Fietsen naar je werk | Tips.

Zoals jullie ondertussen al weten, fiets ik elke dag naar m’n werk. Of ja, toch ongeveer. Op sommige dagen brengt m’n persoonlijke taxi me weg. Bijvoorbeeld als het heel erg regent. Of gewoon als ie een keer extraextra lief is voor me. Lucky me! Maar de meeste dagen, laat ik m’n beentjes dus gewoon al het werk zelf doen. Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd even leuk. Ondertussen heb ik wél een paar tips verzameld om het toch allemaal wat makkelijker en aangenamer te maken.

1. Koop een goeie fiets.

Ik heb niets tegen oude fietsen. Of krakkemikkige fietsen. Ik reed een tijdje ook met een oude brak. Tot m’n huidige fiets, reed ik nog met de fiets die ik had sinds ik twaalf was. Ja echt. Al was het fietsen de laatste jaren wel een beetje naar de achtergrond verdwenen. Toen ik wist dat ik op m’n huidige werk kon beginnen én we een huis gingen kopen in de buurt én ik geen eigen auto had (ik deelde er een met m’n broer), besloot ik voor m’n verjaardag een fiets te kopen voor mezelf. Best decision ever!  Mijne kostte denk ik nog een €350 na aftrek van m’n ecocheques die ik nog had. Voor de één valt dat mee, voor de ander is het duur. Maar als je het vergelijkt met andere fietsen valt het best mee. M’n fiets is ook van een kwalitatief merk én ik kocht hem in een echte fietsenwinkel waar ze fijne service leveren.

Goed, je kan ook rijden met je krakkemikkige fiets, maar het is toch echt wel een gemak dat je niet elke 3 dagen je banden op moet pompen, dat je pedaal er niet elke rit af valt en dat je bel gewoon werkt zoals het hoort.

2. Investeer in kwalitatieve kledij.

Nu zeg ik niet dat je jezelf in een wieleroutfit moet hullen (tenzij je dat fijn vindt hé), maar je kan wel investeren in goede kledij voor onderweg. Een écht waterdichte regenjas is bijvoorbeeld een must. En liefst een zomerjas en een winterjas. Je wilt dus echt niet in een flinke bui belanden en dan helemaal nat op je werk aan komen. Daarbij hebben we hier in België de twijfelachtige eer om heel wisselvallig weer te hebben. Zomer in de voormiddag, herfst in de namiddag. En dan af en toe een mini stormpje met wat wind er bij. Dan is het wel fijn om een goede jas te hebben die je beschermt tegen alle grillen van het weer.

Naast een regenjas vind ik het zelf ook fijn om een regenbroek (dit is mijn exemplaar) te hebben. Klinkt heel suf, en eerlijk, het ziet er misschien ook een beetje suf uit. Al valt het tegenwoordig wel heel erg mee en heb je ook vrouwelijke regenbroeken die je er niet laten uitzien alsof je één of ander gigantisch plasticachtig trainingspak aan hebt. Maar wat een luxe jongens! Denk even aan een natte jeans voor de helft van dag. Juist ja, horror! En met zo’n broek is dat verleden tijd! Hoera! Dat vind ik namelijk echt een van de vervelendste dingen die er zijn. Als je op je werk komt, trek je de broek uit en niemand die kan zien dat je in de regen hebt gefietst. Ik heb sinds kort deze regenbroek in m’n bezit en ik had serieus nooit gedacht dat ik er zo blij mee kon zijn.

3. Stel een fijne playlist samen / zoek iets om te luisteren.

Persoonlijk vind ik het heel fijn om onderweg iets te luisteren. Tegenwoordig luister ik in de ochtend naar de radio en in de namiddag naar m’n luisterboek via Storytel. In de ochtend vind ik het fijn om wat gebabbel te horen. Toch nog anders dan alleen liedjes of een boek. Daarvoor luisterde ik playlists op Spotify. Ook heel fijn! Het motiveert mij wat meer om te blijven fietsen. En nu begin ik het ook te zien als wat qualitytime met mezelf.

Let wel op dat je het volume niet te luid zet. Sowieso al om je oren te beschermen, maar ook omdat het belangrijk is om toch nog iets van het verkeer mee te krijgen.

4. Stel een noodpakket samen voor op je werk of onderweg.

Het hangt er van af wat je zelf fijn vindt om te doen. Er zijn twee soorten pakketjes die je kan samenstellen.

 1. Een pakje met reservekleren. Stel dat je toch in noodweer terechtkomt en helemaal nat bent, heb je op je werk wel iets droogs om aan te trekken. Je kan je reservekleren al op je werk leggen, maar je kan het ook meenemen op de slechte dagen.
 2. Een pakje met EHBO spulletjes voor je fiets en jezelf. Je denkt namelijk dat je niet zal vallen, maar het is soms sneller gebeurd dan je denkt. En het is ook wel fijn om een fietspompje mee te hebben om je platte band op te pompen. Je kan er ook extra batterijtjes voor je lampjes in stoppen of gewoon een extra lampje! Hema heeft bijvoorbeeld hele fijne die ook nog eens lief zijn voor je portemonnee.

5. Nog een investering: fietstassen.

Klinkt ook heel suf, maar tegenwoordig heb je echt wel héél leuke tassen die ook regenproof zijn! Ideaal. Ik heb er zelf met bloempjes op (deze van Basil!), maar er is voor ieder wat wils. En het is echt een fijne oplossing voor als je veel spulletjes mee moet nemen. Zelf stop ik er m’n handtas in, mijn lunch, handschoenen en een muts. En stiekem is het ook handig als je na je werk een pakketje moet gaan ophalen. Hihi. Of als je wat boodschapjes moet doen. Die van mij zijn best prijzig (wél heel fijne kwaliteit) maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Een leuk merk wat heel erg op Basil lijkt, is New Looxs, mocht je die stijl, net als ik, helemaal geweldig vinden.

6. Zorg dat je fiets goed afgesteld staat.

Laatst maar zeker niet minst! Als je zadel en je stuur niet goed afgesteld staan, kan je veel ongemakken ondervinden! Zo stond mijn zadel een tijdje te laag en kreeg ik er zere knieën van. Ga dus thuis rustig en uitgebreid rondjes fietsen op de oprit of in de tuin en kijk wat het beste voelt. Belangrijk ook om af en toe nog eens te checken of alles nog wel écht oké is. Ongemerkt kan je zadel weer wat naar beneden zakken waardoor je uiteindelijk weer veel te laag zit.

Hoe ga jij naar je werk?

Deze post is geschreven in samenwerking met Bikster

13 thoughts on “Fietsen naar je werk | Tips.

 1. Fietsen is zo niet mijn ding! Vroeger toen ik nog student was, fietste ik tenminste nog. Nu eigenlijk nauwelijks. Ik pak alleen de fiets om naar het station te gaan om daar verder de trein te pakken. En als dat niet hoeft, ga ik met de motor of auto.
  Sheila schreef laatst over Hoe vier jij de winter?My Profile

 2. Leuk artikeltje! In Shanghai fietste ik ook dagelijks naar mijn stage met zo’n deelfiets. Ik durf wel nooit met muziek fietsen, of als ik het doe, dan laat ik een oortje uit 🙂
  Marie schreef laatst over Welkom Nena!My Profile

 3. Ik fiets ook elke dag, maar dan naar school. Maar ik kan alleen maar zeggen ja, ja ,ja! Hele goede tips! Een stevige regenjas en regenbroek zijn echt redders in nood! Ik gebruik ze zo vaak en het scheelt dat je niet de hele dag in een vochtige jeans rondloopt. Ook fietstassen vind ik heel handig! Nog enkele tips: een zadelhoesje tegen de regen is ook heel fijn en een regenhoes voor over je schoenen is fijn wanneer je stoffen sneakers draagt en geen natte sokken wil, maar als je laarsjes draagt ofzo is het niet nodig.
  Laurine schreef laatst over 10x Cadeau inspiratie |Paper loversMy Profile

 4. Ik fiets ook bijna elke dag naar het werk. De laatste week was dat toch wel een uitdaging geweest maar ik ben telkens trots dat ik het gedaan heb! Alle tips die jij hebt, doe ik ook. Ik vind een fietstas ook heel handig, heb er eentje gekocht in de Action en ben er heel blij mee omdat ze van elkaar kunnen. Ik vind twee fietstassen een beetje teveel dus bij mij hangt er nu maar eentje. 🙂

  Nog wat extra tips:
  – Bij de zomer-herfst omschakeling en het donker worden van de dagen is het handig om al eens de batterijen van je fietslichtjes te testen. De mijnen werkten zogezegd nog maar als ik 5 minuten verder was, waren de batterijen dus plat.
  – Als je een tijdje niet gefietst hebt (door vakantie) is het altijd handig om je banden eens te controleren voor je volgende fietstrip. Want die gaan blijkbaar plat als je fiets even stil staat, who knew!

 5. Het lijkt me heel fijn om elke dag naar je werk te kunnen fietsen, behalve als het regent dan 😉 Maar goed, daar is goede regenkleding alweer een handige oplossing voor inderdaad! Handige tips geef je 🙂 Zelf ga ik altijd met de bus en metro naar mijn werk. Fietsen duurt waarschijnlijk 55 minuten, dus dat zou op zich ook kunnen. Wie weet in de zomer!
  Romy schreef laatst over 9 ‘First World Problems’ die zo erg nog niet zijnMy Profile

 6. Vroeger was ik echt afhankelijk van m’n fiets. Ik moest haast dagelijks naar de bushalte fietsen om naar school of stage te gaan. In totaal was dat toch ongeveer een halfuur per dag.
  Nu ik werk staat m’n fiets heel veel in de garage…. Ik woon op wandelafstand (5 minuten te voet) van m’n werk en heb dus m’n fiets ingeruild voor m’n voeten.
  Wel bewonderenswaardig dat jij het zo goed vol houdt en ook durft investeren in goede spullen zoals je regenbroek en fietstassen. Fietstassen had ik vroeger trouwens niet, wel een mandje aan m’n fiets 🙂

 7. Ik fiets af en toe naar het werk. Heb ook een tas van Basil speciaal om mijn laptop te kunnen meenemen op de fiets.
  Al gebruik ik ze vaker als gewone computertas dan als fietstas

 8. Goede tips. Ik ben trotse eigenaar van vier fietsen, terwijl ik niet zo heel vaak of graag fiets. Dat komt denk mede doordat het allemaal gammele tweedehandsfietsen zijn. Ik ga naar mijn werk met de bus (zou dat stuk ook makkelijk kunnen fietsen), de trein en dan nog 10 minuten met de fiets (die fiets wordt dus in ieder geval wel regelmatig gebruikt, haha). Het lijkt me lekkerder als je gewoon van huis naar werk fietst. Doordat ik vanaf het station pas fiets, heb ik geen zin om een regenpak mee te slepen voor het geval dat.
  Shirley schreef laatst over De leukste kerstmarkten om te bezoeken volgens een kerstmarktbarbaarMy Profile

Comments are closed.