Dingen die ik (soms) lastig vind

Er volgt nu een heel verhaal over wat aan dit lijstje vooraf ging 😉 Laatst had ik dus een beetje een emotioneel dipje. Het lief en ik waren het kind gaan ophalen bij zijn opvangouder en tijdens de wandeling naar huis borrelt er iets naar boven dat ik een tijdje aan het negeren was. Ik weet het! Niet goed! Maar kijk, ik ben geen ezel die zich maar 1 keer aan een steen stoot. Ik ben een mens die af en toe maar al te goed weet dat er iets naar buiten moet maar hoopt dat het weggaat als ze het negeert. Mijn psycholoog vergeleek dat eens met een strandbal die je in de zee probeert te duwen. Dat lukt maar dat kost veel energie en dan floept hij ineens naar boven, recht in uw gezicht.

Enfin, mijn dipje stelde niet zo heel veel voor en het was rap weer voorbij maar het zorgde dus voor inspiratie voor dit lijstje. Een lijstje met dingen die ik lastig vind. Met als punt 1 de reden van mijn dipje want ik zit hier zo geheimzinnig te doen, eh 😉 Daarnaast spelen bij sommige dingen mijn introverte karakter en mijn hooggevoeligheid ook voor een groot stuk mee.

1. Als ik ga nadenken over Het Leven voel ik me een soort van vastzitten, weet ik tegelijk heel goed wat ik wil en ook totaal niet. Slaat dat ergens op? Ik vind het soms beklemmend. Dat de dagen vooral bestaan uit werken – ook al vind ik mijn werk geweldig – en het huishouden – iets minder geweldig 😉

Mijn doel is om een leuk leven te hebben. Ik heb een leuk leven. En soms overvalt me dus ook het gevoel dat het nog leuker kan. Dat we bijvoorbeeld ergens anders gaan wonen, dat ik nog een dag minder ga werken, dat we meer leuke dingen doen. Dat het leven niet zomaar voorbij gaat zonder dat ik er alles uitgehaald heb. Maar zo heel actief ofzo moet het dan ook weer niet worden want liefst van alles zit ik gewoon thuis. Je snapt, het is soms ingewikkeld in mijn hoofd 😉 Dat gevoel is ook wel weer voorbij maar dat is iets wat regelmatig terug komt.

2. Vriendschappen onderhouden vind ik heel lastig. Ik zie mijn vriendinnen graag maar ik hoef ze niet zo vaak te zien. Dat klinkt zo’n beetje, ‘k weet ni, ondankbaar ofzo? Alsof ik hen niet apprecieer of toch niet zo heel leuk vind. Dat is dus niet waar. Ik zie ze doodgraag. Ik vind hen geweldig fijne mensen. Ik vind het tegelijk ook heel “vermoeiend” om er aan te denken af en toe eens een berichtje te sturen of een afspraak te regelen en ja, ik heb daar ook niet zo’n nood aan. Ik vind het prima om ze 1 keer per 2 of 3 maanden te zien. Als er iets is of ze hebben nood aan een babbel mogen ze me altijd bellen.

3. Chillen op mijn vrije dagen en niet opgejaagd voelen. Ik ben bijvoorbeeld elke maandag vrij maar omdat ik echt alles uit die dag wil halen voor mijn werkweek begint, voel ik me de hele tijd opgejaagd en tel ik de uren eigenlijk af. En dat is nu net NIET de bedoeling natuurlijk. Het lijkt dan misschien alsof werk niet leuk is, maar dat is ook niet het geval. Werk is super leuk! Alleen ben ik ook nogal gehecht aan mijn me-time.

4. Sociale situaties zijn voor mij altijd horrordingen. Dat druk ik misschien wel wat te sterk uit zo hoor, maar toch, ik heb het daar vaak lastig mee. Ik voel me altijd ongemakkelijk als ik mensen ontmoet die ik niet ken en daar dan mee moet socializen. Op het werk is dat anders want daar doe ik gewoon mijn job. Maar in mijn privé vind ik dat eigenlijk echt niet zo leuk. Ik voel me altijd awkward en ben me vaak ook heel erg bewust van mezelf. Ik maak me zorgen over of mensen me wel leuk vinden en ik krijg meteen een rood hoofd als de aandacht op mij gericht is en daardoor voel ik me natuurlijk nog ongemakkelijker. Met ouder worden kan ik er nu wel beter mee om maar het is toch iets wat blijft.

5. Het openbaar vervoer nemen. Ik haat het. En dan vooral ook dat daar andere mensen zijn die mogelijk dingen van mij denken.

6. Iets wat wel een beetje betert met ouder worden maar wat toch alsnog lastig is: grenzen stellen. Ik weet hoe dat moet, ik weet vaak ook best wel waar mijn grens ligt en nadat ik erover ben gegaan of iemand anders erover liet gaan kan ik ook goed verwoorden wat ik in de toekomst zou kunnen doen of zeggen om dat te vermijden. Maar alsnog, als het “juiste” moment daar is en ik de grens aan kan geven, loopt het vaak mis.

7. Mijn shopdrang onder controle houden. Oooh echt, dit is te erg. Ik weet gewoon niet zo goed hoe ik dit moet doen. Mijn loon komt op mijn rekening en in mijn hoofd gaan er toeters en bellen af. HOERA! GELD OM UIT TE GEVEN!

Het is nu ook niet dat ik al mijn geld op doe, ik weet perfect wanneer ik moet stoppen en ik heb nog nooit in de problemen gezeten. Maar ik vind die drang wel vervelend. Ik heb echt geen kleren meer nodig. Ik denk dat ik wel tien jaar verder kan met alles wat ik heb. En toch. Zucht.

8. Hoe repetitief het huishouden is. Ik zweer het, ik kom daar zot van soms. Wééral de keuken kuisen. Wééral wassen. Wééral koken. Wééral opruimen. Ik zit graag in een proper huis en ik kan ook de boel de boel al eens laten zonder compleet te flippen. Maar als ik me een beetje slechter voel dan kan ik daar echt lastig van worden dat dat gewoon een never ending iets is.

9. Bijeenkomsten en dat soort dingen, nee bedankt. Ik ben een op een op mijn allerbest. Groepjes van maximum vier kan ik ook wel makkelijk aan, maar alles daarboven vind ik heel lastig. Te veel door elkaar gepraat = te veel prikkels. Dat slorpt mijn energie, ook al kan ik het misschien op dat moment wel fijn vinden.

Organiseer ik mee een blogmeeting? Jep. HAHA. Ik vraag mezelf vaak af waarom ik me daar in godsnaam aan waag (omdat jullie allemaal leuk lijken!) en ik weet op voorhand dat ik het heel tof ga vinden en ook dat ik achteraf toch efkes ga moeten bekomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 thoughts on “Dingen die ik (soms) lastig vind

 1. Zoooo herkenbaar. Geef mij ook maar een op een afspraakjes in plaats van drukke (familie)feesten. Bij die eerste kan je immers een serieus gesprek voeren met elkaar zonder dat je overladen wordt met allerlei prikkels. Ik herken me echt in heel wat van de zaken die je vermeld. Geen schrik, ik ga ze niet allemaal herhalen. Alleen van dat eerste wilde ik toch even zeggen dat ik daar ook veel last van heb gehad. Ik heb lange tijd het idee gehad dat ik net als heel wat leeftijdsgenoten heel wat zaken moest doen. Qua uitstapjes, feesten en zo. Maar eigenlijk zijn de meeste van die zaken totaal mijn ding niet. Dan was er een fuif in het dorp en had ik het idee dat ik daar naar toe moest gaan want je kan toch moeilijk weer gewoon ‘s avonds in de zetel hangen met een boek en je moet toch eens iets anders doen zodat niet alle dagen op elkaar lijken. Maar anderzijds hou ik net van dat vertrouwde, rustgevende van gewoon knus thuis zijn. Ik probeer dat idee dus zoveel mogelijk te negeren en volop te genieten van kleine zaken. Ook al lijken de dagen dan allemaal wat meer op elkaar ze zijn wel grotendeels gevuld met fijne dingen (+ saaie zichzelf steeds herhalende huishoudelijke klusjes. Serieus hé, wanneer komt die Dobby hier nu eens langs?)

 2. Amaai, ik ben zo blij om eens van iemand anders te lezen dat die het ook moeilijk vindt om vriendschappen te onderhouden, merci!! Ik voel mij daardoor altijd zo’n waardeloze vriendin. Ik kan er vaak zelf niet aan uit; ik wil die mensen echt wel in mijn leven maar tegelijkertijd moeten ze niet te veel afkomen met ‘wanneer spreken we nog eens af?’, haha!!

 3. De herhaling van het huishouden inderdaad, verschrikkelijk! Ik vind het vooral lastig als ik niet veel tijd heb. In het weekend vind ik het nog wel leuk om met een serietje op te koken, maar zo door de week pffff. Dan kan ik er niet snel genoeg vanaf zijn.

 4. Je bent een topper, gij. Zo straf dat je jezelf die spiegel voorhoudt, het kan verwoorden en nog eens met ons deelt.
  Als mede introvert en hooggevoelig persoon doet het deugd om te lezen dat andere mensen ook strugglen. Leve herkenbaarheid en steun aan elkaar.

 5. Oh zo herkenbaar dit hele lijstje! Vriendschappen onderhouden vind ik ook heel lastig. Ik hecht enorm veel waarde aan echte, goede vriendschappen, maar ik vind het zelf bijvoorbeeld heel lastig om ook echt contact te houden (zeker omdat het tegenwoordig allemaal via WhatsApp gaat). Af en toe een gezellige lunch doen vind ik veel leuker dan altijd maar via WhatsApp bijpraten. Sociale situaties en bijeenkomsten… Ik ben daar altijd stikzenuwachtig voor, maar uiteindelijk blijkt het dan na afloop heel leuk te zijn geweest! En het openbaar vervoer is gewoon een regelrechte ramp, haha. De blogmeeting lijkt mij trouwens echt heel leuk, alleen superjammer dat het in België is helaas!

  1. Wel, ik ervaar WhatsApp niet per se als iets negatief. Voor mij is een fijn ‘gesprek’ via WhatsApp wel evenwaardig als een afspraakje maar dat maakt het net ook lastig omdat veel mensen dat niet hebben. Bedankt voor het delen alleszins, “fijn” om te lezen dat andere mensen ook met die dingen zitten.

 6. Allemaal herkenbaar! Behalve het puntje over het openbaar vervoer! En lezen dat een ander dat ook heeft, doet deugd, ik hoop voor jou ook 😉 .

 7. Ook hier herkenbaar, zeker die gejaagdheid. Nu valt dat wel mee omdat ik nu thuis ben zonder werk. Maar ik weet dat als de rompslomp van werken weer gaat beginnen, ik dat ook weer ga hebben. In die vrije dagen wil ik dan zoveel doen, maar tegelijkertijd ook niks. Balans he. Denk dat iedere volwassene hiermee wel een beetje struggelt. En ik sluit me bij Robin aan. Ge hebt schrik voor sociale situaties ma ge zijt wel een meeting aan het organiseren en das echt dapper. Knuffel!

 8. Ik voel dat puntje 1 ook wel hard binnenkomen. Het leven het gaat zo snel vooruit en soms gaat je hoofd daar even wat bewuster bij stilstaan en begin je aan alles te twijfelen.

 9. Haha ma gij eh, gij zijt echt mijn held :p Ik had het van de blogmeeting al in m’n hoofd in uw stuk over sociale situaties haha! Ik wil maar zeggen, ge ziet het zelf misschien niet, maar gij zijt een onwaarschijnlijk moedig mens dat in een vingerknip haar angsten weet te overwinnen :p Ik vind helemaal leuk!

  Veel herkenbaarheid trouwens in het chillen op vrije dagen. 100 keren naar de klok kijken en denken van “oh nee, seffes is het alweer voorbij!”. God, hoe gek ik soms van mezelf wordt

  1. JA DAT! “Nog 5 uur, dju”, haha.
   En merci. Ik vind het fijn dat jij dat zo ziet, dat geeft mij wel een goed gevoel ofzo maar ik ervaar het zelf niet zo moet ik zeggen. Haha. Allez, ik doe dat dan wel maar het is niet dat het daarom minder lastig wordt.

 10. Het repetitieve van het huishouden. Maar echt. Ik verbaas mij erover en vraag me soms af waarom ik het überhaupt nog doe. Zoals de keuken tussentijds schoonmaken. Het effect is dan maar zo kort zichtbaar :(.. Al vind ik poetsen en wassen op zich best leuk dus ik probeer het dan maar zo mindful mogelijk te doen.
  En ja punt 1 van Het Leven… Ook heel herkenbaar. De shopdrang dan weer helemaal niet, vroeger wel, maar die gewoonte heb ik bewust veranderd en dat geeft me al veel meer rust 🙂

  1. Gelukkig vind je poetsen en wassen nog wel fijn, dat heb ik dan weer niet, haha :p (of toch meestal niet). Ik probeer dat ook wel vaak te zien als een klein rustmomentje dat ik even alleen maar daar bezig mee moet zijn, maar toch.

 11. Heel erg herkenbaar allemaal. Vooral de vriendschappen, het sociaal doen, maar vooral ook het leven. Niet zozeer op de manier waarop jij het ziet, maar eerder dat het zo vergankelijk is. Voor je het weet, ben je stokoud en ben je er niet meer en wat dan. Ik mag daar niet aan denken, want dan begin ik echt te spiralen.

  1. Daar probeer ik ook maar niet te veel over na te denken ja, maar het speelt ook wel mee hoor. Wat doen we hier eigenlijk? Haha, dat vraag ik me vaak af.

 12. Jaaa 2 en 3 heel herkenbaar! Bij 2 is het bij mij meer dat ik het moeilijk vind om contact te houden, mijn hoofd is daar vaak te vol voor en dan is het net of dat er niet meer bij past. Vergeet ook vaak te reageren. Iets waar ik op probeer te letten. Maar ben ook wel echt graag op mezelf, dat maakt het niet snel beter haha.
  En vrije dagen zijn altijd heel erg dubbel. Wil ook zoveel mogelijk alles erin proppen waardoor het juist averechts werkt. Ook een leerpuntje voor mij!

  1. Dat heb ik ook, het past er niet meer bij. Ik reageerde normaal altijd wel snel maar ik ervoer daar veel druk van dus ik heb die vinkjes bij WhatsApp uitgezet. Bespaart me veel ‘stress’ 🙂
   Ik ben ook héél graag op mezelf.

 13. Heel veel herkenbare dingen! Vooral dat eerste puntje. Vaak voelt het aan alsof mijn leven enkel bestaat uit eat-sleep-work-repeat en daar word ik niet altijd zo blij van.

 14. Heel veel herkenbare dingen in dit lijstje! Vooral dat van die vriendschappen onderhouden vind ik zelf ook altijd best een opgave. Ik geef ontzettend veel om de vriendschappen die ik heb, maar ik kan het niet altijd zo goed uiten ofzo. Of misschien uit ik het gewoon niet op de manier waarop andere mensen dat van me verwachten. Gelukkig weten dat mensen die dicht bij me staan dat ook wel en voel ik daardoor tegenwoordig ook minder de ‘druk’ om actief veel contact te houden. En dat voelt als een hele opluchting. 🙂

  1. Ik denk niet dat we of jij het niet goed kunnen uiten maar dat we het inderdaad gewoon op een andere manier doen dan wat andere mensen misschien doen.

 15. Ah veel punten zijn wel herkenbaar, zeker nu we die kleine hebben voel ik mezelf enorm opgesloten.. en machteloos. Social media heb ik een beetje laten hangen en pak ik nu weer rustig op.

 16. Ooo, liefde voor dit lijstje! Het leven is ook gewoon best… raar? Enne: voor je vrije dagen, is het geen idee om jezelf te verplichten om daarin minstens een kwartier helemaal niks te doen (nee, ook niet op je telefoon scrollen) en proberen aan je lijf te voelen wat je nou echt het liefste zou gaan doen daarna? Dat is iets dat voor mij vaak wel werkt. En als dat gewoon een potje janken is omdat dat oplucht, is dat ook oke.

 17. Er staan best wat punten tussen die ik heel herkenbaar vind (zoals punt 1 en 4), maar ook dingen die ik zelf niet zo voel (bijvoorbeeld 7 en 5, behalve als het de bus is en ik wagenziek word haha). Misschien klinkt het gek, maar ik vind dit soort stukjes altijd fijn om te lezen – het geeft een gevoel van ‘oh ja, anderen hebben dat ook’ 🙂

 18. Heel herkenbaar wat je allemaal zegt. Vooral je eerste punt loop ik ook weleens tegen aan. En dat voelt soms zo ondankbaar, maar aan de andere kant knaagt het ook omdat ik weet dat het beter kan? En dat ík degene ben die het beter kan maken. Nou ja, vicieuze cirkel soms, haha.

 19. Veel herkenbaars en met name punt één. Soms is ‘het leven’ gewoon best ingewikkeld en als je daar dan ook nog over na gaat denken… Dankjewel voor het delen. Helpt mij om de dingen ook weer even in perspectief te zetten. En eh, die blogmeeting. Jij bent echt stoer! 🙂

 20. Herkenbaar hoor, vooral het grenzen stellen, al gaat dat al wel stukken beter de laatste tijd. En sociale dingen ben ik ook niet zo ster in dus ik ben heel kritisch waar ik in mee ga en wat niet.

 21. Zéér herkenbaar allemaal! Alleen het shoppen, daar heb ik nu eens echt NIKS mee. Maar het sociaal doen, de vriendschappen, enorme nood aan me-time… Het leven is niet makkelijk voor een introvert!