Een selfhelp boekje maken

Vorige week zondag zat ik door mijn oude Flows te bladeren zodat ik al het moois er uit kon halen en de Flows zelf in de papierbak konden. Het werd namelijk een flinke stapel en ik had niet meer zoveel plaats over in mijn kast.

In een van de Flows las ik een artikel over een vrouw die voor zichzelf een selfhelp boekje maakte nadat ze bijna een burn-out kreeg. Nu zit ik absoluut niet op het randje van een burn-out maar mijn hoofd durft me ook al eens serieus in de weg zitten. Zo’n boekje leek me echt een super tof iets én om te maken én om dan altijd bij me te dragen zodat ik er op lastige momenten even snel in kan bladeren.

Wat is zo’n selfhelp boekje?

Het is een boekje waarin je allemaal dingen – lees: inzichten – verzamelt die jou kunnen helpen als je een lastig moment of een lastige dag hebt. Het is dus niet de bedoeling om zomaar wat random inspirerende quotes te gaan verzamelen en die in je boekje te schrijven of plakken. Het moeten echt stukjes tekst zijn waar je zelf iets aan hebt, die je zelf heel waardevol vindt.

Ik heb nu zelf voorlopig vooral zinnetjes uit Flow gebruikt of dingen die ik in mijn telefoon had opgeslagen. Het is wel de bedoeling dat ik mijn boekje verder ga aanvullen met mooie inzichten die ik bijvoorbeeld in boeken op doe. Ik heb nu mijn tijd wat genomen om veel te knippen en plakken maar niet elke pagina hoeft er per se zo uit te zien. Kwestie van de druk niet te hoog te leggen.

Hoe begin je er aan?

Neem een kijkje in je collectie prachtige maar lege notitieboekjes en kies een exemplaar uit dat bij voorkeur ook in je handtas past – ’t is leuk als je je boekje mee kan nemen. Ik had nog een mini Moleskine boekje liggen met blanco papier. Ideaal.

Ik heb zelf dus moois verzameld uit tijdschriften maar dat hoeft ook niet per se. Eigenlijk is het enige wat je écht nodig hebt je boekje en een balpen om je boekje vol te schrijven. Je kan natuurlijk altijd in de weer met potloden, stiften, papier, schaar en lijm. Het is extra leuk als er een paar toffe pagina’s in je boekje zitten maar het is dus geen must.

Ik weet niet of jullie dat ook doen, maar als ik zelf een zinnetje hoor of lees waarvan ik denk: “JA! YES!” dan zet ik dat in mijn telefoon. Dat zijn zinnetjes uit boeken, liedjes, dingen die mensen zeggen, … De waarheid is ook dat ik daarna eigenlijk nooit meer in mijn digitale notitieboek kijk als ik een beetje extra hulp nodig heb om de boel in mijn bovenkamer wat te kalmeren. Aangezien dit boekje iets tastbaar is dat ik altijd in mijn handtas ga hebben, vermoed ik dat ik er sneller eens in ga lezen.

Het is ook niet meteen de bedoeling om je hele boekje al vol te schrijven. Het is net tof om bijvoorbeeld elke maand eens een uurtje of twee uit te trekken om nieuwe inzichten die je verzamelde in je boekje te noteren en daar dan ook even echt bewust de tijd voor te nemen.

Een kijkje in mijn boekje

De buitenkant van mijn boekje is voorlopig nog gewoon zwart maar ik heb nog van die leuke plakfolie liggen die ik er rond wil doen – ooit. Verder heb ik erg m’n best gedaan om me neer te leggen bij niet-perfect. Een deel van mij wou heel graag mooi handletteren en mijn goeie stiften gebruiken maar ik heb die spullen allemaal ergens opgeborgen en ik had eerlijk gezegd geen zin om alles uit te halen. Ik hield me dus bij mijn gewone balpen en een lijmroller om spul mee te plakken. En dit is het resultaat van een paar pagina’s:

Ik heb ook al een paar blanco pagina’s versierd met een paar losse knipseltjes en daar kan ik dan later nog mooie – en vooral helpende – inzichten bij schrijven.

Waar ik zelf nog aan dacht: als je graag wil knippen en plakken maar niet per se een boekje met je wil meenemen, kan je ook een collage maken met een paar inzichten op (bijvoorbeeld maximum drie) en die collage dan inscannen en ‘m als achtergrond op je telefoon gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × 4 =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 thoughts on “Een selfhelp boekje maken

 1. Oh, ik had vroeger zo’n boekje met quotes maar dat werd op de duur gewoon te veel. Misschien is het inderdaad een goed idee om niet alle ‘mooie’ quotes neer te pennen maar enkel diegene die een goed geheugensteuntje voor me vormen. Ik heb hier nog wel ‘enkele’ notitieboekjes liggen dus misschien maak ik er wel eens werk van.
  zwartraafje schreef laatst over Harry Potter Bullet Journal 2020: #3My Profile

 2. Oh zo mooi gedaan!! Ik heb er ook eentje, maar er staan vooral samenvattingen in van teksten die ik interessant vond. Voornamelijk die van de site SoChicken.

  Misschien moet ik er ook eens wat van die quotes in kleven maar ik knip niet graag in mijn flows 😀

  1. Haha dat snap ik! Ik moest me er ook eventjes over zetten om er in te knippen. Ik heb ze ook best lang bewaard maar ik kijk er eigenlijk nooit meer echt in dus dan hergebruik ik ze liever zo 🙂 SoChicken is een fijne website! Heb je de boeken van Jelmer ook?

  1. Ja het is ook helemaal anders dan een bullet journal. Je houdt er in principe je afspraken niet in bij. Ik heb ook een tijdje een bujo bijgehouden en vond het creatieve deel wel fijn maar op de duur vond ik het eerder een verplichting geworden en kocht ik ook een gewone agenda :p

 3. Ik heb ook een tijdje zo’n journal gehad, maar die is inmiddels kwijt.. En stiekem zie ik het ook wel weer als een fijn en leuk projectje om helemaal opnieuw mee te beginnen! Je hebt me helemaal aangestoken, hihi. Ik denk ook dat het effect hiervan (ermee bezig zijn, het op andere momenten weer even doorkijken) heel waardevol is. En halloooooo, wat ziet jouw boekje er mooi uit ook?! Have fun ermee! <3

  1. Jammer om te lezen dat je niet zo goed in je vel zit. Ik hoop dat het snel terug wat beter met je gaat! Zo’n boekje kan je misschien wat helpen. Baadt het niet dan schaadt het niet hé 🙂

 4. Wat een goed idee 🙂 Ik heb wel eens een Selfcare Journal gemaakt, waarin ik dus vooral bijhield hoe goed ik voor mezelf zorgde (dat werkte ook goed), maar zoiets is ook wel inspirerend!
  Anne schreef laatst over Dagboekje #24My Profile

  1. Jaa dat had ik vroeger ook! Ik schreef daar echt alles in wat me hielp om goed voor mezelf te zorgen: liedjes, eten, ademhalingsoefeningen, … was ook fijn. Misschien moet ik die maar eens terug in gebruik nemen ook.