Een paar tips om wat meer te lezen.

Tot een jaar of twee gelezen geleden las ik graag, maar het was niet zo dat ik het ene na het andere boek verslond. Als ik twaalf boeken per jaar las, was het al veel. Toen ik twee jaar geleden voor het eerst een Goodreads challenge aanging, verhoogde ik al snel mijn doel van 12 naar 25 boeken. Sindsdien gaat het met het lezen in stijgende lijn. Ik vind het mega ontspannend en heel fijn om eens even in een andere wereld te vertoeven. Het helpt mij echt om te relaxen en even alles rondom mij te vergeten. Als ik bijvoorbeeld lees in de trein, vergeet ik echt alles rondom mij en vallen me maar weinig dingen op. Af en toe schrik ik ineens op uit m’n boek omdat ik ben aangekomen in mijn station en echt NU moet uitstappen. Haha.

Omdat ik me kan voorstellen dat jullie ook allemaal graag willen lezen (wie niet? πŸ˜‰ ) maar misschien niet goed weten hoe of wat, zet ik vandaag mijn tips om wat meer te lezen eens op een rijtje.

1. Maak er een gewoonte van of vervang een andere gewoonte door lezen.

Dooddoener natuurlijk maar wel een topper. Maak een gewoonte van het lezen. Vroeger las ik altijd in bed voor het slapen gaan. Dat doe ik tegenwoordig minder maar ik lees wΓ©l altijd op de trein. Dat zit er ondertussen echt ingebakken en ik ga ook een klein beetje dood als ik merk dat ik mijn e-reader thuis vergeten ben. Maar je kan bijvoorbeeld ook ’s morgens, als je even 10 minuutjes over hebt in je routine een paar pagina’s lezen. Of na het avondeten voor je een aflevering van je favoriete serie kijkt.

Zelf kijken wij ’s avonds echt heel vaak televisie (behalve op dinsdag want schermpjesvrije avond!) en ik kan best makkelijk die gewoonte vervangen door een boek te lezen. Of misschien snooze je ’s morgens wel een half uur in bed? Waarom dan niet even je boek er bij nemen en al een hoofdstukje lezen? Je staat er nog lekker ontspannen van op ook!

2. Kies alleen boeken uit die je Γ©cht aanspreken.

Je moet echt geen boeken gaan kiezen die iedereen heeft gelezen of omdat een bepaald boek hip is maar het je eigenlijk niet aanspreekt. Zelf heb ik vaak het gevoel dat ik echt eens een klassieker moet lezen maar de meeste van die boeken spreken me echt totaal niet aan. Gewoon niet aan beginnen dan! Het is vreselijk om je door een boek heen te slepen omdat je denkt dat dat verwacht wordt.

3. Neem je boek overal mee naartoe.

Dit is een dwarsligger.

Tegenwoordig verhuist mijn e-reader altijd samen met mijn portemonnee en telefoonlader van tas naar tas. Ik neem het ding werkelijk overal mee naartoe. Je weet nooit dat ik ergens moet staan of zitten wachten en dan vind ik het heel fijn om de tijd door te komen met een boek. Nu is het soms wel moeilijk om een fysiek boek overal mee te slepen, zeker als je van lijvige exemplaren houdt. Maar tegenwoordig is ook daar een oplossing voor! Je hebt nu ook van die dwarsliggers of gewoon boeken in heel mini formaat. Ideaal om mee te nemen in je handtas!

4. Kies een doel.

Als je iemand bent die beter kan werken aan de hand van doelen, is het misschien handig voor je om een doel in te stellen. Bijvoorbeeld op vlak van aantal boeken dat je wilt lezen maar je kan ook een lijstje opstellen met boeken die je echt wilt lezen. Zelf kies ik nu elk jaar een doel via Goodreads en daar kan je ook makkelijk bijhouden wat je leest.

5. Stel een timer in.

Als je het moeilijk vindt om tijd te maken voor lezen of om een tijdje gewoon alleen maar te lezen zonder andere dingen die in je hoofd zitten, is het handig om een timer in te stellen. Begin bijvoorbeeld met een kwartier en lees tot je timer afloopt. Je kan telkens opbouwen totdat je de timer niet meer nodig hebt. Ik denk dat veel mensen vinden dat ze geen tijd hebben om te lezen maar je hoeft echt geen uren aan een stuk met je neus in je boek door te brengen. 10 minuutjes is ook al heel wat en kan net helpen om je een beetje te ontspannen. Als ik thuis werk, vind ik het fijn om in mijn pauzes wat te lezen.

6. Dwing jezelf niet om een boek uit te lezen.

Dit vind ik zelf soms moeilijk om los te laten. Als ik een boek niet uit lees, voelt het aan als een los eindje en ik haat losse eindjes. Maar goed, soms spreekt een boek mij totaal niet aan of erger ik mij groen en blauw aan het hoofdpersonage. Dan stop ik met lezen. Het heeft geen zin om je er door te worstelen want dan is lezen al lang niet meer ontspannend. Misschien lukt het later beter om door het boek te raken? Of misschien moet je het maar gewoon helemaal laten voor wat het is.

Een boek in mini formaat.

7. Ga eens naar de bib.

De bib is echt dΓ© plek om heen te gaan als je op zoek bent naar boeken maar niet goed weet waar je nu precies zin in hebt. Ik vind het zelf heerlijk om door alle rekken heen te gaan en dan gewoon alle boeken uit te kiezen die me leuk lijken. In de bib is het ook makkelijker om eens een boek uit te kiezen dat je anders nooit zou nemen. Keuze genoeg!

8. Kijk eens bij de ‘kinderboeken’.

Ja serieus. Lees eens een boek Roald Dahl! Mathilda en Sjakie zijn mijn favorieten. Het zijn leuke verhalen, zelfs als je volwassen bent, en je leest ze in een twee drie uit. Een makkelijke manier om er (terug) wat in te komen.

9. Maak het jezelf gemakkelijker om te lezen.

Leg een boek op de salontafel of je nachtkastje. Dat verkleint de drempel om het er even bij te nemen en wat te lezen. En zoek uit wat voor jou makkelijk werkt. Zit je graag knus in de zetel met een dekentje en een boek of kan je net beter lezen als je aan de eettafel zit? Misschien lees je makkelijker tijdens het ontbijt? Neem er al een drankje bij en iets om te knabbelen zodat je daar niet meer voor hoeft op te staan.

Heb jij nog tips om wat vaker te lezen?

38 thoughts on “Een paar tips om wat meer te lezen.

 1. Een boek dat me niet ligt kan me echt een leesdip in sleuren. Ik kan heel moeilijk zo’n boek loslaten πŸ™‚ Het gebeurt vaak genoeg dat er halverwege ineens een omslag is en ik het plots niet meer opzij kan leggen. Met ‘klassiekers’ gaat dat meestal net zo: heel veel moeite om in het verhaal te komen, maar eens ik erin zit, snap ik ineens waarom het ‘klassieker’ wordt genoemd. Hoewel ik me nog niet door Dr. Zhivago heb weten te worstelen, maar ooit! πŸ˜‰ Vroeger nam ik altijd een boek mee in mijn handtas. Tegenwoordig maak ik veel te weinig tijd om te lezen. Eigenlijk erg!
  Leen schreef laatst over Project Opruim #2: over hoe Marie Kondo mijn manier van opruimen heeft beΓ―nvloedMy Profile

 2. Lees enkel boeken die je echt aanspreken is voor mij een cruciale tip. Je ziet vaak lees challenges passeren maar die werken net om die reden voor mij compleet averechts. Ik wil absoluut niet uit mijn boeken comfort zone komen!
  Goofball schreef laatst over Wearing a FitBit for 4 weeksMy Profile

 3. Leuke tips! Ik heb ook altijd een boek bij me en lees echt super veel. Mijn doel is om dit jaar eindelijk de 100 boeken te halen. Ben benieuwd of ik het ga halen! πŸ™‚

 4. Ik heb onwijs veel boeken maar ik lees echt te weinig, heel stom. Ik vind kookboeken, reisboeken, haakboeken, afval boeken maar ook lees boeken zoals Santa Montefiore ook echt fantastisch! haha teveel keus

 5. Ik lees het meest in de zomer. Ik vind het heerlijk om in de zon in de tuin of op een strandje te liggen met een boek. Ook in de winter tijdens het in bad liggen vind ik lezen leuk, verder lukt het me eigenlijk niet zo. Of er moet een nieuwe boek liggen waar ik erg benieuwd naar ben πŸ™‚

 6. Ik ben een dieharde boekenwurm, maar nu maak ik er weinig tijd voor. Via Timehop krijg ik heel vaak herinneringen van de jaren dat ik boek na boek las. Ik mis die tijden wel. Maar ik heb nu al drie avonden kaarsjes aan, lichtjes aan en het grote licht uit om te lezen. Zalig. Ik gun mezelf die momentjes niet omdat school me kapotmaakt. Maar dankzij therapie, leer ik mezelf dat terug te gunnen. Gisteren las ik het derde boek van dit jaar uit. Vanavond begin ik de vierde

 7. Leuke tips!
  Ik heb ook een e-reader app op mijn telefoon, die over het algemeen netjes synchroniseert met mijn e-reader. Zo hoef ik niet een klein beetje dood te gaan als ik mijn e-reader thuis vergeet, of kan ik ook makkelijk lezen op onverwachte momenten, als de e-reader thuisgebleven is. Ik lees vaak op mijn telefoon als ik in de wachtzaal bij de dokter zit.
  Anne schreef laatst over Internet-alfabetMy Profile

 8. Sinds ik een e-reader heb, ben ik weer begonnen met lezen (2015). Dat terwijl ik altijd wel graag las. Tijdens mijn studententijd las ik echt amper, misschien omdat je dan het idee hebt dat je studieboeken ‘moet’ lezen. Ik moet wel zeggen dat ik mijn e-reader alweer laat verstoffen, tegenwoordig lees ik op mijn telefoon in de Kobo Plus app.
  Shirley schreef laatst over Een aantal van mijn favoriete series op NetflixMy Profile

 9. Ik kan mij ooh zo moeilijk concentreren.. Er mag geen vlieg passeren of ik heb het gezien. Zo kan ik onmogelijk op een drukke plek rustig lezen en zelfs hier in huis lukt dat niet. Er komt altijd wel iemand binnen en dan schrik ik op en ben ik de draad van het lezen kwijt.. Ik heb het vroeger als kind heel vaak gedaan, maar langer dan 1 hoofdstuk lukt mij absoluut niet. Ik wil het wel, maar de concentratie laat mij heel vaak in de steek..

  1. Bij mij is lezen in een drukke omgeving dus net een manier om alles buiten te sluiten maar ik kan me wel inbeelden dat je er snel afgeleid door raakt!

 10. Haha grappig, ik heb toevallig afgelopen week ook een blog met tips om meer te lezen geschreven (hij staat nog niet online). Voor mij helpt m’n e-reader vooral; met dat ding hoef ik de deur niet uit om een nieuw boek te lezen, en als ik wel de deur uitga heb ik overal m’n boek bij me.

  Het boek Simon van je foto’s heb ik trouwens ook, gekregen van m’n schoonouders omdat m’n vriend zo heet. Ik heb er eerlijk gezegd nog helemaal niet naar gekeken haha, is het een goed boek?
  Marlous schreef laatst over 2019: het jaar van de persoonlijke blogs (+ blogtips!)My Profile

  1. Haha ik moet eerlijk zeggen dat ik er nooit aan toe ben gekomen om het te lezen πŸ˜‰ Heb het zelf ook geleend van mijn ouders maar omdat het hier al maanden lag, vandaag teruggegeven. Oeps. Mijn mama en schoonmama vonden het wel een mooi verhaal!

 11. Lezen is zo ontzettend fijn. Ik heb het in 2018 vaak gedaan en ga dit zeker in 2019 doorzetten. Heb nog een hoop toffe boeken liggen om te lezen, zo benieuwd (inclusief keuze stress welke eeeeeeerst….)

  1. Hihi dat ken ik! Elke paar weken doe ik een rondje Bol om wat nieuwe boeken te downloaden en dan heb ik er ook altijd zoveel nieuwe dat ik niet goed weet waar beginnen.

 12. Goede tips! Ik ben een echte boekenwurm maar er waren ook wel weken dat ik geen boeken aanraakte. Maar daar is nu gelukkig verandering in gekomen omdat ik nu andere dingen laat voor wat ze zijn (lees: social media) en een boek pak. Heerlijk.
  Darina schreef laatst over 5 favorieten van de week #5My Profile

 13. Oeps, ik kan er van mezelf niet tegen om een boek niet uit te lezen. Daardoor ben ik nu ook al 19 dagen bezig in een boek en moet ik mezelf wat forceren. Dat boek ga ik waarschijnlijk ook maar 2 sterren geven op goodreads tenzij het verhaal plots verandert natuurlijk.
  Ondanks dit koop ik enkel boeken uit mijn to-read lijst. Boeken die daar niet op staan mag ik enkel in de kringloopwinkel of op de rommelmarkt kopen voor een klein prijsje. Op die manier is het echt geen dure hobby

  1. Dat is ook nog eens een idee! Ik koop eigenlijk nog zelden een fysiek boek maar als ik er eentje koop, is dat ook wel meestal uit de kringloop. Ik heb me ook eens een tijd door een boek geworsteld en dan maar besloten om niet meer verder te lezen, maar na een paar weken wou ik het toch uitlezen. Vond het ook geen fijn idee dat ik er middenin gestopt was. Maar nu zit ik er minder mee.

 14. Ik lees sinds eind 2017 weer en heb vorig jaar voor het eerst een challenge op Goodreads gesteld en behaald! Ik vind lezen ook echt heerlijk en wat je zegt, het is ontspannend. Ik zelf lees vaak ’s ochtends tijdens het ontbijt, voor het slapen of als vervanger voor het nutteloos scrollen op mijn telefoon. Nu ik dat schermpjesloze avond een aantal keer voorbij heb zien komen ga ik dat misschien ook wel proberen, waarom niet? Lijkt me heerlijk πŸ™‚
  Anne’s plek schreef laatst over Misschien is niks doen beter dan iets doenMy Profile

  1. Kan het zeker aanraden om zo’n schermpjesloze avonden in te plannen! Ik vind het heel fijn en het doet me ook inzien dat de televisie niet alles is. Ik ontbijt eigenlijk altijd op mijn werk dus het is wat moeilijk om dan te lezen, maar als ik hier thuis alleen zou ontbijten, zou ik ook lezen denk ik. Ik vind het namelijk wel héél tof om te eten en te lezen.

 15. Goede tips! Het is inderdaad zo dat je boek gewoon steeds in het zicht moet liggen en dat je best altijd in een boek bezig bent of een lijstje hebt waar je kan uit gaan kiezen. Door die dingen te doen lees ik sinds een jaar of drie ook veel meer dan vroeger. En in de trein natuurlijk, dat is ook mijn leesmomentje, al zit ik er maar 20 minuutjes op.
  Annelies schreef laatst over Gelezen in 2018 & leesdoelen 2019My Profile

  1. Blijven gaan inderdaad! Ik merk bij mezelf ook dat als ik lang niet lees, het ook almaar langer duurt voor effectief weer een boek erbij neem. Ik zit gemiddeld 35 minuten op de trein maar zelfs als ik er maar een kwartier of tien minuutjes op zou zitten, zou ik ook m’n boek er bij nemen πŸ™‚

 16. Leuke tips! De laatste maanden heb ik geleerd van een boek meteen opzij te leggen als het me niet boeit.
  Mijn tip: maak een lijstje van de boeken die je wil lezen. Ik heb die ook op mijn telefoon, handig als je in de bib (of boekhandel) bent πŸ™‚
  fieke schreef laatst over Count your blessings #10My Profile

  1. Ook een goeie inderdaad! Ik houd op Goodreads wel een beetje bij welke boeken ik nog wil lezen maar ik kijk daar nu ook weer niet zo strikt naar. Ik doe elke paar weken een rondje door Bol om te zien of er wat leuks is πŸ™‚

 17. haha mijn favoriete boeken zijn vaak nog steeds de young adults, gewoon omdat ze zo makkelijk ook weg lezen. Ik probeer inderdaad gewoon m’n mobiel ook wat vaker weg te leggen en ipv hier van te lezen, vroeger kon ik zo lang in een boek verdwijnen maar vind het jammer dat de beeldschermen het een beetje hebben vervangen.
  anouk schreef laatst over LEKKER NAAKT LEKKER BLOOT SOMS WILDE IK DOOD #1My Profile

  1. Je hebt gelijk! Ik vind dat zelf ook geweldig als ik tijdens mijn werk bijvoorbeeld al zit te verlangen naar het moment dat ik kan verder lezen omdat ik zo benieuwd ben naar het verhaal.

 18. Fijne tips! Ze komen bij mij precies op het goede moment, aangezien ik inderdaad ook één van die mensen ben die meer wil gaan lezen. Ik was ook van plan volgende week een artikeltje over “iets met lezen” te schrijven, want ik heb deze week een abo op de bieb genomen (weer sinds 15 jaar ofzo!).
  Sanne schreef laatst over Van goede voornemens naar goede gewoontesMy Profile

  1. Ooh leuk! Ik ga volgende week ook weer eens naar de bib πŸ™‚ ’t Is al wel even geleden dat ik er nog ben geweest eigenlijk.

 19. Wat leuk dat je meer aan het lezen bent geslagen! Heerlijk om je zo in een boek te verliezen. Zo’n OV-rit naar werk is daar natuurlijk de perfecte gelegenheid voor πŸ™‚ Je geeft goede tips, vooral die eerste. Ik ga bijvoorbeeld nu vaak ’s avonds voor het slapengaan nog een kwartiertje allerlei dingen googelen of opzoeken op mijn telefoon, gewoon voor de leuk. Daar zou ik best een kwartiertje leestijd van kunnen maken.
  Romy schreef laatst over Een kijkje in mijn dagboek van 13 jaar geledenMy Profile

  1. Ja inderdaad! En het is nog beter voor je slaap ook πŸ˜€ Hihi. Maar ik moet zeggen dat ik nu ’s avonds dus ook wel minder lees. Wij kijken ook vaak nog een stukje van een serie ofzo. Haha.

Comments are closed.