Geruststellende gedachten.

Life gets overwhelming sometimes. Dat moet ik jullie misschien niet vertellen. Tegenwoordig gaat het echt heel goed met mij maar toen ik me een hele tijd geleden heel rot voelde door mijn werk, had ik het echt moeilijk om te bedenken dat het ooit nog goed ging komen. Maar daarnaast heb ik soms ook wel eens te maken met angsten die, eerlijk is eerlijk, vaak volkomen belachelijk zijn. Maar ze zijn er toch. En omdat ik ook hier sowieso niet de enige in ben, stelde ik een lijstje op met een paar geruststellende gedachten die mij helpen om er mee om te gaan.

Iedereen is vervangbaar.

Dat klinkt misschien in eerste instantie niet echt geruststellend, maar als je het vanuit een ander oogpunt bekijkt is het net heel kalmerend. Als het jou even niet lukt, kan er vast wel een oplossing gevonden worden. Het is niet dat jij zo allmighty bent en die ene super power hebt die niemand anders heeft dat alle verantwoordelijkheid voor een bepaald ding altijd maar op jouw schouders moet rusten. Als het niet gaat, gaat het niet en dan is er heus wel iemand anders die het kan overnemen. 

Een fout maakt je geen slecht mens.

Het is niet zo dat je ineens een slecht mens / lief / werknemer bent als je eens een fout maakt. We zijn allemaal mensen en mensen maken fouten. Akkoord, fouten maken is niet leuk en ik doe er ook liefst zo veel mogelijk aan om er niet mee geconfronteerd te worden. Maar kijk, het gebeurt toch en dat is geen ramp. Het is een cliché voor iets, maar uit je fouten kan je leren. 

Ik heb bijvoorbeeld zelf best wel vaak het idee dat ik er niets van bak omdat ik op een dag eens een slecht gesprek heb gehad op mijn werk. Of twee of drie slechte gesprekken. Dan beginnen de radartjes in mijn hoofd op volle toeren te draaien: ‘Shiiiit maat dit was echt prut, lap hé ik hoop maar dat niemand dat gehoord heeft want amai, dan gaan ze echt denken dat ik niet goed bezig ben. Wat ook het geval is. Dju toch! Ik kan dit echt niet, ziede wel!’

Dan moet ik mezelf echt efkes bijeen rapen en mezelf streng toe spreken dat ik het wél kan en dat ik geen slecht mens ben omdat ik niet alles 100% goed doe. Veel meer kan ik hier ook niet over zeggen behalve dat je het echt moet oefenen wil je het zelf geloven.

Mijn allerbeste tip hier: vraag feedback. Je kan zelf wel denken dat alles in het honderd loopt terwijl een collega misschien net vindt dat je alles zo goed onder controle hebt. Langs de andere kant kan je van de feedback ook iets leren om bepaalde fouten misschien in de toekomst minder te maken.

Er zijn zoveel mensen die dit kunnen…

Dit is op twee manieren geruststellend:

*… dus ik kan het ook.

Ik denk nu bijvoorbeeld aan bevallen. Ik wil in de toekomst best wel een baby hebben maar bevallen vind ik zo fucking eng dat ik alleen daarom mijn babywens achterwege zou willen laten. Dan bedenk ik even dat er waarschijnlijk 65121357854 vrouwen zijn die net als ik bang zijn voor een bevalling en het toch gedaan hebben dus waarom zou het mij dan niet lukken?

Nu is een bevalling misschien wel een apart voorbeeldje maar dit gaat op voor veel dingen hoor. Opslag vragen, ontslag geven, je relatie verbreken, of net op iemand afstappen, hulp vragen, …

*… dus het is niet erg als ik het niet kan.

Langs de andere kant heb je dan deze gedachte: er zijn zoveel mensen die dit kunnen dus het is niet erg als ik het niet kan. Ik vraag dan gewoon hulp aan iemand die het wel kan. Nu ben ik natuurlijk wel in staat om dingen te leren en kan die andere me gerust uitleggen hoe ik bepaalde dingen moet doen (zoals de tekstjes hierboven een achtergrondkleurtje geven aan de hand van html) maar sommige dingen hoef ik gewoon niet te kunnen. Denk maar aan elektriciteitskabels aanleggen in ons huis, een wc installeren, een vijf gangen diner bereiden of een beleidstekst schrijven. Ik zeg maar wat hé.

Ik ben een volwassen mens en mag mijn eigen beslissingen maken.

In tegenstelling tot wanneer je een puber bent, hoef je als volwassen mens aan niemand verantwoording af te leggen voor de keuzes die je maakt. We hebben wel vaak dat gevoel, maar het hoeft niet. Je bent volwassen, kan voor jezelf denken en je mag je eigen beslissingen maken. En ja, het is goed mogelijk dat andere mensen zich daar niet in kunnen vinden, maar die anderen leven hun leven en jij leeft dat van jou. Als je je werk niet meer graag doet, zoek dan iets wat je leuk vindt en geef je ontslag. Je baas zal misschien niet blij zijn maar jij ook niet en jouw gemoed is dan even belangrijker. Vind ik.

Alles gaat voorbij.

Ook een cliché en terecht. De situatie mag er nu nog zo rottig uit zien, het gaat weer over. Soms moet je zelf wat actie ondernemen maar soms ook niet. Als ik een slechte dag heb, herinner ik mezelf er aan dat morgen een nieuwe dag is. Als ik bang ben voor iets, herinner ik mezelf er aan dat ik me binnen een uur totaal anders kan voelen.

Het is wat het is (en als het niet zo is, dan is het ook zo).

Deze vind ik echt een toffe. Sommige situaties zijn nu eenmaal wat ze zijn. Dan mag je ze nog zo graag willen veranderen, de beste manier om er mee om te gaan is het maar gewoon te accepteren. Het is nu eenmaal zo en als het anders was geweest, dan was het ook zo. Snap je’t nog? 😉 Stel het regent en je had net een verrassingsuitje gepland met de fiets. Gaan picknicken ofzo. Dan kan je wel duizend keer denken dat je liever zonneschijn hebt, maar dat gaat er echt niet voor zorgen dat de zon ineens schijnt. Het regent nu eenmaal. Deal with it en maak er gewoon het beste van.

~

En nog een paar bekende om af te sluiten:
* Een nee heb je, een ja kan je krijgen.
* Na regen komt zonneschijn.
* Elk nadeel heeft zijn voordeel.
* Je bent sterker dan je denkt.
* Als de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes maar naar de berg.

Heb jij nog wat geruststellende gedachten om aan dit lijstje toe te voegen?

28 thoughts on “Geruststellende gedachten.

 1. Alleen wie niets doet , maakt geen fouten
  (hangt uit bij ons op werk, is een quote van degene die ooit ons bedrijf oprichtte…leuk om dat in je bedrijfscultuur te hebben).

  God, geef me de kracht/moed om te veranderen wat ik kan veranderen, de sereniteit om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen beide te kennen. (die God hoeft er niet bij, maar da’s wel de oorspronkelijke quote)
  Goofball schreef laatst over More Sinterklaas toysMy Profile

 2. Ik kan niet zeggen hoe vaak ik denk “als een ander het kan, kan ik het ook”. Zo handig om mezelf op die manier zelfvertrouwen in te spreken. Hielp vooral bij m’n rijbewijs omdat ik er zo mee in zat!

 3. Andere moeders doen ook maar wat. Dat herhaal ik elke dag en het helpt echt om de driftbuien te relativeren, de strijkstapel Even aan de kant te zetten of een boterham met choco smeren ipv een driegangenmenu te koken. Een heel fijne post!
  Babs schreef laatst over Een laatste rondje (#herfsteditie)My Profile

 4. Het sneeuwt op je site <3 zo leuk gedaan! Soms doe je je best en werkt het niet, maar zoals je zegt betekend het niet gelijk dat je een slecht mens bent. Het is menselijk om fouten te maken en van fouten kan je veel leren. Nee zeggen vind ik zelf ook heel belangrijk, ik was daar vroeger heel slecht in, maar nu heb ik er een andere houding over. Afhankelijk van waar het om gaat vind ik zelfs dat je het niet eens uit moet leggen.
  Citlali schreef laatst over Out with the new, in with the old…My Profile

  1. Oh ja dat vind ik dus eigenlijk ook kei belangrijk! Ik vind ook niet dat je je altijd moet verantwoorden maar veel mensen verwachten dat wel denk ik. Of ik denk dat alleszins waardoor ik toch de neiging voel om me te verantwoorden. Maar ik kan het tegenwoordig ook wel beter dan vroeger.

 5. Wauw! Heel mooi geschreven! Ik ben soms bang om fouten te maken, omdat ik het graag goed wil doen. Maar aan de andere kant denk ik ‘kom op zeg, het is menselijk om fouten te maken’! En daarnaast: van fouten leer je! Dat is echt zo!
  Mei Qi schreef laatst over (n)iemandMy Profile

 6. Je hebt geen idee welke binnenkomer dit was en je mailtje, echt waar. Engel! Ik ben iets bewuster en hoewel ik nog steeds paniekaanvallen heb, merk ik dat je mail iets in me heeft veranderd. Ik kan er nog niet precies de vinger opleggen wat, maar je hebt me wel een duwtje gegeven. Dankjewel lieve Irene. Je mail was precies wat ik nodig had <3
  Nikita schreef laatst over Het doet pijn…My Profile

  1. Ik heb je antwoord al gelezen maar ik ga het dit weekend beantwoorden! Ben ook blij dat je iets aan dit stukje hebt. Je bent zo’n mooi mens! Je verdient het om gelukkig te zijn <3

 7. Ah wat een fijne post. En ik vind het fijn om te horen dat je tegenwoordig beter in je vel zit. Ik zit zelf al lange tijd niet goed in mijn vel, maar werk er op dit moment hard aan om de boel weer op orde te krijgen. Dus dit artikel is fijn om even te lezen!
  Ilona Wielinga schreef laatst over Labels zijn voor kledingMy Profile

  1. Jammer dat je niet zo goed in je vel zit. Ik hoop dat je het snel kan omkeren maar het is alleszins al een goed teken dat je zelf de touwtjes in handen neemt!

 8. Wat een fijne post! Voor mezelf herhaal ik vaak de uitspraak: you win some, you lose some. Soms zit het goed mee, soms ook totaal niet. Er is altijd wel een balans, dus het is oké als het dan al eens tegenzit.
  Tamara schreef laatst over Leven #4My Profile

  1. Ook een goeie inderdaad! 🙂 Ook niet alles kan altijd goed gaan he maar de dingen die wel goed gegaan zijn zijn dan een reminder voor als het even niet gaat.

 9. Voor mij werkt ‘alles gaat over’ vaak goed. Ik heb een angststoornis en soms heb je dan echt het gevoel dat die angst, die paniek die je voelt, nooit overgaat. Gaandeweg leer je dat ook dat weer overgaat en dat is een geruststellende gedachte. Ook dat over niet onvervangbaar zijn. Ik heb geen baan omdat ik vanwege mijn visuele beperking ben ‘afgekeurd’, maar ik heb in de loop der jaren wel heel veel tijd gestoken in werk wat ik gratis deed voor allerlei mensen en ik durfde eigenlijk niet snel te zeggen dat ik iets niet wilde doen met het idee dat ik de persoon in kwestie dan in de problemen bracht omdat hij of zij niemand anders weet of kent die hetzelfde kan. Je gaat dan je eigen wensen en grenzen toch weer opzij zetten om de ander een plezier te doen. Dat is iets wat ik het grootste deel van m’n leven heb gedaan en ik ben nu eindelijk aan het leren dat het ook anders kan. Dat ik ook een mening en grenzen heb en dat het mijn goed recht is als ik die ook laat kennen. 🙂

  1. Super goed dat je nu ook je grenzen durft aan te geven! Ik vind dat soms ook nog moeilijk hoor! Dat zal wel altijd een ding blijven maar het is ook al veel om je er dan van bewust te zijn.

 10. ‘Accept the things you cannot change’ is er één die ik vaak herhaal. En ik heb ook gemerkt dat je je van ‘moeilijke dingen’ of dingen waar je schrik van hebt (bevallen, je ontslag geven, …) achteraf alleen maar sterker voelt.
  fieke schreef laatst over 10 vragen over dessertsMy Profile

  1. Oh ja dat is ook een goeie! En ja weet je, die enge dingen zijn achteraf ook vaak helemaal niet eng. Nadat ik mijn ontslag had gegeven vroeg ik mij ook af waarom ik daar zo moeilijk over deed. Maar op’t moment zelf is het soms moeilijk om van een afstandje naar dingen te kijken.

 11. Leuke post Irene en allemaal waar wat je zegt. Alles gaat voorbij is eentje die me ook heel erg doet relativeren. Vaak is gaan slapen al de beste oplossing want dan sta je op in een nieuwe dag! Mijn geruststellende gedachte is: je gedachten zijn niet echt. Eigenlijk piekeren nooit over iets wat nu echt de realiteit is. Te belachelijk voor woorden als je erover nadenkt!
  Annelies schreef laatst over Sevilla #4: het centrum met de kathedraalMy Profile

  1. Raar hé hoe dat gaat! Ik las laatst ook iets over dat je gedachten niet echt zijn. En dat jij ook zelf je gedachten niet bent. Het klinkt heel logisch maar ’t is toch soms ook moeilijk te bevatten!

 12. Heel fijn om te lezen dit. Ik kom zelf uit een heel moeilijke periode en heb daar ook heel wat uit geleerd. Ik ben een persoon die steeds Feedback nodig heeft om na een slechte werkdag terug door te kunnen. Ik weet gelukkig naar wie ik moest lopen om die positieve feedback te krijgen. Thank Lord dat hij er was, anders was het misschien helemaal anders met mij afgelopen de laatste 2 jaar. Dankzij die feedback kreeg ik weer wat rust in mijn hoofd en het gevoel van ‘oké, kop op, het is mijn schuld niet’. Want ja, in de zorgsector kom je wel voor bepaalde stresssituatie’s te staan waar je zelf helemaal geen vat op hebt. Dan is het nodig dat je elkaar als collega’s ondersteunt en dat kon ook wel met sommige. Met andere dan weer niet, maar ja.. we bleven doorgaan 😉

  1. Herkenbaar! Ik heb zelf ook veel feedback nodig. Vroeger durfde ik daar ook niet om vragen maar nu doe ik dat wel gewoon.

 13. Superfijn dat je de laatste tijd goed in je vel zit. De gedachten die je opschrijft, zijn zeker relativerend. Ik denk soms: of ik nu links of rechts ga, aan het einde ga ik dood. Sommige mensen vinden het een deprimerende uitspraak, maar mij geeft het juist wel rust dat het niet uitmaakt welke keuzes ik maak. Aan het einde ga ik dood en in de tussentijd kan ik het beter zo leuk mogelijk maken en leven volgens mijn eigen pad.
  Shirley schreef laatst over Wat neem je mee als je naar een koude bestemming gaat?My Profile

Comments are closed.