Dingen die mensen tegen zwangere vrouwen zeggen die ik eigenlijk gewoon niet te vaak wil horen

Als je zwanger bent gaat er ineens een hele nieuwe wereld van opmerkingen voor je open. Voor mij toch. Ineens hoor ik mensen dingen zeggen waarvan ik met mijn ogen moet rollen of een zuinig mondje krijg of een beetje moet overgeven of gewoon denk van houduwenteut. Zoals daar zijn:

Het is er in gegaan dus het moet er ook uit hé.
Er is er nog nooit eentje blijven zitten dus dat komt wel goed.

Deze krijg ik meestal te horen als ik aangeef dat ik binnenkort een baby uit mijn ladyparts moet duwen en dat eigenlijk mega eng vind. Ik weet dat die kleine er uit moet en ik weet ook dat het waarschijnlijk – hopelijk – wel goed komt maar dat helpt mij nu niet verder met mijn stress. En voor het geval je het niet wist: die baby is er niet in zijn geheel in gegaan eh dus laat mij gewoon efkes stressen over die sumo baby van mij.

Alez pak nog een stuk taart / een frietje / … want nu moet ge eten voor twee hé.

Ten eerste is dat een misvatting. Ten tweede hoef je mij niet aan te moedigen om een extra stuk taart of friet te nemen. Ik doe dat sowieso wel, zwanger of niet. En ten derde geeft mij dat ook altijd het gevoel alsof ik niet meer op mijn gemak kan eten en alles wat ik in mijn mond steek nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. Of ik eet te veel of ik eet te weinig. Dat maak ik dan op afhankelijk van de toon waarop dat laatste deel ‘eten voor twee’ wordt uitgesproken. Laat mij.

Slaap maar veel uit / geniet maar van je slaap want dat zal gedaan zijn als de baby er is.

Het is niet zo dat ik nu een voorraadje slaap en uitgerustheid kan opbouwen voor als de kleine er is hé – helaas. Don’t get me wrong, ik geniet heel erg van mijn slaap maar ergens vrees ik ook dat ik niet, eens de baby mij ’s nachts wakker maakt, ga denken: “Amai maar ik heb toch wel mooi 9 maanden extra hard genoten van mijn slaap.” Ik denk niet dat het zo werkt. Of wel? En daarbij, zo geweldig slaap ik nu ook al niet.

Je begint het al goed te zien hé!

Ik weet dat dit goedbedoeld is – of ja dat hoop ik toch – en ik weet ook dat het echt zo’n cliché ding is wat mensen zeggen als ze je lang niet gezien hebben. Ik snap dat ook wel maar langs de andere kant… Ik ben heel onzeker geweest over mijn buik. Er waren weken dat ik toch een paar keer per week foto’s googelede van andere zwangere vrouwen die in dezelfde week als ik zaten, om dan te bekijken of mijn buik eerder dik of plat was in vergelijking met die van hen. Ik was daar zo onzeker over! En als mensen dan zeggen dat ze het ‘al’ goed zien dan vraag ik me af of mijn buik te dik is.

Wacht maar tot…

Vul aan. Bla bla. Dat hoor je dus ook niet alleen als je zwanger bent trouwens. Wacht maar tot je kinderen krijgt. Wacht maar tot je samen gaat wonen. Wacht maar tot je getrouwd bent. Wat ga ik dan zien? Dat mijn leven ineens niet meer zo tof is? Dat mijn relatie niet meer zo tof is? Dat mijn lijf er niet meer zo goed uit ziet? Ik ga daar niet op wachten hoor, laat mij nu gewoon eens blij en onwetend zijn.

Geniet er maar van want het gaat zo snel.

Ja ja het gaat snel ik weet het, ik zit er middenin, ik begin ongeveer 9 van de tien blogposts met een of ander statement over hoe snel de tijd gaat, ik zie mijn buik elke dag verder vooruitsteken en ik krijg een klein stresske als ik er aan denk dat ik binnen drie maanden zwangerschapsverlof heb.

Ziet ge het een beetje zitten?
Ziet David het een beetje zitten?
Zijn jullie er klaar voor?

Ik vraag me dan af wat mensen verwachten als ze me deze vraag stellen. Zie ik het zitten? Zie ik wat zitten? Bevallen? Een kind opvoeden? Kan ik daar ooit echt klaar voor zijn? Ik moet het wel zien zitten hé, anders zit ik heel diep in de penarie.

***

De bedoeling was dus dat ik hier drie voorbeelden ging geven, maar kijk tijdens het schrijven kwamen er ineens weer allemaal extra opmerkingen naar boven dus het werd een beetje uitgebreider.

Neem dit vooral met een korrel zout hé (maar ook niet te veel want sommige opmerkingen vind ik wel echt stom 😉 ) en voel u niet schuldig als ge ooit eens zoiets tegen mij hebt gezegd. Het is u vergeven, ik doe het zelf ook maar begin maar gewoon terug over het weer als ge mij ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + zes =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 thoughts on “Dingen die mensen tegen zwangere vrouwen zeggen die ik eigenlijk gewoon niet te vaak wil horen

 1. Ik schrok er vooral van toen ik enkele zwangere vrouwen hoorde zeggen dat soms totaal onbekende mensen zich geroepen voelden om over hun buik te aaien. Het lijkt me al gek indien mijn tante dat plots bij me zou doen laat staan iemand die je niet kent. Dat van die ‘Wacht maar’ herken ik precies van bij Kathleen. Als ik me niet vergis werd zij daar tijdens haar zwangerschap ook lichtjes gek van. Ik vraag me dan altijd af wat zulke mensen willen bereiken. Willen ze je schrik aanjagen, je ontmoedigen, … ? Het gekke is dat sommige mensen in vrijwel elke situatie zo’n Wacht maar weten te bedenken. Bij het studeren, bij het plannen van een vakantie, het opzoeken van een restaurant, …
  zwartraafje schreef laatst over Harry Potter Bullet Journal 2020: #3My Profile

  1. Ja dat is zo! Raar hé? Alsof alles stom is. In de middelbare school zeiden ze dat bijvoorbeeld ook altijd om je dan aan te moedigen ofzo om extra van die tijd te genieten. “Wacht maar tot je moet gaan werken / verder studeren”. Ik ben nu veel gelukkiger dan toen eigenlijk dus euh ja.

 2. Van sommige dingen zou ik ook grijs haar krijgen. En dat denk ik nu al, terwijl kinderen krijgen nog een ver van mijn bed show is. Als ik zwangere vrouwen zie dan denk ik ook van je ziet het al goed. Maar niet in de negatieve zin. Als er een soort mens is dat ik mooi vind is het een zwangere vrouw. Ik oordeel mensen sowieso niet op hun gewicht, niemand. Je bent veel meer dan dat getalletje op je weegschaal. Maar ik begrijp je onzekerheid wel.
  Nikita schreef laatst over En toen ging mijn laptop kapot…My Profile

 3. haha och man wat sommige mensen al niet zeggen… HEEL VEEL komt me bekend voor toen ik zwanger was. Ik kreeg ook vaak (je weet dat ik helemaal geen kids wilde) de vraag toen ik 35 weken zwanger was; wanneer komt de 2e?! Ik bedoel… laten we eerst deze eens even op de wereld zetten… Waar mensen zich af en toe mee bemoeien… Lekker je eigen koers varen en genieten. En je kan beter niet teveel voor 2 eten; ‘moet’ er daarna ook weer af 😉
  Saskia schreef laatst over Op de thee | Mijn favoriete moment(en) van de dagMy Profile

 4. Taart eten voor twee of drie of vier is hier ook standaard gedrag ;). Ik kan me voorstellen dat je al die (goed bedoelde) vragen en opmerkingen snel beu bent! Ergens denk ik dat je nog dankbaar mag zijn voor social distancing want ik heb al vaak gehoord over mensen die zomaar aan je buik gaan voelen als je zwanger bent… Dat zou ik echt niet kunnen verdragen!
  Lien schreef laatst over The mountains are calling and I… will go!My Profile

  1. Oh ja maar dat gaat mijn ene oor in en mijn andere oor uit hoor als ik het een stom advies vind :p Ik ben daar dan ook wel wat eigenwijs in en ik denk ook dat ik het op het moment zelf allemaal wel zal ontdekken en uitzoeken.

 5. Haha, je laatste opmerking “Anders zit ik heel diep in de penarie”. Dat zou inderdaad niet handig zijn 😉 Kan me voorstellen dat je nogal gek wordt van alle opmerkingen die je krijgt! Soms zeggen mensen zulke gekke of zelfs brutale dingen. Vooral die opmerking over het eten vind ik inderdaad best wel stom. Alsof anderen daar ook maar iets over te zeggen hebben…
  Romy schreef laatst over Inkiekje #9 | Oranje hardloper & overheerlijke ovenschotelsMy Profile

 6. Vertellen mensen je nog niet uitgebreid over hun eigen bevallingen? Daar had ik vooral bij mijn eerste ‘last’ van. Eerlijk is eerlijk, ik vind het nu ook fijner om over mijn bevallingen te praten dan ik ooit had kunnen denken, maar sommigen gooien direct alle details op tafel zodra ze een zwangere zien, dat probeer ik toch wat te beperken 😉

  1. Dat valt mee maar gek genoeg vind ik dat niet zo erg om te horen. Dat stelt mij dan ergens wel gerust dat het wel goed zal komen :p En ik snap ook wel dat mensen daar graag over vertellen, dat ga ik waarschijnlijk zelf ook hebben.

 7. Ah ik kan me zo voorstellen dag je kriegel wordt van deze opmerkingen, zeker als je ze 16x per dag hoort. Ik hoor ool vaak dat mensen het blijkbaar normaal vinden om aan je (buik) te gaan zitten. Daar zou ik écht niet van gediend zijn.

  1. Ja wel, dat valt nu eigenlijk wel nog mee, dat random mensen aan mijn buik zitten. Mijn mama heeft het eens gevraagd, dat heb ik geweigerd omdat ik dat echt niet fijn vind (alleen als ik het zelf doe of mijn als mijn vriend er aan komt, haha). Alleen dit weekend een ander familielid maar voor de rest nog geen ongewenste aanrakingen gehad gelukkig! Nu, met familie dat zijn dan nog mensen die ik ken maar ik hoop niet dat een vreemde ooit aanstalten maakt om aan mijn buik te komen :p Dan schreeuw ik de boel bij elkaar denk ik, haha.

 8. ik kan je helemaal volgen. tijdens de lockdown werd ik helemaal niet blootgesteld aan dergelijke opmerkingen, maar nu is het de hele tijd van dat. vreselijk. en die bevalling.. daar wil ik gewoon niet over praten. veel te veel schrik 🙂
  Falderie schreef laatst over As We Speak # 21My Profile

 9. Als je zo tegen full term babybuik zit: amai, gij hebt nogal nen buik hè. Ja duh, dat wist ik niet hoor. Ik kan al 2 maanden mijn veters niet meer zelf knopen maar hey.

  De allerbeste is voor na de bevalling. Amai, gij hebt nog altijd veel buik hè. JAAAAAAAAAAAAAA!! Daar zat verdomme 4 kilo baby in! Gimme some time! 9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren!

  Ik heb trouwens ook heel hard gestresst over de bevalling.
  Anne schreef laatst over JeugdherinneringenMy Profile

  1. Hahaha ja alsof je dan zelf nog niet had gemerkt dat je buik toch wat meer plaats inneemt :p En oh nee, ik hoop niet dat iemand zo’n opmerking geeft na mijn bevalling. Daar ga ik dan wel boos om worden denk ik.

  1. Awel dat valt me nog goed mee! Mijn mama heeft het gevraagd en toen gaf ik aan dat ik dat niet fijn vind dus zij vraagt er nu ook niet meer om. Van’t weekend dan wel een ander familielid die over m’n buik aaide maar voor de rest dus niet. Is die corona toch nog ergens goed voor hé.