DIY: Dankbaarheidspot

Tegenwoordig is het, terecht, hip om bij te houden waar je precies dankbaar voor bent. Meestal in een boekje of bijvoorbeeld in je bullet of self care journal. Nu ben ik heel erg van de boekjes vol schrijven, maar toen brachten Pinterest, onze gigantische voorraad weckpotten (serieus, 137 exemplaren) en Zenzoekers me op het idee om een pot te maken. Een dankbaarheidspot. (Ik moest dus naar de kelder om een pot te halen en jezus dat vond ik echt fucking eng want geen licht en een smal trapje en brr)

De zin van dankbaarheidsdingetjes.

Ik zeg dingetjes want je kan je dankbaarheid uiten op verschillende manieren. Maar waarom zou je dat nu eigenlijk doen? Ik denk dat iedereen wel eens een minder fijne periode meemaakt. Dat is compleet menselijk want zoals ik ooit al eens zei, zijn wij balletjes en is het leven een soep. Soms is de soep koud, of te warm. Te spicy of net heel flauw. En ja, soms is je soep ook helemaal zoals je ze wilt hebben. Net genoeg zout, net warm genoeg, net spicy of zoet genoeg. Perfect voor jou. Maar eerlijk is eerlijk, die perfecte soepmomentjes durven al eens in het niet vervallen bij de minder perfecte soepjes. En net op die momenten is het toch belangrijk om wél dankbaar te zijn.

* Je leert meer tevreden te zijn met wat je hebt.
* Er is altijd wel iets positiefs aan een dag, hoe kut hij ook is. Om even in niet zo perfecte soeptermen te blijven: Je soep is niet helemaal hoe je ze lekker vindt. Dat is jammer, maar je kan blij zijn dat je überhaupt iets warms te eten hebt. Dat je vitamientjes binnen krijgt door alle groentjes in je soep. Misschien zitten er lettertjes in? Lekker!
* Het is een nieuw, positief ritueel dat je kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld elke zondagavond eens even nadenken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Of elke avond één dankbaarheidspuntje opschrijven. Het is een fijne manier om je dag / week te beginnen of eindigen.
* Je wordt er vrolijk van.
* Het is fijn om na een tijdje eens terug te lezen wat je allemaal opgeschreven hebt. Zeker op momenten dat het allemaal wat minder gaat.

Hoe maak je een dankbaarheidspot?

Hier hoef je geen Einstein voor te zijn, maar oké. Bij dezen een kleine handleiding bij het maken van een dankbaarheidspot:

 1. Zoek een pot (of koop er één). Liefst een doorschijnende zodat je goed kan zien hoe het ding zich vult met dingetjes om dankbaar voor te zijn.
 2. Je kan een mooi labeltje maken voor je pot, een lintje er omheen binden, wat versiersels aanbrengen, …
 3. Leg alvast een voorraadje mooi papier aan waar je al je dankbare momentjes kan opschrijven. Dat ziet er nog eens super vrolijk uit ook. Om het jezelf nog makkelijker te maken en de drempel te verlagen, kan je de papiertjes al knippen. Dan hoef je maar gewoon snel iets op te schrijven en in de pot te stoppen.
 4. Schrijven maar!

Dit is meteen ook de perfecte manier om wat van m’n papiertjes op te maken uit één van mijn Flow book for paperlovers boeken. Ik heb er drie liggen en vind veel dingen er in te mooi om te gebruiken. Haha. Maar nu de pot ergens zichtbaar staat, kon ik het wel over mijn hart krijgen om hem te beplakken met mooie stickers.

Mijn pot.

Ik stel jullie voor aan mijn pot! Voorlopig zitten er nog niet heel veel dingen in. Maar het begint te komen! Ik vind het eigenlijk ook wel supertof staan op m’n boekenrekje. Het staat in het zicht waardoor ik er ook vaker aan denk om iets op te schrijven. Ik heb zelf al papiertjes geknipt die ik naast mijn pot bewaar zodat ik op het moment zelf niet meer met een schaar in de weer moet. Verder vind ik het mooi om te zien. Want hier gaat letterlijk op: wat je aandacht geeft, groeit. Hoe meer aandacht ik geef aan de dingen waar ik dankbaar voor ben, hoe meer ik er zie. En hoe voller m’n pot raakt.

Is het iets voor jou? Een dankbaarheidspot?

15 thoughts on “DIY: Dankbaarheidspot

  1. Als mij iets te binnen schiet, zet ik het in een notitie app op mijn telefoon. Ik vergeet zo’n dingen ook vaak en dat helpt wel 🙂

 1. Wat een superleuke pot en die staat inderdaad geweldig naast je boeken! Echt een mooi idee, zo’n pot met dingen waarvoor je dankbaar bent. Zelf vind ik het ook belangrijk om daarbij stil te staan. Juist omdat inderdaad zelfs op de ergste dagen vaak wel mooie dingen zijn om toch een beetje dankbaarheid voor te tonen 🙂
  Romy schreef laatst over Lentekriebels | Waarom ik vrolijk word van de lente?My Profile

 2. Ik heb ook een tijdje zoiets geprobeerd maar vergat het al snel. Heb het ook even geprobeerd in een schriftje maar dat leefbaar ook niet duren. Jammer genoeg was het dus geen succes.

  1. Haha ja in zo’n schrift lukt het mij ook niet. Maar doordat ik die briefjes en een balpen er naast heb gelegd, kan ik het snel opschrijven als me iets te binnen schiet (zeker omdat ik nu ook nog thuis ben). Als ik ga werken zal het waarschijnlijk ook iets minder zijn, maar ik wil wel graag ’s avonds er even over nadenken.

  1. Ja in zo’n app of in een boekje vergeet ik het ook. Als me iets te binnen schiet als ik niet thuis ben, schrijf ik het wel in m’n notitieapp op mijn telefoon. Maar als ik thuis ben, kan ik meteen iets opschrijven omdat de briefjes er naast liggen dus dat helpt wel 🙂

 3. Ik heb geen pot maar een blog 😉
  Vroeger had ik echt een boekje en schreef ik daar alles in op. Nu doe ik het vaak in bed gewoon in mijn hoofd en voor elke dag schrijf ik iets op voor mijn blogje op zondag.
  Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het doet, er bij stilstaan is altijd goed.
  Annelies schreef laatst over De groener doener tagMy Profile

Comments are closed.