Gelezen #7

Het lijkt misschien alsof ik niet zo heel veel gelezen heb de laatste tijd maar ik deel in deze post alleen de wat “hoogstaandere” boeken om het zo te zeggen πŸ˜‰ Naast deze exemplaren las ik ook een hele berg van die flut stationsromannetjesachtige boekjes, vooral ’s avonds in bed voor het slapengaan.

Bedrock – het boek van Josephine Kay en Nina Pierson

Ik kreeg dit boek een jaar of twee, drie geleden van mijn schoonpapa voor Nieuwjaar maar het heeft tot nu ongelezen in mijn kast gestaan (ik heb een soort van verzameltic voor zelfhulpboeken). En zelfs nu heb ik het nog niet volledig uit maar ik heb wel genoeg gelezen om er iets over te kunnen schrijven. Kennen jullie de website Bedrock? Je kan dit boek zien zoals de website, maar dan dus – duh – in boekvorm. Vandaar ook de titel, eh πŸ˜‰

Het boek is een verzameling (een héél uitgebreide, diverse verzameling) van allemaal artikeltjes die verschillende onderwerpen belichten met als voornaamste doel een beetje bewuster en happier in het leven te staan. Het is ingedeeld volgens drie grote hoofdstukken: Ik, Zij, De Wereld en per hoofdstuk heb je verschillende thema’s zoals vriendschap, psyche, duurzaamheid, werk, lichaam, spiritualiteit, …

Het is een super mooi vormgegeven boek met leuke foto’s in en vooral super mooie illustraties. De stukjes die er in staan vind ik zelf fijn om te lezen. Niet ellenlang maar gewoon behapbaar met ervaringen van de schrijfsters maar ook tips en wat meer onderbouwde informatie (achteraan vind je de bronnenlijst terug. Is het allemaal vernieuwend? Nee. Veel dingen wist ik al en je vindt dit dus ook allemaal terug op hun website. Het is leuk om op je salontafeltje te leggen en af en toe eens een stukje uit te lezen, daar leent het zich perfect toe. Het is zeker wel interessant maar als je niet per se een boek wil lezen zou ik gewoon af en toe de website eens checken.

Wat ik wel fijn vond, vaak vind je aan het einde van een stuk nog doorverwijzingen naar andere websites of boeken voor als je wat dieper op het onderwerp in wil gaan en zoals ik al zei; het ziet er mooi uit. Dat vind ik zelf wel belangrijk. Zou ik dit voor mezelf kopen? Ik wel, maar ik kan me inbeelden dat je daar zelf je geld niet aan wil geven. Zou ik het cadeau geven? Ja, zeker! Daar vind ik het wel een fijn boek voor!

Mild Ouderschap van Nina Mouton

Als je als (aanstaande) ouder maar 1 boek leest, laat het dan dit boek van Nina Mouton zijn. Je moet weten, ik ben best wel ‘zenuwachtig’ over mijn aanstaande rol als mama en het opvoeden van mijn kind. Ik vind dat een heel erg grote verantwoordelijkheid en ik ben gewoon een beetje bang dat ik het niet zo goed ga doen als ik zou willen. Nina heeft mij alleszins wel wat gerustgesteld (yes!).

Nina is gezinspsychologe en mama en dat lijkt mij de perfecte combinatie om een boek als dit te schrijven. Ze put uit haar kennis en ervaring als professional maar ook als mama. Toch wel belangrijk vind ik, ik ben sneller geneigd tips aan te nemen van iemand die er ook effectief midden in staat. En ik vind dat ze goeie tips geeft en vooral heel veel goeie inzichten. Ik heb vaak dingen gedacht als hΓ© dat was bij ons thuis ook zo vroeger of ja awel, ik vind dat ook belangrijk / wil het ook zo doen.

Het boek bestaat uit drie delen: 1. Ik word ouder en ik neem mee… (over je eigen opvoeding, het beeld dat je van het ouderschap hebt, je partner, adviezen van je omgeving, …) 2. Het leven zoals het is … (over de emoties van je kind, eten en slaap) en 3. En ik dan? (over zelfzorg en mild zijn voor jezelf en je omgeving). Na elk hoofdstukje krijg je van Nina de belangrijkste ‘lessen’ en tips nog eens opgelijst in een kader. Ook fijn vind ik dat ze heel veel voorbeelden uit haar praktijk gebruikt waardoor je zelf waarschijnlijk veel dingen herkent.

We verwachten van 1-jarigen wat we zelfs niet verwachten van volwassenen:

β†’ 12 uur ononderbroken alleen slapen
β†’ Zich stil en alleen bezighouden
β†’ Zichzelf kunnen troosten, zonder hulp van anderen
β†’ Speelgoed delen met compleet onbekenden
β†’ De vaardigheid om nooit negatieve emoties te tonen, zeker niet in publieke ruimtes
β†’ De vaardigheid om niks van controle te ervaren in je leven en daar superblij mee te zijn, de hele dag lang

Waar ik zelf super veel aan had: de informatie rond het verwennen met aandacht en dat dat eigenlijk niet kan en dat je niet moet vasthouden aan van die regeltjes of dat je niet per se consequent moet zijn als dingen niet goed voelen.

Het is geen geheim: ik ben enthousiast! Door het boek denk ik dat het allemaal wel goed moet komen en dat het belangrijkste gewoon is dat ik mijn eigen gevoel volg. Ik zou het ie-de-reen aanraden, ook als je geen mama of papa bent omdat het je ook inzicht geeft in je eigen opvoeding. En als je een extra duwtje nodig hebt: haar zus, Eva Mouton, verzorgde de illustraties en die zijn zo tof!

Joyland van Stephen King

Ik schreef ongeveer twee jaar geleden dat ik “EINDELIJK EINDELIJK EINDELIJK” Schone slaapsters van Stephen en Owen King uit had en wat voor moeilijk leesbaar boek ik het vond (vooral omdat het zo’n ellenlang verhaal was). Dat was met Joyland he-le-maal anders. Ik heb het boek een tijdje geleden gekocht van Talitha via Instagram maar ik durfde er nooit goed aan beginnen want Stephen King en ik mijn eerdere niet zo geweldige ervaring.

Devin Jones heeft het prima naar zijn zin in het amusementspark Joyland, waar hij een zomerbaantje heeft en zijn liefdesverdriet probeert te verwerken. Zo naar zijn zin dat hij besluit om zijn studie te onderbreken en een tijdje in Joyland te blijven.

Hij raakt in de band van de verhalen over de jaren geleden vermoorde Linda Gray, wier geest nog altijd in het spookhuis rondwaart. Er gaan geruchten dat er in de buurt meer jonge vrouwen zijn vermoord, op precies dezelfde manier. Als Devin zich ook nog ontfermt over een terminaal ziek jongetje, zullen de komende gebeurtenissen zijn leven voorgoed veranderen.

Ik lees op de achterkant van het boek: “Kings gave om verhalen te vertellen is fenomenaal.” en ja, daar moet ik Lee Child toch wel gelijk in geven. Ik heb het een paar keer gedacht tijdens het lezen: wat goed verteld! Je proeft de sfeer van Joyland, je kan je zo inbeelden hoe de personages er uit zien en zich gedragen (goed uitgewerkt). Op de voorkant staat als ondertitel “Wie durft het spookhuis binnen te gaan?” en dat het een thriller is maar dat bewijst voor mij alleen maar dat de persoon die dat er op heeft gezet geen flauw benul heeft waar het boek over gaat. Ik vind ook de samenvatting op de achterkant een beetje kort de bocht eerlijk gezegd. Ik vind het zelf meer een roman over een jongen en zijn relaties. Een mooi verhaal dat vlot leest en in de laatste 30 pagina’s een mini beetje spanning toont. Maar geloof me, het is een mini beetje.

Fijn boek! Aanrader! Een van de betere boeken die ik al gelezen heb en het heeft me nieuwsgierig gemaakt naar zijn andere boeken.

Las jij nog goeie boeken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 thoughts on “Gelezen #7

 1. Leuk dat je zo enthousiast bent over Mild Ouderschap! Ik heb het nu eindelijk ook eens aangekocht en beginnen lezen en het ligt me ook heel erg goed. Ik vind het ook best geruststellend dat je mag doen wat voor jezelf goed voelt, ook al druist dat in tegen de ‘regeltjes’ van de maatschappij.
  Tamara schreef laatst over Blogbabbel met Ilona van IlonaaMy Profile

 2. Ik lees heel weinig zelfhulpboeken omdat ik gewoon liever fictie lees. Maar blogs rond psychologie en die in de trant van zelfhulpboeken gaan vind ik dan wel weer interessant. Ik denk gewoon omdat dat is omdat dat behapbaarder is. Nu kijk ik meer Netflix dan dat ik lees, maar dat vind ik niet erg
  Nikita schreef laatst over Week in beeld | 15My Profile

 3. Dat eerste boek spreekt me ook aan. Ik ben wel een beetje gestopt met zelfhulpboeken te kopen want ik lees die dan toch niet πŸ˜€
  Ik lees nu ‘het achtste leven’ van Nino Haratischwili en het is prachtig!! Het is een heel dik boek maar het leest zo vlot en je wil steeds verder lezen waardoor het helemaal niet erg is dat het zo’n dik boek is. Integendeel.

  1. Ik heb Het achtste leven even opgezocht, lijkt me een super fijn boek! Ik heb ‘m op mijn lijstje gezet πŸ™‚ Ik kocht dus ook vaak zelfhulpboeken omdat ik het altijd wel boeiend vind maar inderdaad, die blijven hier ook ongelezen staan. Vandaar dat ik er maar eens werk van aan het maken ben, haha πŸ˜€

 4. Mild Ouderschap klinkt als een interessant boek! Fijn dat je daar nuttige dingen uit hebt kunnen halen. Ik heb zelf nul moeder/ouderschapsboeken gelezen, omdat ik dacht dat ik me er toch niet op kon voorbereiden. En dat was ook zo, haha. Het is idd een enorme verantwoordelijkheid, maar het komt helemaal goed. Uiteindelijk gaat het allemaal vanzelf πŸ˜€
  Johanne schreef laatst over A Pinch of Jo: hoe nu verder?My Profile

  1. Wel, ben voor de rest ook niet van plan om andere boeken te lezen eigenlijk, wil er ook ‘open’ in gaan zeg maar, maar deze leek me zo fijn en het stelt gelukkig niet teleur!

 5. Het boek van Bedrock ziet er wel heel mooi vormgegeven uit! Jammer dat je veel terug kan vinden op de website. Het boek van Nina ziet er ook echt leuk uit. En fijn dat je er wat aan hebt! Ik snap wel dat het spannend is om mama te worden, maar het gaat zeker helemaal goedkomen πŸ˜€
  Citlali schreef laatst over Ik mag voorlopig geen plantjes meerMy Profile

 6. Wat een mooie eye-openers uit dat boek over het ouderschap! Ook voor mij als niet-ouder. Gek eigenlijk inderdaad dat we van kinderen dingen verwachten die we eigenlijk zelf ook niet kunnen.
  Naar het boek van Bedrock was ik ook wel benieuwd. Ik volg hun site altijd graag. Maar goed om te weten dat je eigenlijk net zo goed gewoon hun site kunt volgen in plaats van het boek te lezen. Denk dat ik het daar dan maar bij houd πŸ˜‰
  Romy schreef laatst over Het leven vieren | 15 tips om zelf de slingers op te hangenMy Profile

  1. Oh die heb ik ook gelezen, al een jaar of twee geleden denk ik – als dat kan. Vond dat echt ook een top en een tof boek! Eigenlijk ook eentje dat iedereen zou ‘moeten’ lezen.