De groener doener tag.

De Groener Doener Tag is een tag bedacht door Sara en bestaat uit zeven vragen van zeven bloggers die gaan over duurzaam, groener leven. Ik ben zelf niet zo’n heel groen meisje en ik voel mij ook gelijk een beetje een bedrieger dat ik hier iets over ga schrijven want ik ben niet het beste voorbeeld, maar de laatste paar maanden probeer ik toch wat beter mijn best te doen om ook mijn huishouden een beetje groener te maken.

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – Sara van MevrouwMiauw.nl

Vroeger was ik echt totaal niet bezig met dit soort dingen dus in vergelijking daarmee is alles beter zeg maar. Alsnog zijn de dingen die ik doe wel allemaal kleine dingetjes die sowieso nog beter kunnen. Maar alle beetjes helpen zeker? Wij sorteren ons afval vrij goed en ik nam laatst zelfs eens echt de moeite om te lezen wat er allemaal in de groencontainer mag en wat niet. Ik gooide daar bijvoorbeeld ook eierschalen in en dat mag niet. Maar alsnog hebben wij wel echt veel afval. Ik schrik er soms van hoe snel onze restafvalzak alweer vol zit. Alles zit in plastic verpakt en dat zit dan nog eens in plastic verpakt met nog wat karton er bij.
Ik weet niet goed of het door de leeftijd komt of doordat het een beetje hip is tegenwoordig (of beide) maar ik voel me toch altijd een beetje schuldig als ik iets doe wat absoluut niet groen is.

Daarnaast zou ik wel graag wat vaker vegetarisch eten, minder spullen kopen, ons huis beter isoleren, korter en minder heet douchen, … Zelf verzorgingsproducten maken zou ik wel nog graag eens willen doen. Dat lijkt me super fijn!

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? – Sanne van OmdatIkDatWil.nl

Wij passen wel wat dingetjes toe in huis die ons helpen om een beetje liever voor het milieu te zijn (en tegelijk ook wat liever voor onze portemonee!):

 • Sinds een paar maanden zetten we een emmer in de douche die het water opvangt dat nog te koud is om onder te douchen. Dat is per douchebeurt bijna een volle emmer hé. Zottekes. Met dat water geven we de plantjes boven water en spoelen we soms onze toilet door.
 • We kochten een Brita waterkan waarmee we kraanwater kunnen filteren. Ons kraanwater smaakt namelijk niet heel lekker waardoor we in het begin altijd flessenwater kochten. Nu we dat niet meer doen, scheelt dat toch veel plastic (twaalf flessen per week!).
 • Dingen tweedehands kopen of lenen als je iets nodig hebt in plaats van alles nieuw te kopen.
 • Zoveel mogelijk herbruikbare dingen gebruiken: een brooddoos, een waterfles, bakpapier en cakevormpjes, linnen tasjes in plaats van plastic zakjes, …
 • Meer planten zetten 😉 Haha. Maar dan niet door daar al je geld aan uit te geven maar door veel stekjes te maken, planten te ruilen, …
 • De verwarming wat minder hard zetten en een paar extra laagjes aantrekken.

Hoe verspil jij minder voedsel? – Natascha van Plantaardiger.nl

Ik vind dat wij hier goeie punten scoren want hier gaat maar weinig voedsel verloren! Ik stel elke week een menu op waarnaar we boodschappen doen. Ik kan meestal wel goed inschatten hoeveel ik moet koken om voor ons tweetjes genoeg te hebben en als we restjes hebben, dan neem ik die de volgende dag mee naar mijn werk. Zo’n weekmenu is echt een uitkomst want je koopt alleen wat je nodig hebt van groentjes waardoor dingen sowieso niet blijven liggen. En moest er toch eens iets tussen komen waardoor ik niet kook met de groenten die we hebben liggen, dan maak ik er soep van.

Wat zou jij groen doen met een miljoen? – Hermien van Kouwekleren.nl

Oei dat vind ik een moeilijke vraag! Ik zou al beginnen met het groener maken van ons huis door ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt, geïsoleerd is, … En dan zou ik de rest van het geld in mijn spaarvarken steken investeren in een goed doel dat dieren helpt. Of misschien zelf iets beginnen! Lijkt me ook heel fijn.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? – Sytse van Het Groene Broertje

Ik moet zeggen dat ik niet echt de rol van inspirator op me neem of mensen op groenere alternatieven ga wijzen omdat ik het gevoel heb dat ik daar zelf niet zo veel over te vertellen heb (aangezien er véél betere voorbeelden zijn). Maar misschien helpt het ook al wel door gewoon je best doen zelf het goede voorbeeld te geven.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? – Giulia van Renmeisje.nl

Vegetarisch / vegan eten. We doen dit al regelmatig eigenlijk en ik eet sowieso niet veel vlees om de simpele reden dat ik dat eigenlijk niet zo lekker vind. Mijn zwakke plek zijn verwerkte vleesjes zoals hamburgers, worstjes, frituurhapjes, kipschnitzels, fishsticks, bitterballen, … Dat vind ik allemaal heel lekker en ik weet ook wel dat er alternatieven zijn maar dat smaakt dan toch niet hetzelfde of ja, smoesjes 😉

En duurzamere kleding kopen vind ik ook wel moeilijk. Ik koop wel al vaak tweedehands maar laat me toch vaak nog verleiden door fast fashion.

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? – Elcke van DeGroeneZus.nl

Ik neem elke dag de bus of de fiets naar het station. Dat vind ik toch best een goeie beslissing! En eigenlijk vind ik elk klein stapje het waarderen waard!

Ben jij hiermee bezig?

7 thoughts on “De groener doener tag.

 1. Elk klein stapje is ook een stap he! Trouwens ik at onlangs vegetarische bitterballen en die waren lekkerder dan de gewone vleesbitterballen. Helaas is het een portie voor twee personen en het lief was niet zo’n fan. (Als er ‘veggie’ staat, wil hij het liefst heel hard gaan lopen denk ik.)
  Ik heb de tag een hele tijd geleden ook ingevuld. Heeft me zeker geïnspireerd om vooral door te blijven gaan!
  Leen schreef laatst over Groene voornemens 2019My Profile

 2. Oké, ik was echt heel hard aan het lachen. Ik dacht dat wij één van de weinigen waren die een emmer onder de douche zetten. Vond onszelf zelfs al raar daardoor. Maar zo handig om zo water te sparen!
  Wij doen de afwas ook niet iedere dag waardoor je ook minder de afwasbak moet vullen en dus ook wel water bespaart + minder snel handdoeken die nat zijn dus minder wasjes draaien in de wasmachine. Dubbele winst 😀

 3. Zo leuk om te lezen, als je er zo bij stilstaat ben je eigenlijk wel echt al bewust bezig met dat groener leven, vind ik! Goeie tip ook van dat douchewater, daar voel ik me altijd zo schuldig over want ik ben zo’n watje die daar dan nog niet durft onder te staan, hahaha! Ik heb ook veel interesse om zelf groene productjes te gaan maken, ik koop binnenkort het boek van Zoe (zolea) dat ze net uitbracht hierover! Trouwens een hele leuke blog ook om te volgen gewoon, mocht je d’r nog niet kennen. Liefs!
  Silke schreef laatst over Er zijn blijkbaar solden in Yves RocherMy Profile

 4. Leuke tag is dit! En ik vind dat je al hartstikke goed je best doet, hoor! Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou haalbaar is. Als je het lastig vindt om vlees helemaal te laten staan, maar je er wel goed bij voelt om naar je werk de fiets of bus te nemen, is dat een meer dan prima stap toch 🙂 Elke stap telt en het moet wel realistisch zijn voor jezelf.
  Ik probeer ook te denken aan het milieu en doe dat ook op mijn manier. Zo douche ik altijd vrij kort, eet ik vegetarisch en ga ik niet vaak op vakantie met het vliegtuig. Kleine stapjes vooruit dus, alhoewel ik vast in sommige opzichten ook nog meer kan bereiken 🙂
  Romy schreef laatst over 10 leuke uitjes in Noord-Holland op mijn 2019 bucketlistMy Profile

Comments are closed.