Een maand zonder pil.

Ondertussen ongeveer anderhalve maand geleden besliste ik om te stoppen met de pil. Niet om baby’s te maken maar omdat ik het gevoel had dat deze vorm van anticonceptie niet meer bij mij paste. Ik slik al ongeveer 10 jaar de pil zonder problemen. Maar een aantal maanden geleden begon ik wat problemen te ondervinden. Na een bezoekje aan m’n huisdokter kreeg ik een zwaardere pil voorgeschreven. Ook dat ging niet helemaal goed dus toen ik drie maanden later weer bij de dokter zat en ze me nog eens een andere pil wou laten proberen, had ik het eigenlijk wel gehad. Weg er mee!

Dat klinkt vrij impulsief. Toch?

Maar dat was het eigenlijk niet. Toen ik problemen kreeg met mijn allereerste pil, zat ik er al een tijdje aan te denken. Ik las veel ervaringen van vrouwen die stopten met de pil en dat zette me ook aan het denken. Wil ik het nog wel? Wat doet het voor mijn lichaam en mijn gemoed? Hoe langer ik er over ging denken, hoe meer het hele idee van hormonen in m’n lichaam proppen me tegen stond. Ik denk dat ik toen al wilde stoppen, maar nog net dat laatste duwtje nodig had om de knoop door te hakken. 

Ik was namelijk in het begin wél heel tevreden met de pil. Ik kon er mijn regels mee regelen (haha) en vond het geen moeite om er elke dag aan te denken het pilletje in te slikken. Het was gewoon een makkelijke oplossing. Veel van mijn getob ging dan ook over het feit: wat als ik de pil niet meer slik?

Duuuuuuus…

Dus ik stopte. Want de beste manier om te ontdekken wat en hoe is toch gewoon door het doen denk ik dan. Ik kan 86753 ervaringen opzoeken maar uiteindelijk zijn dat allemaal andere vrouwen. Ik moet wel zeggen dat ik mijn hart een beetje vast hield want bij de meeste ervaringen las ik gevolgen als: erg pijnlijke boobies, haaruitval, enorme moodswings, maandstonden die uitblijven, … Daar had ik uiteraard niet zo veel zin in.

Maar de beslissing zorgde er eigenlijk ook voor dat ik me mentaal ineens al beter voelde. Omdat ik er over nadacht en een bewuste keuze maakte in plaats van uit gemakkelijkheid dan maar de pil te slikken. 

Wat is mijn ervaring nu?

Ik had het nooit gedacht maar ik zit nu in mijn tweede pilvrije cyclus en het gaat goeeeed! Ik had gehoopt dat mijn lijf gewoon meteen weer op het juiste spoor zat maar rekende er op dat de kans er in zat dat ik lang op mijn regels zou moeten wachten. Dat was niet het geval. Ik track alles nu in een app (Flo) en die zat er twee dagen naast.

Verder heb ik totaal geen last van mijn haar dat uitvalt, ik heb geen pijn in mijn boobies, mijn menstruatiepijntjes zijn niet erger geworden (maar ook niet minder) en ik heb ook niet zo’n last gehad van moodswings. Ik ben dus echt wel positief verrast, al houd ik er ook rekening mee dat er nog het een en ander kan gebeuren. Het enige nadeel dat ik nu kan bedenken is dat we aangewezen zijn op condooms. Dat is niet heel sexy of charmant maar zo’n enorme ramp is het nu ook weer niet. 

Verder merk ik aan mijn menstruatie zelf ook nog een verschil. Dit is misschien tmi maar ik ga het toch vertellen 😉 Met pil was mijn menstruatie (wat eigenlijk niet echt een menstruatie is, maar een onttrekkingsbloeding) veel dikker en donkerder waar het zonder pil gewoon vloeiend en rood is. Ik dacht dat mijn menstruatie minder lang zou duren maar dat is niet het geval. Het duurt gewoon nog altijd vijf dagen. 

En nu?

Ik ga gewoon door. Ik ben zeker dat ik geen hormonale anticonceptie meer wil. Wel vind ik het een super boeiend onderwerp en zou ik me er graag meer in verdiepen. Ik vind het namelijk best schaamtelijk om te zeggen, maar ik wist voor ik stopte eigenlijk helemaal niet hoe een cyclus er nu precies uit zag en wat dat dan allemaal betekende. Ik kocht Taking charge of your fertility van Toni Weschler om me er verder over in te lezen. Zoals ik al zei gebruik ik nu een app die me zegt wanneer mijn maandstonden er gaan zijn, wanneer ik ovuleer … maar het lijkt me heel interessant om zelf meer te leren hoe mijn lichaam in elkaar zit.

Ik ben van plan om binnen twee maanden nog ergens een update in te plannen om jullie verder op de hoogte te houden over deze uiterst interessante ontwikkelingen 😉

17 thoughts on “Een maand zonder pil.

 1. Ik vind het heel boeiend om je ervaringen te lezen, want het is natuurlijk een belangrijk onderwerp. Ik pak zelf de pil en heb nog geen intenties om daar mee te stoppen. Ik kan het mentaal niet aan om alleen op condooms te vertrouwen ofzo, maar ik sluit niks uit voor de toekomst

  1. Haha ja dat is wel een ding natuurlijk maar je bent ook niet je hele cyclus vruchtbaar. Ik heb er wel vrede mee 🙂 Ook omdat het niet heel erg zou zijn als er een baby zou komen. Dat is niet wat we nu al willen, maar als het zou gebeuren, dan is het zo.

 2. Hehe, good for you! Een goede vriendin van me heeft nog nooit de pil geslikt en ze bekijkt altijd wanneer het “gevaarlijk” is dat ze moeten opletten. Dat werkt perfect voor haar, hoewel ik zoiets nooit zou durven overlaten aan het lot. 😀 Ik bekeek haar wel een beetje gelijk zot toen ze het me vertelde, maar toen ze me uitlegde hoe onnatuurlijk de pil was, moest ik er toch ook even over denken.

 3. Ah zo fijn om dit soort verhalen te lezen! Ik wil dus eigenlijk ook graag stoppen, maar ik ben heel bang dat ik veel meer migraine krijg door hormonale schommelingen (die je met de pil natuurlijk reguleert) en dat ik ook mijn puistjes weer terug krijg.. Plus dat mijn boobies helemaal verdwijnen – en ik heb al niet heel veel. Daarnaast kan ik eigenlijk geen nadelen van de pil opnoemen.. Behalve dan dat ik me hoogstwaarschijnlijk zonder pil ‘meer mezelf’ voel en ook een natuurlijker libido heb. Al heb ik geen vriend of iets, dus dat maakt eigenlijk niet uit, hahaha. Ik twijfel nog te veel. Als ik zou stoppen, dan is dat nadat ik ben afgestudeerd. Want als ik dan veel hoofdpijn mocht krijgen, dan is dat vervelend maar niet zo’n drama als wanneer ik volop in mijn scriptie schrijf proces zit.. Ik kijk uit naar jouw update strakjes, kijken of het dan nog steeds positief is voor je! Misschien ga ik er dan ook gewoon eens aan beginnen. Of nee, mee stoppen juist! Liefs!

  1. Ik had dus net migraine van de pil en het werd erger toen ik een zwaardere pil begon te slikken dus ik ben wel blij dat ik daar van af ben nu. En van acné heb ik ook nooit echt last gehad. Was wel een beetje bang dat dat nu wel het geval zou zijn maar tot nu toe blijft dat ook weg. Thank God!

 4. Ik zou je koperspiraaltje aanraden. In ieder geval meer betrouwbaar en gemakkelijk dan condooms.

  1. Heb jij een koperspiraaltje? Ik heb er zelf dus geen ervaring mee maar lees vooral echt horrorverhalen van mensen. Haha. Zwaardere menstruatie en meer pijn. En vooral heel pijnlijk om te laten zetten. Maar ja dat zal ik waarschijnlijk pas echt weten als ik het ooit uit probeer 😉

 5. Ik ben de pil beginnen slikken omwille van hormonen. Ik had sinds ik in het lager zat verschrikkelijk last van acné. Ongelooflijk, mijn gezicht stond vol met witte en rode puntjes. Velen zeiden mij dat ik veranderen van voeding, maar mijn toenmalige huisdokter zei mij dat dat fabeltjes zijn. Ik kreeg een pil om mijn acné te bestrijden en dat hielp. Ik mocht die helaas niet altijd nemen en moest die na een bepaalde tijd stoppen. Geen idee waarom. Wanneer ik stopte met die pil begon alles gewoon terug te komen. Ik ben toen naar een dermatoloog geweest en die wou mij de zwaarste soort anticonceptie-pil voorschrijven, maar mama liet dit niet toe. Al een geluk dat ik daar niet mee begonnen ben. Ik had in die periode geen last van mijn regels, dus ik hoefde die pil ook niet in te nemen. Vanaf dan ben ik bij de schoonheidsspecialiste geraakt die mijn acné behandelde. Toch was het nog niet wat het was en ben ik jaren later (nu ongeveer 5j geleden) opnieuw naar de dermatoloog geweest omdat ik zwarte puntjes bleef hebben op mijn leeftijd van 25j toen. Die dermatoloog (een andere of de vorige) schreef mij de minst zware pil voor en ja, dat heeft mij geholpen. Acné is weg en de zwarte puntjes zijn zo goed als weg, maar kun je enkel bij de gezichtsbehandeling zien. Maar exact 2j geleden kreeg ik het lastig. Ik werd misselijk en had hoofdpijn wanneer ik mijn regels kreeg. Na wat bezoeken aan de huisarts bleek dus dat ik menstruatie-migraine heb, wellicht door de stress. Door de gyneacoloog werd ik terug naar de dermatoloog gestuurd en hebben ze samen beslist om mij een andere pil voor te schrijven, eentje waar placebo’s inzitten en ik het zogezegd doorneem. Ik garandeer nu niet dat ik de migraine nooit meer heb, verre van. Maar ik voel mij wel beter sinds ik die pil slik. Ik heb zelfs maanden dat ik totaal niets van pijn voel en dan heb je wel eens een maand dat ik het serieus lastig heb rond die periode.

  1. Fijn dat het voor jou wel goed werkt! Ik had ook veel migraine van mijn tweede, zwaardere pil. Dat was ook een van de redenen dat ik er graag van af wou. Ik had het ook wel soms met mijn eerste pil, maar toen ik die zwaardere begon te slikken kwam dat toch twee of drie keer per maand voor. Lastig hé? Van acné heb ik gelukkig nooit echt last gehad. Lijkt me zo rot! En zeker als er dan zo lang over gedaan wordt om een oplossing te vinden. Ik was een beetje bang dat ik nu ineens wel acné ging krijgen doordat ik ben gestopt maar voorlopig blijf ik gespaard!

 6. Fijn dat het je zo goed bevalt! Ik slik sinds ruim twee jaar de minipil en ben er zo blij mee! Er zitten minder hormonen in en je kunt ongegeneerd doorslikken. Dus niet meer ongesteld. Sindsdien geen moodswings, buikpijntjes en weet ik het wat meer! Dus mocht je er toch ooooit weer aan willen, dan is dat misschien een goed alternatief. Heb ook een tijdje zonder gedaan, en moet zeggen dat dat me ook wel beviel. Ik haaaaat alleen alles de eerste paar dagen, en dat is goed voor niemand ;p
  Johanne schreef laatst over 5 hilarische vrouwen om te volgen op InstagramMy Profile

  1. Haha ja dat ken ik! Ik ben vooral heel emo die eerste dagen maar dat had ik met de pil ook. De minipil klinkt dan wel als een fijner alternatief voor de pil! Ik houd het in m’n gedachten voor als ik ooit terug wil 🙂

 7. Ik ben een aantal jaar geleden overgeschakeld van de pil naar de Nuvaring en dat vond ik wel al een grote verbetering.
  Maar 2 weken geleden ben ik ook daar mee gestopt. Ben ook wel eens benieuwd welk effect dat op mijn lijf gaat hebben.

  1. Spannend hé! Haha 😀 Ik zat er bijna op te wachten dat ik bvb acné ging krijgen ofzo (kan nog altijd natuurlijk) maar het lijkt alsof ik gewoon nog altijd de pil slik. De Nuvaring werd me ook door iemand aangeraden omdat dat heel lokaal hormonen afgeeft maar ik heb het toch eventjes gehad met hormonen.

 8. Wat goed dat je dit in een artikel deelt, ik heb er zelf ook een tijd over na zitten denken, maar vind het zo lastig om de knoop door te hakken.
  Ik vind de pil ook lekker makkelijk, je neemt hem in en ik neem soms ook mijn eigen regie.
  Liefs!
  Evelien

  1. Ik snap je! Het is een beetje een afweging maken van de voor- en nadelen en in mijn geval wogen de nadelen nu zwaarder door.

 9. Wat fijn om te lezen dat het gestopt zijn met de pil je zo goed bevalt! Bizar eigenlijk hoeveel hormonen met je kunnen doen! Ik ben zelf nooit aan de pil begonnen, maar heb direct een koperspiraaltje laten plaatsen. Dit is een spiraaltje zonder hormonen. Oké, het plaatsen was absoluut geen feestje. Maar daarna heb je er wel 5 jaar (inmiddels 10 jaar) geen omkijken naar en je hebt geen last van hormonen. Ik heb nu mijn tweede spiraaltje en ben er supertevreden over.
  Romy schreef laatst over “Jij loopt stage hier?” | Over er jonger uitzien dan je bentMy Profile

  1. Over het plaatsen heb ik veel verhalen gelezen en geen enkele positieve denk ik. Haha. Of ja, ik las eigenlijk vooral dat het héél erg pijnlijk is maar dat het beter gaat als je al een keer bevallen bent. Maar gelukkig is het voor jou wel dé oplossing. Lijkt me handig dat je er vijf jaar niet aan moet denken. Maar ik las bijvoorbeeld ook dat je er een veel zwaardere menstruatie door krijgt en daar heb ik ook niet zo veel zin in :p

Comments are closed.