De suikertest • een kleine handleiding

Dit is een post die sowieso niet voor iedereen even interessant is maar ik schrijf hem toch omdat ik er zelf wel graag wat meer over had geweten. Tot voor ik zwanger werd, wist ik eigenlijk niet dat het bestond zo’n suikertest. In het ziekenhuis tijdens je controles krijg je er niet zoveel informatie over. De dingen die je er over hoort komen vooral van vrouwen die ‘m al mee maakten en vooral het drankje niet te zuipen vonden, haha. Het zal voor iedereen wel anders zijn maar ik vond die suikertest best een ding. Vandaar een post met hoe ik het heb ervaren en wat tips.

Allereerst: wat is de suikertest?

De suikertest is een test om zwangerschapsdiabetes op te sporen en gebeurt meestal rond je 24ste week. Je hebt twee soorten testen: een korte test (de glucose challenge test) en een uitgebreide test (orale glucosetolerantie test of OGGT). Ik heb ze allebei gehad dus ik leg het hieronder wat verder uit.

De glucose challenge test.

Dit is de korte test en je bent er normaal met een uurtje van af. Hoe het bij mij ging: er werd me op voorhand gezegd dat ik voor deze test niet nuchter moest zijn. Ik had m’n test om 18 uur. De vroedvrouw liet me een flesje leegdrinken met een heel zoet drankje. Een uurtje daarna volgt er een bloedafname waarbij ze je suikerspiegel meten en daarna mag je gewoon naar huis.

Een dag later kreeg ik telefoon met het resultaat. De maximum waarde is 130, mijn waarde was 139. Helaas dus licht verhoogd wat betekende dat ik de uitgebreide test nodig had.

De orale glucosetolerantie test (OGTT) of uitgebreide suikertest.

Deze test is een ander paar mouwen en vond ik zelf – eerlijk is eerlijk – verschrikkelijk. Nu heb ik geen al te fijne ervaringen met bloed prikken en heb ik ‘op tijd’ mijn eten en glaasje water nodig om me goed te voelen.

Voor deze test moet je wel nuchter zijn. Ik hoefde hiervoor geen afspraak te maken en mocht gaan wanneer ik wilde. Ik besloot om meteen ’s morgens tegen 8 uur te gaan zodat ik niet te lang met een lege maag rond moest lopen. Bij mij ging het als volgt:

+ Mijn bloed werd geprikt en ik kreeg een soort buisje / poortje in m’n arm (een naald met een slangetje en een soort van kraantje er aan – zie foto hieronder).

+ Ik kreeg het suikerdrankje weer te drinken en moest in de wachtzaal gaan zitten.
+ Na een uur en na twee uur tapte de verpleegster twee buisjes bloed. Ik voelde hier niets meer van door het poortje in mijn arm.

Hoe heb ik het ervaren?

De eerste test was best oké. Ze moesten bij mij twee pogingen doen om bloed te prikken maar daarnaast was het niet echt lastig of moeilijk. Het drankje smaakt naar limonadesiroop vind ik. Niet echt lekker maar wel goed binnen te krijgen als je wel iets zoets lust 😉 Ik grapte achteraf tegen m’n vriend dat het met wat bruiswater er bij beter zou zijn.

Ik wil niemand angst aanjagen maar ik vond de uitgebreide (OGTT) test echt een lastige. Allereerst sta ik ’s morgens standaard op met honger en dorst. Dat ik dan niet mag eten of een paar glazen water drinken (een beetje water mocht wel) vind ik lastig. Gek genoeg had ik – ondanks mijn eerdere gepieker en zenuwen – geen stress voor deze test.

Eenmaal in het ziekenhuis viel het suikerdrankje heel erg zwaar op mijn maag. In het begin ging het nog goed maar na een minuut of tien voelde ik dat ik of moest overgeven of ging flauwvallen. Uiteindelijk werd het dat laatste. Dit kwam volgens mij wel mede doordat ik het heel benauwd had door m’n mondmaskertje op en ik heb een voorgeschiedenis van hyperventilatie en paniekaanvallen, wat dus ook niet bepaald helpt.

Gelukkig was het verpleegpersoneel heel lief en mocht ik mijn twee uur uitliggen op een bedje in een koel kamertje en zonder mondmasker op. Van zodra ik in het kamertje een beetje van m’n appelflauwte was bekomen ging het eigenlijk wel goed. Ik voelde me niet meer slecht.

Verder was ik erg opgelucht met het poortje in m’n arm zodat er niet elke keer opnieuw moest geprikt worden. Ik heb lastige aders (heel dun en ze verspringen snel) waardoor het prikken niet altijd een succes is. Door het poortje is maar 1 prik nodig en kunnen ze daarna het buisje voor het bloed er op aansluiten, kraantje open en hoppa, je voelt er niets van.

Tegelijk werd ik ook een beetje naar van dat poortje omdat ik het een onaangenaam idee en gevoel vind dat ik de hele tijd een naald in mijn arm heb. Maar ik ben misschien wel een beetje een mietje op dat gebied.

Bereid je ook mentaal voor: ik mocht na m’n suikerdrankje geen water meer drinken. Je krijgt er echt een enorme plakmond van. Het viel me wel op dat ik na de drie uur die ik uiteindelijk in het ziekenhuis was niet per se veel dorst had, wat ik dus wel had verwacht.

Tips van de expert (niet echt maar wel uit mijn eigen ervaring):

+ Als je de glucose challenge test hebt (de korte dus), ga dan toch nuchter en plan hem dus bij voorkeur in de voormiddag in. Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom je niet nuchter moet zijn voor deze test. Het lijkt me – achteraf gezien – best logisch dat je afwijkende waarden hebt als je normaal eet en daarna een suikerbom binnen krijgt.

Wat heb ik die dag gegeten: platte kaas met ontbijtgranen, een wrap met kip en groentjes en een klein beetje Griekse yoghurt met een paar druiven. Ik at de yoghurt rond 14 uur en 4 uur later deed ik m’n test. Ik eet natuurlijk niet mega gezond maar ook niet heel ongezond (denk ik). Mijn yoghurt en fruit eet ik normaal ook tussen 15 en 16 uur. Ik had hem speciaal al vroeger genomen om toch wat tijd tussen het eten en de test te hebben maar het was blijkbaar niet genoeg.

Ik heb een paar mama’s en zwangere vriendinnen en kennissen gesproken. Van de zes mensen waar ik mee contact had, hebben er vijf de uitgebreide test moeten doen omdat ze wel gegeten hadden. Dat zegt al wat vind ik.

+ Bij mij in het ziekenhuis had ik geen afspraak nodig voor de OGGT (de uitgebreide test) dus ik ben zo vroeg mogelijk gegaan, wat 8 uur was. Sowieso aan te raden omdat je nuchter moet zijn en als je een beetje op mij lijkt, de rest van de dag wel nodig hebt om wat te bekomen 😉

+ Neem iets mee om je gedachten te verzetten. De tijd gaat echt extreem langzaam voorbij. Als je geluk hebt en in zo’n comfy bloedprikstoel mag blijven zitten, kan je misschien een beetje dutten. Dat had ik op mijn bedje ook best kunnen doen maar door mijn bekkenpijn moest ik regelmatig van houding veranderen.

+ Durf het eerlijk zeggen en hulp vragen als je je niet goed voelt. Er is overal een oplossing voor en er is volgens mij altijd wel een plekje waar je even tot jezelf kan komen.

+ Als je water wil drinken kan je dat best gewoon even navragen of het mag. Bij mij werd benadrukt dat ik niets mocht drinken maar ik hoorde dat je in andere ziekenhuizen soms wel een beker water mag na het suikerdrankje.

+ Als je alleen gaat of zelf voor je vervoer zorgt: neem een survival pakket mee voor achteraf 😉 iets om te eten en te drinken. Het viel me al bij al goed mee hoeveel dorst ik had maar het is toch fijn om niet tot thuis te moeten wachten. Mijn vriend kwam me ophalen en die had een fles water en wat eten mee.

+ Vergeet niet te vragen wanneer en hoe je het resultaat gaat weten. Ik was dit zelf helemaal vergeten en mijn verpleegster heeft er ook niets van gezegd. Ik heb diezelfde namiddag wat rond gebeld en uiteindelijk de volgende dag rechtstreeks naar mijn gynaecoloog (die dan zei dat de vroedvrouw me normaal zou contacteren). Hatelijk en ook stresserend.

+ Plan voor de rest van de dag niet meer te veel in. Ik had zelf echt een bleh dag daarna (heel emotioneel maar ook lichamelijk niet helemaal top) en heb in de namiddag een paar uur geslapen. Kan me niet inbeelden dat ik bijvoorbeeld daarna nog aan het werk zou moeten gaan zijn.

Oja, misschien ook nog interessant! Wat was mijn resultaat?

Mijn resultaten waren goed! Ik heb geen zwangerschapsdiabetes (oh de opluchting!) en hoef dus niet op een speciaal dieet of in de weer met prikken en insuline. Ik ging eerlijk gezegd al van het slechtste uit maar dat was dus nergens voor nodig. Moet wel zeggen dat deze test me wat deed stilstaan bij de hoeveelheid suiker die ik op een dag naar binnen werk en ik wil daar nu graag voor mezelf iets aan doen.

Foto bovenaan via Vroedvrouwenpraktijk De Wolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 thoughts on “De suikertest • een kleine handleiding

 1. Super interessant! Ik had wel al eens van de test gehoord maar nu kan ik me er ook echt iets bij voorstellen. Ik ben ook geen held als het over prikken gaat dus dat poortje zou ik ook ongemakkelijk vinden. Ik onthou als ik ooit de test moet afnemen nuchter blijven en zo hopelijk een tweede test vermijden ;).
  Lien schreef laatst over Ditjes en datjes: mei 2020My Profile

 2. Wat een naar verhaal, jammer dat je flauwgevallen bent, maar goed dat het dan toch goed gegaan is allemaal! Ik was ook niet nuchter en heb gewoon die suikertest gedaan en nadien nooit meer iets van gehoord.

 3. Ik was ook niet nuchter en moest voor de uitgebreide test gaan… Ik had inderdaad ook heel graag op voorhand geweten dat een chocoladebroodje als ontbijt geen goed idee was…
  Blijkbaar mag je die suikerdrank ook gewoon weigeren, in principe kunnen ze gewoon na een bloed trekken aan je bloed zien of je verdere tests (en dus test met dat drankje) nodig hebt. Had ik ook graag geweten. 😉
  Uiteindelijk was alles ook goed bij me, maar ik ben bij die tweede test ook bijna flauw gevallen door het niet mogen eten en benauwd zijn.

  Maar goed, zo lang we maar gezond zijn zeker? 😉

  1. Ja kijk, dat is toch belangrijke info eigenlijk, dat je dat mag weigeren? Ik snap niet goed waarom daar zo weinig over gezegd wordt. Of wij stellen te weinig vragen? :p Was vooral ook blij omdat ik las dat als je effectief wel zwangerschapsdiabetes hebt je dan achteraf ook nog eens die lange test moet doen. Brrr. Maar inderdaad, zo lang het maar goed gaat met ons 🙂

 4. Oh blij dat je test goed was!! Zelf prikken en spuiten lijkt me echt geen pretje. Zelf eet ik al 6 jaar suikervrij, hier en daar is er wel eens een uitzondering hoor 🙂

 5. Wat rot dat je flauwviel, maar fijn dat de uitslag goed was, natuurlijk! Ik moest de uitgebreide test sowieso ondergaan omdat diabetes in mijn familie voorkomt. Ik voelde me vooral achteraf de rest van de dag niet zo goed, daar heb ik bij mijn tweede zwangerschap echt rekening mee gehouden, gezorgd dat ik verder weinig gepland had die dag. Maar daar had jij dus geen last van? Verder vond ik het lastig dat bij mij in het ziekenhuis niet echt iets geregeld is voor als je deze test komt doen. Je moet twee uur wachten in een soort grote wachtruimte bij de bloedafname. De meeste mensen zijn daar natuurlijk zo weer weg, dus de ruimte lijkt er niet echt op ingericht. Ik zat daar dan ook niet zo lekker. Gelukkig had ik wel genoeg dingen bij me om mezelf twee uur te vermaken/af te leiden.

  1. Ja wel dat vond ik dus ook een beetje raar dat ik weer gewoon in de wachtzaal moest. Als je bloed gaat prikken zit je in zo’n ruimte die met gordijnen afgescheiden is, in een comfortabele stoel. Ik dacht dus dat ik daar mocht blijven zitten. Helaas was dat niet het geval. Ik voelde me ook niet top hoor achteraf (ik zal dat er nog bij zetten in het artikel!). Heb nog een paar uur geslapen in de namiddag maar was ook heel emotioneel (wat dan misschien niet per se door de test zelf kwam).

 6. Amai zo interessant Irene! Babies krijgen is momenteel nog niet aan de orde bij mij, maar ik wist echt niet dat dit bestond haha, terwijl iedereen dat wellicht moet krijgen. Spijtig dat je moest flauwvallen, maar sterk dat je er -ook met je naaldenpaniek- zo rustig onder bent kunnen blijven!! Lijkt me alleszins geen evidentie, ik moet bijvoorbeeld ook echt altijd eten en drinken krijgen ’s ochtends of ik functioneer niet haha. Fijn dat je resultaten goed waren, da’s toch alweer een zorg minder he! Liefs!

  1. Haha ik wist er ook niets van! Had eigenlijk ook niet gegoogeld ofzo, ik dacht dat ik wel wist hoe het zou gaan. Had dan wel de dag ervoor van een kennis wat info gekregen en een foto van hoe dat buisje / poortje in haar arm er uit zag. Dat vond ik wel fijn omdat ik inderdaad naalden eng vind dus ik had het gevoel dat ik wel was voorbereid daarop. Anders was ik waarschijnlijk daar al van flauw gevallen :p

  1. Overigens een verklaring over het niet nuchter zijn van de eerste test van een student biomedische wetenschappen, het is wel logisch dat je voor de kleine test niet nuchter moet zijn. Dit heeft te maken met dat het gaat om de hoeveelheid insuline. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je maar een bepaalde hoeveelheid insulilne kan aanmaken, bij zwangerschapsdiabetes is dit niet altijd nul maar soms ook alleen maar lager dan normaal. Als je nuchter bent maak je heel weinig insuline aan (er is immers geen suiker dat opgenomen moet worden in je lichaam) als je dan zo’n test krijgt gaat dat goed omdat je nog insuline aan kan maken. Als je gegeten hebt dan heb je al een baseline insuline productie, dan krijg je extra suiker en dan moet deze productie omhoog om te corrigeren. In het geval van zwangerschapsdiabetes kan je deze extra suiker niet altijd goed verwerken maar een beetje suiker (zoals bij nuchter zijn) wel. Dan zou de zwangerschapsdiabetes dus onopgemerkt blijven terwijl het wel voor problemen kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan dat je op een feestje bent en een groot stuk taart krijgt met veel suiker, dan kan je dit misschien wel niet goed verwerken en krijg je een hyperglycemie en dat is heel naar. Ik hoop dat je zo begrijpt waarom je dan niet nuchter moet zijn.
   Anouk schreef laatst over Items waar ik maar 1 van heb als MinimalistMy Profile

   1. Aha oké, heel interessant Anouk! Bedankt voor de toelichting, dat maakt het duidelijker 🙂
    En ja, van wat ik weet krijgt elke zwangere vrouw hier in België zo’n suikertest. Volgens mij is het standaard de korte maar krijg je meteen de lange als je bijvoorbeeld diabetes in je familie hebt. En blijkbaar kan je ook meteen om de lange vragen.

 7. Heel raar maar ik heb enkel de lange gedaan en niet de korte. Ik hang er helaas wel aan vast… enkel omdat mijn nuchtere waarde nét op de limiet zat… heel vervelend. Naast opletten met vlees, alcohol…. mag ik nu ook nog eens bijna geen suiker meer. Mijn culinaire leven is even tijdelijk een hel…:)

  1. Oooh echt daarom dat ik er dus zo nerveus van was hé. Ik zou niet goed weten wat ik dan nog moet eten :p Een collega van me had het ook en alles moest heel nauwkeurig afgewogen worden, geen frietjes of pizza meer, … Enfin ja, het zou me wel lukken hé maar inderdaad, hel.
   Maar het went misschien ook wel snel? En waarschijnlijk dat de corona ook wel helpt. Kan me inbeelden dat als je iemand bent die graag uiteten gaat dat het dan nog lastiger is (weet niet of dat voor jou geldt).

 8. Idd iets vreselijks! Ik bevestig volledig het idee dat je beter toch nuchter bent voor de korte test, bij mij dus ook afwijkend omdat ik gegeten had. Ik vind dat ze dat eigenlijk wel mogen zeggen tegen iedereen… bespaart hen toch ook de moeite van die extra uitgebreide test? Anywaysss, geniet dus maar van de taartjes tijdens die laatste maanden 😀
  Moederschip schreef laatst over Moederschip maand-ABCMy Profile

  1. Ik geniet er nu dubbel en dik van! 😀 Haha. Anouk heeft hierboven wat extra uitleg gegeven over waarom je die korte test niet nuchter moet doen, dat maakt het wel wat duidelijk. Maar dan vind ik het alsnog raar want mijn schoonzus had wel te horen gekregen dat ze nuchter moest zijn… Het zal er allemaal wat van af hangen waar je naar het ziekenhuis gaat of wie je vroedkundige of gynaecoloog is waarschijnlijk.