Gelezen #9

Ik heb de afgelopen weken weer een paar boeken uit gelezen! Dat komt vooral door m’n slapeloze nachten want overdag lees ik eigenlijk bijna nooit meer. Dat gaat altijd in periodes en nu zit ik blijkbaar in een periode waarbij ik alleen maar in bed lees. Maakt niet uit alleszins, genoeg boeken te bespreken!

Kleine brandjes overal van Celeste Ng

Kelly was diegene die me in de richting van Celeste Ng stuurde door haar enthousiasme over het boek en ik deel het! In Kleine brandjes overal maken we kennis met twee totaal andere gezinnen wiens levens met elkaar verbonden zijn. Het verhaal begint met Izzy die haar ouderlijk huis in brand steekt en daarna schijnbaar niet te vinden is, als soort van nieuw begin ofzo. Het lijkt dus ook alsof ze wat gek is maar eigenlijk is het een heel verstandig kind maar het verhaal draait dus niet alleen om Izzy. Zoals Kelly ook al aangeeft gaat het vooral om moederschap, familierelaties, het verleden, …

Ik vond het heel mooi en leuk geschreven en het leest ook super vlot. Het is geen spannend verhaal ofzo maar het houdt je wel vast – mij toch. De personages vind ik allemaal heel menselijk en zijn daardoor ook sympathiek, ook al denk je soms van hu?

Waar is Bernadette van Maria Semple

Wie is Bernadette Fox? Voor haar man Elgie Branch, topman bij Microsoft, is ze zijn geestige, getalenteerde, wispelturige en getroebleerde vrouw. Voor designexperts is ze een revolutionair architect. Voor de moeders van school is ze een regelrecht gevaar. Voor de vijftienjarige Bee is ze haar beste vriendin, en gewoon mam. Maar dan verdwijnt Bernadette. Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden.

Oh wat vond ik dit een tof boek! Ten eerste kon ik me best wel herkennen in Bernadette die misschien wat asociaal lijkt. Ten tweede is het op een heel toffe manier geschreven aan de hand van brieven en briefjes, mails, het boek dat Bee schrijft, … Het leest heel vlot en ik kon het moeilijk wegleggen.

Als ik kritisch moet zijn: het duurde wel een tijdje tegen dat het echt op gang kwam en daarna is het boek ook vrij snel afgelopen vind ik. Daarnaast las ik zelf ergens dat elk vrouwelijk personage in het boek hetzelfde ‘klinkt’ en vooral een beetje wordt afgebeeld als crazy in de coco en dat vond ik zelf ook. Alle vrouwen lijken wat doorgedraaid en doen nogal bitcherig naar mekaar toe. Dat gezegd zijnde: wel een aanrader!

De eerste dag van David Nicholls

Dit boek is jaren mijn favoriete boek geweest maar het was ondertussen dus al zo lang geleden dat ik het nog gelezen heb dat ik me er opnieuw aan waagde om te zien of ik het nog altijd zo goed vind. Spoiler: nop.

In De eerste dag volgen we Dexter en Emma en hun bijzondere vriendschap doorheen de jaren.
15 juli 1988: Emma en Dexter ontmoeten elkaar voor het eerst op de avond van hun afstuderen. Morgen scheiden hun wegen zich weer. Waar zullen ze zijn op deze ene dag volgend jaar? En het jaar daarna? En elk jaar dat daarop volgt?

Ik moet zeggen dat het nu niet meer mijn favoriete boek is. Ik zal zelfs meer zeggen: ik ergerde me tot aan de laatste vijf hoofdstukken ofzo steendood aan zowel Dexter als Emma, haha. Ik vond hen beide het grootste deel van de tijd gewoon irritant. Ik vond het pas echt terug goed nadat er een plotwending komt – meer naar het einde van het verhaal. Ik heb me in het begin vaak afgevraagd waarom ik vroeger zo lyrisch was over het boek, maar het vreemde is dat ik – een paar weken nadat ik het boek heb gelezen – er nu toch nog vaak aan denk en mijn algemene gevoel wel positief is. Dus ja, ik snap het zelf niet goed wat er precies aan de hand is met die boek. Zou ik het aanraden? Ik weet het niet.

Maak me gek van Matthew Quick

Iedereen kent dit verhaal wel zeker (lame titel trouwens, zo in het Nederlands. Silver linings playbook klinkt toch wat fijner)? Maak me gek! gaat over Pat die terug naar huis keert nadat hij een aantal jaren in een psychiatrisch centrum heeft doorgebracht. Pat had een vrouw, Nikki, en hij is er van overtuigd dat hij hun “alleen-tijd” kan beëindigen door goed aan zichzelf te werken en op die manier Nikki weer voor zich te winnen (heel schattig en aandoenlijk). Hij ontmoet Tiffany die ook wat issues heeft en die hem wel wil helpen om Nikki terug te winnen.

Dit boek had ik ook al eens gelezen, lang gelede en ik vind het nog altijd even tof. Ik vind Pat en Tiffany mega toffe personages. Vooral Pat vind ik heel sympathiek. Het is een mooi verhaal dat ook al vlot leest. Zelfs als je een eindje van de personages af staat – bijvoorbeeld omdat je je niet herkent in de psychische situatie van de personages – zijn ze toch heel herkenbaar en leef je erg met ze mee, vind ik toch. Ik vond het nu niet oneindig grappig zoals op de cover staat maar wel gewoon een erg leuk boek. Oh en wat ik ook tof vond: het is een soort van lovestory maar dan niet met van die zeemzoete, cheesy situaties waarvan je met je ogen gaat rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 thoughts on “Gelezen #9

 1. Van De eerste dag herinner ik me vooral dat de hoofdstukken naar mijn goesting lang waren. Ik ergerde me ook wel, meer aan Dexter dan aan Emma. Ik heb eerst het boek gelezen en daarna de film bekeken en ben ook wel blij dat ik het in die volgorde deed. Eigenlijk vond ik de film dan wel ietsje beter.

  1. Ik heb toen zoveel jaar terug de film ook gezien en ik vond die echt tegenvallen toen in vergelijking met het boek. Misschien moet ik hem nu nog eens bekijken en vind ik hem beter :p

 2. “Maak me gek”, serieus, hahahaha echt komt in de slechtste vertalingen top 10 wat mij betreft. Ik ben blij dat je kleine brandjes overal goed vond! Waar is Bernadette las ik vorig jaar, herinner ik mij ook veel leuke dingen van. En ah, favoriete boeken herlezen. Dan merk je je growth vind ik, niets dan goeds eigenlijk 🙂

  1. Hahaha ja Maak me gek is geen topper hé :p Vraag me dan altijd af hoe dat gaat, zo bij die vertalingen en of de mensen die dat nalezen dan ook denken van wow ja jong, deze titel is toppie!

 3. Oh die ‘Waar is Bernadette?’ lijkt me leuk, ga ik lezen! ‘Kleine brandjes overal’ staat ook al heel lang op mijn lijstje. Deze zomer heb ik zeker 7 boeken uitgelezen, en nu alweer twee weken niet. Ik hoop dat ik het terug wat kan kan oppikken want ik vind het altijd leuk, maar precies toch iets leuker op een strand haha.

 4. Dat vind ik dus knap, als je ’s nachts kan lezen. Dat lukt mij echt niet als ik wakker lig. Leuk om te lezen dat je favoriete boek nu heel anders voor je is. Ik denk dat dat mooi laat zien hoe je smaak qua boeken in de loop der jaren kan veranderen.
  Naomi schreef laatst over KiesstressMy Profile

  1. Als ik ’s nachts wakker ben word ik wel altijd terug moe van het lezen. Ik durf nooit goed opstaan omdat ik denk dat ik dan echt wakker wakker ben en het nog langer duurt voor ik terug slaap.