Dingen waarvan we graag vroeger hadden willen weten dat ze normaal zijn

Niet zo lang geleden stond ik voor de spiegel in mijn badkamer en trok ik een lange haar op een random plekje op mijn gezicht uit. Vroeger was ik daar van geschrokken, maar het deed me deze keer bijzonder weinig. Ik weet ondertussen dat het normaal is, ik haal mijn pincet boven, haar weg. Maar die ene haar deed me stilstaan bij de dingen waarvan ik graag vroeger had willen weten dat ze normaal zijn.

Ik stelde de vraag in een blogpost en op Instagram en ik kreeg ook van jullie een mooi lijstje met dingen terug. En misschien moeten we gewoon met z’n allen wat meer uitspreken waar we tegenaan lopen zodat we minder tijd bezig zijn met ons af te vragen of we wel normaal zijn. Niet?

De lijst met dingen waarvan we graag vroeger hadden willen weten dat ze normaal zijn.

1. Lichaamshaar en dat dat soms ook op plekken groeit waarvan je het niet verwacht of niet per se wilt zoals je tenen, onder je navel, tussen je wenkbrauwen, op je kin, onder je oksels, je benen, in je schaamstreek, aan je tepels, tussen je billen, op een random plek op je lijf/gezicht …

2. Dat je buik niet plat is. Het kan, maar het kan ook niet zo zijn. En je buik kan niet plat zijn om verschillende redenen: opgeblazen na een maaltijd, je cyclus, … Bree Lenehan deelt op Instagram regelmatig foto’s van hoe haar lijf er geposeerd en ontspannen uit ziet en dat helpt me enorm.

3. Tijd nodig hebben om op te laden, of je nu autistisch of introvert bent of adhd hebt of iets anders of niets en gewoon zo bent. Dat je stilte nodig hebt om even tot jezelf te komen. Dat sommige mensen liever alleen zijn en dat dat niet betekent dat ze eenzaam zijn.

4. Geen alcohol willen drinken, om wat voor reden dan ook.

5. Geen kinderen willen.

6. Liever luchtige boeken lezen in plaats van literaire meesterwerken. πŸ™‹πŸ»β€β™€οΈ Ik voel deze! Sinds ik voor The Classics Club af en toe een klassieker ter hand neem, ben ik alleen maar meer overtuigd dat dat soort boeken niets voor mij is.

7. Dat je lichaam en je gezicht veranderen met ouder worden. Het is echt absurd om jezelf te vergelijken met je achttienjarige versie of je antirimpelcrème te laten aansmeren door een merk dat in hun reclames twintigjarige vrouwen zonder rimpels gebruikt.

8. Paniekaanvallen en angsten hebben.

9. Stoppen met dingen. En ook gewoon stoppen met dingen omdat je er geen zin meer in hebt, niet omdat er een “diepere” reden achter zit.

10. Je maandstonden hebben! Het is echt niet erg als iemand ziet dat je met een maandverband of een tampon naar de wc loopt. En je mag ook klagen dat je pijn hebt.

11. In therapie zijn. Er moet niet altijd een groot trauma gebeuren om in therapie te gaan.

12. Weinig vrienden hebben (en weinig is ook zo relatief) of allemaal afzonderlijke vrienden hebben in plaats van een grotere vriendengroep.

13. Niet per se verre of zotte reizen willen maken.

14. Ruzie maken met je lief.

15. Niet graag op citytrip gaan of niet graag culturele dingen doen.

16. Je oude leven missen nadat je kinderen hebt gekregen. Ik heb me hier zelf heel slecht om gevoeld, maar het is dus compleet normaal.

17. Om als achttienjarige absoluut geen idee te hebben van wat je “later” wil gaan doen. En ook om van gedachten te veranderen over hoe dat later er dan uit ziet. En om dan een studierichting te kiezen en daarna dan een totaal andere job te gaan doen.

18. Dat er zoveel verschillende manieren zijn om werken en leven te combineren en dat je echt niet in de vijfdagenwerkweek hoeft te passen om een “fijn”geslaagd” leven te hebben.

19. Je emoties mogen er allemaal zijn en je laat die best gewoon toe zonder er teveel over te piekeren. Alles komt en gaat in golven.

20. Dat je het ook als niet achttienjarige allemaal niet hoeft te weten. Eigenlijk weten toch niet veel mensen wat ze nu echt aan het doen zijn, niet? Ik vraag me dat vaak af alleszins en ik dacht lange tijd dat ik de enige was die zich een sukkel voelde.

Heb je nog toevoegingen?

Vond je dit een leuke post en heb je geen zin om een comment achter te laten?
Klik op het hartje hieronder! β†“
DANKJE! ☻︎


Ontdek meer van tussenmarsenjupiter

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties

 1. Halleluja!
  Echt een zalige post. We zagen veel over het “slechte” van het internet, maar eigenlijk ben ik veel van die ontdekkingen gaan doen door het internet ook.

 2. Amen – en as we speak een haar uit mijn kin getrokken (die altijd op EXACT dezelfde plek terugkomt haha!)

 3. Dat je na je 55e echt uit gaat kijken naar je pensioen ook al duurt dat nog lang, het aftellen is dan toch wel begonnen.
  Dat er na je 55e geen jonge mannen maar alleen nog maar oudere mannen naar je kijken als je leuk gekleed en met een make-upje over straat gaat!
  Dat mijn eigen man dat gelukkig ook nog doet!! πŸ˜‰

 4. En ook dat als je van bovenaf naar je buik kijkt hij veel boller lijkt, en dat je er voor andere mensen heel anders uitziet.

 5. Dat je eigenlijk nooit echt een volwassene wordt zoals je als kind je ouders of juf zag… het besef dat zij ook maar wat verzinnen soms en misschien nog steeds bang zijn voor de tandarts. Ik dacht vroeger dat je op bepaalde momenten een soort ‘nieuw level’ binnen zou gaan, met extra skills zoals bij een computerspel. Dat je jezelf steeds meeneemt met groeien waardoor je misschien uiteindelijk wel in een nieuw level zit maar niet hebt gemerkt dat en hoe je daar kwam.

 6. Oh, wat een fijne post <3! Die ga ik af en toe herlezen.

  Ook: twijfelen hoe je in een bepaalde situatie met je kind best reageert, mama zijn maar niet weten hoe het ‘moet’ – al is ‘moet’ geen goed woord.
  Of: beseffen dat je vroeger als babysit of kampleidster vooral de leuke dingen met de kinderen deed, en dat het normaal is dat je als ouder niet zoveel tot spelen of leuk doen met de kinderen komt als je dacht of droomde dat je zou doen, dat er ook andere – minder leuke – dingen te doen zijn.

 7. Heel herkenbaar lijstje!
  Eigenlijk ook veel dingen die voor vrouwen niet kunnen maar voor mannen wel, zoals de rimpels of de lichaamsbeharing. Gek hoe dat verschil ontstaan is ‘ergens onderweg’.
  Nog eentje: door de reclames voor deo zou je je blijkbaar moeten schamen als je zweet… terwijl dat toch een normale lichaamsfunctie heeft / is?

  Ik vind jouw onderschrift (ik doe ook maar wat) ook zo tof. Heb zo vaak dat gevoel. Soms wel intimiderend met zoveel mensen waarvan het lijkt alsof ze wel heel doelbewust bezig zijn. Maar dan luister ik nog maar een keer naar ‘Everybody is free’ van Baz Luhrmann πŸ˜‰

 8. Amai ja! Had ik idd allemaal graag geweten en ik kan er veel afvinken!
  Ken je het IG account van Danae Mercer al? Die laat ook zo’n foto’s zien.

 9. Ik kan me in zoveel herkennen: geen kinderen willen, 4/5e werken, introvert zijn, allemaal losse vrienden hebben en geen grote groep, graag luchtige boeken lezen,… En ik zeg soms dat ik mijn maandstonden heb, omdat ik wil duiden waar bepaalde klachten vandaan komen. En dan zie je mensen zo ineen krimpen, zelfs vrouwen. Waarom? Dat is, zoals je zegt, toch heel normaal? Heel leuke en hartverwarmende blogpost :-).

 10. Veel herkenbare dingen inderdaad! Ik weet nog hoe ik op de middelbare school helemaal ongemakkelijk was als ik ongesteld was en dan probeerde heel stiekem een tampon mee te nemen naar het toilet, alsof ik de enige persoon was die hier last van had en het heel raar was ofzo. Tegenwoordig antwoord ik regelmatig op de vraag hoe het gaat dat ik me niet super voel omdat ik ongesteld ben. (En ik geniet er dan stiekem van als ik zie dat het een man ongemakkelijk maakt, hahah!)

 11. Goede lijst! Laatst had ik er ook een paar waarvan ik dacht β€˜hier had ik géén idee van als 18jarige’, maar uiteraard weer vergeten :’ )

 12. Zoveel herkenbare dingen in deze lijst! Pfff, waarom doen we inderdaad zo moeilijk over zulke dingen?

 13. Wat een geweldig mooie lijst is dat geworden! Inderdaad allemaal dingen die zo gewoon zijn, maar helaas toch nog niet altijd gewoon worden gevonden.