En zo stond ik op een goeie zaterdagmiddag kikkererwtenvocht op te kloppen

Ik kan wel zeggen dat ik door mijn zwagerschap ineens veel meer zin heb in dessertjes maar wie hou ik voor de zot hé? 😉 Echter, als zwangere vrouw mag je sommige dingen niet eten – of ja, het wordt afgeraden – zoals daar zijn salami, preparé, tonijnsalade, dingen met rauwe eieren. En laat dat laatste nu net zijn waar ik extreem veel zin in had. Niet in rauwe eieren zelf natuurlijk (al zou een zachtgekookt eitje ook wel eens lekker zijn) maar in chocomousse.

Nu, chocomousse uit de winkel is wel safe maar laat ons eerlijk zijn, dat is toch een andere soort chocomousse dan zelfgemaakte hé. Dat vind ik toch. Gewoon veel minder lekker dan zelfgemaakte chocomousse. Mijn lievelings is mijn vriend zijn chocomousse. Helaas dus met opgeklopt eiwit, wat ik nu niet meer mag. Helaas is ook het eiwit net een ingrediënt dat je niet echt kan missen. Gesmolten chocolade met room is ook lekker maar das geen chocomousse.

Goed, die chocomoussezin was er nog altijd en ik herinnerde me ineens dat vegans al eens chocomousse maken met aquafaba aka kikkererwtenvocht, wat ik meteen benoem tot onsmakelijk woord van de maand. Het toeval wil dat ik tijdens het hoogtepunt van mijn goestingske net chili sin carne aan het maken was. Ik moest enkel nog de bonen en maïs toevoegen en toen kreeg ik een – al zeg ik het zelf – geniale ingeving.

“Als ik nu eens kikkererwten in mijn chili gooi, dan kan ik het vocht gebruiken voor chocomousse. OHMYGODIKBENEENGENIE!”

En zo stond ik op een goeie zaterdagmiddag kikkererwtenvocht op te kloppen. Ik was eerst een beetje sceptisch maar godsherejezus na een minuut of tien was daar het equivalent van opgeklopt eiwit. Hell yes. Schouderklopje voor mezelf. Vreugdedansje in de keuken. Olépistolé en al die dingen. Omdat ik natuurlijk geen complete asshole ben deel ik hier het receptje wat een samenraapsel is van andere recepten die ik op verschillende sites vond.

Wat heb je nodig:

 • een mixer
 • een kom
 • 150 gram chocolade – ik gebruikte een deel gewone melkchocolade – ik heb dat het liefste – en een deel melkchocolade met karamelstukjes (dat leek me lekker).
 • een blikje kikkererwten van 400 gram – je hebt alleen het vocht nodig dus maak met je kikkererwten nog iets lekkers, zoals dit.
 • een scheutje citroensap

Optioneel:

 • suiker – ik gebruikte 50 gram maar achteraf gezien was dat niet per se nodig.

Hoe maak je deze lekkere chocomousse?

Mega simpel:

 • Gooi je chocolade in stukjes in een kommetje in de microgolf en warm dit voorzichtig op (ik deed in intervallen met tussentijds roeren ongeveer 3 minuten op 350 watt)
 • Giet het kikkererwtenvocht in een kom, doe er een scheutje citroensap bij en begin met mixen. Het duurde bij mij een dikke tien minuten voor ik echt van die pieken had zoals je bij eiwit ook hebt.
 • Als je er suiker bij wil gooi je beetje bij beetje de suiker er bij in de laatste minuut of zo.
 • Meng nu je gesmolten chocolade en je opgeklopte kikkererwtenvocht door elkaar en verdeel je chocomousse eventueel over een paar potjes – ik laat het gewoon in de grote pot waarin ik het mengde.

“Ja maar, proef je dat dan niet dat daar kikkererwtenvocht in zit?” Nee. Geweldig hé? Ik heb eens met mijn pink in een klein drupje van het niet opgeklopte vocht geproefd, gewoon om te weten hoe het smaakt, en zelfs dat smaakte al een klein beetje naar opgeklopt eiwit.

Nu, er zit ook geen room in dus dit is een heel luchtige chocomousse en ook niet mega stevig. Toevallig is dat wel net hoe ik mijn chocomousse graag heb. Je kan op de foto hierboven de textuur een beetje zien. Ik vind het alleszins mega lekker en ik heb ook een beetje spijt dat ik het nu pas ontdekt heb, haha. Ik ga mezelf hier sowieso vaker mee verwennen.

Als ik een euro zou krijgen per keer dat chocomousse heb gebruikt zou ik nu een mooie €14 bij elkaar gesprokkeld hebben! Genoeg om ingrediënten te kopen en een heel leger blij te maken met dit heerlijke chocoladedessertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 20 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 thoughts on “En zo stond ik op een goeie zaterdagmiddag kikkererwtenvocht op te kloppen

 1. Ik was al van plan om dit een keer te doen sinds ik het vrij lang geleden een keer bij Fieke had gezien. Maar vervolgens kwam dat uitstel/afstel-principe hier een tijdje logeren en kwam er niets van. Dankzij jouw instagram-post en het feit dat ik die week een Vegetarische hachis Parmentier met kikkererwten ging maken kwam het er gelukkig wel een keer van en ik was ook fan. Manlief wat minder maar die is gewoon niet gek van chocolade op zich. Ik had wel heel weinig in volume. Slechts drie heel kleine potjes maar de smaak was wel super.
  zwartraafje schreef laatst over 2020 so far : gesprekken en gebeurtenissenMy Profile

 2. Hahaha ‘omdat ik geen complete asshole ben’, zalig. Als ik tiramisu of whatever maak moet mijn lief altijd het eiwit opkloppen, want ik krijg dat nooit hard genoeg haha.
  Lesley schreef laatst over EUH JA #11My Profile