Gelezen #5

Het jaar is nog geen maand bezig en ik las vier boeken uit! Mooi op schema! 😉

Broertje – Michael Berg

In Broertje – dat zich voor het grootste deel in Frankrijk afspeelt – krijgen we te maken met een drievoudige moord op een Nederlandse oud-politicus, zijn vrouw en een onbekende vrouw. De autistische zoon, Felix, lijkt de dader te zijn. De Franse politie laat zijn zus Lotte uit Nederland over komen om Felix aan het praten te krijgen. Tegelijk volgen we het verhaal van Amin die vlucht uit zijn vaderland en in Nederland terecht komt.

Dit was het eerste boek dat ik van Michael Berg las. Ondanks dat ik het wel een goed boek vond, gaf ik het op Goodreads ‘maar’ drie sterren. Het gaat namelijk enorm traag vooruit vind ik. Het hele boek kabbelt het verhaal wat door en in de laatste 75 pagina’s (ongeveer) wordt het ineens spannend. Daarbij vond ik Lotte bij momenten echt enorm irritant. Ik moet wel zeggen dat het me tot aan de ontknoping een raadsel was hoe het nu precies in elkaar zat maar dat komt waarschijnlijk ook omdat je doorheen het verhaal niet echt veel hints krijgt. Wel complimentjes voor Michael omdat hij twee verhaallijnen die in eerste instantie compleet niets met elkaar te maken hebben, toch mooi laat samen komen.

Taal voor de leuk – Paulien Cornelisse

Ik las nog nooit een boek van Pauline maar dat ga ik nu vaker doen. Taal voor de leuk is eigenlijk een soort van verzamelboek met allemaal korte stukjes over – voor Pauline – opvallende taaldingetjes. En ik moet zeggen, ze heeft vaak gelijk!

Ik probeer wat meer te tekenen. Valt het op?

Pauline schrijft heel leuk en ik heb meermaals stukjes luidop voorgelezen omdat ik ze zo grappig vond. David vond ze meestal iets minder grappig maar kom, hij is dan ook niet zo’n taal- en boekenman. Dus dat begrijp ik! Nu, ik zei dat het boek een verzameling is van korte stukjes over taal, maar het is niet zo dat de stukjes volledig random zijn. Ze sluiten wel degelijk op elkaar aan en je kan Pauline’s talige hersenspinsels doorheen het jaar volgen. Interessant!

Ik heb niet over al haar bedenkingen een uitgesproken mening. Sommige dingen vond ik herkenbaar, andere niet, maar dat maakte het geen minder leuk boek.

Wat Alice vergat – Lianne Moriarty

Alice Love is 29, dol op haar man en zwanger van hun eerste kind. Dus… stel je Alice’ schok voor wanneer ze bijkomt op de vloer van haar sportschool, naar het ziekenhuis wordt gereden en daar ontdekt dat de bruidsweken al lang voorbij zijn. Ze ligt in een scheiding, heeft drie kinderen en ze is 39 jaar. 

Dit is het tweede boek dat ik van Lianne las en ik ben fan. Ik vond Alice een super fijn hoofdpersonage en ik kon me echt bijna voorstellen hoe het moet zijn 10 jaar van je geheugen kwijt te zijn en het daarna terug te vinden. Het is een semi romantisch verhaal dat natuurlijk goed afloopt (sorry als ik iets spoil maar dat wéét je gewoon als je zo’n soort boek leest 😉 ) dus perfect voor mij want ik ben een eeuwige romanticus en ik hou van happy endings.

Ik zat helemaal in het verhaal en ik had zelfs gedurende mijn werkdag momentjes dat ik zin had om verder te lezen. Het is niet per se een spannend verhaal, maar wel intrigerend. Je gaat er ook gelijk door nadenken. Hoe zou ik reageren? Hoe zou mijn leven er uit zien?

Verlangen naar minder – Jelle Derckx

Jelle is de inspiratiebron voor mijn Project Minimaliseren. Ik had dit boek al een tijdje op mijn e-reader staan maar was er nog niet aan toe gekomen om het te lezen. Nu wel. En ik heb geen spijt. Wat een fijn boek! Ik moet zeggen dat ik in het begin wel een beetje dacht: oké, waar gaat dit heen? Ik had verwacht dat het echt een soort van probleem-oplossing boek zou zijn maar dat is dus niet het geval. Jelle vertelt zijn levensverhaal en de inzichten die hij op deed, en geeft daarbij dus ook tips om zelf je leven – een beetje – om te gooien. Ik raakte alleszins heel geïnspireerd om ook schoon schip te maken.

Jelle verwijst in zijn boek wel vaak naar andere boeken en blogs dus heel veel nieuwe informatie is er niet in te lezen. Maar laten we eerlijk zijn, kan je in deze tijd nog echt compleet nieuwe dingen vertellen? Het boek is heel fijn geschreven (ik kon me perfect inleven in Jelle’s gedachtewereld), het leest vlot. En verhalen van een ander zijn nu eenmaal motiverend om zelf ook aan de slag te gaan. In dat opzicht stoorde het me totaal niet dat hij vaak naar andere bronnen refereert. Ik deed er zelfs wat inspiratie uit op voor mijn volgende boek.

14 Comments

 1. zwartraafje 29 januari 2019

  Amai, je hebt dit jaar duidelijk een snelle start gemaakt wat boeken betreft. Zelf was ik vrij goed gestart maar ondertussen heb ik al een week amper iets gelezen. Op blogposts na dan. Ik heb precies niet de energie om me echt te focussen op een boek. Hopelijk keert die energie snel weer.

  Beantwoorden
 2. Kaylin 27 januari 2019

  Bedankt. Weer drie boeken erbij op m’n to read lijst. Alsof er nog niet genoeg op staan :p Enkel Broertje heb ik niet toegevoegd.

  Beantwoorden
 3. Audrey 25 januari 2019

  ‘Wat Alice vergat’ klinkt inderdaad als een erg boeiend verhaal! Ik heb de andere boeken van Paulien Cornelisse wel al gelezen, maar haar nieuwste nog niet. Dat wordt eens tijd!

  Beantwoorden
 4. Alex 24 januari 2019

  Leuk dat je dit jaar al zo veel hebt gelezen! Vooral het boek “Wat Alice vergat” klinkt als een spannend en leuk verhaal, daar ga ik zeker naar kijken 🙂

  Beantwoorden
 5. Annelies 24 januari 2019

  Leuke boeken heb je gelezen. Ik zag ergens dat die Jelle Derckx een podcast heeft over minimalisme ook (iets met groen in de titel). Misschien vind je dat ook wel interessant.
  Annelies schreef laatst over Op het nachtkastje #18My Profile

  Beantwoorden
 6. Sanne 24 januari 2019

  Leuk! Ik stond gisteren in de bibliotheek te zoeken naar Verlangen naar minder, maar hij was helaas uitgeleend. Hopelijk de volgende keer meer succes :). Dit boek van Pauline Cornelisse heb ik ook nog niet gelezen, maar ik denk dat ik hier ook wel om kan lachen als taalliefhebber. Ik zet ‘m ook op mijn lijstje, dus bedankt voor de inspiratie.
  Sanne schreef laatst over Grote opruiming: Marie Kondo’s life-changing magicMy Profile

  Beantwoorden
 7. Shirley 24 januari 2019

  Ik ben Taal voor de leuk ook aan het lezen. Ben al wel een tijdje aan het lezen, omdat – ondanks dat ik het leuk vind – niet het geduld heb om veel van die taaldingen achter elkaar te lezen. Ik lees er dus ook steeds een boek naast. Ben nu bezig in The hate u give.
  Shirley schreef laatst over Een aantal van mijn favoriete series op NetflixMy Profile

  Beantwoorden
 8. Darina 24 januari 2019

  Je bent lekker aan het lezen! Taal voor de leuk lijkt me een heel leuk boek!
  Darina schreef laatst over 4 x de leukste modeseries die ik heb gevolgdMy Profile

  Beantwoorden
 9. Anne 24 januari 2019

  Ah, jouw post doet me eraan denken dat ik juist echt niet goed bezig ben met mijn leesprojectje. Aah! Haha! Ik was heel goed bezig aan het begin van het jaar, maar toen werd ik ziek en toen verslofte het weer even. Ik ga het weer oppakken!
  Anne schreef laatst over Slapeloze nachtenMy Profile

  Beantwoorden
 10. Stella 24 januari 2019

  Ik heb het boek van Paulien voor kerst gekregen! Ik ben me nu eventjes helemaal aan het onderdompelen in self help achtige boeken, maar als ik weer iets luchtigers wil lezen ga ik hem zeker pakken. Wat fijn dat je al zo lekker aan het lezen bent dit jaar – ik voor mijn doen ook! Alleen lees ik dus heel traag, hihi. Liefs!

  Beantwoorden
 11. Romy 24 januari 2019

  Superleuk dat je ‘Taal voor de leuk’ hebt gelezen! Ik ben daar nu ook in bezig en het is echt een boek naar mijn hart, haha. Ik ben ook zo iemand die zich allerlei taaldingetjes afvraagt in het leven 😛
  Het boek ‘Verlangen naar minder’ lijkt me ook wel wat. Ook al geeft hij niet veel echt nieuwe informatie, zo’n overzichtje is soms ook gewoon fijn om te hebben 🙂
  Romy schreef laatst over Kleur geven aan je leven (letterlijk én figuurlijk!) | 7 tipsMy Profile

  Beantwoorden
 12. Maudy 24 januari 2019

  Oh wauw, wat ga je snel! Ik heb toevallig net Verlangen naar Minder uitgelezen, vond hem best leuk maar vond wel dat er veel herhaling in zat, en de lijstjes over zijn eigen spullen vond ik niet bijster interessant. Ben wel benieuwd naar de andere boeken die je noemt!

  Beantwoorden
 13. Nikita 24 januari 2019

  Goed bezig, je hebt me nu al ingehaald! Ik ben net over de helft van boek 4. Maar het is wel een fijn boek. De boeken van Lianne Moriarty lijkt mij heel goed! Haar vorige boek ook, dus die moet ik dringend eens op mijn TBR zetten! Veel leesplezier, ik ben onderweg naar min laatste (!) examen voor deze periode, en ik ga zometeen ook eventjes lezen

  Beantwoorden
  • Irene 24 januari 2019

   Veel succes met je examen! Laatste loodje! 🙂 De boeken van Lianne kan ik zeker aanraden! Super ontspannend en de verhalen zijn minder cliché dan andere chicklits vind ik.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.