Joey doesn't share food maar ik wel!

Citroencake met maanzaad

Citroencake met maanzaad. Typisch zo’n cake waarvan ik altijd denk dat ik hem eens moet maken maar uiteindelijk doe ik dat nooit. Tot nu dan! Sinds vorig jaar hebben wij een klein citroenboompje waar maar liefst drie citroenen aan hingen. Ik weet echt totaal niet hoe lang een citroen er aan hoort te hangen maar deze hingen er lang aan. Erg lang. Ik ging af en toe eens voelen maar die dingen bleven zo hard dat je er iemand de kop mee in kon slaan. Ik had de hoop op eetbare citroenen een beetje opgegeven. Maar! Afgelopen week voelde ik nog eens aan mijn citroentjes en hola! ze waren wat zachter dus ik plukte ze maar gewoon.

De mop is dat ik voor dit recept alleen de schil nodig had maar goed, op het moment van plukken wist ik nog niet dat ik deze cake ging maken. En ja, ik weet niet, die schil moet misschien ook rijpen. Ni? Na niet zo heel lang nadenken en googelen waar ik in godsnaam maanzaad kon kopen, besloot ik om deze cake te maken. Mijn maanzaad kocht ik in de Albert Heijn trouwens. Thank God want anders had ik weer veel te veel geld opgesoupeerd in de online shop van Dille & Kamille 😉

Ook fijn: een van onze buren kwam vorige week dertig (ja echt, DERTIG) vers gelegde eitjes van haar kippetjes brengen dus ik moest gewoon iets bakken. Dat snap je wel.

Ik weet dat mensen ellenlange verhalen bij recepten haten maar ik doe dat toch gewoon.

Wat heb je nodig voor deze cake?

+ 220 gram kristalsuiker
+ 3 tikkeneikes
+ 75 gram boter
+ 120 gram slagroom
+ citroenrasp van twee citroenen
+ 170 gram bloem
+ 1 tl bakpoeder
+ 10 gram maanzaad

Optioneel: 100 gram poedersuiker en 2 el water / melk / citroensap voor glazuur

Hoe maak je deze cake?

1. Verwarm je oven voor op 160°C
2. Leg een bakpapiertje in een normale cakevorm of doe je ding met boter en bloem (je weet wel eh, beboteren en dan een beetje bloem er in)
3. Mix de tikkeneikes met de suiker tot je een lichtgeel beetje schuimig mengsel hebt. Dat duurt best lang vind ik. Als je een keukenmachine hebt gebruik die dan maar.
4. Smelt ondertussen de boter op een laag vuurtje en voeg daar de citroenschil en het maanzaad aan toe
5. Meng de room bij het ei-suikermengsel en meng het goed
6. Zet je keukenmachine op de laagste stand en meng de bloem en het bakpoeder er door of gebruik een spatel
7. Voeg dan de boter toe
8. Schep het deeg in de cakevorm en bak de cake 50 minuten (daarna eens met een prikkerke checken of er geen deeg meer aan hangt)

Indien gewenst kan je dus ook nog glazuur maken. Ik deed dat met poedersuiker en een beetje lauw water

En dan ETEEEEEN!

Lekker jong! Maar ik weet niet of dat maanzaad nu echt iets toevoegt behalve spikkels (spikkels zijn altijd leuk uiteraard).

13 gedachten over “Citroencake met maanzaad

  1. Wat ziet dit er lekker uit zeg! Ik heb toevallig vandaag op de planning om een cake te bakken. Ik heb geen citroenen in huis maar misschien werkt rasp van een grapefruit ook wel?

  2. Ik haat lange verhalen niet haha! Vooral omdat ik bij de meest recepten toch denk: ik ga dit nooit maken, dus kom maar op met dat verhaal. Hahaha, al ziet deze cake er wel echt goed uit! Alleen eet mijn lief alleen dingen met chocola, dus als ik wil vermijden dat ik die dingen alleen moet opvreten, moet er chocola in haha. Ik zag onlangs op Instagram iemand met een potje maanzaad, en daar stond ‘manzaad’ hehe. Misschien was jij het wel, maar ik denk het niet!

    1. Hahaha ja dat was Lenneke denk ik! Ik heb dat ook gezien. Ik weet nu niet of chocola erin lekker gaat zijn (alhoewel ja, hoe slecht kan het zijn??) :p

  3. Haha, ik hou van lange verhalen bij recepten! Echt tof dat je zowaar eetbare citroenen van je eigen boompje hebt kunnen gebruiken. Het schijnt dat je het sap ook kunt invriezen in ijsblokjesvormen ofzo, maar daar ben ik zelf altijd te lui voor.

  4. Klinkt goed! :O Ik heb altijd citroenen in huis maar gebruik eigenlijk alleen het sap. Dus alles waar citroenschillen voor nodig zijn, is welkom. (Heb laatst zelf biologisch schoonmaakmiddel gemaakt van o.a. citroenschillen, maar schoonmaken doe ik toch nét iets minder graag dan cake eten.)

  5. Wat leuk! Ik ben gek op citroencake, maar zou zelf nooit gedacht hebben aan een combinatie met maanzaad. En je hebt gelijk: spikkels maken van alles een feestje.

Laat een antwoord achter aan Anne Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.