorde eetgewoontes heb gehad (en nog altijd blijft het moeilijk). Wat vervelend zeg dat diegene zo’n opmerking maakte! Ik hoop dat ze je blogpost leest en beseft dat dat echt niet oké is.

 12. Wat goed dat je er toch over hebt geschreven! Die opmerking die over je werd gemaakt, kan echt niet, vind ik. Ik vind je gedachtes over de opvoeding hierbij heel mooi en ik denk dat je helemaal gelijk hebt.
  Dankjewel voor het delen. Ik geloof dat ik ‘m ook wel even kon gebruiken, jouw wijze les over tevreden zijn met je lichaam.