Drie maanden zonder pil.

Nu ongeveer drie maanden geleden besloot ik te stoppen met de pil. Tijd dus voor nog een update, al heb ik niet zo enorm veel te vertellen eigenlijk. Alhoewel. Zoals je in mijn vorige stukje hierover kan lezen, stopte ik met de pil omdat het niet meer helemaal bij mij paste. Ik kan nu al zeggen dat ik voorlopig bij een pilloos leven blijf hoor!

Een paar dingen die me opvielen.

In mijn eerste stukje, schreef ik nog dat ik nergens last van had, maar volgens mij zat het toen allemaal al wat te broeden want niet veel later vielen me toch een paar dingen op.

 1. Ik raakte wel degelijk wat haar kwijt. Nu niet om te zeggen dat het zoveel haar was dat je ook echt verschil zag hoor. Maar als ik bijvoorbeeld mijn haar waste, dan viel het me wel op dat ik ineens meer haar in m’n handen had.
 2. Mijn t-zone werd heel veel vettiger. Voordat ik stopte met de pil, had ik eigenlijk best een droog voorhoofd maar na die eerste maand was m’n t-zone echt mega vettig. Op de duur begon het zelfs redelijk hard op mijn zenuwen te werken want ook mijn haar werd snel vet. Mijn verzorgingsproducten pasten niet meer bij me en ik was vrij wanhopig op zoek naar iets om het te verhelpen (olie jongens! Olie!)
 3. Ik kreeg wat bultjes op mijn voorhoofd en rug. Niet dat het pukkels werden maar ik voelde wel wat onzuiverheden.

Maar het goede nieuws: ik ben van de meeste dingen ook weer af! Mijn haar is terug oké en mijn gezicht is niet meer zo vettig. Alleen die bultjes heb ik nog wel maar dat valt gelukkig niet op. Ik heb helaas ook nog altijd best veel buik- en rugpijn als ik ongesteld ben. Vooral dag twee is erg dus dan is Perdofemina mijn beste vriend. Maar zoals ik in mijn eerste update ook al schreef, is dat geen verandering want ook met de pil had ik buik- en rugpijn.

Verder was mijn cyclus vanaf het begin vrijwel meteen normaal, als in dat ik op mijn gebruikelijke tijd mijn regels kreeg. Tijdens mijn vorige cyclus was ik precies één week te laat maar de cyclus daarna was het weer goed. Ik houd dit nog altijd bij in Flo op mijn telefoon.

Voordelen.

Gelukkig ervaar ik ook wel voordelen en die wegen voor mij toch wel zwaarder door dan de nadelen (die nu ook niet echt enorme nadelen zijn).

 1. Ik zit beter in mijn vel. Nu zit ik sinds de zomer sowieso beter in mijn vel maar het viel me op dat ik me, sinds ik stopte, niet meer dik of onsexy voelde. Ik las regelmatig dat mensen afvallen bij het stoppen maar ik weeg mezelf niet en ik zag het ook niet dus daar kan ik niet echt iets over zeggen.
 2. Het lijkt alsof ik minder snel opgeblazen ben.
 3. Mijn migraine is zo goed als volledig weg. Ik heb er nu één keer last van gehad in die drie maanden tijd. Hoera!
 4. Ik kan echt enorm de slappe lach krijgen. Ik herinner me dat ik regelmatig las dat mensen die met de pil stopten zich voelden alsof ze vanonder een sluier vandaan kwamen en nu alle emoties meer voelden. Ik wist nooit goed hoe ik mij dat dan moest voorstellen, maar ik merk dat ik echt om de stomste dingen kan lachen en ook echt de slappe lach kan krijgen. Dat was precies een beetje weg.
 5. Ik heb meer zelfvertrouwen. Raar maar waar! Dit zal misschien ook wel met andere dingen te maken hebben hoor, maar toch!
 6. Ik kan beter relativeren denk ik. Het is gemakkelijker om het overzicht te bewaren en me niet te laten meeslepen door m’n negatieve gevoelens.

Conclusie.

Hoe erg ik het vroeger vond om ongesteld te worden, zo niet erg vind ik het nu. Ik zit er totaal niet mee in en kijk er ook niet tegen op. Alleen m’n buikpijn en co vind ik niet fijn. Ik dacht ook altijd dat ik condooms mega ondingen zou vinden en dat is nog wel een beetje zo maar al bij al valt het ook wel mee. Ik ben echt al heel positief over het ontpillen en ben stiekem ook heel blij dat ik niet zoveel last heb gehad van ongemakken.

Nieuwe update binnen drie maanden! Vinden jullie het nog interessant om te lezen? Heb je zelf nog ervaringen of vragen? Let me know!

18 thoughts on “Drie maanden zonder pil.

 1. Ik lees net je eerste artikel en deze update. Wat veel positieve veranderingen, echt goed om te lezen! Het is leuk dat je hierover schrijft. Zelf heb ik begin vorig jaar het boek Tacking track of your fertility gelezen. Zo interessant en inspirerend, en op één of andere manier geeft het echt een soort kracht/zelfvertrouwen. Ik raad het aan iedereen aan haha! Een artikel schrijven over dit boek e.d staat dan ook op mijn lijstje! Hoe ver ben jij nu in het boek? En wat zijn je ervaringen? 🙂

  Zelf heb ik jaren geleden een jaar de pil geslikt. Daarna ben ik gestopt omdat ik het gevoel had er erg ongelukkig van te worden. Sindsdien ben ik nooit weer begonnen en daar ben ik heel blij mee 🙂
  Silke schreef laatst over Onbewerkt dagboek, BloggenMy Profile

 2. Ik wil zoo graag van de pil van af. Knoeien met hormonen, het voelt gewoon niet juist. Ik ben al 16 jaar ermee bezig, de helft van mijn leven al! Dus zeer interessant om jouw ervaringen te lezen. Maar condooms… die heb ik nooit leuk gevonden. Dan gaat alles precies stroever, weet je? En ik zou zoveel schrik hebben dat hij scheurt of afrolt of whatever want ik wil absoluut niet zwanger worden. Seks zou te veel stress worden op die manier. Dus ik hang er, vrees ik, aan vast tot aan mijn menopauze en tja dan mag je ook weer hormonen gaan slikken ’t schijnt!
  (Mannen hebben het toch zo makkelijk he.)
  Leen schreef laatst over Gelezen, gezien, gehoord #7My Profile

  1. Ik moet zeggen dat ik ook héél erg op zag tegen condooms en het gaat inderdaad soms een beetje stroever maar nog vaker gaat het gewoon goed 🙂 Nu zou het bij ons ook niet heel erg zijn als er een accidentje zou gebeuren (liever niet natuurlijk) dus dat neemt wel stress weg. En zijn andere anticonceptiemiddelen geen optie voor je? Zoals een spiraaltje of zo’n nuvaring?

 3. heeft het haarverlies ook niet wat met de herfst en winter te maken? Ik heb altijd het gevoel dat ik in die periode van het jaar meer haar verlies. Misschien beeld ik me dat wel in.
  Goofball schreef laatst over 10 years challengeMy Profile

 4. Leuk dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik ben nu 40 en op mijn 25e stopte ik met de pil. Ik was er ineens gewoon zo klaar mee om mijn lichaam vol met hormonen te stoppen. En dan moet je bedenken dat in ‘mijn tijd’ de pil veel zwaarder was dan tegenwoordig. Het voelde gewoon niet meer gezond. Dan maar condooms, dacht ik. Daarbij vond ik ook, een man mocht ook wel wat doen. Ik had toen net een vaste relatie (nu mijn man), maar ik wilde gewoon geen pil meer. Nooit spijt van gehad. Maar of ik er ook direct van merkte, kan ik me niet meer herinneren.
  Sheila schreef laatst over Ik ben weer thuis… of toch niet?My Profile

 5. Interessant om te lezen hoe je je voelt na het stoppen van de pil. Zelf heb ik nog nooit enige vorm van hormonale anticonceptie gebruikt, juist om de reden dat het allemaal niet zo goed voor je (mentale) gezondheid is en ik zie ook steeds meer in mijn omgeving dat meiden stoppen met het gebruik van de pil. Wat mooi om te lezen dat het op jou zo’n positieve invloed heeft gehad!
  Meaghan schreef laatst over My life in pictures (6)My Profile

 6. Ik zit toevallig momenteel op dag één van het (tijdelijk?) stoppen met de pil. Ik wil eigenlijk al heel lang stoppen, onder andere om te kijken of ik dan minder last krijg van pigmentvlekken, maar heb het tot nu toe nooit gedaan, omdat er voor mij niet echt een goed alternatief was. Ik ga het nu gewoon eventjes proberen en ben ook benieuwd of ik andere positieve veranderingen ga merken!

 7. Ah, dit is best herkenbaar! Ik ben ook een hele tijd gestopt geweest met de pil (inmiddels wel weer begonnen) en vooral dat gedeelte van het schaterlachen is zó herkenbaar. En dat was zo fijn om weer te ervaren, eigenlijk.

 8. Ik stop voorlopig nog niet met de pil. Ongeveer 7 jaar geleden begon ik ermee, omdat na drie jaar mijn menstruatie nog steeds elke keer heel heftig was en de periode onregelmatig bleef.

  Snap wel dat je gestopt bent 🙂 Ik vraag me af of ik op emotioneel gebied veel zou merken, aangezien ik van mezelf al vaak vrolijk ben en ik sinds ik aan hardlopen doe ook beter in mijn vel zit.

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes schreef laatst over Gelezen | Ursula Poznanski – ErebosMy Profile

  1. Mijn menstruatie is weer helemaal terug, ook met de enorme pijnlijke ongemakken en inplaats van 4 dagen ben ik nu ruim een week ongesteld. Maar mijn happymood is terug mijn zelfvertrouwen ook en gelukkig is dat opgeblazen gevoel weg!

 9. Ik snap je volledig! Wel blij dat je niet geweldig veel ongemakken ondervindt (behalve dan die éne dag tijdens je maandstonden, maar hé dan kan je je eens extra goed in de watten laten leggen 😉 )

 10. Zeker interessant om eens te lezen. Zet ook eens aan tot nadenken.
  Ik denk/vrees dat ik pas zal stoppen met de pil wanneer we geen anticonceptie meer nodig hebben en aan gezinsuitbreiding denken. Een condoom zegt me helemaal niks en andere alternatieven zijn ook hormonaal dus waarom zou ik dan persé switchen…?
  Mijn grootste zorg is wel dat ik de pil al lang neem en dat zou wel nadelen kunnen hebben naar je vruchtbaarheid toe of voor de ontwikkeling van bepaalde kankers had ik eens gelezen….

 11. Als ik niet hoef te stoppen met de prikpil, doe ik het liever ook niet. Mijn menstruaties waren altijd hevig en was gemiddeld er 3 dagen ziek van. Dat is natuurlijk niet leuk en geen doen. Maar ik heb sinds ongeveer een jaar vage klachten die me zorgen baten. Binnenkort moet ik naar de gyn, dus wie weet wat daar uit komt…
  Simone schreef laatst over Ondernemen 2.0 | Hoe ging het afgelopen halfjaar?My Profile

 12. Wat een interessant artikel! Ik heb ook een aantal keer overwogen om te stoppen met de pil, maar ik vind het zoooo eng. Je weet natuurlijk niet wat de effecten zullen zijn, dat is per persoon verschillend. Ik merk wel dat ik vaak neerslachtig ben, maar goed, ik slik al zo lang de pil, dat ik eigenlijk niet durf te zeggen waar het door komt. Misschien ben ik wel gewoon zo :p
  Anna schreef laatst over De Instagram strategie die wél werkt – maar niet voor mijMy Profile

 13. Ik ben nu inmiddels twee jaar gestopt, omdat ik de migraine niet meer aankon. Ik heb nog steeds vaak hoofdpijn, maar de migraine is zo goed als verdwenen en daar ben ik heel blij om. Condooms zijn niet het leukste alternatief ter wereld, maar voorlopig lukt dat wel. Ik heb meer last van stemmingswisselingen als ik mijn regels moet krijgen en mijn libido is ook een pak hoger. Maar over dat laatste ga ik heus niet klagen ;-).

 14. Ik waag er mij voorlopig niet aan om te stoppen met de pil. Ik ben speciaal met de pil begonnen om de hormonen in mij onder controle te houden en hoera, ik ben verlost van acné. Toen ik 2 jaar geleden last kreeg van extreme migraine tijdens mijn regels ben ik overgeschakeld op een andere pil met placebo’s . Ik heb om de zoveel tijd nog migraine, maar heel wat minder als voorheen. Buikpijn en rugpijn is lang zo erg niet meer, als ik maar niet met migraine sukkel die periode. Dus, ik behoud nu liever mijn gewoonte met de pil 😉

Comments are closed.