Geheimen van het Volwassen Leven.

Gisteren zat ik op de trein richting Gent, tompouce paaseitjes te eten en The Happiness Project te lezen. Ik denk dat iedereen ondertussen wel al eens gehoord of gelezen heeft over het boek van Gretchen Rubin. Ik begon er ooit al eens in maar om de één of andere reden legde ik het boek weer weg, om er nu dus opnieuw in te beginnen. Ik ben nog niet heel ver in het boek maar het leest heel vlot en ik herken ook wel al een paar dingen. Maar goed, daar gaat het eigenlijk niet om. Waar het dan wel om gaat? Om de Geheimen van het Volwassen Leven.

In het stukje waarin Gretchen vertelt over de voorbereiding voor haar project, maakt ze een lijstje met “geheimen”. Van het volwassen leven dus. En dat inspireerde mij om zelf ook eens zo’n lijstje te maken. Ik nam hier en daar een geheimpje over van haar omdat ik het gewoon heel erg herken en voor mij van toepassing is.

Mijn Geheimen voor het Volwassen Leven.

1. Gewoon goed is goed genoeg.

Het moet niet altijd allemaal perfect, super duper, mega fantastisch en geweldig zijn. Gewoon goed is ook goed genoeg. Het neemt al een heel stuk van de druk weg om alles altijd maar tot in de puntjes af en geregeld te hebben. Nergens voor nodig. Als iets goed geregeld is, is het goed.

2. Een technische storing is vaak opgelost als je het apparaat een paar keer aan en uit zet.

Feit. Toen ik nog in de bank werkte (dat klinkt nu heel lang geleden maar dat is het niet) hadden we regelmatig een technisch probleem met een computer, of nog erger, met de geldautomaten. Telefoontje naar de helpdesk: ‘Heb je hem al eens uit en terug aan gezet?’. Probleem opgelost. M’n e-reader die blokkeert: eens uit en terug aan zetten. Voila.

3. Neem altijd een flesje water mee als je langer dan 1 uur van huis gaat.

Dit vind ik echt wel een héél belangrijke! Ik vind het verschrikkelijk als we bijvoorbeeld twee uur in de auto moeten zitten en geen water hebben. Vanaf het moment dat ik bedenk dat we geen water hebben, krijg ik natuurlijk enorme dorst. Typisch. Het is gewoon handig en ik stop eigenlijk altijd een flesje in mijn handtas. Als ik het zou vergeten, wil ik ervoor zorgen dat ik er zo snel mogelijk eentje kan kopen.

4. Draag gemakkelijke schoenen.

Gisteren in Gent had ik mooie maar eigenlijk-maar-goed-voor-tien-minuten-wandelenschoenen aan. NIET HANDIG. Punt. Oké, je ziet er goed uit, maar nee comfort vind ik toch nog iets belangrijker. Gelukkig mensen, leven we in een tijd waarin we heel veel keuze hebben in mooie, comfortabele schoenen. Note to self: draag ze dan ook. Toen ik op de terugweg van het station naar de auto moest hobbelen over kasseien, nam ik mezelf plechtig voor om vanaf nu alleen nog maar aan m’n eigen geluk te denken. En daar horen comfortabele schoenen zeker bij!

5. Wees aardig.

Simpel. Wees gewoon lief tegen iemand anders. Zelfs als die andere een kutdag heeft en rottig doet. Liefde is alles.

Edit: ook voor jezelf natuurlijk!

6. Voor elk probleem is er een oplossing.

Daar ben ik echt van overtuigd. Zelfs al lijkt je probleem nog zo groot, er valt altijd wel iets aan te doen. Niet dat het altijd gemakkelijk zal gaan, maar moeilijk gaat ook. Ga er gewoon even rustig aan zitten. Wat is het probleem precies? Uit welke delen bestaat het? Ik leerde van Gretchen dat in het beschrijven van je probleem vaak al een vorm van een oplossing zit. Of toch op zo’n manier dat als je kan verwoorden wat je probleem is, je makkelijker een oplossing ziet.

Mijn probleem is bijvoorbeeld dat ik het moeilijk vind om er aan te denken de planten water te geven waardoor ze minstens drie keer per maand helemaal slap hangen. Oplossing: een alarm zetten in mijn telefoon! Dit is nu ook wel echt een heel simpel probleem hoor. Maar je snapt het wel hé.

7. Je hebt altijd een keuze.

Zelfs geen keuze maken is een keuze.

9. You = you.

En dat is echt helemaal oké. Wees jezelf en alles komt goed. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Vroeg of laat val je door de mand en het is echt fucking vermoeiend om iemand te zijn die je niet bent. Dus bespaar jezelf het gedoe. Maak het jezelf niet te moeilijk. Dat doen we echt veel te vaak terwijl het gewoon ook makkelijk kan.

10. Fouten maken mag.

Uit je fouten leer je. En ja het is kut als je een fout maakt. Maar zolang de wereld niet vergaan is, valt het wel mee 😉 Haha, nee oké, sommige fouten zorgen voor problemen maar zoals hierboven gezegd is alles oplosbaar. Nee, het is soms niet leuk. Ja, je leert er echt uit. En door Gretchen zie ik nu ook in dat je eigen fouten voor anderen helemaal niet zo heel erg opvallen. Of dat ze niet zoveel aandacht aan besteden als jij denkt.

11. Doe je best.

Doe gewoon je best en je kunt jezelf niets verwijten. Je kunt niet meer doen dan je best. Dus zelfs als het resultaat niet helemaal is wat je hoopte, je hebt wel je best gedaan en dat is wat telt.

12. Je vindt altijd wel een manier om rond te komen.

Hier had ik het een paar dagen geleden over met mijn schoonzus. Het leven is echt immens duur hé. Zeker als je zelf een huis koopt en een auto hebt en graag veel en lekker eet. Maar hoe je het draait of keert, als je geen geld uitgeeft wat je niet hebt, vind je altijd wel een manier om rond te komen.

13. Kleed je warm genoeg.

Lifesaver!

14. Zorg dat je nagels proper zijn.

Vind ik zelf heel belangrijk. Het is vaak ook één van de dingen die mij snel opvallen. Tenzij je een garagist of een boer bent, heb je geen excuus om met vuile nagels rond te lopen.

16. Leen niet.

Behalve voor een huis en eventueel een auto. Op zich is lenen niet slecht als je spaargeld hebt. Je hebt een buffer voor noodgevallen en kan ondertussen geleidelijk terugbetalen. Maar, grote maar, eigenlijk is het heel simpel. Wil je een grote flatscreen en heb je er geen geld voor? Koop dan geen flatscreen. Wil je een veertiendaagse rondreis maken door Ijsland maar kost het je twee maandlonen die je absoluut niet kunt missen? Ga dan niet naar Ijsland. En leen er geen geld voor. Het zorgt alleen maar voor problemen en je werkt jezelf in een diepe put.

Goed, dit geldt voor mij maar daarom dus niet voor jullie. Helemaal oké als je ergens een andere mening over hebt! You = you 😉

Wat zijn jouw Geheimen voor het Volwassen Leven?

18 thoughts on “Geheimen van het Volwassen Leven.

 1. Jup, helemaal gelijk heb je, of Gretchen! 🙂 ik had eigenlijk nog nooit van haar gehoord, oeps! Heb ik onder een steen geleefd? Wat je daar zegt over goed is goed genoeg… dat heb ik mezelf al vaak bedacht en helpt me soms om mezelf beter te voelen! In deze tijden van social media heb je al snel de indruk dat het bij iedereen altijd fantastisch is, en dan voel je jezelf bluh… maar, dus idd, voor mij alvast een hele goede waardevolle tip, of misschien wel een levensmotto 😀
  Nele | pizzapartyfridaynight schreef laatst over Mijn allereerste shoplog!My Profile

 2. Hahaha, ik moest echt lachen met de “technische apparaten eens aan en uit zetten”. Mijn lifesavers: vaker doen waar ik zin in heb in plaats van iets wat ‘moet’ (maar ik mezelf eigenlijk alleen maar opleg). Rupi Kaur lezen op de trein en dan een beetje zitten snotteren. (Echt, ik ben zo’n bleit geworden.) Wijn op vrijdag. Gewoon gaan slapen als ik mij slecht voel, want morgen zie ik alles waarschijnlijk al tien keer helderder. En Netflix nemen, want Netflix 😉
  Sam – singlereadytomingleblog schreef laatst over Van de ene zieke geest naar de andereMy Profile

  1. Ik zou nog een nieuwe post kunnen maken met alle extra geheimen die ik hier zie! Dat van dat slapen vind ik ook een goeie!

 3. Tompouce paaseitjes?! Waar haal je die? 😀
  Mooie wijsheden. Ik heb een aanvulling op vriendelijk zijn tegen anderen: een goeiendag zeggen (bv op het werk of tegen elkaar als je net wakker bent) is maar een kleine moeite maar een groot gebaar in mijn opzicht.

  1. Van de Hema! 😀 en dat is inderdaad ook een goeie! Het maakt je dag ook goed als iemand goeiedag terug zegt vind ik!

  1. Lief, dankje! ^^ Het voelt inderdaad soms alsof je niet kan kiezen, maar het is wel zo. Soms is het gewoon super moeilijk.

 4. Mooie lessen. Mijn wijze les klinkt heel onaardig: als iedereen aan zichzelf denkt, wordt wr aan iedereen gedacht. Niet dat ik altijd een enorme bitch ben, maar ergens vind ik het gewoon waar. Op sommige momenten zal er niemand anders aan je denken of voor je opkomen en dan moet je het gewoon zelf doen.
  Shirley schreef laatst over Hoeveel geld gaf ik in 2017 uit aan vakanties?My Profile

  1. Ik vind het niet onaardig klinken! Net heel mooi. Die kan eigenlijk ook in m’n lijstje want het is gewoon de waarheid.

 5. Leuk en interessant onderwerp! Vooral de laatste ben ik het helemaal mee eens. Het kan een hoop moeilijkheden besparen. En de comfortabele schoenen, lifesaver 😉
  Michelle schreef laatst over Lieve New YorkMy Profile

 6. Wat een mooi onderwerp om eens bij stil te staan! Je hebt hele wijze lessen op een rijtje gezet. Ik moest wel lachen om de les over de technische storingen. Daar zit ook zeker een kern van waarheid in, haha. Vooral ‘you = you’ vind ik een hele mooie en belangrijke les.
  Mijn belangrijkste geheim van het volwassen leven is dat je soms voor jezelf moet kiezen. Andere mensen zullen niet uit zichzelf altijd rekening met je houden of voor je zorgen. Uiteindelijk zal je dat toch grotendeels zelf moeten doen en zal je daarom ook een beetje lief voor jezelf moeten zijn.
  Romy schreef laatst over 7 tips voor leren houden van je lichaam (+mijn zoektocht!)My Profile

  1. Inderdaad, die had ik er eigenlijk wel nog bij kunnen zetten want ik vind het zelf ook belangrijk!

Comments are closed.